Grijze Schoen Vanaken: de Brugse code gekraakt

Foto: Grijze Schoen Vanaken: de Brugse code gekraakt

Het is een moeilijke opdracht om in de laatste jaren een betere voetballer te vinden op het Belgische grondgebied dan Hans Vanaken. Na twee Gouden Schoenen op rij zou de Brugse metronoom namelijk de Jupiler Pro League ontstegen zijn. In een goed draaiend Club Brugge voelde hij zich als een vis in het water, maar nu de Blauw-Zwarte machine hapert kan ook Vanaken niet meer zijn hoge niveau terugvinden. 

GEEN GOUDEN SCHOEN?  

Geen Ballon d'Or aan het eind van het huidige kalenderjaar 2020. France Football, de organisator van de felbegeerde trofee, reikt dit jaar geen prijs uit voor 's werelds beste voetballer. “Wegens geen normale omstandigheden”, zo klonk de uitleg van het vermaarde vakblad. En ook in ons eigen Belgenland is het nog hoogst onzeker of het Gala van de Gouden Schoen er begin 2021 nog wel zal komen. Het Laatste Nieuws, de organisator van de trofee voor beste voetballer op de Belgische velden, dubt momenteel nog om de eerstvolgende editie op poten te zetten. Voorlopig werd daarover nog niets definitief beslist, in augustus zou er wel finaal uitsluitsel moeten komen. Maar indien Hans Vanaken zijn derde opeenvolgende Gouden Schoen alsnog wil binnenrijven, dan zal de tweevoudige winnaar wél dringend uit zijn pijp moeten schieten.

MISTER 30% 

In de voorbije twee seizoenen was Vanaken dé grote man bij Club Brugge, dé spelbepaler van de recente Brugse successen. Tijdens de jaargang 2018-2019 pakte hij als aanvallende middenvelder uit met veertien doelpunten en evenveel assists. Het jaar nadien werd Vanaken door nieuwe coach Philippe Clement teruggetrokken naar de positie van centrale middenvelder maar hij kon alsnog dertien goals en vier assists voorleggen. In beide seizoenen was Vanaken verantwoordelijk voor minimum 30% van de totale Brugse doelpuntenproductie, en dat is een hoogst indrukwekkend aandeel.In een vlot draaiend Club Brugge, dat stelselmatig het niveau oversteeg van de Jupiler Pro League, was het heerlijk voetballen voor Vanaken. Assistje hier, doelpuntje daar, twee Gouden Schoenen, … Ja, voor de viervoudige Rode Duivel was het heerlijk toeven op Jan Breydel. Door de weinig geboden tegenstand zou Club al snel te groot worden voor de Belgische competitie. En ook dit seizoen hield Club Brugge zich klaar op opnieuw te knallen. 

DE BRUGSE CODE GEKRAAKT 

Nadat de bekerfinale tegen Antwerp FC al verloren ging, moest Club Brugge in de Jupiler Pro League ook al twee keer het onderspit delven. Tegen KAS Eupen werden nog de drie punten gepakt, en dat op een overtuigende wijze, maar zowel tegen Sporting Charleroi en Beerschot VA ging de Brugse boot ten onder. Drie punten op negen: Blauw-Zwart staat volledig ontnuchterd terug met met beide voeten op de grond. Zowel de punten als het spelbeeld is een huidige Belgische kampioen onwaardig.Hetzelfde geldt voor Hans Vanaken, die volgens bepaalde analisten nochtans niets meer bij te leren had in de Jupiler Pro League. Tegen stugge en defensieve tegenstrevers zoals Charleroi en Beerschot kan Vanaken niet op eigen houtje een antwoord bieden, en dat mag men hem allerminst verwijten. Zowat de hele Brugse équipe presteert onvoldoende waardoor er in eerste instantie een oplossing moet geboden worden door coach Philippe Clement. De trend is duidelijk: hoe hoger het verworven balbezit van Club Brugge, hoe meer moeilijkheden de huidige Belgische landskampioen ondervindt om het verschil te maken. Tegen Charleroi werd het Brugs balbezit besloten op 57% en tegen Beerschot was dat zelfs 63%. In de enige gewonnen partij van het seizoen tegen Eupen bedroeg het Blauw-Zwarte balbezit 53%. “Dit scenario zullen we dit seizoen nog vaker meemaken”, de woorden van Simon Mignolet waren bijna profetisch na de eerste competitiematch tegen Charleroi.

