De Senegalese connectie: exponenten van Brugse revival

Foto: De Senegalese connectie: exponenten van Brugse revival

Ze moesten er lang op wachten, maar vorig weekend konden de fans van Club Brugge voor het eerst hun ploeg zien winnen in het nieuwe voetbalseizoen. Tegen Een stug KAS Eupen kon Blauw-Zwart zelfs vier keer scoren, iets wat in schril contract staat met de haperende doelpuntenproductie tegen Antwerp FC en Sporting Charleroi. En dat heeft Club vooral te danken aan de Senegalese connectie met als protagonisten Youssouph Badji en Krépin Diatta.


DE REVANCHE VAN CLUB 

Weg met de nul. Aan de Kehrweg kon Club Brugge opeens vier doelpunten scoren, en dat was tegen een taai KAS Eupen allerminst een gemakkelijke opdracht. Door die welgekomen treffers haalt Blauw-Zwart een voorlopig gemiddelde van twee gescoorde doelpunten per wedstrijd, en dat is exact dezelfde frequentie als tijdens het voorbije kampioenenjaar. Het wordt nu voor de troepen van Philippe Clement vooral zaak om dat ritme aan te houden, want de efficiëntie voor doel is al langer een groot en sluimerend probleem op Jan Breydel.Club Brugge kreeg de overwinning geenszins cadeau in Eupen. In tegenstelling tot vorig seizoen beperkten de Oostkantonners zich niet uitsluitend tot het pure verdedigen, maar de ploeg van coach Benat San José probeerde ook vaak mee te voetballen. Waar Eupen in de voorbije jaargang nog op een ultradefensieve wijze helemaal onverhoopt een puntje wegkaapte uit Jan Breydel, pakte Club Brugge één jaar later overtuigend de zege tegen de Panda's. Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert slaakten ongetwijfeld een zucht van opluchting na de eerste driepunter van het nieuwe seizoen.

VEELBELOVENDE TREND 

Het team van Eupen is puur kwalitatief uiteraard inferieur aan dat van Antwerp FC en Sporting Charleroi, maar de Panda's worden al jarenlang getypeerd door hun hardnekkigheid en volharding. Toch kon Blauw-Zwart aan de Kehrweg een hoger tempo aan de dag leggen, en werd er bijgevolg sneller gespeeld in balbezit. Dat was ook nodig omdat Club in de twee vorige matchen telkens het gros van het veldoverwicht bemachtigde maar daar weinig pure dreiging kon tegenoverstellen. Dat blijkt ook uit het gegenereerde balbezit: tegen Antwerp betrof dat nog 70% maar stelselmatig daalde het veldoverwicht naar 57% tegen Charleroi en zelfs 53% tegen Eupen.Om het wedstrijdtempo tegen Eupen naar een hoger niveau te tillen werd er bij Club Brugge opvallend meer offensieve druk gezet. Waar Sporting Charleroi gemiddeld nog tien passes per balbezit mocht rondspelen, beperkte Club dat aantal danig aan de Kehrweg. De huidige landskampioen forceerde de Panda's middels een hoge counterpressing waardoor Eupen gemiddeld slechts acht passes per balbezit kon distribueren. Bovendien bleek Club Brugge een pak efficiënter voor doel, waarbij 42% van hun doelpogingen effectief op het vijandig doel belandden. Tegen Antwerp en Charleroi lag die doorsnee veel lager met respectievelijk 16% en 21%: de aanvallende Brugse efficiëntie neemt dus stilaan gevoelig toe. 

DIATTA HERLEEFT, BADJI IDEALE SPITS  

Daar zijn ze weer. De tandem Hans Vanaken en Ruud Vormer presteerde in de bekerfinale en in de competitie-opener tegen Sporting Charleroi eerder tegenvallend, waardoor de Brugse machine nooit op toerental raakte. Tegen Eupen werd door de hele ploeg duidelijk uit een ander vaatje getapt, en daarbij was de opvallende krachttoer van Krépin Diatta best wel opvallend. De Senegalees haalde de ondergrens tegen Antwerp en Charleroi, maar het goudhaantje herpakte zich op een erg positieve manier tegen Eupen. Dit vooral dankzij zijn twee gescoorde doelpunten, maar Diatta straalde ook een winnaarsmentaliteit uit, en vooral: veel goesting. Het contrast aan de Kehrweg in vergelijking met de voorbije twee partijen kon niet groter zijn.Ook Diatta's landgenoot Youssouph Badji maakte wederom een goede beurt. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van amper achttien lentes lijkt de aanvaller zich probleemloos aan te passen aan het niveau van een absolute topclub in de Jupiler Pro League. Ook al heeft Badji nog wat schaafwerk voor de boeg, hij bewees dit seizoen al meermaals zijn waarde voor de ploeg van Philippe Clement. Zijn balvastheid en talent om het Brugse middenveld te laten aansluiten maken van Badji momenteel de nummer één in de Brugse spitsen-hiërarchie. Toch zal Clement zijn nieuwste goudhaantje niet te snel willen opbranden, want het seizoen is uiteraard nog erg lang.

