Campéon Courtois: definitief de beste doelman ter wereld

Campéon Courtois: definitief de beste doelman ter wereld

Na twee seizoenen van pijnlijke droogte is Real Madrid eindelijk opnieuw de Spaanse landskampioen. Los Blancos werkten in eigen land geen indrukwekkende jaargang af, en een geluk dat Thibaut Courtois meermaals de meubelen rechthield. Onze nationale nummer één kan terugblikken op een fantastisch seizoen waarin hij één – zo niet de grootste – architect was van het recentste Madrileense succes. Met het vervolg van de Champions League straks op het programma, kan dit bij de Koninklijke voor een enorme boost zorgen.


DE HEROPLEVING VAN COURTOIS

Wie er nog twijfels over had dat Thibaut Courtois niét bij de beste doelmannen ter wereld behoort, die mag zijn mening stilaan herzien. De Limburger viert momenteel zijn tweede titel in LaLiga, nadat hij in 2014 zijn eerste mocht vieren bij stadsrivaal Atlético Madrid. Dit seizoen maakte de Rode Duivel een enorme impact op de resultaten van Real Madrid waar hij eindelijk incontournable geworden is. Tijdens het vorige seizoen stond Courtois vaak onder druk door de Spaanse media, en had hij het niet gemakkelijk door de aanwezigheid van de populaire Keylor Navas. Maar dit seizoen is Courtois precies verlost, en dat is duidelijk te merken aan zijn hoogstaande prestaties. 



Naast de Spaanse landstitel is Real ook nog steeds in de running voor de eindzege in de Champions League, maar Courtois kan ook nog een hoop individuele trofeeën winnen en records evenaren. Eén mijlpaal zal hij dit seizoen echter niet meer bereiken, en dat is het clubrecord van de langste reeks zonder tegendoelpunt. Dat record staat tot op vandaag op een slepende 535 minuten, maar na het tegendoelpunt tegen Granada vorige maandag klokte Courtois af op amper 28 minuten van dat ijkpunt. Natuurlijk was dat record leuk geweest voor onze nationale nummer één, maar dat neemt niets af van zijn imponerend seizoen in het Estadio Santiago Bernabeu.

DE BESTE IN LALIGA

Een ander knap record dat Courtois nog kan evenaren is dat van het meeste aantal clean sheets in één seizoen op het Spaanse hoogste voetbalniveau. Dat record staat sinds 1987 op naam van Paco Buyo die maar liefst 19 competitiewedstrijden zijn netten ongeschonden hield. Momenteel telt Courtois 18 matchen zonder tegendoelpunt in La Liga, waarmee hij andere toppers in LaLiga op veilige afstand houdt zoals Jan Oblak (Atlético Madrid, 17 stuks) en David Soria (Getafe, 15 stuks).



Om het allemaal nog wat indrukwekkender te maken telt zelfs geen enkele doelman uit de overige vier grootste Europese competities meer clean sheets dan Courtois. Manuel Neuer (Bayern München, 15 stuks), Nick Pope (Burnley, 14 stuks) en Predrag Rajkovic (Stade Reims, 12 stuks) waagden allen een verdienstelijke poging maar niemand die Courtois kan overtreffen. Ter vergelijking: vorig seizoen kon de doelman van Real Madrid 'amper' acht wedstrijden zijn doel vrijwaren, en haalde hij zelfs de top veertig niet onder de doelmannen uit de grootste vijf Europese competities.

DE BESTE TER WERELD 

Nochtans had Courtois genoeg werk op te knappen in het doel van Real Madrid. Hij werd per wedstrijd gemiddeld bijna drie keer aan het werk gezet, en opvallend genoeg is dat aantal gelijkwaardig aan bovengenoemden Jan Oblak (Atlético Madrid) en David Soria (Getafe). Dat de Belg desondanks nog 18 keer kon uitpakken met een clean sheet is daarom des te indrukwekkender te noemen. Bovendien waren die geïncasseerde doelpogingen ook van een hoge kwaliteit. Volgens de verwachte tegendoelpunten, een algoritme dat de kwaliteit van de verduurde doelkansen afweegt tegenover het aantal effectieve tegentreffers, moest Courtois dit seizoen zelfs vier tegendoelpunten meer geslikt hebben.



