Top Stürmer voor Gent: adept van het moderne 'gegenpress'

Foto: Top Stürmer voor Gent: adept van het moderne 'gegenpress'

In mei startte AA Gent haar nadrukkelijke zoektocht naar een nieuwe spits. In die queeste hadden de Buffalo's een duidelijk profiel voor ogen: de nieuwe aanvaller moest minimum 1 meter 90 meten, een targetman zijn, én maximum zes miljoen euro kosten. Tim Kleindienst past helemaal in dat plaatje en daarmee haalt Gent haar negende aanwinst binnen van het seizoen. Finesse en puur torinstinct moet je niet zoeken bij de 24-jarige. Werklust en inzet des te meer.

UITZONDERLIJK SEIZOEN BIJ HEIDENHEIM 

Dieumerci Mbokani, Adolfo Gaich, Alexander Sorloth, Eldor Shomurodov, … In mei stond de verlanglijst van AA Gent volgeschreven met interessante namen, maar manager Michel Louwagie nam uitgebreid de tijd om alle opties tegenover elkaar af te wegen. Ook de eerder onbekende Tim Kleindienst haalde die shortlist, en twee maanden later het is uiteindelijk deze 24-jarige die de nieuwste aanwinst van AA Gent zal worden. Daarmee trekt Louwagie al een tweede bepalende speler weg bij het Duitse FC Heidenheim, want eerder konden de Buffalo's al metronoom Nicklas Dorsch contracteren. Beide sterkhouders hadden een groot aandeel in de bijna-promotie van Heidenheim naar de Bundesliga, maar in de play-offs was Werder Bremen echter te sterk. Alhoewel, na twee wedstrijden stond het gecombineerde resultaat op 2-2 maar waren de uitdoelpunten doorslaggevend. Geen promotie dus voor Heidenheim. Het missen van die onverhoopte promotie zal zeker niet aan centrumspits Tim Kleindienst gelegen hebben. De boomlange spits kende een uitzonderlijk seizoen en hij was ook nadrukkelijk op de afspraak tijdens de 'matchen van het jaar' tegen Werder Bremen. In de dubbele confrontatie tegen Die Grün-Weißen kon de aanvaller twee keer scoren, goed voor zijn vijftiende en zestiende treffer in de 2. Bundesliga dit seizoen. Nochtans is scoren niet de grootste kwaliteit van Kleindienst.

SPITSENGOALS 

Zonder de play-offs tegen Werder Bremen meegerekend, scoorde Kleindienst 14 doelpunten op 27 competitiewedstrijden in de 2. Bundesliga. Dat is een aardig aantal als centrale aanvaller en daarmee veroverde Kleindienst een knappe zesde plaats in de algemene topschutterstand. Hij verdeelt die goals netjes door vijf stuks te scoren met het hoofd, vijf met de rechtervoet en vier met links. Kortom, Kleindienst kan op gelijk welke manier de netten doen trillen.De manier waarop hij tot scoren komt kan het best omschreven worden als echte 'spitsengoals'. De gemaakte doelpunten van Kleindienst zijn niet meteen van de mooiste makelij, maar hij beschikt wel over het talent om telkens op de juiste plaats op te duiken. Ook door zijn onverzettelijkheid en mateloze inzet kon Kleindienst nét die extra's brengen door bijvoorbeeld een ogenschijnlijke gemiste voorzet alsnog binnen te kunnen tikken aan de verste doelpaal. Kleindienst kon dus dus dubbele cijfers voorleggen bij zijn aantal gescoorde doelpunten, en het was een hele poos geleden dat hij daar nog eens in slaagde. Van in het seizoen 2014/2015 namelijk, toen hij speelde bij Energie Cottbus … in de 3. Bundesliga. In dat seizoen lukte Kleindienst 13 doelpunten in 35 wedstrijden, en pas vijf jaar later kon hij dus opnieuw meer dan tien competitietreffers in één seizoen laten noteren. Daarmee behaalde Kleindienst één van zijn objectieven die hij zichzelf oplegde aan het seizoensbegin.

GEEN GOALGETTER 

Als 'een Top-Stürmer', zo omschrijft het Duitse Bild de nieuwbakken spits van AA Gent. Door zijn veertien competitiedoelpunten wordt die stelling enigszins gestaafd, maar een échte doelpuntenmachine is hij evenwel niet – getuige de amper twee seizoenen waarin hij plus tien competitiedoelpunten lukte. Waar hij nog als zesde eindigde in de algemene topschutterstand in de 2. Bundesliga, zakt Kleindienst verder af in de andere belangrijke rankings met betrekking tot regelmatigheid en efficiëntie.Zo scoorde Kleindienst wel nog regelmatig met 0,53 doelpunten per 90 minuten, maar eindigde hij op het vlak van regelmatigheid op een achtste plaats onder alle centrale aanvallers van de 2. Bundesliga. Op het vlak van pure efficiëntie vinden we Kleindienst pas terug op de zestiende positie. Hij zet amper 17% van zijn doelpogingen om in een effectief doelpunt, en dat is een erg matig gemiddelde voor een centrale spits. De 24-jarige heeft dus veel kansen nodig om tot een doelpunt te komen.

