Geen RSCA of Genk: de fraaie dubbelslag van Malinwa

Geen RSCA of Genk: de fraaie dubbelslag van Malinwa

Ondanks een erg matige oefencampagne kan KV Mechelen een positieve competitiestart voorleggen: de ploeg van Wouter Vrancken pakte uit met vier op zes tegen RSC Anderlecht en Moeskroen. Deze week versterkte Malinwa zich nog flink met de komst van Maryan Shved (huur, Celtic) en Kerim Mrabti (transfervrij, Birmingham). Met deze aanwinsten maakte Mechelen een serieus statement, want beide spelers hebben alles om een meerwaarde te worden in de Jupiler Pro League.

SHVED: GEEN PANNENKOEK 

Door het vertrek van Dante Vanzeir en Clément Tainmont in het tussenseizoen had Wouter Vrancken opeens twee opties minder in zijn offensief compartiment. Logischerwijze vroeg de coach van KV Mechelen om extra aanvallende versterking aan het clubbestuur, en met de komst van Maryan Shved werd hij alvast op z'n wenken bediend. De tweevoudige Oekraïense international is een pure winger, al kan hij ook uit de voeten als nummer tien. Vrancken mankeerde dergelijk profiel nog in zijn selectie, waardoor hij tevreden was met de komst van Shved, die een huurcontract tekende voor één seizoen Achter de Kazerne. “Het is geen pannenkoek”, verklaarde Vrancken over Shved aan Het Laatste Nieuws



Vanuit Mechelen klinkt het dat zo'n speler in normale omstandigheden onhaalbaar zou zijn voor de club. Vorig seizoen kwam Shved bij de Schotse topclub Celtic Glasgow amper aan de bak: welgeteld drie invalbeurten met een totaal van veertig speelminuten was zijn beperkte bijdrage in Celtic Park. Dat gebrek aan speelgelegenheid zorgt er ook wel voor dat de flankaanvaller met weinig ritme arriveert bij Malinwa. Shved werd lang gescout door het Mechelse scoutingsapparaat en ook de technische staf raakte overtuigd van zijn kwaliteiten: vooral zijn voorgaande prestaties bij Karpaty Lviv in zijn thuisland konden bekoren. 



In de Premier Liga was Shved één van de beste flankaanvallers die de Oekraïense competitie te bieden had. De 23-jarige houdt van de bal, zorgt voor diepgang, beschikt over een goede linker én hij kan het tempo bepalen: zo'n type voetballer wilde Vrancken er dus wel nog graag bij. Bovendien was Shved in de Premier Liga ook de flankaanvaller met het meeste pressing-duels achter zijn naam: de counterpress-aanpak van Vrancken lijkt daarmee op z'n lijf geschreven. Daarnaast onderscheidde Shved zich ook met zijn dribbels en scorend vermogen: in zijn laatste jaargang bij Lviv deed hij maar liefst vijftien keer de netten trillen.

MRABTI: PRESSING EN DRIBBELS 

Slechts enkele dagen na de officiële aankondiging van Shved's komst pakte KV Mechelen al uit met nog een offensieve versterking: Kerim Mrabti komt transfervrij over van Birmingham City. De Zweed met Tunesische roots is een ander type-voetballer dan Shved, maar wel minstens even polyvalent. Mrabti acteert doorgaans vanuit de centrale as en hij kan van daaruit uitzwermen naar de linker- en rechterkant. Vooral dankzij Mrabti's contractvrije status bij Birmingham kon Mechelen hem binnenhalen, want dergelijke – goedbetaalde – spelers uit de Championship zijn doorgaans niet betaalbaar voor de club.



In vergelijking met Shved komt Mrabti wél met de nodige wedstrijden en speelminuten in de benen. In het St. Andrew's Stadium kwam de drievoudige Zweedse international weliswaar sporadisch aan de bak, al werd hij vorig seizoen alsnog ingezet in vijftien gespeelde competitiematchen. Daarin was hij ook drie keer beslissend met twee doelpunten en één assist, maar écht zijn stempel drukken bij The Blues, dat lukte Mrabti evenwel niet. Birmingham zag bijgevolg ook geen graten in een contractverlenging, waardoor de aanvallende middenvelder de club transfervrij  mocht verlaten.



