De werf van RSCA: (deels) klaar voor JPL-start?

Foto: De werf van RSCA: (deels) klaar voor JPL-start?

Zaterdag staat bij RSC Anderlecht de laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding gepland. Dan neemt de ploeg van coach Franky Vercauteren het op tegen Lille OSC, wat ongetwijfeld een belangrijke graadmeter wordt voor de nakende competitiestart. Sporting zal het in beide matchen wel moeten stellen zonder leider en topverdediger Vincent Kompany. Maar in de recentste oefenpartij tegen FC Nantes bewezen Elias Cobbaut en Derrick Luckassen dat het het centrale defensieve duo ook sterk staat zonder de speler-inspirator.

AANTREKKELIJKHEIDSFACTOR DAALT

De standaard van Vincent Kompany's filosofie ligt enorm hoog: het voetbal moet efficiënt zijn, maar tegelijk mooi en aantrekkelijk voor het oog. Op het veld overstijgt de 89-voudige Rode Duivel zelf nog moeiteloos het niveau van de Jupiler Pro League, terend op efficiëntie, kracht en puur talent, maar Kompany zal de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen verstek moeten geven wegens een scheurtje in de adductoren. Daarnaast zal Anderlecht ook geen beroep kunnen doen op Philippe Sander, de stijlrijke huurling van Manchester City die vorig seizoen de best uitvoetballende centrale verdediger was in de Jupiler Pro League.Het voetballend vermogen van Kompany en Sandler zal duidelijk gemist worden want daarmee bracht het duo Paars-Witte steeds een surplus, vooral in de opbouw van achteruit. Tegen Nantes koos Franky Vercauteren dan maar voor Elias Cobbaut en Derrick Luckassen als slot op de deur, en zij leverden uitstekend werk af. Toegegeven, de aantrekkelijkheidsfactor van Cobbaut en Luckassen ligt niet zo hoog als met Kompany en Sandler, maar dergelijke types zijn moeilijk te vinden en vooral financieel onhaalbaar voor Anderlecht. Maar het duo Cobbaut en Luckassen presteerde erg secuur tegen de Fransen, zowel op defensief als ondersteunend gebied. En dat is alvast een opsteker met het zicht op de eerste wedstrijden van de Jupiler Pro League, zeker omdat de Paars-Witte aanval het vooralsnog laat afweten.

REKENEN OP COBBAUT EN LUCKASSEN

Nochtans was de algemene verwachting dat Marco Kana als centrale verdediger zou starten tegen Nantes. Het jeugdproduct mocht echter een rijtje hoger functioneren als nummer zes, een positie waarin hij het overigens erg goed deed. Killian Sardella draafde op als inverted wing back op de linkerkant, en Michael Murillo mocht zich vooral offensief uitleven op rechts. De Panamees stond erg hoog gepositioneerd om extra aanvallende impulsen aan te leveren, waardoor de verdediging grotendeels aangewezen werd op het centrale duo Cobbaut en Luckassen. Deze verdediging heeft dan ook veel weg van een type-opstelling voor de eerste wedstrijden van de competitie.Het defensief plannetje van Vercauteren had duidelijk succes want Anderlecht slikte slechts zeven pogingen richting hun doel waarvan uiteindelijk amper één schot op het kader eindigde. Dat is op zich al een heuse verbetering tegenover het voorbije seizoen waarin Anderlecht per wedstrijd gemiddeld élf doelpogingen incasseerde. Het is duidelijk dat Sporting kan rekenen op Cobbaut en Luckassen om de ploeg van defensieve stabiliteit te voorzien. En als er toch steken worden laten gevallen dan is er nog steeds Hendrik Van Cromburgge om de meubelen te redden, alsook Timon Wellenreuther die in Saint-Etienne op een hoog niveau presteerde.

COBBAUT AL TOP, LUCKASSEN NOG ZOEKENDE

Op puur defensief vlak gezien toonden Cobbaut en Luckassen aan dat ze beiden een meerwaarde kunnen brengen bij Sporting. Cobbaut maakte echter een betere beurt dan zijn Nederlandse collega, maar dat is ook niet vreemd omdat Luckassen nog maar twee weken meetraint bij Anderlecht na de recente hernieuwing van zijn uitleenbeurt. Cobbaut liet tegen Nantes bijvoorbeeld vijftien balrecuperaties noteren, en niemand bij Paars-Wit die dat aantal kon overtreffen. Met dat hoge aantal balrecuperaties verdubbelde Cobbaut zelfs bijna zijn seizoensgemiddelde van vorig jaar. Het is duidelijk dat de ex-speler van KV Mechelen zich beter in zijn sas voelt als centrale verdediger dan als linksachter.

 

Zijn maatje Luckassen presteerde op het vlak van de balrecuperaties dan weer lager dan zijn seizoensgemiddelde van vorig jaar, al verdient hij dus wel nog respijt door een gebrek aan wedstrijdritme. Dat Luckassen momenteel niet in de beste vorm verkeert wordt ook gestaafd door het weinig aantal duels dat hij kon winnen tegen Nantes. Hij delfde namelijk vaker het onderspit dan dat hij duels won, en dat is net omgekeerd in vergelijking met vorig seizoen. Cobbaut blonk dan weer uit door zijn efficiëntie in de duels en hij bewees klaar te zijn voor het nieuwe seizoen. Anderzijds lijkt Luckassen dan weer wat meer tijd nodig te hebben om in bloedvorm te raken.

