Leko onder druk: van genie tot kopie van Bölöni

Foto: Leko onder druk: van genie tot kopie van Bölöni

Daar Antwerp FC verschroeiend uit de startblokken kwam na de gewonnen bekerfinale tegen Club Brugge, lijkt er van die positieve flow bitter weinig over te blijven. The Great Old kon nog niet winnen in de huidige jaargang van de Jupiler Pro League en telt na twee wedstrijden amper één puntje. Bovendien brengt Ivan Leko nog niet de gehoopte voetballende vooruitgang waar voorzitter Paul Gheysens zo hard op gehoopt had.

HET DOEL HEILIGT DE MIDDELEN

Ivan Leko schreef als nieuwbakken coach van Antwerp FC een uniek maar fantastisch eerste hoofdstuk. Zijn debuutwedstrijd in de bekerfinale tegen Club Brugge werd onverwacht en onverhoopt gewonnen, waardoor de Kroaat in Deurne-Noord al meteen op handen werd gedragen.  In de bekerfinale tegen zijn ex-club pakte hij uit met zijn welbekende uitgebreide tactische expertise, waardoor Antwerp als de grote underdog alsnog de uitgesproken favoriet Club Brugge kon verslaan. Nee, zijn start op de Bosuil had Leko allerminst gemist.Het uitgangspunt van het wedstrijdplan tegen Club Brugge was voornamelijk ultradefensief gericht, waarbij Leko het de tegenstander erg moeilijk maakte om snel te voetballen en een hoog tempo op te leggen. Door zélf een razendsnelle omschakeling door te voeren, probeerde Antwerp dan om eigenhandig gevaar te creëeren: en dat minutieus uitgetekend plannetje lukte dus wonderwel. Even werd er niet gekeken naar de aantrekkelijkheid van het spel: het doel heiligt de middelen.Nochtans werd Ivan Leko aangesteld door voorzitter Paul Gheysens en sportief manager Luciano D'Onofrio om de club uit Deurne-Noord naar een hoger niveau te tillen, en dat op alle aspecten van het spel. De voormalige coach Laszlo Bölöni genoot niet het volledige vertrouwen van het clubbestuur, dat verlangend snakte naar een nieuwe coach die aanvallender en dominanter voetbal predikte: enter Ivan Leko. In de bekerfinale greep de Kroaat echter terug naar het beproefde recept van zijn Roemeense voorganger, maar in die éne wedstrijd zullen Gheysens en D'Onofrio een oogje hebben dichtgeknepen. De beker werd gewonnen. En dat pas voor de tweede keer in de clubgeschiedenis. 

ALIBI-VOETBAL 

Hosanna! Ivan Leko werd – meer dan terecht trouwens –  bewierookt als de grote architect van de bekerwinst tegen de grote favoriet Club Brugge. Het spelniveau was toen nog niet top, maar het resultaat was dat wél. De Kroaat hoopte die positieve lijn door te trekken naar de start van de Jupiler Pro League, maar daar loopt het opvallend genoeg heel stroef voor The Great Old.In de openingsspeeldag raakte Antwerp niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Moeskroen, en in speeldag twee ging de ploeg van Leko zelfs de boot in tegen Cercle Brugge. Na de draw tegen Les Hurlus greep Leko als excuus nog terug naar de decompressie van de bekerwinst, maar de nederlaag tegen Cercle toonde aan dat er nog meer zorgen zijn op de Bosuil. “Wie me kent, weet waarvoor ik sta. Mooi voetbal, oplossingen vinden, verzorgde opbouw. Ik hou niet van alibi-voetbal. En dat zag ik te veel”, klonk het bij Leko na afloop tegen de Brugse vereniging. Leko stond bij zijn vorige clubs Sint-Truiden en Club Brugge bekend om zijn voetballende aanpak en verzorgd voetbal. Een new school coach. Maar die pijlers van zijn voetbalfilosofie zijn blijkbaar (nog?) niet ingeslepen op de Bosuil. Bovendien werd het Antwerpse spelniveau in beide partijen getypeerd door veel individuele fouten, slordigheden en bitter weinig creativiteit op het ondersteunende en offensieve vlak. Gewoon ondermaats dus.

