De 'vormcrisis' van Vormer: moet Club zich zorgen maken?

Foto: De 'vormcrisis' van Vormer: moet Club zich zorgen maken?

Gans voetbalminnend België kijkt reikhalzend uit naar de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen. Zaterdag nemen Club Brugge en Antwerp het tegen elkaar op in de finale van de Croky Cup, en dat wordt voor beide ploegen ongetwijfeld een serieuze graadmeter met het oog op de competitiestart. Bij Club Brugge hoopt men vooral dat de motor op het centrale middenveld opnieuw op volle toeren draait, want het duo Hans Vanaken en Ruud Vormer is al sinds 2015 de onmisbare accelerator op Jan Breydel. 

'MINDERE' VOORBEREIDING 

Dé grote uitblinker tijdens de seizoensvoorbereiding was zonder meer Youssouph Badji, de sterke en nog steeds maar achttien jaar jonge aanvaller. Het Senegalese goudhaantje viel vooral op door zijn doelpunten maar ook door zijn présence en ondersteunend werk op het veld. Maar bij Blauw-Zwart waren er anderzijds ook enkele spelers die volgens hun standaard wat minder presteerden. Een Vlaamse krant ving medio juli op in 'de wandelgangen van het Belfius Basecamp' dat Charles De Ketelaere bijvoorbeeld aan geen al te beste voorbereiding bezig was. Een andere krant schreef dan weer na de wedstrijd tegen Lille OSC dat Ruud Vormer op zoek was naar zijn beste vorm. De Nederlandse aanvoerder van Blauw-Zwart was tegen de Fransen club op aanvallend gebied inderdaad niet erg aanwezig, maar op defensief vlak kon er hem nochtans weinig worden verweten.

FOUT TEGEN BEERSCHOT  

Bovendien was 'de light-versie' van de Brugse Metten een érg potige wedstrijd waardoor het sowieso al moeilijk was om positief en aanvallend voetbal op de mat te brengen. Vormer blonk tegen Lille dus niet echt uit, zoals wel nog meer Brugse ploegmaats, maar eerder in de voorbereiding kwam hij ook al niet goed uit de verf in de oefenmatch tegen Beerschot.Club Brugge werd tegen de Kielse Ratten al na één minuut op achtervolgen aangewezen nadat de  Brugse kapitein een grote en pijnlijke inschattingsfout maakte. Vormer speelde namelijk een terugspeelpass te kort in op de jonge doelman Nick Shinton, en die fout werd vervolgens afgestraft door Beerschot-spits Marius Noubissi: 0-1 voor Beerschot. 

Hoewel een mindere vorm in de voorbereiding geen al te groot probleem hoeft te zijn, zal men op Jan Breydel toch hopen dat vooral de Nederlander straks terug zijn beste niveau terugvindt. Om te beginnen in de bekerfinale tegen Antwerp, zoals Vormer verklaarde op de clubkanalen na de Brugse Metten. “Volgende week spelen we een finale, daar droom je als voetballer van. We zullen er klaar voor zijn.”

'GEMIDDELD' TEGEN LILLE 

Er zit wel een bepaalde vorm van waarheid in de stelling dat Vormer op zoek is naar zijn beste vorm. Aan het eind van de voorbereiding op het nieuwe seizoen is het namelijk niet erg vreemd dat sommige spelers nog niet aanleunen bij hun beste niveau. Dat neemt echter niet weg dat het vormpeil van Vormer na enkele intensieve wedstrijden in de Jupiler Pro League terug zijn normale hoogte kan aannemen, en dan zijn de verhalen over een 'mindere' voorbereiding al lang weer naar de prullenbak verwezen. Bovendien is het niet fair om Vormer af te rekenen op één fout tegen Beerschot en een 'gemiddelde' prestatie tegen Lille OSC. De Franse topclub is als nummer vier uit de Ligue 1 nochtans een tegenstander van groot kaliber en dat was ook duidelijk merkbaar tijdens de wedstrijd. De stugge Noord-Fransen bleken een fysieke en moeilijk te ontwrichten ploeg maar uiteindelijk bleek Club Brugge de sterkste te zijn. En daar had Vormer wel degelijk zijn aandeel in.

OFFENSIEF VAN SECUNDAIR BELANG   

Scoren of assists uitdelen deed Vormer niet, maar de Brugse aanvoerder was wel belangrijk om het evenwicht in de ploeg te behouden. De Nederlander verscheen zowat overal op het veld, waarbij hij zich vooral concentreerde op het defensieve werk. Deze veeleisende invulling vergde bijgevolg veel inspanningen en energie waardoor hij op offensief vlak wat tekort kwam, getuige zijn vier pogingen op doel waarvan amper één schot tussen de palen eindigde. De geslaagde passing van Vormer was ook minder dan we gewoon zijn van hem, tegen Lille liet hij bijvoorbeeld vijf procent minder efficiëntie noteren tegenover zijn vorig seizoensgemiddelde, en ook dat kan grotendeels verklaard worden door de geleverde fysieke inspanningen. Vormer zette tegen Lille bijvoorbeeld ook geen enkele dribbel in om zijn rechtstreekse tegenstander te kunnen passeren, wat vooral aantoont dat hij een stabiele en risicoloze factor wilde zijn tegen de lastige Fransen.