PRESSING MONSTER 

Maar AA Gent haalde Kleindienst niet in het bijzonder om enkel doelpunten te scoren. Zijn grote werkkracht, manier van pressing en sterkte in de luchtduels maken van hem een ideale targetman, en net dat type was prioritair voor Michel Louwagie. “Kleindienst is een pressing monster”, verklaarde zijn ex-coach Frank Wormuth aan Liga Zwei, die de spits onder zijn hoede had bij de Duitse U20. Door deze spelstijl beantwoordt Kleindienst aan de criteria van een aanspeelpunt in het moderne voetbal, dat steeds meer evolueert naar het fysiek veeleisende gegenpress.Die tactiek hanteerde coach Frank Schmidt bij Heidenheim en verklaart de grote importantie van Kleindienst in het elftal. Door zijn ondersteunende aanvallende functie en agressieve pressing was hij dé targetman bij uitstek om die visie uit te dragen bij Heidenheim. In de 2. Bundesliga voerde Kleindienst per wedstrijd gemiddeld tien pressing-duels uit per wedstrijd, waarbij hij de op één na beste was onder alle centrale aanvallers. Dat hij toevallig ook nog veertien doelpunten kon scoren was mooi meegenomen uiteraard.

Door deze hoge vorm van drukzetten dwong Kleindienst de vijandige defensies meermaals tot het maken van verkeerde passes en beslissingen waardoor het balbezit al snel weer tot Heidenheim behoorde. Bij AA Gent kan geen enkele speler dat hoge aantal van pressing-duels evenaren, de primussen van de Buffalo's halen bijvoorbeeld gemiddeld iets meer dan vijf pressing-duels per competitiewedstrijd. Het is dan maar ook de vraag of Kleindienst zich snel zal aanpassen aan het Gentse spelbeeld, dat nog méér op balbezit georiënteerd is.

BROODNODIGE INJECTIE 

Met Tim Kleindienst haalt AA Gent niet de meest doeltreffende spits binnen uit de 2. Bundesliga. De 24-jarige Duitser brengt wel een hoop fysieke kwaliteiten mee naar de Ghelamco Arena, die trouwens specifiek gericht zijn op een rol als targetman. En net naar zo'n profiel was de Gentse clubleiding al aan het uitkijken sinds mei. Met de komst van Kleindienst lijkt het transferhuiswerk van de Buffalo's stilaan af te zijn, want de club haalde ondertussen al negen nieuwe spelers aan boord.Het wordt dan ook spannend om volgen hoe Jess Thorup zijn aanvallend compartiment zal neerzetten in de komende jaargang van de Jupiler Pro League. Met Laurent Depoitre heeft de Deense coach reeds een zuivere targetman ter beschikking, maar toch zijn er significante verschillen tussen beide aanvallers. Met het oog op een drukke campagne in België én op het Europese toneel is de komst van een extra aanvaller zeker welgekomen. Tegen Lille OSC bleken de back-ups toch nog te weinig kwaliteit te bezitten om de echte basisspelers adequaat te kunnen vervangen. En dat was Michel Louwagie dus ook niet ontgaan. 

POLL: Wordt Kleindienst een topper in de JPL?

Kompany: "Zij kunnen op termijn Rode Duivel worden"

Gattuso haalt stevig uit naar Mertens

STVV geeft meer uitleg bij ontslag Muscat

Vandaag 02 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Desastreuze timing kan Clement zuur opbreken

Nu of nooit. Indien het Club Brugge menens is om de ambities van voorzitter Bart Verhaeghe waar te ...

402
{insert image alt}

Verontrustend breekpunt in malaise bij Club Brugge

Coach Philippe Clement zoekt zich momenteel suf naar de oorzaak van het zorgwekkende aanvalsspel van ...

261
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet voor clash tussen Club en Zenit!

Club Brugge staat woensdag voor zijn belangrijkste wedstrijd van het seizoen tot dusver. In het ...

236
{insert image alt}

Kompany: "Zij kunnen op termijn Rode Duivel worden"

Vincent Kompany is een coach die de jeugd kansen geeft. Dit seizoen start Anderlecht gemiddeld met ...

27
{insert image alt}

Arnesen denkt aan oude bekende van Anderlecht als nieuwe coach

Frank Arnesen gaat op zoek moeten gaan naar een nieuwe coach. Dick Advocaat vertrekt na het seizoen ...

14
{insert image alt}

Rednic gaat weer nieuwe uitdaging aan

Mircea Rednic heeft weer een nieuwe club gevonden. De coach heeft voor 2,5 jaar getekend bij het ...

21
{insert image alt}

Charleroi liep vele miljoenen euro's mis

Sporting Charleroi doet het op en naast het veld zeer goed. Financieel wordt de club goed geleid, ...

56
{insert image alt}

Zenit kende weinig succes op Belgische bodem

Club Brugge krijgt een uitgelezen kans om na vijftien jaar eindelijk nog eens een thuiswedstrijd te ...

