Lessen uit de beker: sein voor Club én Antwerp om te investeren?

Foto: Lessen uit de beker: sein voor Club én Antwerp om te investeren?

28 jaar en een paar maanden langer dan voorzien hebben ze erop moeten wachten, maar Antwerp heeft eindelijk nog eens een trofee beet. De oudste ploeg van het land trok verdiend aan het langste eind in de bekerfinale tegen Club Brugge, dat zelf onherkenbaar zwak voor de dag kwam. Met amper een week te gaan voor de competitiestart is er aan weerskansen echter weinig tijd om stil te staan bij de gebeurtenissen in Brussel. Al biedt het matchverloop toch stof tot nadenken over wat er de komende weken nog moet gebeuren in Jan Breydel én de Bosuil.

Laten we beginnen met Paul Gheysens, Luciano D'Onofrio, Ivan Leko, zijn staf en uiteraard de spelers van Antwerp proficiat te wensen. De Great Old, die vorig seizoen ook reeds als enige Belgische club erin slaagde om Blauw-Zwart op de knieën te krijgen, toonde ondanks het verlies van een pak defensieve sterkhouders de nodige passie, inzet, strijd, scherpte en discipline om dat kunstje nu nog eens over te doen. Vooral in de eerste helft werd het felle fysieke overwicht bovendien ook nog eens gekoppeld aan het nodige vernuft, want zonder zich in te graven speelde Antwerp toen uitstekend vanuit de organisatie en maakte het handig gebruik van de ruimtes op de tegenaanval.

DEFENSIEVE HANDICAPS

Na de pauze zette Leko, die tegen zijn natuur in verstandig nog even de stijl van voorganger Laszlo Bölöni leende, zijn troepen wel een pak lager neer. Anti-voetbal noemde matchwinnaar Lior Refaelov het zelfs, al zal dat iedereen die het stamnummer één een warm hart toedraagt worst wezen. Aan de overkant mag Club de hand desalniettemin in eigen boezem steken, want in beide periodes schoot het zelf flink tekort. Te beginnen met het wankele verdedigend compartiment, waar achter elk van de drie titularissen hun naam vooraf nog een vraagteken stond. Niet alleen Antwerp was in die linie dus ietwat gehandicapt. De vertrouwde keuze van Leko voor een trio – of vijftal, afhankelijk van hoe je het bekijkt – achterin maakte het verlies van Wesley Hoedt én Dino Arslanagic overigens net iets minder zwaar.Bij de landskampioen werden de drie postjes zoals gewoonlijk ingenomen door Clinton Mata, Brandon Mechele en Simon Deli. Stuk voor stuk steunpilaren, al konden die eerste en laatste hun gebrek aan matchritme door een verstoorde voorbereiding niet verstoppen. Allebei bleven ze mijlenver onder hun gebruikelijke niveau steken, zowel in defensief opzicht als in de opbouw, en waren ze zo allesbehalve de imposante figuren die doorgaans het fort bewaken. De zieke Mechele hield zich als enige van de twijfelgevallen nog enigszins staande, want ook lotgenoot Éder Balanta en de licht geblesseerde Krépin Diatta lieten onnoemelijk veel steken vallen. Misschien had Philippe Clement hen dus tóch maar beter op kant gelaten, want de voornaamste reden voor de nederlaag moet toch vooral hier worden gezocht.

SLORDIGE SCHOENTJES

Veel alternatieven had de Brugse coach weliswaar niet voorhanden, want Federico Ricca kampte ook al met darmklachten. De linksachter bleef zo wél aan de bank gekluisterd, net zoals Emmanuel Dennis trouwens. Opvallend, want Club kon zijn impulsen toch maar al te goed gebruiken. Bovendien stuurde Clement hem wel naar de opwarming, dus zijn eerdere blessure lijkt voldoende hersteld te zijn. Viel de keuze dan gewoon op andere opties, of gaat het hier gezien de toenemende interesse dan toch om voorzorg met het oog op een nakende transfer? Hate him or love him, hoe dan ook werd andermaal duidelijk dat Blauw-Zwart het veel lastiger heeft om iets te creëren zonder de wispelturige Nigeriaan. Daar wrong het schoentje in de twééde helft, al stapelden de slordigheden zich ook voordien reeds op.De acties kwamen er dan wel niet uit, maar aanvankelijk probeerde Club vaak nog vrij snel de diepte in de rug van de Antwerpse verdedigers op te zoeken. Dat spelbeeld veranderde uiteraard danig na de openingstreffer, en nog meer naargelang de Great Old kamp begon op te slaan rond de eigen zestien. De Bruggelingen speelden echter veel te traag, inspiratieloos en onzuiver om die muur open te breken. Diatta zat in de tang bij Simen Jukleröd, en achterin was Abdoulaye Seck vooral in de lucht heer en meester op de karrenvracht aan voorzetten – ook al een teken dat Club geen gaatje vond. Ruud Vormer en Hans Vanaken namen hun ploeg evenmin op sleeptouw, hoewel de tandem niet echt te maken had met pure mandekking. Zo kleefde Faris Haroun iets minder dan anders op de Gouden Schoen zijn huid.

