Surprise voor Leko: 'Antwerp B' krijgt vers bloed

Foto: Surprise voor Leko: 'Antwerp B' krijgt vers bloed

Tegen AA Gent behaalde Antwerp FC haar eerste zege van het seizoen, maar dat betekent allerminst dat de Antwerpenaren vertrokken zijn voor een succesvol seizoen. Tegen de Buffalo's bleven verschillende mankementen duidelijk merkbaar, en daarom roept coach Ivan Leko luid naar extra versterkingen voor zijn ploeg. Jae-ik Lee zou in die optiek dicht staan bij een overgang richting de Bosuil maar of de 21-jarige Koreaan dé missing link is, dat is een groot vraagteken.

OPGELUCHTE LEKO

De kop is eraf. Winnen tegen kleinere tegenstanders zoals Moeskroen en Cercle Brugge lukte niet voor The Great Old, maar zaterdag ging de zelfverklaarde titeloutsider AA Gent wél voor de Antwerpse bijl. Het zal Ivan Leko ongetwijfeld deugd gedaan hebben, die eerste driepunter van het nieuwe voetbalseizoen. De Kroaat was dan ook een tevreden man na afloop van de gewonnen match tegen de Buffalo's, waar hij zich vooral opgetogen toonde door de reactie van zijn jongens. Na een één op zes tegen Moeskroen en Cercle Brugge mocht dat overigens wel.In zijn perspraatje was Leko opvallend lovend over zijn ploeg, zo had hij het nog over goed voetbal, goeie pressing, vechtlust en veel beweging. Daar kan nog het één en ander over verteld worden, maar tegen AA Gent het was vooral uitkijken hoe de opbouw van achteruit verzorgd zou worden. In de voorbije wedstrijden bleek die opbouwende passing alvast een groot probleem te zijn, en dat was ook het geval tegen de Buffalo's. Naar eigen zeggen was Leko toch tevreden met de wil om van achteruit op te bouwen.

LEKO GRIJPT IN 

Let daarbij op de nuance “de wil” om van achteruit op te bouwen. Want net zoals tegen Moeskroen en Cercle Brugge was de constructie van de verdediging tegen de Buffalo's wederom niet opperbest. Nieuwbakken AA Gent-coach Laszlo Bölöni trainde Antwerp drie jaar lang en hij wist dan ook dat de zwakte van zijn ex-club lag in de opbouwende kwaliteiten van de verdediging, wat net één van de peilers is van Leko's voetbalvisie. Bölöni speelde handig in op dat Antwerps mankement en hij liet zijn twee centrale aanvallers Tim Kleindienst en Roman Yaremchuk bewust geen hoge pressing voeren op de Antwerpse verdediging. Daarbij werd vooral Abdoulaye Seck vaak aan de bal gelaten, want diens forte is allerminst het feilloos en kwalitatief uitvoetballen. Waar de geslaagde passing-percentage van Seck tegen Moeskroen en Cercle Brugge nog lag op respectievelijk 82% en 80%, dook die tegen AA Gent naar een erbarmelijke 74%. Slim gespeeld van Bölöni, maar puntenwinst leverde dat de Roemeen en zijn ploeg niet op. Misschien hoopte de Roemeen dat ook Junior Pius opnieuw de basiself zou halen – ook geen toonbeeld van een betrouwbare passing -, maar de Nigeriaanse verdediger betaalde tegen Gent het gelag na zijn tegenvallend seizoensbegin. Dylan Batubinsika was tegen AA Gent de vervanger van Pius, en dat was enigszins wel een verrassing te noemen. Vorig seizoen lag de Fransman met Congolese roots nog in de lappenmand door een scheur in de rechtermeniscus en een bijhorende chirurgische ingreep, waardoor zijn laatste basisplaats alweer dateerde van 26 september 2019. Batubinsika liet wel meteen een goede indruk na, en zijn passing-percentage lag bijvoorbeeld veertien percentages hoger dan dat van Seck. Ook Ivan Leko was tevreden over zijn 'nieuwe' verdediger. “Heel sterk verdedigd, goed aan de bal, ook vooruit”, citeerde Het Laatste Nieuws de woorden van de Kroaat.

