Top Stürmer voor Gent: adept van het moderne 'gegenpress'

Top Stürmer voor Gent: adept van het moderne 'gegenpress'

In mei startte AA Gent haar nadrukkelijke zoektocht naar een nieuwe spits. In die queeste hadden de Buffalo's een duidelijk profiel voor ogen: de nieuwe aanvaller moest minimum 1 meter 90 meten, een targetman zijn, én maximum zes miljoen euro kosten. Tim Kleindienst past helemaal in dat plaatje en daarmee haalt Gent haar negende aanwinst binnen van het seizoen. Finesse en puur torinstinct moet je niet zoeken bij de 24-jarige. Werklust en inzet des te meer.

UITZONDERLIJK SEIZOEN BIJ HEIDENHEIM 

Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth, Eldor Shomurodov, … In mei stond de verlanglijst van AA Gent volgeschreven met interessante namen, maar manager Michel Louwagie nam uitgebreid de tijd om alle opties tegenover elkaar af te wegen. Ook de eerder onbekende Tim Kleindienst haalde die shortlist, en twee maanden later het is uiteindelijk deze 24-jarige die de nieuwste aanwinst van AA Gent zal worden. 



Daarmee trekt Louwagie al een tweede bepalende speler weg bij het Duitse FC Heidenheim, want eerder konden de Buffalo's al metronoom Nicklas Dorsch contracteren. Beide sterkhouders hadden een groot aandeel in de bijna-promotie van Heidenheim naar de Bundesliga, maar in de play-offs was Werder Bremen echter te sterk. Alhoewel, na twee wedstrijden stond het gecombineerde resultaat op 2-2 maar waren de uitdoelpunten doorslaggevend. Geen promotie dus voor Heidenheim. 



Het missen van die onverhoopte promotie zal zeker niet aan centrumspits Tim Kleindienst gelegen hebben. De boomlange spits kende een uitzonderlijk seizoen en hij was ook nadrukkelijk op de afspraak tijdens de 'matchen van het jaar' tegen Werder Bremen. In de dubbele confrontatie tegen Die Grün-Weißen kon de aanvaller twee keer scoren, goed voor zijn vijftiende en zestiende treffer in de 2. Bundesliga dit seizoen. Nochtans is scoren niet de grootste kwaliteit van Kleindienst.

SPITSENGOALS 

Zonder de play-offs tegen Werder Bremen meegerekend, scoorde Kleindienst 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga. Dat is een aardig aantal als centrale aanvaller en daarmee veroverde Kleindienst een knappe zesde plaats in de algemene topschutterstand. Hij verdeelt die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links. Kortom, Kleindienst kan op gelijk welke manier de netten doen trillen.



De manier waarop hij tot scoren komt kan het best omschreven worden als echte 'spitsengoals'. De gemaakte doelpunten van Kleindienst zijn niet meteen van de mooiste makelij, maar hij beschikt wel over het talent om telkens op de juiste plaats op te duiken. Ook door zijn onverzettelijkheid en mateloze inzet kon Kleindienst nét die extra's brengen door bijvoorbeeld een ogenschijnlijke gemiste voorzet alsnog binnen te kunnen tikken aan de verste doelpaal. 



Kleindienst kon dus dus dubbele cijfers voorleggen bij zijn aantal gescoorde doelpunten, en het was een hele poos geleden dat hij daar nog eens in slaagde. Van in het seizoen 2014/2015 namelijk, toen hij speelde bij Energie Cottbus … in de 3. Bundesliga. In dat seizoen lukte Kleindienst 13 doelpunten in 35 wedstrijden, en pas vijf jaar later kon hij dus opnieuw meer dan tien competitietreffers in één seizoen laten noteren. Daarmee behaalde Kleindienst één van zijn objectieven die hij zichzelf oplegde aan het seizoensbegin.

GEEN GOALGETTER 

Als 'een Top-Stürmer', zo omschrijft het Duitse Bild de nieuwbakken spits van AA Gent. Door zijn veertien competitiedoelpunten wordt die stelling enigszins gestaafd, maar een échte doelpuntenmachine is hij evenwel niet – getuige de amper twee seizoenen waarin hij plus tien competitiedoelpunten lukte. Waar hij nog als zesde eindigde in de algemene topschutterstand in de 2. Bundesliga, zakt Kleindienst verder af in de andere belangrijke rankings met betrekking tot regelmatigheid en efficiëntie.



