De atoombom van Messi: klaar om Europa te veroveren

Foto: De atoombom van Messi: klaar om Europa te veroveren

De geruchtenmolen draaide al een tijdje rond Lionel Messi, maar sinds dinsdagavond lijkt een effectief vertrek van FC Barcelona's superster uit Spanje opeens een wel erg realistische optie. Een handvol clubs uit Europa staan alvast in de rij voor La Pugla, en het wordt dan ook spannend afwachten welke wending deze bom in de voetbalwereld zal nemen.

DE SLEUTELMOMENTEN VAN DE AFFAIRE-MESSI 

Dinsdagavond stond de internationale voetbalwereld op z'n kop. Volgens het Argentijnse medium TyC Sports meldde Lionel Messi per fax aan FC Barcelona dat hij deze zomer wil vertrekken uit Camp Nou. Mister Barça, na meer dan 634 doelpunten in 731 officiële wedstrijden volgens transfermarkt.de. Na tien Spaanse landstitels en vier eindzeges in de Champions League op zijn Catalaanse palmares maar aldus lonkt het einde van een legendarisch tijdperk. De voorbije weken en maanden klonk het alsmaar luider dat Messi zich niet meer opperbest voelde bij FC Barcelona. De frequentie informatielekken naar de pers, de legendarische 2-8 nederlaag tegen Bayern München, zijn vertroebelde relatie met huidige preses Josep Maria Bartomeu, … De redenen zijn legio waarom Leo het beu was bij zijn o zo geliefde Barça.Oorspronkelijk leek Ronald Koeman, de pas aangestelde coach van FC Barcelona, daar echter verandering in te brengen. Na een conclaaf tussen Messi en de Nederlandse trainer werden de plannen voor het komende seizoen besproken, en was de uitkomst van het gesprek eerder positief, alhoewel het onderlinge onderhoud niet in opperbeste sfeer verliep getuige de vele bekommernissen bij Messi en de Catalaanse topclub. Maar na het gesprek tussen Koeman en Messi lekte er dan toch gevoelige informatie uit richting de pers, met daarbij de stelling dat de Argentijn zich niet meer kiplekker voelde op Camp Nou. Messi was echter niet furieus omdat deze kennisgeving alweer eens de Spaanse en internationale media haalde, comme habitude, maar wél over het eerste medium die deze informatie verspreidde.Volgens de Spaanse krant Marca zou het radiostation RAC1 als eerste medium de discussiepunten verspreid hebben van het overleg tussen Koeman en Messi, waarbij nadrukkelijk vermeld werd dat De Vlo zich op dat moment meer buiten dan binnen de club zou voelen. Tussen de lijnen gelezen kon er afgeleid worden dat Messi in dubio was over een spraakmakend vertrek uit Catalonië. Maar dat net RAC1 als eerste deze informatie doorsijpelde naar de buitenwereld was misschien wel hét sleutelmoment in de toen al vertroebelde relatie tussen Messi en FC Barcelona. Het betreffende radiostation is namelijk een openlijke aanhanger van Josep Maria Bartomeu, de huidige Barça-preses waar Messi geen al te beste relatie mee heeft. Volgens Marca was Messi ervan overtuigd dat dit een poging was het huid huidige clubbestuur om hem buiten te werken en hem af te schilderen als de bad guy. Ook het feit dat coach Koeman middels een koud telefoontje Luis Suarez, ploegmaat en boezemvriend van Messi, liet weten dat hij mag vertrekken, droeg ongetwijfeld bij tot de huidige massahysterie. 

