Revanche bij de rivaal: komt Tau thuis in Anderlecht?

Revanche bij de rivaal: komt Tau thuis in Anderlecht?

In het rijtje van 'deserteurs' die rechtstreeks de gevoelige overstap waagden hoort hij niet volledig thuis, maar indien de geruchten kloppen ruilt Percy Tau straks Jan Breydel in voor het Lotto Park. Na een goede start kon de Zuid-Afrikaan bij Club Brugge nooit echt zijn stempel drukken, in Anderlecht hopen ze wellicht veel meer te puren uit de 26-jarige aanvaller. Al blijft het nog maar de vraag in welke mate de voormalige smaakmaker van Blauw-Zwart past bij de plannen van Paars-Wit.


Alhoewel, smaakmaker. Tau nam afgelopen zomer meteen een vliegende start in Brugge, waar een nieuw koningskoppel met David Okereke al snel in de maak leek, maar vervolgens botste hij op een gestage terugval. Uiteindelijk deemsterde de kwieke dribbelkont helemaal weg, hoewel het voetbal van Philippe Clement op papier op zijn lijf was geschreven. Zeker toen de landskampioen van diens vertrouwde 4-3-3 naar een 3-5-2 schakelde, een systeem waarin Tau als pocketspits in theorie het best zou moeten aarden. Dat liet hij ook al snel zien met een glansprestatie tegen uitgerekend Anderlecht, waarna de goedlachse en populaire cultheld in eigen land ook in Madrid tot de uitblinkers mocht worden gerekend.

TERUG NAAR BRUSSEL
Toch daalde samen met de temperatuur geleidelijk aan ook zijn persoonlijke vorm steeds meer tot onder het vriespunt, met een vervanging na slechts een halfuur spelen in Gent als absoluut dieptepunt. Club besloot bijgevolg niet door te drukken bij Brigton & Hove Albion voor een verlengd verblijf, wat maakt dat Tau niet echt in het illustere lijstje – met wisselend succes – van onder andere Marc Degryse, Lorenzo Staelens en Ronald Vargas terechtkomt. Per slot van rekening moet Peter Verbeke straks niet met Vincent Mannaert, maar wel met diens Engelse tegenhanger bij de werkgever van Leandro Trossard rond de tafel gaan zitten.



Zij zouden de Zuid-Afrikaan, die twee jaar geleden nog voor drie miljoen werd opgepikt in zijn thuisland, zo al voor de derde keer op rij in België stallen. Voor zijn periode in Brugse loondienst maakte Tau namelijk het goede weer bij Union in 1B, waar hij goed was voor 13 goals en evenveel assists in 35 matchen – zij het eveneens met een dipje in de winter. Vorige zomer klonk het dan ook nog dat Club een topaanwinst beet had door hem naar Jan Breydel te lokken. Hoewel de bevestiging vervolgens uitbleef, mogen we die adelbrieven dus niet zomaar negeren bij het vooruitzicht van een terugkeer naar de hoofdstad.

PLAATS IN HET PARK
In het Lotto Park zijn ze alvast zeker nog niet vergeten hoe hun nieuwste target, samen met hattrickheld Youssoufou Niakité, Anderlecht in september 2018 op een hoopje speelde. Union kwam toen in de beker met 0-3 winnen bij de grote broer uit Brussel, met Tau als een van de exponenten vanuit zijn centrale rol. Hoewel hij in Brugge tevens vanop de flank geregeld nog fraaie dingen liet zien, komen zijn kwaliteiten dan ook het best tot uiting als schaduwaanvaller voorin. Alleen heeft Frank Vercauteren in zijn tactiek geen ruimte voor die positie, wat betekent dat de linkspoot ook hier vooral vanaf de zijkanten zou opereren.



Voor een lagere rol als nummer tien weegt hij immers toch net iets te licht, én lijkt Michel Vlap een betere optie. Wie weet krijgt Vincent Kompany wel zijn zin door net als vorig jaar opnieuw met twee spelverdelers te experimenteren, al worden nu reeds vragen gesteld bij het defensief evenwicht van Paars-Wit – met enkel Sambi Lokonga en Peter Zulj als 'brekers'. Een van beide inwisselen voor Tau, is dan allicht niet meteen de beste optie. Net zoals voor Yari Verschaeren, met wie zijn potentiële toekomstige ploegmaat qua profiel overigens vrij veel gelijkenissen vertoont, lijkt het vizier dus voornamelijk op een plekje als winger gericht.