ANTWERP B

“Dit was het karakter en de vechtlust van Antwerp. Het was goed voetbal. Met Antwerp B, hé, want laat ons eerlijk zijn: we hebben nog extra kwaliteit nodig. Om competitief te zijn en onze ambities waar te maken”, verklaarde Leko aan VTM Nieuws tijdens zijn obligatoir perspraatje. Leko wond er geen doekjes om: hij wil zo snel als mogelijk meer kwaliteit in zijn groep, zodat hij de concurrentie kan aangaan met de andere topteams. Daarvoor is er wel nog versterking vereist op verschillende compartimenten, waaronder zeker in de centrale verdediging. Het mag dan ook geen toeval zijn dat zowel Het Laatste Nieuws als Het Nieuwsblad vorig weekend berichtten over de Antwerpse interesse in Jae-ik Lee, een Koreaanse centrale verdediger. De 21-jarige staat onder contract bij het Qatarese Al Rayyan, dat op Twitter zonder schroom een akkoord aankondigde met Antwerp FC over een huurbeurt tot eind dit seizoen. Volgens Vlaamse media is dat bericht echter nog wat voorbarig en is er nog geen consensus bereikt tussen beide clubs. Toch is een extra injectie in de centrale verdediging heel logisch, gezien de beperkte uitvoetballende capaciteiten van de huidige defensieve spelers. Daarbij is het nog maar de vraag of Jae-ik Lee wel die broodnodige extra's kan brengen. De linksvoetige centrale verdediger heeft niet meteen indrukwekkende adelbrieven voor te leggen, en dat hij Al Rayyan mag verlaten is ook een teken aan de wand.

UITBLINKER OP WK U21 

Voordien kwam Jae-ik Lee enkel uit bij Gangwon FC, een club uit zijn thuisland, maar in Qatar verdween de Koreaan ook steeds vaker naar de achtergrond: bij Al Rayyan degradeerde hij namelijk van een basisspeler tot een bankzitter. Maar de Antwerpse scouting zal ongetwijfeld Lee's sterke prestaties vorig jaar op het WK U21 niet ontgaan zijn. In Polen bereikte het Zuid-Koreaanse team namelijk de finale, nadat gewonnen werd van onder andere Argentinië. In alle zeven wedstrijden van het betreffende WK U21 was hij een basisspeler én liet hij een uitstekende indruk na, wat Lee vervolgens zijn eerste buitenlandse transfer opleverde. Foto: Instagram __leejaeik

Die sterke prestaties waren ook Paulo Bento niet ontgaan, de Portugese bondscoach van Zuid-Korea. Lee vierde zijn eerste selecties bij de grote jongens en dat kwam grotendeels door zijn glansrol op het voorbije WK U21. Sindsdien volgt Bento nauwgezet de evolutie op van Lee. “Ik voelde aan dat dit het juiste moment was om bij het A-team te komen, en ons te tonen wat hij in z'n mars heeft”, verklaarde Bento aan de Koreaanse media nadat hij Lee voor het eerst selecteerde.

DE IDEALE OPLOSSING? 

