In het spoor van Openda: wie heeft nog baat bij een uitleenbeurt?

In het spoor van Openda: wie heeft nog baat bij een uitleenbeurt?

Club Brugge zorgde deze week voor een kleine verrassing met de bekendmaking dat Loïs Openda volgend seizoen wordt verhuurd aan Vitesse. De 20-jarige spits maakte al twee jaar volwaardig deel uit van de Blauw-Zwarte A-kern en mocht er reeds 53 keer aantreden, maar aasde wegens een tekort aan kansen deze zomer toch op een vertrek. Nu werd zijn wens dus ingewilligd, al verklapt het gebrek aan een aankoopoptie dat de landskampioen het geloof in de jongeling nog niet helemaal heeft opgegeven. Wij stelden ons dan ook de vraag welke talenten van eigen bodem bij onze Belgische topclubs nóg gebaat zouden zijn met een uitleenbeurt.


Daarbij richten we ons dus op beloftevolle Belgen die momenteel actief zijn bij een van de G5-ploegen plus Antwerp, wat betekent dat buitenlandse transfers die nog niet konden aarden in de Jupiler Pro League hier niet in aanmerking komen. Ook proberen we jonkies die nog maar pas komen kijken zoveel mogelijk te vermijden en ons te beperken tot spelers met enige ervaring op het hoogste niveau. Op basis van die criteria zouden de onderstaande zes namen wel eens interessante pistes kunnen vormen voor de iets meer bescheiden teams in ons land of daarbuiten, zonder dat hun huidige werkgever daarom meteen moet overgaan tot een definitieve verkoop.

CLUB BRUGGE: Thibault VLIETINCK (22)
Al lijkt het verhaal van Thibault Vlietinck bij Club Brugge sowieso over en uit. De rechterflankspeler werd na drie jaar bij de hoofdmacht door Philippe Clement zopas immers naar de B-kern verwezen, een duidelijk signaal dat er voortaan niet meer op hem wordt gerekend. Nochtans zit Club niet dik in de alternatieven voor Krépin Diatta, maar ondanks zijn 28 optredens – voornamelijk onder Ivan Leko, met onder meer drie basisplaatsen in de Champions League – heerst er nu blijkbaar geen vertrouwen meer in de voormalig jeugdinternational om die rol in te vullen. Met één goal en drie assists oogt de balans dan ook vrij magertjes.



Een definitieve transfer lijkt dus de logische stap, al doet Club er misschien toch beter aan om hem eerst tijdelijk ergens te stallen. Tenslotte kreeg Vlietinck nog nooit de kans om elders zijn waarde te bewijzen. Bovendien vermijdt Blauw-Zwart vast liefst een Nikola Storm-scenario, die voor een habbekrats naar KV Mechelen trok. Het dient gezegd dat de winger daarvoor wél werd uitgeleend aan achtereenvolgens Zulte Waregem en OH Leuven, waar hij geen potten brak. Wie weet heeft Vlietinck, die nog twee jaar vastligt, echter meer succes. En levert hij dan wat meer op dan zijn huidige marktwaarde van ruim een half miljoen.

AA GENT: Jan VAN DEN BERGH (25)
AA Gent zat vorig seizoen nogal dun in de Belgen, een euvel dat de voorbije weken reeds zorgvuldig werd aangepakt. Toch zijn de kandidaten door dat lage aantal landgenoten erg beperkt bij de Buffalo's, waar de keuze daarom op Jan Van den Bergh valt. Toegegeven: de centrale verdediger is al 25 jaar oud en kwam officieel nog nooit uit voor een eersteklasser, maar met Beerschot betwistte hij voor zijn verhuis naar de Ghelamco Arena naast een pak duels in 1B wel 12 PO II-wedstrijden, vijf bekermatchen en drie promotiefinales. Als huurling van OH Leuven kwam daar al een vierde en straks mogelijk zelfs een vijfde bij.



Al is het niet helemaal duidelijk of de linkspoot nog mag aantreden in de return tegen ... Beerschot, dat overigens als eerste in de rij zou staan om hem terug naar 't Kiel te halen. In Gent, waar hij na een zware hoofdblessure nooit echt aan de bak kwam maar wel nog tot 2022 onder contract staat, mag Van den Bergh naar verluidt namelijk beschikken. Dat zijn plek in januari werd ingenomen door Bruno Godeau was alvast een veeg teken aan de wand, net zoals de rekrutering van Dino Arslanagic. Als de gratis opportuniteit van destijds zich eerst ergens anders kan tonen, zit er evenwel misschien zelfs wel nog een fraaie winst in.

ANTWERP: Louis VERSTRAETE (21) 
Een nog specialer geval is dat van Louis Verstraete, nog zo een teruggekeerde huurling. De middenvelder bracht het voorbije halfjaar immers door bij KV Oostende, dat hem in een opvallende constructie direct na zijn overgang van AA Gent naar Antwerp mocht lenen van de Great Old. Daar krijgt hij na een blessure in tegenstelling tot de twee namen hierboven zijn kans in de voorbereiding, want tegen Roda JC bracht Leko hem bijvoorbeeld zopas nog aan de aftrap. Hoewel zijn periode aan de kust geen onvervalst succes was, gelooft het stamnummer één dan ook rotsvast dat de pitbull op termijn zijn investering waard zal blijken.



