De fout van Philippe: brokkenparcours naar Brugse topschutter

De fout van Philippe: brokkenparcours naar Brugse topschutter

Club Brugge startte de voorbereiding zoals het voorbije seizoen werd afgesloten: namelijk met grote vraagtekens over de centrale spitsen. In de oefenmatchen tegen OH Leuven en Beerschot maakten Michael Krmencik (aankoopprijs 6,5 miljoen euro) en David Okereke (aankoopprijs 8 miljoen euro) al een slechte beurt, enkel youngster Youssouph Badji kon toen indruk maken. Maar in de laatste oefenpartij tegen KV Mechelen herrees Okereke dankzij een goede prestatie én twee doelpunten. 


DE VERRIJZENIS VAN OKEREKE

Hoe snel het kan keren. David Okereke kon na zijn mindere prestaties tegen OH Leuven en Beerschot op bitter weinig steun meer rekenen van de Brugse achterban, en zelfs de Vlaamse media stelden dat Club Brugge een prioriteit moest maken van een nieuwe centrale aanvaller. Nochtans heeft de huidige landskampioen met Okereke een pure goalgetter in haar rangen, die bovendien een al een flinke geldsom kostte. Met twee doelpunten in de 6-0 overwinning tegen KV Mechelen stond de Nigeriaan precies terug uit de doden.



Nochtans is Okereke de vlotst scorende centrale aanvaller die coach Philippe Clement ter beschikking heeft in zijn spelersselectie. Tijdens de heenronde van vorig seizoen kreeg de Nigeriaan voldoende speelkansen, en toonde hij zich ook erg trefzeker, maar na de jaarwisseling slonken zijn speelminuten en aldus zijn doelpunten. In de laatste 9 competitiewedstrijden van vorig jaar, allemaal in het nieuwe kalenderjaar 2020, verzamelde Okereke bijvoorbeeld amper 109 minuten. De goedlachse centrumspits leek daarmee volledig afgeschreven te zijn op Jan Breydel.

EFFICIËNTSTE CLUB-SPITS 

Coach Clement gaf Okereke vorig seizoen een bijzonder complexe rol als valse nummer negen. Oorspronkelijk moest hij proberen om de vijandelijke defensie te ontregelen door de verdedigers weg te lokken om op die manier ruimte te creëeren voor de snelheid van wingers Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. Een goede tactische gedachtegang van Clement, en dat leek in het seizoensbegin ook aan te slaan omdat Okereke drie keer kon scoren in vier wedstrijden. Daarna liep het wat moeilijker voor Okereke – logisch met deze moeilijke invulling – én kreeg hij het verwijt omdat hij zélf te weinig in de box verscheen. Maar dat is nochtans niet de hoofdopdracht van een valse nummer negen.



Okereke dook per wedstrijd gemiddeld 4 keer op in de zestien van de tegenstander, en bij Club Brugge telt in verhouding enkel Michael Krmencik minder verschijningen in de box. Alle andere (gelegenheids)spitsen zoals Loïs Openda, Siebe Schrijvers, Percy Tau en Emmanuel Dennis waren wél nog vaker vast te stellen in het vijandig gebied – en zelfs ook joker Charles De Ketelaere. Toch kon geen van deze opgenoemde spelers de negen competitiedoelpunten van Okereke overtreffen. Aangezien dat de Nigeriaan zo 'weinig' te zien was in de box is dat best wel opvallend én spreekt dat in het voordeel van het killerinstinct van Okereke. Want o ironie: het niet-scoren van de spitsen was vorig seizoen hét probleem bij Club Brugge.

ENKEL DAVID SCOORT FREQUENTER

Okereke was in aantal doelpunten niet de topschutter van Blauw-Zwart, die eer was weggelegd voor middenvelder Hans Vanaken. Maar onder alle Club-spitsen was de Nigeriaan dus wél de vlotst scorende aanvaller en dat ondanks zijn geringe speelminuten. Logischerwijze kan de Okereke dus een enorm hoog rendement voorleggen qua doelpunten per wedstrijd. De man van acht miljoen euro scoorde gemiddeld 0,72 doelpunt per wedstrijd, en dat mag best omschreven worden als ronduit indrukwekkend.



In de Jupiler Pro League klokt Okereke daarmee af als de tweede regelmatigste doelpuntenmaker, na Jonathan David. Het verschil tussen beide spelers is daarbij wel verwaarloosbaar. Het Canadese goudhaantje scoorde namelijk gemiddeld 0,73 doelpunt per 90 minuten. Om deze cijfers in de Brugse context te plaatsen: na Okereke klokte Vanaken als nummer twee af bij Club met 0,44 doelpunt per wedstrijd. Er mag dus gesteld worden dat Okereke met voorsprong de frequentste doelpuntenmaker is bij Club Brugge.

