De fout van Philippe: brokkenparcours naar Brugse topschutter

Foto: De fout van Philippe: brokkenparcours naar Brugse topschutter

Club Brugge startte de voorbereiding zoals het voorbije seizoen werd afgesloten: namelijk met grote vraagtekens over de centrale spitsen. In de oefenmatchen tegen OH Leuven en Beerschot maakten Michael Krmencik (aankoopprijs 6,5 miljoen euro) en David Okereke (aankoopprijs 8 miljoen euro) al een slechte beurt, enkel youngster Youssouph Badji kon toen indruk maken. Maar in de laatste oefenpartij tegen KV Mechelen herrees Okereke dankzij een goede prestatie én twee doelpunten. 

DE VERRIJZENIS VAN OKEREKE

Hoe snel het kan keren. David Okereke kon na zijn mindere prestaties tegen OH Leuven en Beerschot op bitter weinig steun meer rekenen van de Brugse achterban, en zelfs de Vlaamse media stelden dat Club Brugge een prioriteit moest maken van een nieuwe centrale aanvaller. Nochtans heeft de huidige landskampioen met Okereke een pure goalgetter in haar rangen, die bovendien een al een flinke geldsom kostte. Met twee doelpunten in de 6-0 overwinning tegen KV Mechelen stond de Nigeriaan precies terug uit de doden.Nochtans is Okereke de vlotst scorende centrale aanvaller die coach Philippe Clement ter beschikking heeft in zijn spelersselectie. Tijdens de heenronde van vorig seizoen kreeg de Nigeriaan voldoende speelkansen, en toonde hij zich ook erg trefzeker, maar na de jaarwisseling slonken zijn speelminuten en aldus zijn doelpunten. In de laatste 9 competitiewedstrijden van vorig jaar, allemaal in het nieuwe kalenderjaar 2020, verzamelde Okereke bijvoorbeeld amper 109 minuten. De goedlachse centrumspits leek daarmee volledig afgeschreven te zijn op Jan Breydel.

EFFICIËNTSTE CLUB-SPITS 

Coach Clement gaf Okereke vorig seizoen een bijzonder complexe rol als valse nummer negen. Oorspronkelijk moest hij proberen om de vijandelijke defensie te ontregelen door de verdedigers weg te lokken om op die manier ruimte te creëeren voor de snelheid van wingers Emmanuel Dennis en Krépin Diatta. Een goede tactische gedachtegang van Clement, en dat leek in het seizoensbegin ook aan te slaan omdat Okereke drie keer kon scoren in vier wedstrijden. Daarna liep het wat moeilijker voor Okereke – logisch met deze moeilijke invulling – én kreeg hij het verwijt omdat hij zélf te weinig in de box verscheen. Maar dat is nochtans niet de hoofdopdracht van een valse nummer negen.Okereke dook per wedstrijd gemiddeld 4 keer op in de zestien van de tegenstander, en bij Club Brugge telt in verhouding enkel Michael Krmencik minder verschijningen in de box. Alle andere (gelegenheids)spitsen zoals Loïs Openda, Siebe Schrijvers, Percy Tau en Emmanuel Dennis waren wél nog vaker vast te stellen in het vijandig gebied – en zelfs ook joker Charles De Ketelaere. Toch kon geen van deze opgenoemde spelers de negen competitiedoelpunten van Okereke overtreffen. Aangezien dat de Nigeriaan zo 'weinig' te zien was in de box is dat best wel opvallend én spreekt dat in het voordeel van het killerinstinct van Okereke. Want o ironie: het niet-scoren van de spitsen was vorig seizoen hét probleem bij Club Brugge.

ENKEL DAVID SCOORT FREQUENTER

Okereke was in aantal doelpunten niet de topschutter van Blauw-Zwart, die eer was weggelegd voor middenvelder Hans Vanaken. Maar onder alle Club-spitsen was de Nigeriaan dus wél de vlotst scorende aanvaller en dat ondanks zijn geringe speelminuten. Logischerwijze kan de Okereke dus een enorm hoog rendement voorleggen qua doelpunten per wedstrijd. De man van acht miljoen euro scoorde gemiddeld 0,72 doelpunt per wedstrijd, en dat mag best omschreven worden als ronduit indrukwekkend.In de Jupiler Pro League klokt Okereke daarmee af als de tweede regelmatigste doelpuntenmaker, na Jonathan David. Het verschil tussen beide spelers is daarbij wel verwaarloosbaar. Het Canadese goudhaantje scoorde namelijk gemiddeld 0,73 doelpunt per 90 minuten. Om deze cijfers in de Brugse context te plaatsen: na Okereke klokte Vanaken als nummer twee af bij Club met 0,44 doelpunt per wedstrijd. Er mag dus gesteld worden dat Okereke met voorsprong de frequentste doelpuntenmaker is bij Club Brugge.