EEN TE VROEG VERTREK 

De fax van Lionel Messi zorgde uiteraard voor een grote opschudding in Camp Nou, maar Barça wil hun sterspeler niet laten gaan zonder slag of stoot. De beleidsbepalers wapenen zich momenteel voor een heuse juridische slag, die een eenzijdig vertrek van de Argentijn moeten belemmeren. Messi beschikt in zijn contract namelijk over een opstapclausule die hij na elk seizoen kan activeren, en het is net die contractuele bepaling die voor een hevige discussie zorgt. Messi wil namelijk gebruik maken van deze clausule, terwijl Barcelona zich sterk maakt dat de termijn hiervoor reeds gepasseerd is. Indien Barça gelijk haalt, dan kan Messi enkel vertrekken wanneer een club komt aankloppen met 700 miljoen euro, wat de vastgestelde gelimiteerde transfersom is zijn huidig contract.In het recente verleden doken er al weleens geruchten op dat Lionel Messi nadacht over een volgende stap in zijn carrière, maar die gedachtegangen waren voornamelijk gericht op het laatste stadium van zijn actieve carrière. Inter Miami CF, waar David Beckham de eigenaar is, en Newell's Old Boys, de club uit zijn geboortestad Rosario, waren de grootste kandidaten om de laatste werkgever te worden van Messi. Op 33-jarige leeftijd heeft La Pugla wel nog enkele succesvolle seizoenen voor zich, getuige zijn nog steeds sterke prestaties in de voorbije jaargang, waardoor zowel Inter Miami als Newell's Old Boys voorlopig nog niet aan de orde zijn. 

MONEY, MONEY, MONEY 

Wie Messi wil, die zal moeten dokken. In de voorbije weken werden vooral Internazionale en Manchester City opgevoerd in de pers als de grote protagonisten om het Messiaans pleit te winnen. Beide clubs hebben financiële middelen te over, maar er moet ook rekening gehouden worden met de strenge Financial Fair Play reglementering, waardoor een transfersom van 700 miljoen euro wel erg moeilijk haalbaar wordt voor geïnteresseerde clubs. City en Inter hebben de voorbije weken alvast het nodige rekenwerk verricht en daarbij moet men ook zijn hallucinant salaris indachtig zijn. In 2018 werd zijn jaarlijks loon openbaar gemaakt via hackers van Football Leaks, en dat zou zo'n 60 miljoen euro bedragen, zonder een tekenpremies en loyaliteitsbonussen – die overigens in dezelfde grootorde liggen van zijn jaarsalaris. Naast Manchester City en Internazionale zouden ook Paris Saint-Germain en Manchester United zijn gemeld hebben aan het transferfront, in zoektocht naar de felbegeerde handtekening van 's werelds beste voetballer. Daarna zal het kransje met geïnteresseerde clubs echter gesloten worden, gezien de enorme grootorde van Messi's financiële en sportieve eisen.

TOP IN SERIE A EN PREMIER LEAGUE 

Ook al telt Messi reeds 33 lentes, en stond het systeem van FC Barcelona volledig op hem ingesteld, zijn prestaties in de voorbije jaargang van LaLiga verraden nog steeds zijn ongeëvenaarde klasse en talent. Dat de Argentijnse superster moeiteloos zou kunnen meedraaien in de Frans Ligue 1 bij Paris Saint-Germain zou dan ook niet meer dan logisch zijn. Of hij ook de beste speler zou zijn in de fysieke Premier League of de tactische Italiaanse Serie A, dat is dan weer voer voor discussie gezien de specifieke verschillen met de Spaanse competitie. Indien Messi zijn niveau aanhoudt van de voorbije jaargang in LaLiga, dan zou hij toch een absolute topper zijn in zowel de Premier League als de Serie A. De Argentijn speelde vorig seizoen even vaak als centrale aanvaller als rechterflank aanvaller, en hij kon in in elke competitiewedstrijd gemiddeld bijna tien geslaagde offensieve acties voorleggen, met dat aantal zou hij de primus zijn in het Calcio en twee op één na beste aanvaller in de Premier League, na Adama Traoré van Wolverhampton. Deze algemene factor geeft een duidelijke indicatie aan van de offensieve impact van spelers op hun desbetreffende competitie, waardoor Messi – als hij zijn niveau aanhoudt – in Engeland en in Italië nog steeds een heerser zou zijn.Met 0,53 assist per wedstrijd is Messi de beste aanvaller op zijn positie in LaLiga, en met dat hoge gemiddelde zou hij die ook zijn in de Premier League. In het Calcio steekt Alexis Sanchez (Internazionale) hem dan weer de loef af met een iets hogere frequentie bij de geleverde assists. Ook met 0,73 doelpunten per wedstrijd is Messi de regelmatigste doelpuntenmaker onder zijn positionele collega's in LaLiga. In Engeland overtreft enkel landgenoot Sergio Aguero (Manchester City) die cijfers, maar in Italië zijn er nog vier spelers die nog vaker scoorden dan Messi. 

