Dank aan Badji: 'nieuwe Wesley' levert Club nu al miljoenen op

Foto: Dank aan Badji: 'nieuwe Wesley' levert Club nu al miljoenen op

Het geheime recept voor een Brugse overwinning? Een verre verplaatsing, zo lijkt het wel. Na de zege in Eupen leverde ook het bezoek aan Genk immers drie dankbare punten op voor Club, dat in Jan Breydel dan weer reeds de duimen legde tegen Charleroi en Beerschot. Al blijkt naast die lange busrit ook een vleugje magie van revelatie Youssouph Badji wonderen te doen voor de troepen van Philippe Clement.

De tiener kopte in de Luminus Arena namelijk kort voor tijd de winnende treffer tegen de touwen, nadat hij eerder in de Oostkantons de ban al eens wist te breken. Meer dan de wederopstanding van Hans Vanaken of de onvoorspelbaarheid van Emmanuel Dennis, is Badji dan ook de constante factor doorheen de eerste Blauw-Zwarte succesjes van het prille seizoen. Mede door zijn gestalte, stijl en kwaliteiten, met een zeldzame combinatie van kracht, snelheid en lengte gekoppeld aan de nodige technische bagage, is de vergelijking met Wesley Moraes daarom al niet veraf. Dromen van een nieuwe recordverkoop lijkt desalniettemin te vroeg. Toch brengt de Senegalees wie weet zelfs nog meer op.

DE WEG VAN WESLEY

Al zal hij dan wel nog flink zijn best mogen doen, want Wesley vertrok vorige zomer voor maar liefst 25 miljoen richting Aston Villa. Het gerenommeerde Transfermarkt.com schatte de marktwaarde van de Braziliaanse beer toen op 20 miljoen, waar Badji het tegenwoordig nog steeds maar met 1,5 miljoen moet stellen. Nog heel wat werk voor de boeg dus, wat niet wegneemt dat de 18-jarige spits zo wel reeds voorligt op het schema van zijn illustere voorganger. Pas na anderhalf seizoen rijpen in Brugge, én op twee jaar oudere leeftijd, wist Wesley zich tenslotte in diezelfde categorie te nestelen. Daarna schoot zijn ster wel als een komeet omhoog, met nog eens twee jaar later zijn recordtransfer naar de Premier League tot gevolg. Een weg die, zonder op de zaken vooruit te lopen, ook Badji kan afleggen.Na amper een halfjaar in Brugge staat hij, ondanks een hinderlijke blessure, dus alleszins verder in zijn ontwikkeling dan Wesley op dat moment. Mét als extra troef dat het nieuwe goudhaantje een koelere killer voor doel lijkt te zijn, waar bij Wesley het eigen rendement zelfs op het einde soms nog te wensen overliet. Vooral zijn betere schot en kopspel springen in het oog, net zoals zijn werklust, maturiteit en op het eerste zicht kalmer temperament. Al valt natuurlijk nog af te wachten hoe de jonkie reageert eens verdedigers hem beginnen te zoeken. Hoewel er weinig geweten is over de som die Club op tafel legde om hem rechtstreeks in Senegal op te pikken, ziet het er hoe dan ook nu al naar uit dat Vincent Mannaert weer een koopje deed. Net zoals toen hij Wesley voor één miljoen wegplukte bij AS Trencin.