DE CORONA-GEVOLGEN 

De huidige Brugse malaise kent veel exponenten, maar de man die opvallend vaak in de vuurlinie terechtkomt, is Hans Vanaken. Tegen Beerschot werd de tweevoudige Gouden Schoen gekenmerkt door de verkeerde beslissingen te nemen en veelvuldig balverlies te lijden. “Ik ga mijn spelers hier niet individueel beoordelen”, antwoordde Philippe Clement op de vraag wat er aan de hand is met Vanaken. “We zullen dat in de week doen. Binnenskamers.” Van de beste voetballer op de Belgische velden mag er wel wat meer verwacht worden dan wat hij in de voorbije drie competitiematchen etaleerde.Het is echter niet de wil die ontbreekt bij Vanaken, maar hij mist dit seizoen vooral de nodige efficiëntie. Dat komt grotendeels door de tevens ondermaatse prestaties van zijn ploegmaats, waardoor het erg moeilijk is om in zijn beste spel te raken. Ook het lage tempo bij Club Brugge – meestal door toedoen van de tegenstrevers - spreekt niet meteen in het voordeel van Vanaken, de snelle denker. Hier en daar wordt er ook geopperd dat bepaalde creatieve spelers, waar Vanaken zéker deel van uitmaakt, te lijden hebben door de lege tribunes. Dribbels, listige passes en andere creatieve varianten zouden in corona-tijden namelijk minder vaak te zien zijn.

CLEMENT EN VANAKEN AAN ZET 

In het geval van Hans Vanaken blijkt dat deels het geval te zijn. In het voorgaande seizoen poogde de Brugse metronoom gemiddeld bijvoorbeeld twee dribbels per wedstrijd, terwijl die frequentie dit seizoen ligt op vijf stuks. Bovendien nam zijn dribbel-efficiëntie ook toe van 47% naar 52%. Daarbij moet wel gesteld worden dat er na deze inspanning weinig of geen concrete dreiging volgde. De belangrijkste indicator van de terugval van Vanaken is misschien wel zijn passes naar de final third, de gevarenzone voor het doel van de tegenstander. Dat aantal dreigende passes daalde dit seizoen per wedstrijd naar zes stuks, dat zijn twee dergelijke passes minder in vergelijking met de vorige jaargang. Ook de efficiëntie van zijn passes naar de final third nam af van 78% naar 66%: en dat is een zorgwekkende vaststelling.Bij zijn algemene passing kunnen we dezelfde negatieve conclusie trekken. Met 47 verstuurde passes in de huidige competitie is Vanaken minder bepalend in het Brugse spel in vergelijking met vorig seizoen, toen zijn aantal passes per match nog 59 stuks per wedstrijd bedroegen. En ook op het gebied van zuivere passing nam zijn efficiëntie een grote daling: van 88% naar 82% om exact te zijn. Vanaken is dus duidelijk minder bepalend, dat bewijzen ook zijn huidige statistieken die slechts één assist en nul doelpunten bevatten. We kunnen het zelfs nog ruimer nemen en de huidige totale acties van Vanaken vergelijken met die van vorig seizoen. Dit jaar pleegde hij gemiddeld 89 totale acties per wedstrijd, wat weliswaar per wedstrijd acht handelingen méér zijn dan vorig jaar, maar de efficiëntie van zijn acties kelderde echter van 71,2% naar 63%.De goede wil is dus zeker nog aanwezig bij Hans Vanaken, maar voorlopig laten zijn efficiëntie en creativiteit het helemaal afweten. De tweevoudige Gouden Schoen kan niet eigenhandig het tij keren bij Club Brugge, daarvoor zal hij vooral moeten rekenen op een toenemende vorm bij zijn ploegmaats. En ook coach Philippe Clement zal voor een kentering moeten zorgen, want na Sporting Charleroi en Beerschot VA zullen nog meerdere tegenstrevers eenzelfde behouden tactiek hanteren tegen Club Brugge, en het is duidelijk dat deze aanpak loont tegen Blauw-Zwart.

POLL: Wordt het een succesvol seizoen voor Club Brugge?

Clement maakt selectie bekend, mét twijfelgeval

Anderlecht richt spotlights op nieuw leidersduo

Belgische clubs heropenen de deuren

Vandaag 01 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Krmencik al op weg naar de uitgang bij Club Brugge

Na amper 19 optredens lijkt het krediet op. Michael Krmencik kreeg de voorbije week tegen Borussia ...

643
{insert image alt}

VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider ...

572
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

211
{insert image alt}

Anderlecht richt spotlights op nieuw leidersduo

Armoe troef zondag in het Lotto Park, waar de klassieker tussen Anderlecht en Standard een muis ...

29
{insert image alt}

Clement maakt selectie bekend, mét twijfelgeval

Club Brugge moet het tegen Zenit Sint-Petersburg stellen zonder Krépin Diatta, een fikse streep ...

45
{insert image alt}

Belgische clubs heropenen de deuren

Niet alleen worden de Belgische voetbalfans al een tijdje uit het stadion geweerd, ook de fanshops ...

61
{insert image alt}

Topaankoop volledig afgemaakt: "Anderlecht onwaardig"

Inspiratieloos. Dat is het minste wat we mogen zeggen van het voetbal dat Anderlecht zondag in de ...

245
{insert image alt}

'Diatta-saga krijgt opmerkelijke twist'

Club Brugge zit momenteel in een behoorlijk moeilijke periode. Het dominante en overtuigende spel ...

172
{insert image alt}

Genk domineert Speler van de Maand-verkiezing

Sinds de korte passage van Jess Thorup draait KRC Genk weer op vol toerental, een lijn die John van ...