Per slot van rekening legde Antwerp naar verluidt toch al een aanzienlijke som neer om Verstraete in Gent op te pikken. Na 69 partijen op het hoogste niveau, waarvan een deel op huur bij Waasland-Beveren maar tevens enkele Europese duels voor de Buffalo's, wordt zijn marktwaarde vandaag op één miljoen geschat. Toch is het gezien de toenemende concurrentie op de Bosuil, met vooral nieuwkomer en naamgenoot Birger Verstraete, nog maar de vraag of hij daar dit jaar reeds zijn stempel kan drukken. Met een contract tot 2023 is er alleszins tijd genoeg voor een tweede uitleenbeurt, allicht weer zónder aankoopoptie.

STANDARD: Nicolas RASKIN (19)
Datzelfde geldt voor Nicolas Raskin, een vergelijkbaar type en wederom enigszins een buitenbeentje. In principe hoort de middenvelder, die eveneens werd weggeplukt bij AA Gent, namelijk thuis in de categorie van jonkies die pas komen piepen. Behalve één kort optreden voor de huidige vicekampioen kwam hij ook in Luik tenslotte nog maar vier keer in actie, maar net zoals bij de twee bovenstaande clubs zijn daar nu eenmaal weinig alternatieven voorhanden. Daarom lichten we hier graag Raskin uit, die net als Verstraete bij Antwerp speeltijd krijgt van nieuwe coach Philippe Montanier en net nog mocht starten tegen AS Monaco.



Pas in de tweede helft kwamen echter de zwaargewichten tussen de lijnen, waaronder ook de tandem van Samuel Bastien en Gojko Cimirot. Hoewel beide al aan een vertrek worden gelinkt, is er voorlopig weinig beweging rond het stevige duo dat samen het kloppend hart van de Rouches vormt. Zo lang zij nog rondlopen op Sclessin, dreigen de beschikbare minuten in de as dan ook vrij beperkt te blijven. Standard verwacht veel van het talent en omgekeerd, maar diens verhoopte doorbraak op de zes of desnoods zelfs acht kan op die manier nog even uitblijven. Misschien dus toch best eerst elders al wat strepen verdienen?

GENK: Casper DE NORRE (23)
Zinho Gano, Dante Vanzeir en Amine Khammas passen niet in de plannen van Hannes Wolf en mogen allen weer uitkijken naar een nieuwe werkgever, zo werd nog maar eens duidelijk door hun afwezigheid in de oefenpot tegen Utrecht. Ook de gekwetste Rubin Seigers heeft wellicht geen toekomst meer in de Luminus Arena, waar Dries Wouters en Casper De Norre daarentegen nog niet volledig afgeschreven zijn. Zo wordt doorheen de voorbereiding voorlopig nog volop een beroep gedaan op de twee leeftijdsgenoten, al is het toch nog maar de vraag of dat wel het geval zal blijven wanneer het straks terug om de knikkers gaat.



Door de vele blessures op het middenveld mag Wouters mogelijk pas later andere oorden opzoeken, maar De Norre kreeg toch al een bittere pil te slikken. De polyvalente back, die op beide flanken uit de voeten kwam en vastligt tot 2023, werd anderhalf jaar geleden nochtans voor maar liefst vier miljoen losgeweekt bij STVV en zit intussen aan 93 matchen op het hoogste niveau. Toch haalde Genk met Daniel Muñoz al versterking in huis op rechts, waar Joakim Maehle ook nog present tekent, en zoekt het aan de overkant nog concurrentie voor Jere Uronen. Tijd voor De Norre om ergens anders de draad weer op te pikken?

ANDERLECHT: Sieben DEWAELE (21)
Eindigen doen we in dé kweekvijver van Belgisch talent bij uitstek. Anderlecht deed de afgelopen jaren bovendien meer dan ooit een beroep op de producten van Neerpede om de kar te trekken, zij het zonder bijster veel succes. Toch behoren goudhaantjes als Jérémy Doku, Yari Verschaeren en Sambi Lokonga nu al tot het absolute kruim van de JPL, terwijl Francis Amuzu net op tijd de nodige stappen zette. Na hun doorbraak van vorig seizoen liggen ook Marco Kana, Antoine Colassin en Killian Sardella nog steeds in de bovenste schuif van Vincent Kompany en Frank Vercauteren, Hannes Delcroix rekent dan weer op een nieuwe kans.



Dan beschikt Sieben Dewaele over minder krediet, want hij zet nu terug een stap achteruit. In het tweeluik tegen Saint-Étienne bleef zijn bijdrage immers beperkt tot een invalbeurt van een halfuur, net zoals die van Pieter Gerkens trouwens – al mag hij volgens onze info niet vertrekken. Na een prima voorbereiding wist Dewaele vorig jaar Kompany nochtans volledig te overtuigen, maar als inverted wingback viel hij vervolgens door de mand. Hoewel de Jonge Duivel in zijn 16 optredens zo nagenoeg nooit op zijn favoriete positie op het middenveld mocht aantreden, lijkt een verhuur nu dus misschien toch de aangewezen optie.

POLL: In wie van deze spelers gelooft u nog het meest?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

85
85
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

113
113
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

133
133
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

47
47
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

162
162
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

173
173
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

190
190
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

693
693
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

652
652
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

70
70
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

199
199
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

114
114
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

447
447
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

56
56
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

711
711