MARGE VOOR MANNAERT

Afwachten of de algemeen manager ook hier zijn investering op termijn in veelvoud terugbetaald ziet, maar de eerste signalen zijn alvast hoopgevend. Per slot van rekening lijkt ook Clement vol te geloven in Badji, die al vier keer op rij aan de aftrap stond en driemaal zelfs de 90 minuten rond maakte. Net zoals Wesley destijds de concurrentie won van dure vogels als Jelle Vossen en Leandro Pereira, moeten ook David Okereke en Michael Krmencik zo het onderspit delven diep in de punt. Al stelde het duo van bijna 15 miljoen eigenlijk vorig seizoen reeds enigszins teleur, waardoor een paar weken geleden nog luid de roep om vers bloed voorin weerklonk. Mannaert leek daaraan eventjes ook gehoor te geven en onderzocht naar verluidt enkele prijzige pistes zoals Jhon Cordoba, Christian Benteke en Adolfo Gaich.Hier en daar wordt Blauw-Zwart nog altijd gelinkt aan een spits, maar voorlopig krijgt het bestuur dus gelijk om de centen op zak te houden. Club mikt de laatste tijd immers hoog – misschien zelfs té hoog, gelet op de stilte aan inkomende zijde – in de speurtocht naar versterking, waardoor die verse kracht met de vermelde targets indachtig al snel vijf tot zelfs 10 miljoen zou kosten. Om nog maar te zwijgen van hun looneisen. Dankzij de prestaties van Badji, kan de landskampioen het zich echter permitteren om een afwachtende houding aan te nemen, en is de nood aan een goalgetter om het gewicht van de aanval te dragen plots een pak minder groot. Mogelijk wordt in het tweede luik van de mercato wel nog toegeslagen, maar met dank aan Badji kan Club net zo goed besparen in het post-coronatijdperk.

OPTIES MET OKEREKE

Bovenop zijn eventuele transfersom in de toekomst, kan de revelatie ook nu dus al indirect helpen om miljoenen in het laatje te brengen – of ze op z'n minst daar te houden. Al dreigt dat dan wel gepaard te gaan met een stevig verlies op zijn concurrenten. Toch is dat niet noodzakelijk het geval, want tegen Genk liet Okereke zien dat hij ook op de flank nog prima van pas kan komen. De recordaankoop moest uiteraard nog wennen aan zijn nieuwe rol, liet af en toe Joakim Maehle aan zijn aandacht ontsnappen en zat in het slot op zijn tandvlees, maar liet al bij al een degelijke indruk na. Hoewel de Nigeriaan op die positie allicht niet meteen voor het verhoopte rendement zal zorgen, betekent een basisplaats voor Badji dus niet per definitie dat hij dan op kant wordt geschoven. Of toch niet in de figuurlijke betekenis.Op die manier kan Okereke trouwens enigszins zijn landgenoot Dennis vervangen eens die zijn vertrek beet heeft, waarmee Club wederom de kosten van een volwaardige opvolger zou uitsparen. Indien de positiewissel dan ook nog eens een succes blijkt twee vliegen in één klap dus, al is zelfs in dat scenario een extra scheutje creativiteit op de flank toch geen overbodige luxe. Net zoals diep in de spits, koopt Mannaert met de opmars van Badji alleszins iets meer tijd om op zoek te gaan naar alternatieven voor de afgesprongen transfer van Bright Osayi-Samuel en het ingewikkelde dossier rond Junior Edmilson. Zijn evolutie zorgt er tenslotte voor dat Okereke zonder problemen kan worden weggetrokken uit het centrum om te depanneren aan de zijlijn. En daar wie weet eveneens nog een ontdekking kan vormen.

KANS VOOR KRMENCIK

De hamvraag is natuurlijk of Okereke ooit nog zijn prijskaartje van acht miljoen rechtvaardigt, maar zo blijft de optie tenminste open. Hetzelfde geldt voor Krmencik, die al helemaal afgeschreven lijkt en op het eerste zicht een plek zakt in de pikorde. Hoewel de Tsjech in Genk opnieuw 90 minuten op de bank bleef, is hij door de verwijzing van Okereke richting flank wel nog steeds de eerste doublure voor Badji. Niet wat Club voor ogen had toen het in januari zes miljoen voor hem neertelde, al is er nu dus wel wat minder haast om Krmencik net zoals Kaveh Rezaei snel op te geven en een nieuwe titularis aan te trekken. Ondanks de geruchten, krijgt hij in plaats daarvan wellicht meer tijd om in de schaduw alsnog zijn draai te vinden en zich klaar te stomen voor wanneer Badji eens een onvermijdelijke terugval kent.Minder druk op zijn schouders om dadelijk te presteren dus, wat het schuchtere speerpunt mogelijk ten goede komt. Al moet hij van zodra zijn moment gekomen is, of in de tussentijd met invalbeurten zoals tegen Beerschot, dan wel eindelijk zijn kans grijpen. Zijn fiks kostplaatje zal Krmencik allicht nooit waard blijken, maar vanop het achterplan kan het breekijzer zo wel alsnog van nut zijn – of misschien zelfs genoeg laten zien om meer te recupereren dan wat een spoedige exit vandaag zou opbrengen. Nog maar eens een manier waarop de stormachtige ontwikkeling van Badji nu al niet alleen tussen de lijnen, maar ook in de boekhouding een positief effect met zich meebrengt. Op voorwaarde uiteraard dat hij in de komende weken, voor het sluiten van de mercato op 5 oktober, al het goeds bevestigt.