BELANGRIJK IN DE SCHADUW 

Maar Vormer speelde wel degelijk zijn match tegen Lille. Zo blonk hij uit in de aangegane duels, wat een heel erg belangrijk onderdeel was tegen het potige Lille. In de strijd om het middenveld was de aanvoerder dus van kapitaal belang om de wedstrijd naar de Brugse kant toe te trekken. Vormer overtrof bij de duels zijn vorig seizoengemiddelde met maar liefst vijf procent. De focus van Vormer lag in de Brugse Metten vooral op het defensief gebied, en dat blijkt ook uit zijn aangegane offensieve en defensieve duels. Tegen Lille helden die duels over naar de defensieve kant, terwijl hij tijdens het voorbije voetbalseizoen per wedstrijd meer offensieve acties liet noteren. Vormer cijferde zich dus duidelijk weg om het ploegbelang (en het resultaat) te laten primeren.

Bovendien bleek de 32-jarige middenvelder ook erg secuur in het balbezit én stond hij garant voor een goede balrecuperatie. Tegen Lille leed Vormer niet minder balverlies dan tijdens het vorige seizoen, maar zijn balrecuperatie was wél nog net iets beter. De Nederlander had als centrale pion dus zeker een groot aandeel in de felbevochten overwinning van Club Brugge, en acteerde hij – in de schaduw – op een méér dan gemiddeld niveau. 

GEEN PANIEK 

In de Jupiler Pro League zal Club Brugge weinig tegenstanders ontmoeten van hetzelfde niveau zoals Lille OSC. In de Champions League – en misschien later ook de Europa League – zal Blauw-Zwart wel meer van deze opponenten tegen het lijf lopen. En dan moet Blauw-Zwart zich kunnen aanpassen aan verschillende spelstijlen van ploegen die kwalitatief vaak beter zullen zijn dan de regerende Belgische landskampioen. Dat Philippe Clement een speler heeft rondlopen met de ervaring en flexibiliteit zoals Ruud Vormer zal dan zeker geen overbodige luxe zijn. Dat bewees de wedstrijd tegen Lille bijvoorbeeld, waar beide ploegen elkaar bestreden met veel inzet en hevigheid. Omdat Vormer zich wegcijferde voor de ploeg hoeft dan ook niet te betekenen dat hij zoekende is naar zijn beste vorm. En ook al telt hij alweer 32 lentes, de importantie van Vormer bij Club Brugge zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde proporties aannemen zoals de recente jaargangen. 

POLL: Is Ruud Vormer onmisbaar voor Club Brugge?

Kompany: "Zij kunnen op termijn Rode Duivel worden"

Sterkhouder Standard zet deur open voor transfer

Twee ervaren pionnen wellicht afwezig bij Anderlecht

Vandaag 02 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Desastreuze timing kan Clement zuur opbreken

Nu of nooit. Indien het Club Brugge menens is om de ambities van voorzitter Bart Verhaeghe waar te ...

460
{insert image alt}

Verontrustend breekpunt in malaise bij Club Brugge

Coach Philippe Clement zoekt zich momenteel suf naar de oorzaak van het zorgwekkende aanvalsspel van ...

299
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

244
{insert image alt}

Refaelov laat zich uit over verlengd verblijf bij Antwerp

Antwerp kan zich donderdag verzekeren van Europees voetbal na Nieuwjaar en daarvoor rekent het tegen ...

32
{insert image alt}

'UEFA plant zeer ingrijpende wijziging in groepsfase CL'

Er staan de komende jaren grote veranderingen op til in het Europese voetbal. In 2024 loopt het ...

57
{insert image alt}

'Barça op koopjesjacht: diverse bankzitters van andere topclubs in beeld'

Het FC Barcelona van Ronald Koeman is naarstig op zoek naar een extra centrumverdediger. De ...

42
{insert image alt}

Twee ervaren pionnen wellicht afwezig bij Anderlecht

RSC Anderlecht neemt het vrijdag op tegen Zulte Waregem. Vincent Kompany moet het mogelijk zonder ...

142
{insert image alt}

Sterkhouder Standard zet deur open voor transfer

Standard kan het geld zeer goed gebruiken en het is zeker niet uitgesloten dat de Rouches in januari ...