Lee heeft op zich wel een interessant profiel, maar zijn huidige zorgwekkende situatie bij Al Rayyan doet veel vragen oproepen of hij wel een echte versterking kan betekenen voor The Great Old. In de Qatarese QNB Stars League is hij allerminst een grote blikvanger, maar zijn kwaliteiten vormen toch nog een stevige basis. Lee prijkt bijvoorbeeld in de top zes van de competitie op het vlak van aantal geslaagde intercepties per wedstrijd. Met gemiddeld bijna acht stuks per wedstrijd overtreft hij in dat onderdeel bijvoorbeeld alle huidige centrale verdedigers van Antwerp.Daarnaast lijdt Lee minder vaak balverlies dan Junior Pius en Abdoulaye Seck, maar wel meer dan Ritchie De Laet. Op het uitvoetballend gebied houdt Lee ervan om de bal vooruit te spelen. Met gemiddeld negentien stuks per wedstrijd in de QNB Stars League behoort hij tot de top vijf centrale verdedigers die de bal het vaakst vooruit spelen, een aantal waarmee hij Pius bijvoorbeeld de loef afsteekt. Dat zal Leko graag horen, maar toch gaapt er uiteraard veel niveauverschil tussen de Qatarese en de Belgische competitie.Op het eerste zicht lijkt Lee niet meteen een érg grote impact te zullen maken op het Antwerpse spelbeeld, maar er is wél een gedegen basis om mee te werken. Het is maar de vraag of Lee de nodige tijd en speelgelegenheid zal krijgen bij Antwerp, want een afgewerkt product is hij nog zeker niet. Daarnaast zal coach Ivan Leko ook wellicht een geroutineerde en meteen inzetbare versterking prefereren, eerder dan een 21-jarige Koreaanse back-up van Al Rayyan. 

POLL: Moet Antwerp Jae-ik Lee halen?

Dramatische De Decker: 'Slechtste Gent-coach in 8 jaar'

Fans Anderlecht in de wolken: "Beste transfer in jaren"

Kompany: "We dachten telkens dat het zwaar ging worden voor Deschacht"

Vandaag 04 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Dramatische De Decker: 'Slechtste Gent-coach in 8 jaar'

Na tachtig dagen als hoofdcoach neemt AA Gent afscheid van Wim De Decker. De 38-jarige had een ...

194
{insert image alt}

4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

Royal Antwerp FC is bezig aan een indrukwekkende campagne in de Europa League. Ivan Leko is als ...

403
{insert image alt}

Vandenbempt haalt snoeihard uit naar spelers AA Gent

Bij AA Gent is het weer volop crisis. Na alweer een pijnlijke thuisnederlaag tegen Slovan Liberec ...

7
{insert image alt}

KRC Genk legt opnieuw jong talent vast

KRC Genk probeert dit seizoen weer wat meer de nadruk te leggen op de eigen jeugd. Zo mochten ...

13
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht hoopt op miljoenen, interesse voor CDK en Dennis'

Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu ...

86
{insert image alt}

Fans Anderlecht in de wolken: "Beste transfer in jaren"

RSC Anderlecht deelde mee dat het contract van Amir Murillo tot medio 2025 werd opengebroken. De ...

212
{insert image alt}

"De metamorfose van Antwerp is fantastisch"

Royal Antwerp FC plaatste zich voor de volgende ronde van de Europa League. Het deed dat op ...

184
{insert image alt}

Kompany: "We dachten telkens dat het zwaar ging worden voor Deschacht"

Olivier Deschacht neemt het vanavond met Zulte Waregem op tegen RSC Anderlecht. Dat is altijd een ...

312
{insert image alt}

Marca houdt het niet meer: '100 redenen waarom Ramos moet blijven'

Het contract van Sergio Ramos bij Real Madrid loopt na dit seizoen af en nog altijd is er geen ...

72
{insert image alt}

"Met dit talent zijn we top acht waard in België"

Zulte Waregem won vorige week met 0-3 bij AA Gent, maar daar wint tegenwoordig bijna iedereen van... ...

165
{insert image alt}

Anderlecht verrast en breekt contract sterkhouder open

RSC Anderlecht heeft weer een contract weten open te breken. De Brusselaars kwamen met een officieel ...

330
{insert image alt}

Trainer nummer vier: tien opties voor AA Gent

AA Gent is slachtoffer geworden van zijn beleid. De club deed dertien ingaande transfers en daar had ...

582
{insert image alt}

Zo win jij 180 euro met 10 euro inzet op speeldag 15!