MEER LANGE BALLEN DAN ONDER BÖLÖNI 

In de eerste twee tegenvallende competitiewedstrijden van Antwerp was het opvallend om zien hoe vaak de ploeg koos voor de lange bal. Tegen Club Brugge werd die aanpak enigszins nog getolereerd en bleek die ook erg succesvol, maar tegen kleinere tegenstanders zoals Moeskroen en Cercle Brugge is dergelijk wedstrijdplan niet meteen logisch te noemen. Het geëtaleerde spel op de mat heeft daarom nog erg veel gelijkenissen met de tactiek van Bölöni, en dat terwijl Gheysens en D'Onofrio net komaf wilden maken met die weinig attractieve aanpak.In de huidige campagne van de Jupiler Pro League hanteerde Antwerp dan ook een bovengemiddeld aantal lange ballen. Op één ploeg na telt het team van Leko namelijk het meest verstuurde lange ballen van de competitie, en opmerkelijk genoeg ligt dat huidige gemiddelde een pak hoger in vergelijking met het vorige seizoen. Onder Leko werd per wedstrijd gemiddeld maar liefst 58 keer geopteerd voor de lange bal, terwijl dat gemiddelde onder Bölöni vorig seizoen 'slechts' op 45 stuks lag. Met dat gemiddelde van 45 lange ballen per wedstrijd was Antwerp toen de zevende club in de rangschikking der lange ballen. 

VEEL PASSES, VEEL BALVERLIES 

Hoewel Leko dapper zijn voetballende visie tracht te integreren op de Bosuil, veel positieve signalen zijn daar nog niet van merkbaar. Zijn doorgevoerde en trouwe 3-5-2-formatie zou nochtans voor een vlotte flow moeten zorgen, maar het probleem bevindt zich al bij de eerste stations van de opbouw. Bij elke getrainde ploeg wil Leko dat zijn centrale verdedigers de opbouw naar voren verzorgen, maar bij Antwerp is dat helemaal niet de sterkte van het centrale verdedigende trio Junior Pius, Abdoulaye Seck en in mindere mate Ritchie De Laet. Pius, Seck en De Laet volgen de orders van Leko wél goed op, want deze drie spelers hebben dit seizoen het meeste aantal passes van hun ploeg verstuurd. In vergelijking met de andere teams uit de Jupiler Pro League is het aantal Antwerpse passes per wedstrijd bovengemiddeld, deels door de vaak gehanteerde lange bal weliswaar, maar erg zuiver is dat uitvoetballen allerminst: de Antwerpse passes verdwijnen met regelmaat in het bezit van de tegenstander. Het is dan ook tekenend dat Antwerp de ploeg is met het op vier na hoogste geleden balbezit van alle teams uit de Belgische competitie. 

DE TRANSFERMARKT OP 

Hoewel Antwerp het op één na meeste verstuurde passes per wedstrijd telt, daartegen staat een echter enorm groot balverlies. En op zich is dat ook niet zo vreemd, gezien de beperkte uitvoetballende kwaliteiten van de centrale verdedigers. Seck en Pius prijken bijvoorbeeld in de top vijf van Antwerpse spelers die het vaakst balverlies leden dit seizoen. En dat is wél een opvallende en zorgwekkende constatering.Normaliter behoren creatieve en aanvallende spelers doorgaans bij de primussen onder het geleden balverlies, want dergelijke spelers leggen veel meer risico in hun spel en worden vaker onder druk gezet door hun tegenstander. Dan komt een pass weleens niet toe bij een ploegmaat, of lukt een geslaagde dribbel niet meteen. Maar als centrale verdediger is het doorgaans 'makkelijker' voetballen, omdat er namelijk meer tijd en mogelijkheden zijn. Vooral Pius zakte tegen Cercle Brugge door de ondergrens, op defensief én uitvoetballend vlak, en hij mocht van geluk spreken dat zijn compagnon Seck meermaals de meubelen redde na slecht verdedigen en dramatisch uitvoetballen. Het lijkt duidelijk dat Leko in Seck en Pius niet zijn gedroomde centrale verdedigers vindt, vooral dan op het voetballend gebied. Hier en daar wordt al luid geopperd dat Luciano D'Onofrio dringend op zoek moet naar versterking voor dat compartiment, maar de Italo-Belg staat erom gekend om mooie transfers te regelen op de deadline van de mercato. En die duurt nog lang. Erg lang. Tot dan zal het wellicht behelpen worden voor Leko & Co.