POLL: Wie maakte op u het meeste indruk tijdens zijn eerste matchen voor Club?

"Ik zie bij Club een probleem dat voorlopig niet valt op te lossen"

Mourinho komt met relatief goed nieuws over Alderweireld

Spaanse pers voert druk op Hazard op voor kraker tegen Inter

Vandaag 25 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

De Ketelaere zet Vanaken onder zware druk

Een logische nederlaag. Ook zonder joker Emmanuel Dennis hoopte Club Brugge luidop op meer in ...

455
{insert image alt}

Clement zet miljoenen op het spel: dure gok in Dortmund

Durven verrassen: dat is wat Philippe Clement vanavond wil doen in Dortmund. De eerste surprise ...

672
{insert image alt}

Beerschot neemt afscheid van directeur

Het gaat Beerschot dezer dagen voor de wind. De club dwong eindelijk de promotie naar 1A af en ook ...

4
{insert image alt}

"Ik zie bij Club een probleem dat voorlopig niet valt op te lossen"

Club Brugge leed dinsdagavond alweer een kansloze nederlaag in de Champions League tegen Borussia ...

47
{insert image alt}

Mourinho komt met relatief goed nieuws over Alderweireld

Tottenham Hotspur veroverde afgelopen weekend de koppositie in de Premier League dankzij een knappe ...

18
{insert image alt}

Spaanse pers voert druk op Hazard op voor kraker tegen Inter

Real Madrid heeft dit seizoen tot dusver nog niet naar verwachting gepresteerd in de Champions ...

30
{insert image alt}

Rode Duivels doen uitstekende zaak op FIFA-ranking

De Rode Duivels kunnen tevreden terugblikken op hun interlands van november, want ze wonnen hun drie ...

147
{insert image alt}

Tottenham pakt uit met hilarische tweet aan adres Vertonghen

De FIFA maakte woensdag de genomineerden bekend voor de The Best Awards 2020. Tottenham sleepte ...

93
{insert image alt}

'Charleroi zal het vrijdag zonder Belhocine moeten stellen'

Bij Charleroi zagen ze in de zomer van 2019 Felice Mazzu na vele succesvolle jaren vertrekken en dus ...

27
{insert image alt}

Domper dreigt voor Club in CL: "Zou zomaar een anticlimax kunnen worden"

Club Brugge begon nog uitstekend aan zijn campagne in de Champions League met een zege in ...

337
{insert image alt}

Presidentskandidaat Barça spreekt zich uit over toekomst Messi

De geruchten over een vertrek van Lionel Messi bij FC Barcelona zwengelen weer aan, met het nieuws ...

95
{insert image alt}

"Dan kan Beerschot een serieuze kandidaat zijn voor de top vier"

Beerschot blijft maar verbazen bij zijn terugkeer in de Jupiler Pro League. Het legde vorig weekend ...

182
{insert image alt}

Fans wijzen gebaar AA Gent resoluut af

Met een veelbelovende 7 op 9 lijkt AA Gent zich in eigen land weer ietwat te herpakken, maar na de ...