Courtois ranselde dus heel wat pogingen uit zijn doel, 96 om exact te zijn, waardoor hij een indrukwekkende reddingsratio van 80% kan voorleggen. Gemiddeld weet Courtois dus vier op vijf doelkansen te weren, en daarmee is hij de op één na beste doelman uit de grootste vijf Europese competities. Enkel de 24-jarige Predrag Rajkovic, onthoud die naam, deed nog één schamel procentje meer dan de Rode Duivel. Desondanks is het duidelijk – gezien het niveauverschil tussen de Franse Ligue 1 en de absolute top van de Spaanse LaLiga – dat Courtois zich momenteel wel degelijk 's werelds beste doelman mag noemen.

IN DE VORM VAN ZIJN LEVEN

Op 28-jarige leeftijd lijkt het er dus op dat Thibaut Courtois zijn beste vorm ooit haalt. Bij Chelsea en Atlético Madrid waren zijn prestaties uiteraard ook uitmuntend, maar zijn huidige jaargang is toch van een heel ander niveau. Van wereldniveau, zeg maar. Een doelman wordt steeds afgerekend op zijn kunde om punten te pakken, en dat bewees Courtois dit seizoen dus meermaals bij Real Madrid. Zijn schrikwekkend reddingsratio van 80% spreekt daarom boekdelen, en zo'n hoge verhouding kon hij de voorbije vier jaren nooit voorleggen.



Vorig seizoen, tijdens zijn debuutjaar bij Real Madrid, was zoals bekend dus niet de beste jaargang van Courtois. Dat blijkt vooral omdat zijn reddingsratio 'amper' 67% bedroeg, waarbij hij toen zelfs de top vijftien van La Liga niet haalde. Maar ook tijdens zijn laatste drie seizoenen bij Chelsea, waar Courtois overigens wél goed presteerde, haalde hij gemiddeld 72% van de geïncasseerde doelpogingen uit zijn doel. Daarmee wordt nogmaals benadrukt dat Courtois zich momenteel bevindt in de vorm van zijn leven.

OP NAAR CHAMPIONS LEAGUE-WINST

Ondanks een mindere seizoensstart herpakte Real Madrid zich na de corona-stop, en dat op een erg indrukwekkende wijze. De Koninklijke wist maar liefst tien competitiewedstrijden op rij te winnen, en kon daarmee de eerdere competitieleider FC Barcelona definitief van de troon stoten. Thibaut Courtois had in die fraaie reeks een groot aandeel met zes clean sheets, maar zijn grote waarde toonde hij ook meermaals aan voor de corona-break. Geen enkele doelman uit LaLiga haalde zo'n hoog niveau als de Rode Duivel, waarmee Courtois zich de kampioenstitel zeker mag toe-eigenen. 



Na de Spaanse titel gewonnen te hebben, zit het seizoen van Real Madrid en Courtois er nog niet op. De eindzege in de Champions League prijkt élk seizoen hoog op het verlanglijstje van het Madrileense clubbestuur, en weinig overgebleven teams in het Kampioenenbal hebben zo'n goede vorm te pakken als Los Blancos. En met een fantastisch presterende doelman tussen de palen lijkt de Koninklijke misschien wel dé grootste favoriet om de Champions League te veroveren. Al moeten de Spanjaarden eerst wel Manchester City zien te verslaan, nadat The Citizens de heenwedstrijd van de achtste finales in eigen huis wonnen met 2-1. Kevin De Bruyne en Pep Guardiola weten alvast waar ze zich aan kunnen verwachten in Bernabeu.

POLL: Is Courtois volgens u de beste doelman ter wereld?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

44
44
'Louwagie zet alle zeilen bij met recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij met recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

6
6
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

283
283
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

94
94
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

135
135
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

553
553
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

168
168
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

519
519
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

917
917
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

221
221
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

135
135
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

599
599
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

55
55
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

E&eacute;n van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

146
146
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

208
208