De herkansing van Anderlecht: dromen van 'nieuwe Osimhen'

De herkansing van Anderlecht: dromen van 'nieuwe Osimhen'

Scorende spits gezocht. Tegen het Franse FC Nantes acteerde RSC Anderlecht heel secuur op defensief vlak, maar anderzijds had Sporting grote moeite om zelf een doelpunt te maken. Heel wat media opperen dan ook dat een extra scorende spits geen overbodige luxe zou zijn in het Lotto Park, maar uiteraard moet er genoeg financiële ruimte zijn om versterking te halen. Volgens Letse media mikt Anderlecht daarom op Emmanuel Arokodare, een 19-jarige veelbelovende centrale spits. Een gerucht dat ook bevestigd werd door Het Nieuwsblad.

IN DE VOETSPOREN VAN MOFFI 

De Letse Virsliga ontdekte in 2019 een nieuwe sensatie. Emmanuel 'Tolu' Arokodare, maakte toen bij Valmiera FC zijn professioneel debuut en hij sprong oorspronkelijk in het oog door zijn grote gestalte van maar liefst 1 meter 91. Maar al snel raakte men in Letland ook overtuigd over zijn voetballende meerwaarde. In zijn eerste seizoen was de Nigeriaan al goed voor zeven doelpunten plus twee assists in zestien competitiewedstrijden, en dit jaar presteerde Arokodare zelfs nog beter.



Foto Instagram: t.e.a.99._

De huidige jaargang van de Virsliga is ondertussen tien wedstrijden ver, en de Afrikaanse sensatie kon ondertussen alweer vijf keer scoren én gaf hij ook nog eens twee assists. Uiteraard kan de Letse competitie niet vergeleken worden met de Jupiler Pro League, maar als 19-jarige kon Arokodare er toch al flink zijn stempel drukken. Bovendien kwam ook Terem Moffi tijdens de voorbije wintermercato aan bij KV Kortrijk als onbekende spits van het bescheiden Litouwse FK Riteriai. En hij speelde zich in de kijker van … Anderlecht.

DE NIEUWE OSIMHEN 

Naast hun Nigeriaanse nationaliteit en afkomst van kleine competities uit Noord-Oost-Europa hebben Moffi en Arokodare echter bitter weinig gemeenschappelijk. De speelstijl van Arokodare correspondeert dan wel veel meer met een andere bekende uit de Jupiler Pro League. Door zijn gestalte en en fysieke présence wordt de 19-jarige Nigeriaan vaak vergeleken met Victor Osimhen, die na zijn vertrek bij Sporting Charleroi naar Lille OSC wellicht een knaltransfer zal maken richting Napoli. Arokodare onderhoudt dan ook niet toevallig een goede band met de huidige sensatie van de Noord-Franse club.



Dat de scouting van Anderlecht potentieel ziet in de kwaliteiten van Arokodare is tevens niet toevallig. In 2015 maakte Sporting reeds aanstalten om de échte Osimhen te contracteren nadat hij bij Nigeria topschutter werd op het WK U17, maar toen koos die echter voor een avontuur bij VfL Wolfsburg. Nu botst het Paars-Witte scoutingsnetwerk wederom op een gelijkaardig profiel als Osimhen, en zo'n type-aanvaller heeft dus veel kans op slagen in de Jupiler Pro League, en op termijn aldus een lucratieve transfer naar een grotere competitie. Pure win-win lijkt het wel voor Anderlecht.



Foto Instagram: t.e.a.99._

In een interview met het Nigeriaanse The Nation ging Arokodare dieper in op de vergelijking met Osimhen. “Bepaalde mensen zeggen dat ik de nieuwe Osimhen ben, en dat vind ik prettig om horen want hij is één van de beste spitsen ter wereld. Onze gemeenschappelijke kwaliteiten zijn vooral snelheid en sterkte in de luchtduels. Hij is wel een betere afwerker dan mij maar ik hoop dat ik zijn niveau ooit zal benaderen en misschien zelfs overstijgen. Ik denk dat wij wel eenzelfde kwaliteit delen door onszelf goed te positioneren in de zestien én toe te slaan op het gepaste moment.”