WELK SHIRT VOLGEND SEIZOEN? 

Ook in andere parameters zoals passing, rushes met de bal aan de voet, en dreiging voor doel zou Messi hoog scoren in de rankings van de Premier League en de Serie A, en op basis van deze cijfers zou La Pugla in beide competities een vooraanstaande rol kunnen spelen. Dit uiteraard nog zonder de specifieke sterktes en zwaktes van de Premier League en de Serie A in achting te nemen, want die zullen enkel merkbaar worden eens Messi de overstap waagt naar één van beide competities. Maar op sportief vlak lijkt De Vlo alvast klaar te zijn voor een vertrek naar een andere competitie, en dan wordt het reikhalzend uitkijken in welk shirt we Messi volgend seizoen zien spelen. Maar dat zal dus wellicht niet meer zijn in het legendarische blaugrana van FC Barcelona. Dat zal even wennen worden.

POLL: Welke club moet Messi kiezen?

Kompany: "Stop met de vergelijking met Guardiola"

Herboren Moeskroen is rode lantaarn kwijt na nieuwe zege

Advocaat houdt het eindelijk voor bekeken (of toch niet?)

Vandaag 01 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Krmencik al op weg naar de uitgang bij Club Brugge

Na amper 19 optredens lijkt het krediet op. Michael Krmencik kreeg de voorbije week tegen Borussia ...

685
{insert image alt}

VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider ...

580
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

213
{insert image alt}

Hugo Broos weigert zeer opvallend voorstel

Hugo Broos is sinds zijn passage bij KV Oostende nog altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij ...

29
{insert image alt}

Kompany: "Stop met de vergelijking met Guardiola"

Vincent Kompany kende heel wat toptrainers in zijn carrière, maar Pep Guardiola liet op hem de ...

75
{insert image alt}

Herboren Moeskroen is rode lantaarn kwijt na nieuwe zege

Moeskroen lijkt aan een serieuze 'revival' bezig in de Jupiler Pro League. Les Hurlus leken lange ...

91
{insert image alt}

Advocaat houdt het eindelijk voor bekeken (of toch niet?)

Dick Advocaat stopt na dit seizoen als trainer bij Feyenoord. Dat melden de Rotterdammers zojuist op ...

19
{insert image alt}

VD Brom profiteert van unieke situatie in Genk

Na vijf speeldagen had KRC Genk nog maar één keer gewonnen, en leek het samen met AA Gent nog af ...

103
{insert image alt}

Anderlecht richt spotlights op nieuw leidersduo

Armoe troef zondag in het Lotto Park, waar de klassieker tussen Anderlecht en Standard een muis ...

174
{insert image alt}

Clement maakt selectie bekend, mét twijfelgeval

Club Brugge moet het tegen Zenit Sint-Petersburg stellen zonder Krépin Diatta, een fikse streep ...

156
{insert image alt}

Belgische clubs heropenen de deuren

Niet alleen worden de Belgische voetbalfans al een tijdje uit het stadion geweerd, ook de fanshops ...

105
{insert image alt}

Topaankoop volledig afgemaakt: "Anderlecht onwaardig"

Inspiratieloos. Dat is het minste wat we mogen zeggen van het voetbal dat Anderlecht zondag in de ...

362
{insert image alt}

'Diatta-saga krijgt opmerkelijke twist'

Club Brugge zit momenteel in een behoorlijk moeilijke periode. Het dominante en overtuigende spel ...

217
{insert image alt}

Genk domineert Speler van de Maand-verkiezing

Sinds de korte passage van Jess Thorup draait KRC Genk weer op vol toerental, een lijn die John van ...