VOETBALLEND VERMOGEN

Ook al was Vincent Kompany niet te vinden op het veld tegen Nantes, de speler-inspirator liet zijn invloed duidelijk gelden naast de lijnen. Kompany stuurde zijn troepen vaak bij en coachte nadrukkelijk. Daarbij werd vooral belang gehecht aan het balbezit, dat op een bepaald moment zelfs 70% haalde en uiteindelijk besloten werd op een gemiddelde van 59%. Dat is een erg groot aandeel, zo'n drie procent meer dan het vorig seizoensgemiddelde, en dat was net waar Kompany zo vaak op hamerde tijdens de wedstrijd. Daarom was het ook belangrijk om te zien hoe Luckassen en Cobbaut zich profileerden op voetballend vlak, want het duo staat niet meteen bekend om hun grote voetballende skills.Maar het duo trok zich meer dan behoorlijk uit de slag op het gebied van uitvoetballen. Cobbaut haalde namelijk een passing-accuraatheid van 93%, wat zeven procent meer is dan zijn vorig seizoensgemiddelde. Ook Luckassen overtof zichzelf met een 90% zuivere passing, wat neerkomt op een verbetering van vijf procent op zijn vorig seizoensgemiddelde. De accentuering door Kompany op een kwalitatieve passing wierp dus duidelijk zijn vruchten af. En ook al betrof het slechts één oefenmatch, Cobbaut en Luckassen overtegen zelfs de uitstekende passing van Kompany (88%) en Sandler (91%) vorig seizoen. Al gaapt er dus wel een verschil tussen één oefenpot en meerdere wedstrijden in de Jupiler Pro League, maar veelbelovend is het wel.

DEFENSIEF KLAAR VOOR JPL-START

Vorig seizoen stond Elias Cobbaut vaak in het oog van de storm door enkele mindere prestaties, vooral toen hij gepositioneerd werd op de linksachter. Pas toen de 22-jarige in de centrale as acteerde, namen de kritieken af. En die goede lijn trekt Cobbaut dus door in de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen. Defensief, fysiek en uitvoetballend: Cobbaut lijkt de eerste competitiewedstrijden in een uitstekende vorm aan te vatten.Derrick Luckassen was vorig seizoen dan weer een absolute sterkhouder bij een zwalpend Anderlecht, maar door zijn laattijdige aankomst op Neerpede ontbreekt de Nederlander nog wedstrijdritme. Zijn prestatie in het oefenduel tegen Nantes was verre van dramatisch, zeker gezien zijn tekort aan speelminuten, en het lijkt enkel een kwestie van tijd te worden vooraleer hij terug zal aanpikken met zijn beste niveau. Met dit 'nieuwe' centrale duo kan Anderlecht op defensief vlak met een gerust gevoel ten strijde trekken in de Jupiler Pro League. Al zal men Vincent Kompany zeker niet te vaak willen missen in de komende belangrijke jaargang.

POLL: Is Anderlecht klaar voor de start van de JPL?

Krmencik al op weg naar de uitgang bij Club Brugge

Guardiola slaat terug na relletje met Conceição

'Club-bestuur heeft duidelijk plan voor wintermercato'

Vandaag 01 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Krmencik al op weg naar de uitgang bij Club Brugge

Na amper 19 optredens lijkt het krediet op. Michael Krmencik kreeg de voorbije week tegen Borussia ...

281
{insert image alt}

VD Brom start verschroeiend: 'Beste in 10 jaar'

Na een fanatische reeks van achttien op achttien wordt KRC Genk steeds meer getipt als een outsider ...

534
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

190
{insert image alt}

'Club-bestuur heeft duidelijk plan voor wintermercato'

Sportief gezien presteerde Club Brugge dit seizoen tot dusver onder de verwachtingen, maar op ...

68
{insert image alt}

Guardiola slaat terug na relletje met Conceição

Manchester City speelt dinsdagavond in de Champions League tegen FC Porto. De eerste ontmoeting ...

38
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Bundesliga-miljoenen voor Club, stunttransfer Nainggolan'

Het seizoen draait inmiddels op volle toeren, heel wat ploegen in binnen- en buitenland zijn nu ...

131
{insert image alt}

Statistieken leggen duidelijk Club-pijnpunt bloot

Club Brugge is de laatste weken op zoek naar zichzelf. Eigenlijk doet het dat al het hele seizoen, ...

92
{insert image alt}

Raul Jimenez reageert voor het eerst na horrorclash

Wolverhampton boekte zondag een knappe zege op het veld van Arsenal, maar echt grote vreugde was er ...

46
{insert image alt}

De Bruyne tekent ei zo na voor wonderdoelpunt (📽️)

Kevin De Bruyne lijkt stilaan naar zijn beste vorm toe te groeien. Afgelopen weekend was de Rode ...