BELGISCHE BANDEN

Qua profiel sluit Arokodare dus goed aan bij dat van Osimhen, en zo'n type zou weleens goed aanslaan bij Anderlecht. Bovendien zal de 19-jarige Nigeriaan niet al te veel geld moeten kosten, want volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.de bedraagt de marktwaarde van Arokodare amper 225 duizend euro. Een érg grote financiële inspanning zou Anderlecht dus ook niet moeten leveren, en dat klinkt de Paars-Witte boekhouding ongetwijfeld als muziek in de oren.



Daarnaast wordt het voor beide partijen ook niet erg moeilijk om toenadering te zoeken met elkaar. Arokodare wordt vertegenwoordigd door het managementbureau Matching Sport, en dat onderhoudt nauwe banden met de Belgische markt. Eén van de grootste cliënten van het makelaarskantoor is namelijk Stephen Odey (KRC Genk) en – hoe kan het ook anders – tot voor kort tevens Victor Osimhen, voordat hij onlangs met William D'Avila onlangs een nieuwe zakenwaarnemer aanstelde. 

MEERWAARDE BIJ SPORTING

Het is een verkeerde benadering om een 19-jarige maar veelbelovende aanvaller uit de Letse Virsliga volop te vergelijken met een klasbak zoals Victor Osimhen, maar de basiskwaliteiten zijn alvast aanwezig bij Arokodare. Als we zijn kwaliteiten grondig onder de loep nemen dan kan alvast worden vastgesteld dat hij allesbehalve een 'luie' spits is. Pijlsnel is Arokodare niet meteen, maar grotendeels door zijn fysieke capaciteiten is het een bijna onmogelijke opgave om hem op volle snelheid de bal afhandig te maken. 



Foto Instagram: t.e.a.99._

Daarnaast heerst Arokodare in het Letse luchtruim, waardoor hij in de Virsliga de sterkste spits is als het aankomt op de kopduels. En op dat onderdeel mag er zeker wat versterking bij in het Lotto Park, want Anderlecht was vorig seizoen de op één na slechtste club – na Cercle Brugge – wanneer het aankwam op gewonnen luchtduels. Arokodare vindt ook vlotjes de weg naar het doel met 0,47 doelpunt per 90 minuten, wat bijna één doelpunt per twee wedstrijden betekent. Met dat gemiddelde scoort hij zelfs regelmatiger dan Kemar Roofe, die nog steeds als de nummer één wordt beschouwd in de Anderlecht-aanval. 

Qua pure efficiëntie voor doel zal er wel nog gewerkt moeten worden met Arokodare. Want zoals hij zelf verklaarde aan het Nigeriaanse The Nation is er nog wat ruimte tot verbetering bij zijn afwerking. Dat blijkt ook uit het aantal kansen dat Arokodare nodig heeft om tot een doelpunt te komen. Gemiddeld zet de lange aanvaller 15% van zijn pogingen om in een doelpunt, wat voor een centrale spits echter een matig gemiddelde is. Maar in de loop der jaren kan dat nog serieus evolueren, dat bewees Victor Osimhen bijvoorbeeld: tijdens zijn eerste jaar bij VfL Wolfsburg lag zijn efficiëntie ratio ook op een lage 11%. 

ZOALS BADJI BIJ CLUB? 

RSC Anderlecht heeft momenteel drie aanvallers ter beschikking maar geen enkele daarvan bevindt zich momenteel op een topniveau. Landry Dimata kampt met een immens gebrek aan wedstrijdritme na bijna anderhalf jaar zonder match met inzet, Antoine Colassin is pas hersteld van zijn enkeloperatie en Kemar Roofe is licht geblesseerd. Het gebrek aan een aanvaller in vorm was duidelijk merkbaar in de oefenmatch tegen Nantes, waar Anderlecht niet tot scoren kwam. 



Een nieuwe spits halen lijkt dan ook logisch maar is ook risicovol om vooral de ontwikkeling van Dimata en Colassin niet te hypothekeren. Het aantrekken van een jonge, veelbelovende en niet dure aanvaller zoals Emmanuel Arokodare, zou dan wél weer gezonde perspectieven bieden. Ook Club Brugge handelde op deze manier door de jonge en onbekende Youssouph Badji binnen te halen tijdens de vorige wintermercato. En kijk waar de Senegalees nu staat ...

POLL: Heeft Anderlecht nood aan een extra aanvaller?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

8
8
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

11
11
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

121
121
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

99
99
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

74
74
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

178
178
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

94
94
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

174
174
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

229
229
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

462
462
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

488
488
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

220
220
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

81
81
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

361
361
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

205
205