POLL: Zal Leko het tij nog kunnen keren bij Antwerp FC?

Anderlecht speelde Real en Man Utd zoek: "Koller, Radzinski,... Wat een ploeg"

RETRO 2003: Club Brugge schakelt Borussia Dortmund uit

Waasland-Beveren boekt belangrijke zege tegen KV Oostende

Vandaag 24 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Clement zet miljoenen op het spel: dure gok in Dortmund

Durven verrassen: dat is wat Philippe Clement vanavond wil doen in Dortmund. De eerste surprise ...

526
{insert image alt}

Anderlecht moet drastisch ingrijpen na wanprestatie

Hoewel RSC Anderlecht nog maar voor de tweede keer dit seizoen de boot inging, de prestatie tegen ...

929
{insert image alt}

Bookmaker schat kansen op Brugse CL-stunt in!

Nadat de clubcompetities zich afgelopen weekend terug op gang trokken, gaat ook het Europese voetbal ...

170
{insert image alt}

Hoe Anderlecht het vertrek van Doku nog altijd niet heeft verteerd

RSC Anderlecht heeft een middelmatig elftal, dat is duidelijk na dertien wedstrijden. Paars-Wit is ...

2
{insert image alt}

Club Brugge moet opletten voor 'nieuwe Aruna Dindane'

Emmanuel Dennis moet tussen de 20 en 25 miljoen euro opleveren, maar dat lijkt op dit moment een ...

50
{insert image alt}

Waasland-Beveren boekt belangrijke zege tegen KV Oostende

Waasland-Beveren en KV Oostende gaven elkaar vanavond partij. De inhaalwedstrijd in Eerste Klasse A ...

124
{insert image alt}

Ajax gelinkt aan ex-doelwit van Club Brugge: "Hij gaat na dit seizoen weg"

André Onana bleef Ajax afgelopen zomer tegen alle verwachtingen in trouw, maar in 2021 lijkt de ...

32
{insert image alt}

Anderlecht speelde Real en Man Utd zoek: "Koller, Radzinski,... Wat een ploeg"

Club Brugge hoopt vanavond op een Europese topprestatie. RSC Anderlecht zorgde 20 jaar geleden voor ...

126
{insert image alt}

RETRO 2003: Club Brugge schakelt Borussia Dortmund uit

In een poging haar kansen op de volgende ronde in de Champions League gaaf te houden, hoopt Club ...

48
{insert image alt}

Club warmt fans op voor CL-clash: "In voetbal kan alles!"

Straks breit Club Brugge een vervolg aan zijn CL-campagne. Dat doet het tegen de Duitse grootmacht ...

76
{insert image alt}

Voormalig teamgenoot: "Messi zit niet lekker in zijn vel"

Als international van Argentinië deelde Pablo Zabaleta de kleedkamer met Lionel Messi. De ...

72
{insert image alt}

Liverpool haalt opgelucht adem voor CL-clash

Mohamed Salah kan woensdagavond met Liverpool aantreden in het Champions League-duel met Atalanta ...

46
{insert image alt}

"Hoeveel kans Club maakt tegen Dortmund? Weinig"

Om 21 uur gaat de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Club Brugge van start. Club kan maar beter ...

192
{insert image alt}

Gent in actie om brandje met supporters te blussen

Met een veelbelovende 7 op 9 lijkt AA Gent zich in eigen land weer ietwat te herpakken, maar na ...

189
{insert image alt}

Suarez ongerust over Messi: "Het doet me pijn"

Luis Suárez maakt zich ongerust over de situatie van Lionel Messi. Zijn boezemvriend en ...