Na een week met ups en downs op het Europees podium, stilaan een gewoonte voor de Belgische clubs, ...

5
{insert image alt}

'Arnesen komt zwaar onder vuur bij Feyenoord'

In januari 2019 pakte Anderlecht nog groots uit met de aanstelling van Frank Arnesen als technisch ...

83
{insert image alt}

Sonck heeft duidelijk advies voor De Ketelaere

Charles De Ketelaere was woensdag de absolute uitblinker bij Club Brugge, want tegen Zenit scoorde ...

387
{insert image alt}

Beerschot kampioen? "Het zal niet blijven duren"

Het seizoen is intussen bijna halfweg en na veertien speeldagen is Beerschot de verrassende leider ...

359
{insert image alt}

Van Meir haalt hard uit naar AA Gent

AA Gent heeft donderdagavond na een nieuwe nederlaag tegen Slovan Liberec de harde beslissing ...

396

Gisteren 03 December 2020

{insert image alt}

Franse journalist 'verklapt' nieuwe club Leo Messi

Lionel Messi is bezig aan zijn laatste seizoen bij FC Barcelona. De nieuwe club van de Argentijnse ...

426
{insert image alt}

'Anderlecht heeft grote troef voor supertalent'

RSC Anderlecht wil ook in de komende jaren volop inzetten op  spelers uit de eigen ...

475
{insert image alt}

JPL-clubs aan de galg: "Wordt een bloedbad"

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we dit seizoen terug met 18 clubs zitten in onze hoogste ...

589
{insert image alt}

De Laet schept duidelijkheid over doelpunt

Antwerp speelt ook na nieuwjaar nog Europees voetbal. Dat is nu een zekerheid na de 3-1 zege van The ...

179
{insert image alt}

'De Ketelaere en Verschaeren in balans bij Italiaanse topclub'

Charles De Ketelaere leverde woensdag alweer een topprestatie af voor Club Brugge in de Champions ...

704
{insert image alt}

Standard blaast jammerlijke aftocht in Europa

Alweer wisselend succes in de vooravond voor de Belgische clubs, waar AA Gent de kelk tot op de ...

156
{insert image alt}

Nieuwe coach AA Gent al bekend? "Zo voorspelbaar"

AA Gent stuurde coach Wim De Decker zopas de laan uit na een nieuwe ontluisterende nederlaag. ...

1463
{insert image alt}

AA Gent ontslaat Wim De Decker

Wim De Decker mocht het als AA Gent-trainer komen uitleggen voor de camera's van Sporza na de ...

778
{insert image alt}

Vertonghen opent Benfica-rekening met knap doelpunt (🎥)

Jan Vertonghen verliet afgelopen zomerTottenham Hotspur na acht jaar voor een nieuw avontuur bij het ...

151
{insert image alt}

Leko glundert: "Mijn vrouw verklaarde mij gek"

Na nieuwjaar krijgen we al minstens twee Belgische clubs in Europa aan het werk te zien. Club Brugge ...

631
{insert image alt}

De Decker geeft verklaring voor affaire-Odjidja

AA Gent heeft ook zijn vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren. ...

724
{insert image alt}

Mertens trekt bloedvorm door in Europa League (🎥)

Dries Mertens toont zich de laatste weken in uitstekende doen en wist sinds de interland-break ...

190
{insert image alt}

'Interesse neemt toe: Club mag hopen op recordtransfer CDK'

Club Brugge kende voorlopig geen groots seizoen, maar kan zich wel optrekken aan de straffe ...

1094
{insert image alt}

AA Gent moet kelk tot op de bodem ledigen in Europa

Ook tegen het weinig indrukwekkend Slovan Liberec heeft AA Gent een nieuwe nederlaag geleden in de ...

299
{insert image alt}

Sterk Antwerp overwintert in Europa League na nieuwe zege

Na een nieuwe thuiszege heeft Antwerp zijn plek in de volgende ronde van de Europa League veilig ...

282