DE IDEALE AFWERKER

Okereke vond dus erg gemakkelijk de weg naar het doel, en dat maakt het des te opvallend dat Club Brugge naarstig op zoek zou gaan naar een extra (en dure) centrale aanvaller. De Nigeriaanse spits bewees over een meer dan voldoende killersintinct te bezitten en een extra concurrent kan hem volledig buitenspel zetten op Jan Breydel. Daarmee zou Club Brugge ook eigenhandig haar zware investering van acht miljoen euro danig hypothekeren. Want qua afwerking behoort Okereke echt wel tot de beste spitsen van de Jupiler Pro League, én heeft hij daarvoor erg weinig kansen voor nodig. Bovendien verdeelde hij zijn negen doelpunten netjes door vier keer te scoren met links, vier keer met rechts en één keer met het hoofd.Okereke zet gemiddeld één op vier doelkansen om in een effectief doelpunt. Met dat gemiddelde van 25% is hij in dat onderdeel zelfs de op vier na beste spits van de Jupiler Pro League. Enkel Dieumerci Mbokani (Antwerp, 26%), Jonathan David (AA Gent, 27%), Jonah Osabutey (Moeskroen, 29%) en William Togui (Antwerp, 36%) overtreffen de cijfers van Okereke. Bij Club Brugge staat de 22-jarige op eenzame hoogste met deze fraaie 25% want de ratio van Dennis (12,5%), Percy Tau (12,5%), Schrijvers (8%) zijn niet meteen om naar huis over te schrijven. Krmencik en Openda konden vorig seizoen zelfs geen énkele keer de netten doen trillen.

GOUDEN DUO BADJI-OKEREKE?

Ook al was Okereke vorig seizoen vaak het mikpunt van kritiek, de Nigeriaan kon nochtans érg indrukwekkende cijfers voorleggen met betrekking tot de afwerking op het doel. Daarom is het erg vreemd dat coach Philippe Clement de rasechte spits in het kalenderjaar 2020 helemaal links liet liggen. Ook tijdens de aanvang van de voorbereiding op het nieuwe seizoen werden de kwaliteiten van Okereke opnieuw in vraag gesteld, maar hij scoorde die al snel weer weg na twee doelpunten in de oefenmatch tegen KV Mechelen. De Brugse fans werden lyrisch over zijn prestatie en hoopten zelfs dat Okereke de topschutter van het aankomende voetbalseizoen zal worden. Dat is nog te vroeg om te stellen, maar als er één speler uit de huidige Brugse selectie daarvoor de capaciteiten bezit, dan is het David Okereke wel. Bovendien waren zijn gemaakte doelpunten vorig seizoen niet meteen van de makkelijkste. Volgens de expected goals, een statistisch en betrouwbaar model dat de waarschijnlijkheid per doelkans effectief kan meten via verschillende algoritmes, zou Okereke amper zes doelpunten hebben moeten gescoord in plaats van zijn gerealiseerde negen stuks. De Nigeriaan presteerde dus bovenmatig op basis van de kwaliteit van zijn verworven doelkansen en scoort dus 50% méér dan verwacht.Philippe Clement zal het torinstinct van Okereke ook niet ontgaan zijn tijdens de oefenmatch tegen Malinwa, en tevens zijn doelpunten vorig seizoen. Club Brugge ondervond tijdens de voorbije jaargang de nodige problemen om een ideaal spitsenduo samen te stellen, maar tijdens de laatste drie oefenwedstrijden lijken vooral Yousseph Badji en Okereke zich op te werpen als het beste (voorlopige) tweetal om het komende seizoen aan te vatten. Als targetman kan Badji de complexe rol invullen om de vijandige verdediging naar zich toe te trekken om ruimte te maken voor flankaanvallers Dennis en Diatta. Daardoor komt er logischerwijze ook ruimte vrij voor Okereke, en die bewees dus al meermaals zijn capaciteiten voor het doel. Op papier klinkt het alvast veelbelovend, op het veld moet de bevestiging volgen. 

POLL: Wordt Okereke topschutter in de JPL?

EXCLUSIEF: "Lazio dacht er nooit aan om Hoedt te houden"

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

33
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2080
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "Lazio dacht er nooit aan om Hoedt te houden"

RSC Anderlecht wist uit te pakken met de transfer van Wesley Hoedt. Hij komt definitief over van ...

24
{insert image alt}

'Antwerp vond opvallend akkoord met Fenerbahçe omtrent Frey'

Vermits het stamnummer één er straks al moet staan in de laatste voorronde van de Europa League, ...

79
{insert image alt}

Advocaat over Kompany: "Dat kan niet"

Dick Advocaat was vele jaren geleden trainer van België. Hij trainde er toen Vincent Kompany. Die ...

112
{insert image alt}

'Manchester United verhoogt bod op Jadon Sancho'

Jadon Sancho lijkt van het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund naar het Old Trafford van ...

18
{insert image alt}

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

AA Gent heeft zijn slag weten thuis te halen met de transfer van Tim Kleindienst naar Heidenheim. De ...

200
{insert image alt}

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

Walter Baseggio liet een tijdje geleden weten dat hij Lorenzo Insigne jaren geleden aan Belgische ...

71
{insert image alt}

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

KV Oostende zag al een pak sterkhouders de club verlaten. CEO Gauthier Ganaye beloofde versterking ...

79

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

300
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

453
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

122
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

1023
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

250
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

815
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

117
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

153
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

18
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

321
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

340
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

289
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

166
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

135
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

219