DE IDEALE AFWERKER

Okereke vond dus erg gemakkelijk de weg naar het doel, en dat maakt het des te opvallend dat Club Brugge naarstig op zoek zou gaan naar een extra (en dure) centrale aanvaller. De Nigeriaanse spits bewees over een meer dan voldoende killersintinct te bezitten en een extra concurrent kan hem volledig buitenspel zetten op Jan Breydel. Daarmee zou Club Brugge ook eigenhandig haar zware investering van acht miljoen euro danig hypothekeren. Want qua afwerking behoort Okereke echt wel tot de beste spitsen van de Jupiler Pro League, én heeft hij daarvoor erg weinig kansen voor nodig. Bovendien verdeelde hij zijn negen doelpunten netjes door vier keer te scoren met links, vier keer met rechts en één keer met het hoofd.



Okereke zet gemiddeld één op vier doelkansen om in een effectief doelpunt. Met dat gemiddelde van 25% is hij in dat onderdeel zelfs de op vier na beste spits van de Jupiler Pro League. Enkel Dieumerci Mbokani (Antwerp, 26%), Jonathan David (AA Gent, 27%), Jonah Osabutey (Moeskroen, 29%) en William Togui (Antwerp, 36%) overtreffen de cijfers van Okereke. Bij Club Brugge staat de 22-jarige op eenzame hoogste met deze fraaie 25% want de ratio van Dennis (12,5%), Percy Tau (12,5%), Schrijvers (8%) zijn niet meteen om naar huis over te schrijven. Krmencik en Openda konden vorig seizoen zelfs geen énkele keer de netten doen trillen.

GOUDEN DUO BADJI-OKEREKE?

Ook al was Okereke vorig seizoen vaak het mikpunt van kritiek, de Nigeriaan kon nochtans érg indrukwekkende cijfers voorleggen met betrekking tot de afwerking op het doel. Daarom is het erg vreemd dat coach Philippe Clement de rasechte spits in het kalenderjaar 2020 helemaal links liet liggen. Ook tijdens de aanvang van de voorbereiding op het nieuwe seizoen werden de kwaliteiten van Okereke opnieuw in vraag gesteld, maar hij scoorde die al snel weer weg na twee doelpunten in de oefenmatch tegen KV Mechelen. De Brugse fans werden lyrisch over zijn prestatie en hoopten zelfs dat Okereke de topschutter van het aankomende voetbalseizoen zal worden. 



Dat is nog te vroeg om te stellen, maar als er één speler uit de huidige Brugse selectie daarvoor de capaciteiten bezit, dan is het David Okereke wel. Bovendien waren zijn gemaakte doelpunten vorig seizoen niet meteen van de makkelijkste. Volgens de expected goals, een statistisch en betrouwbaar model dat de waarschijnlijkheid per doelkans effectief kan meten via verschillende algoritmes, zou Okereke amper zes doelpunten hebben moeten gescoord in plaats van zijn gerealiseerde negen stuks. De Nigeriaan presteerde dus bovenmatig op basis van de kwaliteit van zijn verworven doelkansen en scoort dus 50% méér dan verwacht.



Philippe Clement zal het torinstinct van Okereke ook niet ontgaan zijn tijdens de oefenmatch tegen Malinwa, en tevens zijn doelpunten vorig seizoen. Club Brugge ondervond tijdens de voorbije jaargang de nodige problemen om een ideaal spitsenduo samen te stellen, maar tijdens de laatste drie oefenwedstrijden lijken vooral Yousseph Badji en Okereke zich op te werpen als het beste (voorlopige) tweetal om het komende seizoen aan te vatten. Als targetman kan Badji de complexe rol invullen om de vijandige verdediging naar zich toe te trekken om ruimte te maken voor flankaanvallers Dennis en Diatta. Daardoor komt er logischerwijze ook ruimte vrij voor Okereke, en die bewees dus al meermaals zijn capaciteiten voor het doel. Op papier klinkt het alvast veelbelovend, op het veld moet de bevestiging volgen. 

POLL: Wordt Okereke topschutter in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

4
4
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

33
33
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

331
331
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

22
22
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

63
63
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

115
115
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

88
88
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

237
237
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

156
156
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

202
202
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"
Gouden advies voor Union en Blessin: "De 0 op 12 is voorbij"

Royal Union SG zit in een bijzonder penibele situatie. De Brusselse traditieclub wist nog geen ...

133
133
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht
Muslic legt vinger op de wonde na zware nederlaag tegen Anderlecht

Cercle Brugge kreeg gisteren een pandoering op het veld van RSC Anderlecht. De 'Vereniging' verloor ...

303
303
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"
Ten Hag sabelt eigen ploeg neer na zege: "Dat was onacceptabel"

Manchester United legde afgelopen woensdag Sheffield United over de knie met 4-2. Een klinkende zege ...

31
31
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'
'Topclub haalt alles uit de kast voor Mokio'

Bij AA Gent mocht dinsdag Jorthy Mokio zijn basisdebuut maken op Stayen. Er was de voorbije maanden ...

198
198
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

287
287