DE SENEGALESE CONNECTIE  

Tegen Eupen lukte Badji zijn eerste treffer voor Club Brugge in een officiële match, terwijl Diatta zich met een doublé danig herpakte na zijn gemiste seizoenstart. 75% van de totale Brugse doelpuntenproductie kwam aldus via de Senegalese connectie en dat doet op Jan Breydel uiteraard dromen over een nieuw glansseizoen met Badji en Diatta als blikvangers. “Dit is geen zege van Senegal, dit is een zege van de hele ploeg”, verklaarde Diatta al snel na de match in Eupen. De grote Badji bleek enorm nuttig te zijn als bliksemafleider voor de Eupense verdediging, waardoor zijn landgenoot Diatta vaker het verschil kon maken vanop de flank. Diatta pikte terug aan met zijn oorspronkelijke hoge niveau van het voorbije kampioenenjaar, en hij was – samen met Badji en Eduard Sobol – tegen Eupen de Brugse primus op het gebied van efficiëntie in de aanvallende duels. De 21-jarige flankaanvaller straalde eindelijk opnieuw wat speelplezier uit, en dat was geen evidentie aan de kille Kehrweg dat bovendien getergd werd door een immense regenval. Diatta liet zich echter niet uit zijn lood slaan en pakte uit met tien dribbels, wat zes stuks meer is dan in de vorige match tegen Charleroi. En nog belangrijker: zijn slagingspercentage lag op zestig procent, wat tien percentages hoger is dan tegen de Zebra's. Het seizoen van Diatta – en bij uitbreiding Club Brugge – lijkt nu pas écht begonnen te zijn.

DE REACTIE VAN CLUB  

Naarmate de wedstrijden toenemen van Club Brugge in het nieuwe voetbalseizoen, voert de huidige landskampioen steeds meer de forcing tegen haar tegenstanders. Dat was ook een noodzakelijke ingreep want zowel in de bekerfinale tegen Antwerp FC als tegen Sporting Charleroi kon de ploeg van Philippe Clement geen antwoord bieden op de defensieve en behouden aanpak van beide tegenstrevers. Tegen KAS Eupen had Club Brugge uiteindelijk wél de oplossing gevonden middels een hoger tempo.Die aanpak zit Youssouph Badji als gegoten in zijn functie als bliksemafleider. Bovendien kon de achttienjarige Senegalees tevens zijn doelpuntenrekening openen waardoor hij voorlopig met recht en reden kan beschouwd worden als de ideale diepe spits van Club Brugge. Neem daarbij nog heropleving van het rastalent Krépin Diatta, die overigens ook nog maar 21 jaar oud is, en alle Brugse puzzelstukjes lijken opnieuw in elkaar te vallen bij Blauw-Zwart. De ploeg van Philippe Clement toonde aan de Kehrweg een duidelijke reactie na de eerdere twee tegenvallende prestaties, en nu wordt het zaak om die veelbelovende trend aan te houden. En daar zal de Senegalese connectie ongetwijfeld een groot aandeel in hebben.

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Wordt Club Brugge kampioen dit seizoen?

'Premier League-club plant bod op Vanaken'

Antwerp komt met slecht nieuws over Balikwisha

"Geen WK met België? Zou er niet kapot van zijn"

Vandaag 15 Augustus 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Genk kan snel cashen op revelatie

Ook zonder Cyriel Dessers gaat KRC Genk zondagavond op zoek naar een zege op bezoek bij Zulte ...

294
{insert image alt}

AA Gent aast op Europese revanche: "Hebben iets recht te zetten"

AA Gent heeft zich na een 1 op 6 herpakte en boekte nadien een 6 op 6. De Buffalo's lijken op tijd ...

15
{insert image alt}

RSCA-talent maakt indruk op Sonck: "Daar kan hij van profiteren"

Aan talent geen gebrek bij RSC Anderlecht. Vincent Kompany liet er de afgelopen drie jaar heel veel ...

51
{insert image alt}

"Geen WK met België? Zou er niet kapot van zijn"

Roberto Martinez gaat de komende maanden de nodige knopen moeten doorhakken. Wie gaat mee naar het ...

62
{insert image alt}

Code rood bij Standard: "Tussen plaats 8 en 15"

Standard lijkt nog maar eens op weg naar een moeilijk seizoen. De Rouches boekten een 4 op 12 en het ...

105
{insert image alt}

'Premier League-club plant bod op Vanaken'

Moet Club Brugge alsnog vrezen voor een vertrek van Hans Vanaken? Volgens Sky Sports heeft West Ham ...

535
{insert image alt}

Antwerp komt met slecht nieuws over Balikwisha

Michel-Ange Balikwisha viel tegen KAS Eupen uit met een blessure. Hij werd van het veld begeleid en ...