Zo scoorde Kleindienst wel nog regelmatig met 0,53 doelpunten per 90 minuten, maar eindigde hij op het vlak van regelmatigheid op een achtste plaats onder alle centrale aanvallers van de 2. Bundesliga. Op het vlak van pure efficiëntie vinden we Kleindienst pas terug op de zestiende positie. Hij zet amper 17% van zijn doelpogingen om in een effectief doelpunt, en dat is een erg matig gemiddelde voor een centrale spits. De 24-jarige heeft dus veel kansen nodig om tot een doelpunt te komen.

PRESSING MONSTER 

Maar AA Gent haalde Kleindienst niet in het bijzonder om enkel doelpunten te scoren. Zijn grote werkkracht, manier van pressing en sterkte in de luchtduels maken van hem een ideale targetman, en net dat type was prioritair voor Michel Louwagie. “Kleindienst is een pressing monster”, verklaarde zijn ex-coach Frank Wormuth aan Liga Zwei, die de spits onder zijn hoede had bij de Duitse U20. Door deze spelstijl beantwoordt Kleindienst aan de criteria van een aanspeelpunt in het moderne voetbal, dat steeds meer evolueert naar het fysiek veeleisende gegenpress.



Die tactiek hanteerde coach Frank Schmidt bij Heidenheim en verklaart de grote importantie van Kleindienst in het elftal. Door zijn ondersteunende aanvallende functie en agressieve pressing was hij dé targetman bij uitstek om die visie uit te dragen bij Heidenheim. In de 2. Bundesliga voerde Kleindienst per wedstrijd gemiddeld tien pressing-duels uit per wedstrijd, waarbij hij de op één na beste was onder alle centrale aanvallers. Dat hij toevallig ook nog veertien doelpunten kon scoren was mooi meegenomen uiteraard.

Door deze hoge vorm van drukzetten dwong Kleindienst de vijandige defensies meermaals tot het maken van verkeerde passes en beslissingen waardoor het balbezit al snel weer tot Heidenheim behoorde. Bij AA Gent kan geen enkele speler dat hoge aantal van pressing-duels evenaren, de primussen van de Buffalo's halen bijvoorbeeld gemiddeld iets meer dan vijf pressing-duels per competitiewedstrijd. Het is dan maar ook de vraag of Kleindienst zich snel zal aanpassen aan het Gentse spelbeeld, dat nog méér op balbezit georiënteerd is.

BROODNODIGE INJECTIE 

Met Tim Kleindienst haalt AA Gent niet de meest doeltreffende spits binnen uit de 2. Bundesliga. De 24-jarige Duitser brengt wel een hoop fysieke kwaliteiten mee naar de Ghelamco Arena, die trouwens specifiek gericht zijn op een rol als targetman. En net naar zo'n profiel was de Gentse clubleiding al aan het uitkijken sinds mei. Met de komst van Kleindienst lijkt het transferhuiswerk van de Buffalo's stilaan af te zijn, want de club haalde ondertussen al negen nieuwe spelers aan boord.



Het wordt dan ook spannend om volgen hoe Jess Thorup zijn aanvallend compartiment zal neerzetten in de komende jaargang van de Jupiler Pro League. Met Laurent Depoitre heeft de Deense coach reeds een zuivere targetman ter beschikking, maar toch zijn er significante verschillen tussen beide aanvallers. Met het oog op een drukke campagne in België én op het Europese toneel is de komst van een extra aanvaller zeker welgekomen. Tegen Lille OSC bleken de back-ups toch nog te weinig kwaliteit te bezitten om de echte basisspelers adequaat te kunnen vervangen. En dat was Michel Louwagie dus ook niet ontgaan. 

POLL: Wordt Kleindienst een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

55
55
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

27
27
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

28
28
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

44
44
<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

136
136
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

252
252
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

179
179
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

184
184
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

470
470
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'
'Zorgen om Skov Olsen: twijfels over terugkeer bij Club'

Club Brugge schreef donderdag geschiedenis door zich te plaatsen voor de halve finale van de ...

467
467
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"
Hein schiet op Club Brugge: "Hoeveel positieve aandacht kregen ze al niet?"

AA Gent opent zaterdag de deuren voor KV Mechelen, een belangrijke wedstrijd in de strijd in de ...

1346
1346
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"
Antwerp krijgt fikse waarschuwing: "Geen seconde verslappen"

Cercle Brugge speelt op speeldag 4 van de play-offs gastheer voor Royal Antwerp FC. De Vereniging ...

118
118
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"
Vrancken ontkent controverse: "Geen item binnen groep"

KRC Genk liet op de vorige speeldag dure punten liggen tegen Cercle Brugge. De Limburgers willen ...

129
129
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn
Hayen langer T1 Club Brugge? Madou schenkt klare wijn

Club Brugge lijkt er opnieuw helemaal te staan. Na de revival in de competitie stootte Blauw-Zwart ...

567
567