LEUREN MET LAMKEL ZÉ (?)

De Antwerpse aanvoerder speelde natuurlijk wel weer een dijk van een partij en had zeker zijn plaats tussen de absolute uitblinkers. Zoals gezegd waren verder ook Jukleröd en Seck top in een collectief dat geen zwaktes vertoonde, al moeten we het vanzelfsprekend toch nog even hebben over de surprise du chef. Na alle heisa van de voorbije weken verscheen Didier Lamkel Zé immers niet alleen aan de aftrap, als zwervende spelmaker – met Refaelov een rij hoger in steun van Mbokani – nam hij zowaar meteen een glansrol op zich. Het woelwater zat er tenslotte bij nagenoeg alle dreigende acties van de Antwerpenaren met een voet tussen en was zo ook betrokken bij de nu al legendarische goal. Nochtans was volgens icoon Patrick Goots niet iedereen, waaronder allicht Rafa, voorstander van zijn rentree.Toch besloot Leko de knoop dus door te hakken, een gewaagde gok die gelukkig voor de Kroaat prima uitpakte. Niet ten opzichte van zijn bestuur, integendeel: wellicht was er zelfs sprake van enige druk van bovenaf. Als het de bedoeling was om de Kameroener nog eens in de etalage te zetten, is die missie alvast geslaagd. Wie weet wil het enfant terrible zich zelfs wel weer integreren in de groep, al kan hij zich net zo goed nog méér ongenaakbaar voelen. Een nieuw begin, valse hoop op beterschap of toch vingers kruisen voor een goed of zelfs maar degelijk bod: de ogen zijn nu direct weer op de toekomst gericht. Leko blijft Lamkel Zé evenwel vooral dankbaar voor zijn prestatie, want de kleedkamer kan hém nu niks verwijten. Al moeten we dat misschien toch nog eens vragen aan pakweg Ivo Rodrigues.

ANTWERPSE AMBITIES

Mogelijk helpt de bekerglorie ook nog op een andere manier een verlengd verblijf van Lamkel Zé in de hand. Het ambitieuze Antwerp heeft een eerste prijs te pakken, waarmee het haar status aan de top bevestigt en nu iedereen kan gebruiken om daar te blijven. Als toemaatje mag de Great Old op de koop toe ten koste van Charleroi rechtstreeks de Europa League in, tot genoegen van de glunderende Leko die zich geen betere start kon wensen. Ongetwijfeld heeft Gheysens de smaak nu ook stevig beet, dus in de honger naar meer zou het ons niet verbazen mocht de euforische voorzitter aan D'Onofrio straks carte blanche geven om nog flink uit te pakken op de transfermarkt. Antwerp gaf eerder al te kennen te mikken op targets als Junior Edmilson en Nacer Chadli. Wie weet wat we nu nog mogen verwachten?Indien de pijlen werkelijk op de titel en Europese overwintering worden gericht, mag er naast de reeds aanwezige nieuwkomers gerust nog wat bij. Vooral in de breedte, waar zowel voorin als op de vleugels een back-up wenselijk is. De eerder genoemde doelwitten tonen bovendien aan dat een polyvalente aanvaller van het nodige kaliber eveneens nog op het verlanglijstje staat, dus allicht wordt nu een versnelling hoger geschakeld. Hoewel de verdediging zich tegen Club vrij moeiteloos staande hield, is het daarnaast nog maar de vraag of er achterin voldoende voetballend vermogen is om tegen minder sterke tegenstanders zélf het spel te maken. Vermits dat op termijn uiteraard wel de doelstelling is van Leko en zijn bazen, kan ook hier dus nog werk worden gemaakt van een kwalitatieve opwaardering.