196
{insert image alt}

'Transferitis bij STVV: derde speler weigert te trainen'

STVV kent de nodige transferproblemen. Trainer Bernd Hollerbach zit met spelers in de kern die op ...

97
{insert image alt}

"Ik sprak met Anderlecht over een terugkeer"

Bij RSC Anderlecht werden de afgelopen jaren een aantal ex-spelers opgenomen in de dagelijkse ...

157
{insert image alt}

Vandenbempt: "Momenteel de beste ploeg in België"

De topclubs hebben hun start niet gemist. Royal Antwerp FC, KRC Genk, RSC Anderlecht, AA Gent en ...

281
{insert image alt}

'Eupen shopt in Litouwen en is Kortrijk te snel af'

KAS Eupen gaat zich de komende weken wellicht nog versterken. De club wordt in verband gebracht met ...

37
{insert image alt}

"Als Mazzu de titel pakt, is dat ook de verdienste van Kompany"

Vincent Kompany werd door het bestuur van RSC Anderlecht richting uitgang begeleid. Dat zorgde voor ...

207
{insert image alt}

Batshuayi komt met opmerkelijke uithaal naar Conte en co

De transfermarkt is nog een tweetal weken open en Michy Batshuayi is één van de spelers die in die ...

112
{insert image alt}

'Strijd om Vranckx barst helemaal los'

Er wisten deze zomer al heel wat jonge Belgen een stap hogerop te zetten. Vooral een aantal jonge ...

173
{insert image alt}

'Pikante transfer tussen Antwerp en Beerschot op til'

Dit seizoen zullen we geen Antwerpse derby te zien krijgen, want Beerschot moet dit seizoen na de ...

233
{insert image alt}

'Anderlecht vervangt Gomez door Frans toptalent'

Anderlecht ziet zijn kassa weldra stevig rinkelen, want het is slechts een kwestie van tijd ...

387

Gisteren 14 Augustus 2022

{insert image alt}

Real kruipt door het oog van de naald tegen Almeria

Real Madrid is er maar net in geslaagd om op de eerste speeldag in La Liga direct puntenverlies af ...

98
{insert image alt}

'Amuzu bezorgt Anderlecht koude douche'

Francis Amuzu beleeft in dit seizoensbegin een opvallende renaissance bij Anderlecht. De 22-jarige ...

625
{insert image alt}

Indrukwekkend Genk swingt naar ruime zege aan Gaverbeek

Bij KRC Genk zagen ze de voorbije weken een aantal sterkhouders vertrekken, maar dat lijkt hen ...

233
{insert image alt}

Hoefkens haalt zijn gram: "Intern niet getwijfeld"

Bij Club Brugge loerde de crisis om de hoek na de verrassende één op zes tegen AS Eupen en Zulte ...

252
{insert image alt}

Sensatie: Jonge Duivel scoort na 6 minuten tegen Real Madrid

Real Madrid begon zijn seizoen woensdag door de Europese Supercup in zijn prijzenkast bij te zetten ...

284
{insert image alt}

'Genk heeft gedroomde terugkeer beet'

KRC Genk gaat op het veld van Zulte Waregem op zoek naar zijn derde zege op rij, waarmee het samen ...

306
{insert image alt}

RSCA Futures houden Deinze in bedwang

Nadat de voorbije dagen Club NXT, SL16 FC en Jong Genk al hun intrede in de Challenger Pro League ...

200
{insert image alt}

Brys slaat mea culpa na zware cijfers tegen Club

OH Leuven was nog uitstekend aan het seizoen begonnen met een zes op zes, maar blikt nu terug op een ...

149
{insert image alt}

'Anderlecht wil statement maken met Amuzu'

Anderlecht lijkt de goede vorm stilaan helemaal te pakken te hebben. Na de vlotte kwalificatie voor ...

288
{insert image alt}

Vanaken reageert na dubbele penaltymisser

Club Brugge heeft zondagavond voor een gepaste reactie gezorgd na de recente 1 op 6. Op het veld van ...

407
{insert image alt}

Van Bommel vreest ergste voor Balikwisha

Antwerp FC blijft de overwinningen maar opstapelen tijdens het seizoensbegin. Zondagnamiddag speelde ...

384
{insert image alt}

Club revancheert zich met stevige bolwassing van OHL

Her en der werd gefluisterd dat deze wedstrijd wel eens het einde zou kunnen betekenen voor Hoefkens ...

205
{insert image alt}

Genk-sterkhouder ontbreekt in basis: transfer nabij

KRC Genk wist zijn twee voorbije thuiswedstrijden telkens al winnend af te sluiten en wil die lijn ...

109
{insert image alt}

Lang onder vuur na bizarre actie: "Hoort niet bij Club"

Club Brugge speelde zondagavond op het veld van OH Leuven een verdienstelijke wedstrijd en kwam in ...

537
{insert image alt}

Kane nekt Chelsea: Tuchel en Conte vliegen mekaar in de haren

In de Engelse Premier League heeft de eerste grote topper van het nieuwe seizoen geen winnaar ...

499