212
{insert image alt}

De 11 namen: Muscat voert 2 wissels door, Simão roteert bij Moeskroen

De hekkensluiter tegen de op twee na laatste in de stand: de inhaalmatch tussen Moeskroen en STVV ...

32
{insert image alt}

Club Brugge verwelkomt eerste 'wintertransfer' op training

Na de nodige blessurezorgen rond Eduard Sobol, Federico Ricca en Simon Deli treed Club Brugge ...

700
{insert image alt}

Verheyen lacht met Kompany: "Dan had KV Mechelen 42/42"

Voor de stopzetting van het vorige seizoen lag KV Mechelen nog op koers voor een eerste deelname aan ...

453
{insert image alt}

Clement: "Hopelijk trekt hij alle registers open tegen Zenit"

Club Brugge zit in een vormdip en die komt op een slecht moment. De beslissende fase in de Champions ...

178

Gisteren 30 November 2020

{insert image alt}

Extra Time-panel over rampzalige Clasico: "Gebrek aan creativiteit"

De Clasico tussen Anderlecht en Standard was er één om snel te vergeten. Een billijke 0-0 was dan ...

190
{insert image alt}

De zwaktes van Club Brugge zijn stilaan problematisch

Sinds de winst op het veld van Zenit slaagde Club Brugge er niet meer in om een degelijk niveau te ...

394
{insert image alt}

Sonck over ploeg in vorm: "Racing Genk doet mee voor de titel"

Racing Genk won afgelopen weekend met impressionante cijfers van Cercle Brugge. De Limburgers wonnen ...

368
{insert image alt}

'Spaanse media voorspellen terugkeer van Hazard in 2021'

De pech van Eden Hazard bij Real Madrid blijf maar aanhouden. De Rode Duivel verliet afgelopen ...

158
{insert image alt}

Antwerp trekt aan het langste eind na spektakelstuk tegen OHL

Royal Antwerp FC en OHL sloten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In een ...

288
{insert image alt}

Mazzu spreekt zich uit over titelkansen Union

Union SG staat momenteel stevig aan de leiding in 1B. De ploeg van Felice Mazzu bouwde - ondanks het ...

132
{insert image alt}

Amateurclubs moeten nog (even) wachten op beslissing over stopzetting

Het amateurvoetbal verkeert in een ware crisis. Door de nieuwe coronamaatregelen werd een herstart ...

301
{insert image alt}

Saelemaekers van goudwaarde voor leider Milan (📽️)

AC Milan pronkt momenteel als leider van de Italiaanse Serie A. Alexis Saelemaekers groeide de ...

330
{insert image alt}

Standard gaat kopje onder in vriendschappelijk duel tegen Seraing

Standard Luik slaagde er gisteren niet in om zich tot overwinnaar van de Clasico te kronen. De ...

352
{insert image alt}

Fans genieten van Antwerp-OHL: "Meer spektakel dan in Clasico"

Antwerp en OHL sluiten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. Na een ...

211
{insert image alt}

Ex-spits van Cercle groeit uit tot sensatie in Frankrijk

De supporters van Cercle Brugge zullen ongetwijfeld goede herinneringen overhouden aan Irvin ...

398
{insert image alt}

Tielemans en Praet laten koppositie liggen tegen laagvlieger

Leicester City kwam vanavond in actie tegen promovendus Fulham. In eigen huis konden Tielemans en ...

53
{insert image alt}

Ref. Department velt oordeel over afgekeurd doelpunt Vlap

De Clasico tussen Anderlecht en Standard eindigde gisteren op een billijk gelijkspel. Het spelpeil ...

462
{insert image alt}

'Slechts één zomeraanwinst imponeert bij Anderlecht'

RSC Anderlecht en Standard Luik beëindigden de ‘Clasico’ gisteren met een billijk gelijkspel. ...

465
{insert image alt}

'Hertha Berlijn wil zich in januari versterken met Brugse steunpilaar'

Krépin Diatta is er dit seizoen nog niet in geslaagd om zijn uitstekende kwaliteiten te etaleren. ...

843