180
{insert image alt}

De 11 namen: Muscat voert 2 wissels door, Simão roteert bij Moeskroen

De hekkensluiter tegen de op twee na laatste in de stand: de inhaalmatch tussen Moeskroen en STVV ...

29
{insert image alt}

Club Brugge verwelkomt eerste 'wintertransfer' op training

Na de nodige blessurezorgen rond Eduard Sobol, Federico Ricca en Simon Deli treed Club Brugge ...

616
{insert image alt}

Verheyen lacht met Kompany: "Dan had KV Mechelen 42/42"

Voor de stopzetting van het vorige seizoen lag KV Mechelen nog op koers voor een eerste deelname aan ...

385
{insert image alt}

Clement: "Hopelijk trekt hij alle registers open tegen Zenit"

Club Brugge zit in een vormdip en die komt op een slecht moment. De beslissende fase in de Champions ...

173
{insert image alt}

"Origi? Hij zou zeker een piste kunnen zijn voor hen"

Divock Origi zit op een zijspoor bij Liverpool en hij stelt dit seizoen zwaar teleur als hij nog ...

272
{insert image alt}

'STVV ontslaat Muscat bij nederlaag tegen Moeskroen'

STVV neemt het vanavond op tegen Moeskroen en de Kanaries moeten die inhaalwedstrijd winnen. Anders ...

121
{insert image alt}

Overzicht verhuurde spelers: Zeven goals en één assist

Ook dit seizoen verhuren de Belgische eersteklassers een resem spelers aan buitenlandse clubs. Loïs ...

80
{insert image alt}

Ciman & co moeten op zoek naar een nieuwe club

In de Major League Soccer hebben heel wat spelers slecht nieuws gekregen. Hun contract loopt af en ...

104
{insert image alt}

Clement heeft slecht nieuws: "Hij kan niet spelen tegen Zenit"

Club Brugge neemt het woensdagavond op tegen Zenit Sint-Petersburg. Als Club Brugge niet verliest, ...

448

Gisteren 30 November 2020

{insert image alt}

Extra Time-panel over rampzalige Clasico: "Gebrek aan creativiteit"

De Clasico tussen Anderlecht en Standard was er één om snel te vergeten. Een billijke 0-0 was dan ...

188
{insert image alt}

De zwaktes van Club Brugge zijn stilaan problematisch

Sinds de winst op het veld van Zenit slaagde Club Brugge er niet meer in om een degelijk niveau te ...

391
{insert image alt}

Sonck over ploeg in vorm: "Racing Genk doet mee voor de titel"

Racing Genk won afgelopen weekend met impressionante cijfers van Cercle Brugge. De Limburgers wonnen ...

366
{insert image alt}

'Spaanse media voorspellen terugkeer van Hazard in 2021'

De pech van Eden Hazard bij Real Madrid blijf maar aanhouden. De Rode Duivel verliet afgelopen ...

157
{insert image alt}

Antwerp trekt aan het langste eind na spektakelstuk tegen OHL

Royal Antwerp FC en OHL sloten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In een ...

286
{insert image alt}

Mazzu spreekt zich uit over titelkansen Union

Union SG staat momenteel stevig aan de leiding in 1B. De ploeg van Felice Mazzu bouwde - ondanks het ...

132
{insert image alt}

Amateurclubs moeten nog (even) wachten op beslissing over stopzetting

Het amateurvoetbal verkeert in een ware crisis. Door de nieuwe coronamaatregelen werd een herstart ...

301
{insert image alt}

Saelemaekers van goudwaarde voor leider Milan (📽️)

AC Milan pronkt momenteel als leider van de Italiaanse Serie A. Alexis Saelemaekers groeide de ...

328
{insert image alt}

Standard gaat kopje onder in vriendschappelijk duel tegen Seraing

Standard Luik slaagde er gisteren niet in om zich tot overwinnaar van de Clasico te kronen. De ...

347
{insert image alt}

Fans genieten van Antwerp-OHL: "Meer spektakel dan in Clasico"

Antwerp en OHL sluiten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. Na een ...

208
{insert image alt}

Ex-spits van Cercle groeit uit tot sensatie in Frankrijk

De supporters van Cercle Brugge zullen ongetwijfeld goede herinneringen overhouden aan Irvin ...

392
{insert image alt}

Tielemans en Praet laten koppositie liggen tegen laagvlieger

Leicester City kwam vanavond in actie tegen promovendus Fulham. In eigen huis konden Tielemans en ...

51
{insert image alt}

Ref. Department velt oordeel over afgekeurd doelpunt Vlap

De Clasico tussen Anderlecht en Standard eindigde gisteren op een billijk gelijkspel. Het spelpeil ...

458
{insert image alt}

'Slechts één zomeraanwinst imponeert bij Anderlecht'

RSC Anderlecht en Standard Luik beëindigden de ‘Clasico’ gisteren met een billijk gelijkspel. ...

462
{insert image alt}

'Hertha Berlijn wil zich in januari versterken met Brugse steunpilaar'

Krépin Diatta is er dit seizoen nog niet in geslaagd om zijn uitstekende kwaliteiten te etaleren. ...

838