81
{insert image alt}

Club krijgt onverwachte opsteker voor Zenit-clash

Het is hoogst twijfelachtig of Philippe Clement beroep zal kunnen doen op Simon Deli in de ...

267
{insert image alt}

Anderlecht-aanhang uit scherpe kritiek na Clasico

Afgelopen weekend stond de Belgische ‘Clasico’ op het programma tussen Anderlecht en Standard. ...

263
{insert image alt}

Audiofragment duikt op na dood Maradona

Diego Maradona overleed vorige week aan de gevolgen van een hartstilstand. Overal ter wereld werd er ...

0
{insert image alt}

Titeldroom Beerschot groeit: RSCA en Club als voorbeeld

We zijn intussen veertien speeldagen ver in de Jupiler Pro League, en met Beerschot hebben we daarin ...

262
{insert image alt}

'Messi eist komst van Ajax-maatje'

Lionel Messi is al langer kritisch op FC Barcelona en afgelopen zomer was dat niet anders. De ...

164
{insert image alt}

'Clement herstelt vertrouwen in publiekslieveling'

Club Brugge verspeelde afgelopen weekend twee dure punten op het veld van hekkensluiter Moeskroen, ...

197
{insert image alt}

Antwerp maakt hilarische blunder op wedstrijdblad

Op maandag stond de laatste wedstrijd van de veertiende speeldag in de Jupiler Pro League ...

311
{insert image alt}

'Pech duwt Hazard richting pijnlijke Real-exit'

Eden Hazard is intussen al bezig aan zijn tweede seizoen als speler van Real Madrid, maar eigenlijk ...

217
{insert image alt}

'Indrukwekkende Bakkali zet Kompany aan het denken'

RSC Anderlecht was bezig aan een opwaartse beweging in het klassement, maar werd na de recente 2 op ...

485

Gisteren 30 November 2020

{insert image alt}

Extra Time-panel over rampzalige Clasico: "Gebrek aan creativiteit"

De Clasico tussen Anderlecht en Standard was er één om snel te vergeten. Een billijke 0-0 was dan ...

160
{insert image alt}

De zwaktes van Club Brugge zijn stilaan problematisch

Sinds de winst op het veld van Zenit slaagde Club Brugge er niet meer in om een degelijk niveau te ...

362
{insert image alt}

Sonck over ploeg in vorm: "Racing Genk doet mee voor de titel"

Racing Genk won afgelopen weekend met impressionante cijfers van Cercle Brugge. De Limburgers wonnen ...

314
{insert image alt}

'Spaanse media voorspellen terugkeer van Hazard in 2021'

De pech van Eden Hazard bij Real Madrid blijf maar aanhouden. De Rode Duivel verliet afgelopen ...

137
{insert image alt}

Antwerp trekt aan het langste eind na spektakelstuk tegen OHL

Royal Antwerp FC en OHL sloten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In een ...

276
{insert image alt}

Mazzu spreekt zich uit over titelkansen Union

Union SG staat momenteel stevig aan de leiding in 1B. De ploeg van Felice Mazzu bouwde - ondanks het ...

121
{insert image alt}

Amateurclubs moeten nog (even) wachten op beslissing over stopzetting

Het amateurvoetbal verkeert in een ware crisis. Door de nieuwe coronamaatregelen werd een herstart ...

279
{insert image alt}

Saelemaekers van goudwaarde voor leider Milan (📽️)

AC Milan pronkt momenteel als leider van de Italiaanse Serie A. Alexis Saelemaekers groeide de ...

304
{insert image alt}

Standard gaat kopje onder in vriendschappelijk duel tegen Seraing

Standard Luik slaagde er gisteren niet in om zich tot overwinnaar van de Clasico te kronen. De ...

298
{insert image alt}

Fans genieten van Antwerp-OHL: "Meer spektakel dan in Clasico"

Antwerp en OHL sluiten vanavond de veertiende speeldag van de Jupiler Pro League af. Na een ...

196
{insert image alt}

Ex-spits van Cercle groeit uit tot sensatie in Frankrijk

De supporters van Cercle Brugge zullen ongetwijfeld goede herinneringen overhouden aan Irvin ...

337
{insert image alt}

Tielemans en Praet laten koppositie liggen tegen laagvlieger

Leicester City kwam vanavond in actie tegen promovendus Fulham. In eigen huis konden Tielemans en ...

48
{insert image alt}

Ref. Department velt oordeel over afgekeurd doelpunt Vlap

De Clasico tussen Anderlecht en Standard eindigde gisteren op een billijk gelijkspel. Het spelpeil ...

425
{insert image alt}

'Slechts één zomeraanwinst imponeert bij Anderlecht'

RSC Anderlecht en Standard Luik beëindigden de ‘Clasico’ gisteren met een billijk gelijkspel. ...

430
{insert image alt}

'Hertha Berlijn wil zich in januari versterken met Brugse steunpilaar'

Krépin Diatta is er dit seizoen nog niet in geslaagd om zijn uitstekende kwaliteiten te etaleren. ...

810