BRUGSE PIJNPUNTEN

Terwijl het Antwerps geloof in eigen kunnen danig is gesterkt, lijkt dat van de landskampioen ietwat ondermijnd. Al heeft Clement het liever over een wake-upcall voor zijn troepen, die autoritair door de vorige JPL-campagne walsten. Ondanks de regelrechte wanprestatie, het ongunstige resultaat en het risico op verzadiging is er wel net daarom ook nog geen nood aan blinde paniek. Per slot van rekening mogen we er toch vanuit gaan dat de vele sterkhouders die niet thuis gaven, met eigenlijk alleen Simon Mignolet die echt op de afspraak was, hun niveau nog duchtig op zullen krikken. Zonder alles plots in vraag te stellen, wat nochtans verleidelijk is na de zwakke vertoning, werden desalniettemin toch een paar pijnpunten blootgelegd. Zo lijkt om te beginnen de spoeling achterin momenteel toch iets te dun.Voorin is duidelijk dan weer een injectie aan creativiteit gewenst als Dennis vertrekt, hoewel Charles De Ketelaere en invaller Siebe Schrijvers nog tot de schaarse lichtpunten behoorden. Diep in de punt kregen de spitsen tot slot weinig kansen om te scoren, al kon David Okereke weer niet bekoren en zat Michael Krmencik zelfs niet op de bank. De jonge Youssouph Badji viel wél goed in, maar tijdens het slotoffensief miste Club toch opnieuw présence in de zestien. De discussie of er alsnog een speerpunt bij moet, zal de komende dagen ook intern dus weer flink oplaaien. Voor het overige hoeft het geloof in de sterkhouders, die nog altijd liefst op post blijven, van vorig jaar dus nog niet te snel te worden aangetast. Toch lijkt ook in de as en op de flanken een versterking in de breedte geen overbodige luxe.

STILTE VOOR DE STORM

Antwerp haalde reeds enkele gerichte aanwinsten in huis, waarbij echter nog niet alle vertrekkers een opvolger kregen. Om het systeem van Leko tot in de perfectie te kunnen uitvoeren en de steile ambities waar te maken, heeft D'Onofrio dan ook nog werk voor de boeg. Club Brugge hield het op zijn beurt tot dusver oorverdovend stil, maar nu de eerste – of laatste – opdracht achter de rug is, kan de storm losbarsten. Vincent Mannaert liet zich in het verleden al verleiden tot paniekaankopen als Kaveh Rezaei of Krmencik, dus deze reality check zet Blauw-Zwart mogelijk ook nu weer aan tot actie. Ons zou het alvast niet verbazen mocht er een dezer dagen een transferaankondiging op het programma staan in Jan Breydel of de Bosuil, zelfs al is de mercato nog open tot oktober. Of hoe de beker beide finalisten kan aansporen om binnenkort de geldbuidel open te trekken.

POLL: Wie zal volgens u nog het zwaarst uitpakken op de transfermarkt?

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

Parachutist crasht bijna in tribune vlak voor Frankrijk-Duitsland (🎥)

Vandaag 15 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Lukaku brengt doelpuntenstrijd op buitenaards niveau

In de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioen gaf Romelu Lukaku meteen zijn ...

478
{insert image alt}

Mysterie-Tielemans houdt Martinez in de ban

Opvallende vaststelling na de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap. ...

726
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet in prestigeduel Frankrijk-Duitsland!

De laatste dag van de eerste ronde in de groepsfase is aangebroken op het EK, maar er staat nog heel ...

195
{insert image alt}

'Tielemans bovenaan verlanglijstje bij nieuwe grootmacht'

Youri Tielemans zal zich de komende weken ongetwijfeld willen focussen op het EK, maar dat ...

47
{insert image alt}

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Antonio Rüdiger lijkt bezig om zich in sneltempo te ontwikkelen tot één van de meest gehate ...

102
{insert image alt}

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

De laatste match van de eerste speelronde op het EK was meteen de meest tot de verbeelding ...

91
{insert image alt}

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Frankrijk en Duitsland maken er in de slotmatch van de eerste speelronde op het EK een spannend ...

31
{insert image alt}

Club Brugge gaat voor aanvaller uit Kameroen

Club Brugge heeft de afgelopen jaren vaak talenten uit Afrika gehaald. Blauw-Zwart heeft volgens ...

185
{insert image alt}

'Vandeputte (ex-AA Gent) kan naar België terugkeren'

De mercato komt in België stilaan op gang en daarbij worden ook een aantal oude bekenden niet uit ...

52
{insert image alt}

Hollerbach laat zich uit over versterking bij STVV

Ook bij STVV zijn ze alweer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Kanaries kenden ...

43
{insert image alt}

Juventus sluit opnieuw transferdeal met Atletico Madrid

Juventus heeft deze zomer heel wat werk, want vorig seizoen greep het voor de eerste keer in tien ...