86
{insert image alt}

Kompany: "Zij kunnen op termijn Rode Duivel worden"

Vincent Kompany is een coach die de jeugd kansen geeft. Dit seizoen start Anderlecht gemiddeld met ...

183
{insert image alt}

Arnesen denkt aan oude bekende van Anderlecht als nieuwe coach

Frank Arnesen gaat op zoek moeten gaan naar een nieuwe coach. Dick Advocaat vertrekt na het seizoen ...

52
{insert image alt}

Rednic gaat weer nieuwe uitdaging aan

Mircea Rednic heeft weer een nieuwe club gevonden. De coach heeft voor 2,5 jaar getekend bij het ...

43
{insert image alt}

Charleroi liep vele miljoenen euro's mis

Sporting Charleroi doet het op en naast het veld zeer goed. Financieel wordt de club goed geleid, ...

82
{insert image alt}

Zenit kende weinig succes op Belgische bodem

Club Brugge krijgt een uitgelezen kans om na vijftien jaar eindelijk nog eens een thuiswedstrijd te ...

83
{insert image alt}

STVV geeft meer uitleg bij ontslag Muscat

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

132
{insert image alt}

Gattuso haalt stevig uit naar Mertens

Dries Mertens droeg afgelopen weekend met een doelpunt zijn steentje bij aan de ruime zege van ...

468
{insert image alt}

Club zit verdediger dwars: "Het is moeilijk om met hen te onderhandelen"

Club Brugge moest de voorbije weken af en toe puzzelen in de verdediging door blessures bij Deli, ...

232
{insert image alt}

Jammer: Messi krijgt boete voor eerbetoon aan Maradona

De voorbije week werd de voetbalwereld overheerst door het overlijden van Diego Maradona. In zowat ...

401
{insert image alt}

Maldini doet opvallende onthulling over transfer Saelemaekers

Alexis Saelemaekers maakte in januari een zeer verrassende transfer van Anderlecht naar AC Milan. De ...

354

Gisteren 01 December 2020

{insert image alt}

Lukaku: "Ik ben bezig aan het beste anderhalf jaar van mijn carrière"

Romelu Lukaku was dinsdagavond voor de zoveelste keer de uitblinker bij Internazionale. Hij scoorde ...

38
{insert image alt}

Zidane reageert duidelijk op ontslaggeruchten

Real Madrid heeft dinsdag alweer een pijnlijke nederlaag geleden. Het ging onderuit op het veld van ...

50
{insert image alt}

Lukaku alweer weergaloos: "Wat een monster"

Internazionale is nog niet uitgeschakeld in de Champions League en daarvoor mocht het alweer Romelu ...

125
{insert image alt}

Cercle ziet verdediger naar de MLS trekken

Cercle Brugge is bezig aan een seizoen met ups en downs, maar desondanks zullen ze in het Jan ...

34
{insert image alt}

Inter mag nog hopen dankzij Lukaku, Liverpool geplaatst

Internazionale maakt nog een waterkansje op kwalificatie in de Champions. Romelu Lukaku was met twee ...

21
{insert image alt}

Lukaku scoort alweer cruciale goals voor Inter (🎥)

Internazionale staat na een twee op twaalf op de rand van de uitschakeling in de Champions League en ...

53
{insert image alt}

Bayat laat zich uit over positie van Belhocine na zwakke reeks

Charleroi was uitstekend aan het seizoen begonnen en stond zelfs lange tijd aan de leiding, maar is ...

41
{insert image alt}

Red Flames pakken ticket voor het EK dankzij ruime zege

De Red Flames hebben zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor het EK van 2022 in Engeland. De ...

24
{insert image alt}

'STVV zet Muscat op straat en vindt meteen opvolger'

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

107
{insert image alt}

Spaanse pers snoeihard voor Real op rand van uitschakeling

Real Madrid dreigt voor de eerste keer ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase van de ...

31
{insert image alt}

'Ingrijpende verandering PL heeft ook gevolgen voor Belgische spelers en clubs'

Er zitten grote veranderingen aan te komen in de Premier League. De brexit wordt immers weldra ...

57
{insert image alt}

Muscat laat zich uit over mogelijk ontslag bij STVV

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

3
{insert image alt}

Real Madrid blameert zich bij Donetsk, Salzburg wint vlot

Het is crisis in Real Madrid. De Koninklijke verloor met 2-0 bij Shakhtar Donetsk en moet daardoor ...

6
{insert image alt}

'Dortmund schrikt Barça af met Haaland-statement'

Erling Braut Haaland scoort ook dit seizoen aan de lopende band voor Borussia Dortmund. De Duitsers ...

177
{insert image alt}

"Anderlecht en Standard zijn het slachtoffer van hun beleid"

Mbaye Leye was vorig seizoen T2 bij Standard, maar hij haalt via LN24 stevig uit naar zijn ex-club. ...

45