Ook al was hij er geen basisspeler, Mrabti liet in de Championship niet meteen een dramatische indruk na. Hij etaleerde er bijvoorbeeld zijn kunsten als efficiënte dribbelaar want 65% van zijn individuele acties kenden namelijk een succesvolle afloop. Met dat hoge gemiddelde schaarde Mrabti zich in de top vijf van zijn positionele collega's in de Engelse tweede klasse. Daarnaast was de nummer tien dé primus op het vlak van het aantal pressing-duels per wedstrijd, een onderdeel waarin ook die andere Malinwa-aanwinst Maryan Shved overigens hoge prestaties liet noteren. Het lijkt duidelijk dat Wouter Vrancken zijn counterpressing-tactiek ten volle wil perfectioneren.

BANDEN MET BELGIË

KV Mechelen pakt dus uit met twee veelbelovende spelers maar voor hetzelfde geld waren zij reeds actief in de Jupiler Pro League. Maryan Shved stond na zijn laatste succesvol seizoen bij Karpaty Lviv erg dicht bij een overgang naar KRC Genk, maar de Limburgers werden op snelheid gepakt door Celtic Glasgow dat uiteindelijk twee miljoen euro neertelde voor Shved. Volgens Oleg Smaliychuk, mede-eigenaar van Karpaty Lviv, had Genk op financieel vlak zelfs meer te bieden dan Celtic. “Ik gaf hem een lijst van pro's en contra's over een transfer naar Genk of Celtic”, verklaarde Smaliychuk aan The Scottish Sun. “Ik zei dat hij een beslissing moest maken in samenspraak met zijn vader. Genk bood zelfs meer geld dan Celtic, maar we gaven hem de keuze en hij koos voor Celtic.”



Ook Kerim Mrabti stond al geruime tijd op de radar van diverse Belgische clubs, al dateert die belangstelling wel van twee seizoenen geleden toen de Zweed nog actief was bij Djurgardens. Club Brugge en RSC Anderlecht zagen wel heil in de komst van Mrabti, maar ondanks een lange soap verkoos hij alsnog voor een lucratief avontuur bij Birmingham City. In de huidige zomermercato was ook zijn ex-club Djurgardens was in de markt voor de handtekening van Mrabti maar een bezoek van anderhalve dag in Mechelen overtuigde zijn keuze voor de Maneblussers. Achter de Kazerne vindt Mrabti met Gustav Envall alvast een oude bekende terug van zijn periode bij Djurgardens: en ook dat geeft mooie perspectieven voor coach Wouter Vrancken.

MECHELSE OPPORTUNITEITEN 

Zowel de transfer van Karim Mrabti als Maryan Shved waren niet te missen opportuniteiten voor KV Mechelen. De nieuwe versterkingen Achter de Kazerne zijn elk op hun eigen manier een berekend risico waarbij er niet te veel financiële inspanningen vereist waren. Mrabti was een buitenkans door zijn contractvrije status in Birmingham, terwijl Shved voor één jaar gehuurd wordt van Celtic Glasgow, mét een pittige aankoopoptie weliswaar. 



Wouter Vrancken was al langer vragende partij voor extra aanvallende versterking want in dat compartiment waren de wisselmogelijkheden niet meteen overvloedig: met beide transfers wordt de coach van Malinwa op z'n wenken bediend. Met Mrabti en Shved kan Malinwa verder bouwen op hun goede competitiestart, maar het zal ongetwijfeld enige tijd vragen vooraleer Mrabti en vooral Shved volledig gerouleerd zullen zijn.



Achter de Kazerne wordt er vooral gehoopt dat Mrabti en Shved voor de nodige kansencreatie kunnen zorgen, want met 21 doelkansen dit seizoen presteert KV Mechelen onder het clubgemiddelde van de Jupiler Pro League, dat namelijk 24 stuks bedraagt. Desondanks werd er wel al drie keer gescoord in twee competitiematchen, maar zullen William Togui, Igor de Camargo en Gustav Engvall ongetwijfeld opgetogen zijn over deze extra offensieve kwaliteitsinjectie. 

POLL: Haalt KV Mechelen de top vijf dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

32
32
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

29
29
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

35
35
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

120
120
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

66
66
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

242
242
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

87
87
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

84
84
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

109
109
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

228
228
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

298
298
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

288
288
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

96
96
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

291
291
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

192
192