192
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Prioriteit voor Anderlecht, City heeft plan met Messi'

Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu ...

126
{insert image alt}

"Is het waar dat Mertens terugkeert naar Anderlecht?"

Vincent Kompany is honderd dagen coach van RSC Anderlecht. De trainer van de Brusselaars kreeg naar ...

871
{insert image alt}

Mauves Army heeft duidelijke boodschap voor Kompany en de spelers

RSC Anderlecht pakte tegen Royal Antwerp FC en AA Gent een 4 op 6, wat goed was. De nederlaag tegen ...

266
{insert image alt}

Uitblinker Beerschot: "Er was interesse van Club Brugge"

Ismaila Coulibaly doet het voorlopig zeer goed bij Beerschot V.A. en moet dit niveau nog enkele ...

266

Gisteren 24 November 2020

{insert image alt}

Meunier: "Dortmund zit op hetzelfde niveau als PSG"

Voor Thomas Meunier blijkt een confrontatie met Club Brugge garant te staan voor drie punten. In de ...

70
{insert image alt}

Vormer: "Misschien worden we toch nog tweede"

Club Brugge onderging tegen Borussia Dortmund net als in de heenwedstrijd de wet van de sterkte en ...

316
{insert image alt}

Antwerp kan toch op sterkhouder rekenen in Linz

Donderdag is het weer tijd voor de Europa League en Antwerp heeft daarin iets goed te maken. Na de ...

209
{insert image alt}

Media duiden unaniem één lichtpunt aan bij tegenvallend Club

Club Brugge is in Dortmund opnieuw op zijn limieten gebotst. Net als in de heenmatch konden de ...

363
{insert image alt}

Lazio neemt afstand van Club, Barça en Juve ook naar tweede ronde

Lazio heeft in de groep van Club Brugge een grote stap gezet richting de tweede plaats. De Romeinen ...

256
{insert image alt}

Club blijkt opnieuw een maat te klein voor Dortmund

Club Brugge droomde van een stunt in Dortmund, maar bleek net als in de heenmatch een maatje te ...

228
{insert image alt}

Clement krijgt ervan langs: "Verliest serieus van zijn pluimen"

Club Brugge zal ook in Dortmund niet voor een stunt kunnen zorgen, want het staat al 3-0 in het ...

1543
{insert image alt}

Blessin hard voor KVO na pijnlijke nederlaag

KV Oostende werd dit seizoen al regelmatig geprezen omwille van het goede voetbal dat ze proberen te ...

172
{insert image alt}

Haaland vestigt alweer CL-record met goal tegen Club

Club Brugge mag halfweg wellicht al een kruis maken over eventuele puntenwinst tegen Borussia ...

138
{insert image alt}

Eén lichtpunt bij Club: "Hij is de enige die mee kan"

Club Brugge lijkt halfweg al zijn hoop op puntenwinst in Dortmund te mogen opbergen, want ...

597
{insert image alt}

Vreugde bij W-B: "Zo mag het elke keer op dinsdag zijn"

Waasland-Beveren heeft dinsdagavond eindelijk nog eens een wedstrijd gewonnen. Na tien matchen ...

121
{insert image alt}

KV Kortrijk krijgt opnieuw slecht coronanieuws

KV Kortrijk moest afgelopen weekend een nipte nederlaag slikken op het veld van Club Brugge en ...

82
{insert image alt}

Clement verklaart keuzes voor Balanta en Krmencik

Club Brugge pakte tot dusver vier op negen in de Champions League en gaat in Dortmund op zoek naar ...

167
{insert image alt}

Chelsea en Sevilla al zeker van volgende ronde van de Champions League

Krasnodar-Sevilla en Rennes-Chelsea werden om 19u afgetrapt. Chelsea en Sevilla wonnen met 1-2 en ...

92
{insert image alt}

Miangue: "Ik had opties in Duitsland en Nederland"

Senna Miangue leek op weg naar een grote carrière toen hij speelkansen kreeg bij Internazionale. Na ...

93