VAN DIATTA TOT DOKU
Daar kunnen Jérémy Doku en Francis Amuzu wel wat concurrentie gebruiken, al rekent Anderlecht zeker in die eerste zijn geval straks op de definitieve doorbraak. Opvallend genoeg legden beide jonkies, met elk drie treffers en evenveel assists in ongeveer 1.200 minuten, het voorbije seizoen wel slechtere cijfers voor dan Tau – drie goals en vier assist in nog geen 900 minuten – in zijn beperkte speeltijd bij Club. In totaal klokte de vinnige publiekslieveling er af op vier doelpunten en acht assists in 30 duels. Geen topstatistieken, al deden zelfs Emmanuel Dennis en Krépin Diatta met heel wat meer minuten op de teller niet bepaald beter.



Met verder ook nog onder andere Siebe Schrijvers en de ontbolstering van Charles De Ketelaere was de concurrentie in Brugge zo wel moordend. Zeker omdat cijfers niet alles zeggen, want Dennis en Diatta brachten het dominante elftal van Clement uiteraard veel meer bij. Nochtans zou Tau net het best tot zijn recht moeten komen in een offensieve ploeg die haar tegenstanders tureluurs probeert te tikken, dus in dat opzicht past hij wel bij het type voetbal dat Anderlecht voor ogen heeft. Al is het nog maar de vraag of de Brusselaars daar nu ook klaar voor zijn. Zo niet, wordt Tau al snel gedegradeerd tot een dood lichtgewicht.

HANDIGE HUURLING?
Ook in de pressing schoot hij ietwat tekort naar Brugse wensen, dus op dat vlak tekenen we eveneens voorbehoud aan. Snelheid, diepgang, doelgerichtheid en creativiteit, stuk voor stuk aspecten waar het in Paars-Wit in de voorbije campagne aan mankeerde, kan de Lion of Judah de troepen van Vercauteren daarentegen wél bijbrengen. Zij het liefst niet als diepste speerpunt, waar Tau niet meer dan een noodoplossing voor het kwetsbare trio van Antoine Colassin, Landry Dimata en Kemar Roofe mag vormen. In combinatie met een van beide kan hij dan weer dodelijk zijn, al moet dan de formatie dus wel worden aangepast.



Indien zijn Blauw-Zwart verleden snel onder de mat wordt geveegd, zal de gave techniek van Tau bovendien ongetwijfeld in de smaak vallen bij de kritische aanhang. Hoewel velen zich nu al sceptisch uitlaten over de vermeende interesse in de 'restjes van de aartsrivaal', zijn ze in het Lotto Park tenslotte net op zoek naar zulke stijlvolle artiesten. Alleen is het jammer dat de recordkampioen haar pijlen dus nog maar eens op een huurling zonder doorverkoopwaarde richt. Verbeke en co kiezen na Derrick Luckassen zo wederom voor de korte termijn, een strategie die ondanks enkele sporadische voltreffers tot dusver vrij weinig succes opleverde.

HUISWERK VAN VERBEKE
Een tijdje terug werd dan ook verkondigd dat Anderlecht een huurlingenlegioen voortaan zou vermijden, maar nu wordt die kaart dus toch weer getrokken. Akkoord indien het salaris van die tijdelijke oplossingen niet te zwaar doorweegt op het schaarse transferbudget, want in dat geval is elke creatieve aanvulling om de kern te versterken welkom. De centen blijven dan namelijk beschikbaar voor de échte aanwinsten waar de supporters deze zomer nog op rekenen. Laten we dus hopen dat het huiswerk van Verbeke met de eventuele komst van Tau nog niet af is, anders dreigt Anderlecht wel eens langer in hetzelfde bedje ziek te blijven.



In de winter hoeven de Brusselaars van hun mogelijke nieuwkomer alleszins geen grootse prestaties te verwachten, in de geladen confrontaties tegen Club Brugge zelf daarentegen misschien des te meer. Ondanks de positieve toon in zijn afscheidsbericht, zal Tau immers maar wat gebrand zijn om revanche te nemen op de grote aartsrivaal van zijn toekomstige werkgever. Zijn trouwe fans in Zuid-Afrika houden zich alvast klaar om van kamp te veranderen. De sociale mediakanalen van Paars-Wit weten dus waar ze zich aan mogen verwachten, net zoals Vercauteren en co tussen de lijnen. Afwachten waar zijn bijdrage het grootst zal zijn.

POLL: Waar zou Anderlecht volgens u Tau het best kunnen gebruiken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

1
1
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

13
13
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

63
63
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

66
66
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

225
225
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern München bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

212
212
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

192
192
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

90
90
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

113
113
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

306
306
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

48
48
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

93
93
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

297
297
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

684
684
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

42
42