142
{insert image alt}

De 11 namen: Hayen zet topschutter op de bank, één surprise bij KVO

Door corona-besmettingen bij verschillende clubs werden de voorbije weken een aantal wedstrijden ...

80
{insert image alt}

Joos benoemt ideale nieuwe spits voor Club Brugge

Club Brugge staat na 13 speeldagen weliswaar helemaal bovenaan het klassement in de Jupiler Pro ...

537
{insert image alt}

"Voor goed voetbal moet je tegenwoordig ook in Italië zijn"

De grote voetbalsterren lijken steeds meer hun weg weg terug te vinden naar Italië. En dat ...

69

Gisteren 23 November 2020

{insert image alt}

Extra Time-panel duidt lichtpunt bij Anderlecht aan

Een uitgekookt Beerschot toonde zich gisteren te sterk voor RSC Anderlecht. Bij Kompany en co ...

424
{insert image alt}

Engelse fans ergeren zich aan Dendoncker: "Wat is er gebeurd met hem?!"

Leander Dendoncker groeide dit seizoen uit tot een onbetwistbare basispion bij Wolverhampton. De ...

303
{insert image alt}

Beerschot-uitblinker oogst lof: "Hij won de strijd van Lokonga met een KO"

Beerschot kroonde zich gisteren tot overwinnaar in de 'paars-witte' strijd tegen Anderlecht. Ismaila ...

175
{insert image alt}

Dortmund-fans ongerust: "Club zal zich niet zomaar gewonnen geven"

Terwijl de Club-fans ongetwijfeld uitkijken naar het treffen met Borussia Dortmund, waakt men in ons ...

286
{insert image alt}

OHL en STVV sluiten speeldag af met gelijkspel

Oud-Heverlee Leuven en STVV sloten vanavond de dertiende speeldag van de JPL af. Op het veld van ...

72
{insert image alt}

Milan komt met duidelijkheid over blessure Saelemaekers

Alexis Saelemaekers is dit seizoen uitgegroeid tot één van de vaste waarden bij het Italiaanse AC ...

120
{insert image alt}

Clement gelooft in stunt: "Elke wedstrijd heeft zijn eigen verhaal"

Club Brugge staat morgen voor een loodzware opdracht in Duitsland. Op het veld van Borussia Dortmund ...

107
{insert image alt}

Standard-flop vindt onderdak in Engeland

Alen Halilovic werd tijdens zijn tienerjaren nog gezien als één van de grootste voetbaltalenten ...

95
{insert image alt}

Anderlecht geeft tekst en uitleg bij wissel aandeelhouders

Michael Verschueren verraste vriend en vijand door de aandelen van Alexandre Van Damme en Jo Van ...

666
{insert image alt}

Ref. Department velt oordeel over betwistbare fase rond Haroun

Royal Antwerp FC kon zich tegen KV Oostende niet van een nieuwe driepunter verzekeren. The Great ...

297
{insert image alt}

RSCA-fans verliezen het vertrouwen: "Vaarwel Anderlecht"

Enkele uren geleden raakte bekend dat er bij RSC Anderlecht een heuse reorganisatie in het ...

1426
{insert image alt}

Batshuayi en Benteke kunnen verlies niet voorkomen

Het Engelse Crystal Palace is er niet in geslaagd om de aansluiting met de top van de Premier League ...

63
{insert image alt}

Mata vs. Haaland: "Wie de snelste is? Dat zullen we morgen zien"

Club Brugge neemt het morgenavond op tegen Borussia Dortmund in het Signal Iduna Park. Als ...

140
{insert image alt}

Brys kiest voor drie nieuwe namen, Muscat wijzigt op twee posities

Oud-Heverlee Leuven en STVV sluiten vanavond de dertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In ...

42
{insert image alt}

Verdwijnt Ibrahimovic uit FIFA21? "We gaan dit onderzoeken"

Zlatan Ibrahimovic is momenteel topschutter in de Italiaanse Serie A. De legendarische Milan-spits ...

410