70
{insert image alt}

Parachutist crasht bijna in tribune vlak voor Frankrijk-Duitsland (🎥)

Met de clash tussen Frankrijk en Duitsland werd om 21u de absolute kraker van de eerste speelronde ...

0
{insert image alt}

Albert ziet grote valkuil voor Rode Duivels tegen Denen

De Rode Duivels reizen woensdag alweer af naar Kopenhagen, want daar staat donderdag hun tweede ...

168
{insert image alt}

Vier Belgen maken kans op Golden Boy, Club levert drie kanshebbers

Elk kalenderjaar bekroont de Italiaanse krant Tuttosport de beste jonge speler op de Europese velden ...

353
{insert image alt}

Chadli: "Henry kan van hem dé speler van het EK maken"

Thierry Henry is er weer bij op dit EK en dat zullen de aanvallers van België bijzonder leuk ...

186
{insert image alt}

'KV Kortrijk gaat aan de haal met doelwit van Anderlecht'

RSC Anderlecht is op zoek naar twee spitsen. Een vervanger voor Lukas Nmecha en een jong talent dat ...

196
{insert image alt}

'KV Mechelen investeert stevig in Cuypers'

KV Mechelen greep dit seizoen net naast Europees voetbal. Volgend jaar willen ze Achter de Kazerne ...

169
{insert image alt}

'Standard gelinkt aan aanvaller van Galatasaray'

Standard moet eerst een aantal spelers van de hand gaan doen om de loonmassa te verminderen én om ...

91

Gisteren 14 Juni 2021

{insert image alt}

Radzinski heeft bedenkingen bij het niveau op EURO 2020

Net zoals de voorbije dagen kregen we ook vandaag heel wat EK-voetbal voorgeschoteld. Tsjechië ...

334
{insert image alt}

Charleroi bindt goudhaantje langer aan zich vast

Na een tegenvallend jaar hoopt Sporting Charleroi het volgend seizoen zo snel mogelijk aan te ...

55
{insert image alt}

Italiaanse voetbalbond grijpt in na hartstilstand Eriksen

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland staat bij elke voetbalsupporter in het geheugen gegrift. ...

328
{insert image alt}

"We zijn zo sterk dat we zonder doelman kunnen spelen"

Frankrijk is volgens diverse voetbalkenners dé grote favoriet op het Europees Kampioenschap. Les ...

1242
{insert image alt}

Kansrijk Spanje laat eerste driepunter liggen tegen stug Zweden

In Sevilla kruisten Spanje en Zweden vanavond de degens. In een leuke partij had Spanje het ...

124
{insert image alt}

'Man United verrast vriend en vijand met inkomende transfer'

Manchester United kan met gemengde gevoelens terugkijken op het afgelopen voetbalseizoen. De ...

313
{insert image alt}

'Barcelona heeft absolute knaltransfer bijna beet'

FC Barcelona is volop bezig met zich te versterken. De Catalanen legden al topspelers als Sergio ...

416
{insert image alt}

Club-fans lyrisch na nieuws rond sterkhouder

Terwijl de meeste voetbalfans nog in een soort van ‘EK-modus’ zitten, wordt er bij de clubs al ...

432
{insert image alt}

Zwaar verdict voor Castagne: Rode Duivel lijdt aan zes breuken

Het Europees Kampioenschap van Timothy Castagne is met zekerheid voorbij. De Rode Duivel werd tegen ...

852
{insert image alt}

Ronaldo laat zich meteen gelden tijdens persconferentie (🎥)

Morgen trapt Portugal zijn Europees Kampioenschap op gang tegen Hongarije. In de persconferentie ...

382
{insert image alt}

'Anderlecht stuit op torenhoge vraagprijs voor toptalent'

Vorige week raakte bekend dat RSC Anderlecht interesse toont in Fausto Vera. De middenvelder van ...

887
{insert image alt}

Afwezige Sergio Ramos moedigt ploegmaats aan (📸)

Spanje en Zweden sluiten op dit moment de eerste speeldag in Groep E af. In Sevilla staan de ...

115
{insert image alt}

Lamkel Zé kondigt nakende transfer aan

De haat-liefdeverhouding tussen Antwerp en Lamkel Zé lijkt op zijn einde te lopen. Het was al enige ...

1327
{insert image alt}

KV Mechelen onthult opvallend detail over nieuwste aanwinst

KV Mechelen is volop bezig met zich te versterken met het oog op volgend seizoen. De Maneblussers ...

376
{insert image alt}

Navas komt met bikkelharde boodschap voor PSG

Paris Saint-Germain beleefde een dramatisch seizoen. Althans naar de normen van de club. De Franse ...

719