50
{insert image alt}

STVV geeft meer uitleg bij ontslag Muscat

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

92
{insert image alt}

Gattuso haalt stevig uit naar Mertens

Dries Mertens droeg afgelopen weekend met een doelpunt zijn steentje bij aan de ruime zege van ...

302
{insert image alt}

Club zit verdediger dwars: "Het is moeilijk om met hen te onderhandelen"

Club Brugge moest de voorbije weken af en toe puzzelen in de verdediging door blessures bij Deli, ...

141
{insert image alt}

Jammer: Messi krijgt boete voor eerbetoon aan Maradona

De voorbije week werd de voetbalwereld overheerst door het overlijden van Diego Maradona. In zowat ...

251
{insert image alt}

Maldini doet opvallende onthulling over transfer Saelemaekers

Alexis Saelemaekers maakte in januari een zeer verrassende transfer van Anderlecht naar AC Milan. De ...

267
{insert image alt}

'Bayern heeft vierkoppig verlanglijstje al klaarliggen'

Bayern München was vorig seizoen oppermachtig en won een historische treble: titel, beker en ...

111
{insert image alt}

Gerrard: "Wij zijn favoriet tegen Standard"

Standard greep vorige week zijn laatste strohalm in de Europa League door te winnen van Lech Poznan, ...

65
{insert image alt}

'AA Gent krijgt stevige opsteker voor Europees treffen'

AA Gent is bezig aan een echt rampseizoen, waarin het in de competitie maar niet wegraakt uit de ...

274
{insert image alt}

'Rode Duivels krijgen donderdag belangrijk nieuws'

De Rode Duivels sloten 2020 af met een positieve noot, want in hun laatste drieluik wonnen ze zowel ...

128
{insert image alt}

Kompany reageert op protesten van supporters

Anderlecht leek even vertrokken te zijn voor een goede reeks, maar de voorbije weken volgde alweer ...

375

Gisteren 01 December 2020

{insert image alt}

Lukaku: "Ik ben bezig aan het beste anderhalf jaar van mijn carrière"

Romelu Lukaku was dinsdagavond voor de zoveelste keer de uitblinker bij Internazionale. Hij scoorde ...

32
{insert image alt}

Zidane reageert duidelijk op ontslaggeruchten

Real Madrid heeft dinsdag alweer een pijnlijke nederlaag geleden. Het ging onderuit op het veld van ...

45
{insert image alt}

Lukaku alweer weergaloos: "Wat een monster"

Internazionale is nog niet uitgeschakeld in de Champions League en daarvoor mocht het alweer Romelu ...

114
{insert image alt}

Cercle ziet verdediger naar de MLS trekken

Cercle Brugge is bezig aan een seizoen met ups en downs, maar desondanks zullen ze in het Jan ...

31
{insert image alt}

Inter mag nog hopen dankzij Lukaku, Liverpool geplaatst

Internazionale maakt nog een waterkansje op kwalificatie in de Champions. Romelu Lukaku was met twee ...

18
{insert image alt}

Lukaku scoort alweer cruciale goals voor Inter (🎥)

Internazionale staat na een twee op twaalf op de rand van de uitschakeling in de Champions League en ...

50
{insert image alt}

Bayat laat zich uit over positie van Belhocine na zwakke reeks

Charleroi was uitstekend aan het seizoen begonnen en stond zelfs lange tijd aan de leiding, maar is ...

35
{insert image alt}

Red Flames pakken ticket voor het EK dankzij ruime zege

De Red Flames hebben zich dinsdagavond verzekerd van een ticket voor het EK van 2022 in Engeland. De ...

23
{insert image alt}

'STVV zet Muscat op straat en vindt meteen opvolger'

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

100
{insert image alt}

Spaanse pers snoeihard voor Real op rand van uitschakeling

Real Madrid dreigt voor de eerste keer ooit uitgeschakeld te worden in de groepsfase van de ...

24
{insert image alt}

'Ingrijpende verandering PL heeft ook gevolgen voor Belgische spelers en clubs'

Er zitten grote veranderingen aan te komen in de Premier League. De brexit wordt immers weldra ...

51
{insert image alt}

Muscat laat zich uit over mogelijk ontslag bij STVV

STVV heeft zich dinsdagavond laten verrassen door Moeskroen, dat zo de rode lantaarn doorgeeft aan ...

3
{insert image alt}

Real Madrid blameert zich bij Donetsk, Salzburg wint vlot

Het is crisis in Real Madrid. De Koninklijke verloor met 2-0 bij Shakhtar Donetsk en moet daardoor ...

6
{insert image alt}

'Dortmund schrikt Barça af met Haaland-statement'

Erling Braut Haaland scoort ook dit seizoen aan de lopende band voor Borussia Dortmund. De Duitsers ...

158
{insert image alt}

"Anderlecht en Standard zijn het slachtoffer van hun beleid"

Mbaye Leye was vorig seizoen T2 bij Standard, maar hij haalt via LN24 stevig uit naar zijn ex-club. ...

40