Nieuwe attractie op de Bosuil: de kwelduivel van Ronaldo

Foto: Nieuwe attractie op de Bosuil: de kwelduivel van Ronaldo

Royal Antwerp FC toonde zich de voorbije weken erg bedrijvig op de transfermarkt door het aantrekken van Jean Butez (Moeskroen), Birger Verstraete (1. FC Köln) en Frank Boya (Moeskroen). Maar de meest langverwachte transfer – en tevens meest onbekende –  is toch die van de Iraanse doelman Alireza Beiranvand. In België kennen we bitter weinig over diens kwaliteiten, en zonder de juiste context te kennen kan zijn komst bijgevolg omschreven worden als een erg vreemde transfer. Toch lijkt Beiranvand wel een gokje waard.

LUCIANO & MOGI

Alireza Beiranvand wordt al wekenlang verwacht op de Bosuil, maar door de corona-omstandigheden en wegens problemen met zijn visum moesten beide partijen érg veel geduld uitoefenen. Vorige dinsdag zou de 27-jarige Iraniër uiteindelijk gearriveerd zijn op Belgische bodem maar hij kan ook nog een tijdje in quarantaine gehouden worden – logisch in deze vreemde tijden. Daarom kunnen er ook nog geen concrete afspraken gemaakt worden rond zijn fysieke testen én de finale afronding van zijn arbeidscontract bij The Great Old.Oorspronkelijk zag het er nochtans naar uit dat Beiranvand op weg was naar KRC Genk in plaats van Antwerp. De Limburgers waren in januari bereid om de opstapclausule te lichten in het contract van Beiranvand bij Persepolis (die naar verluidt 800 duizend euro bedraagt), maar Luciano D'Onofrio stak hen alsnog de loef af. Het was ex-Iraans bondscoach Marc Wilmots die Beiranvand tipte bij de Italo-Belg, en dat was eigenlijk niet erg vreemd omdat Wilmots in die periode genoemd werd als mogelijke coach bij Antwerp. Ook de beruchte Frans-Iraanse spelersmakelaar Mogi Bayat zou zijn aandeel hebben gehad bij het faciliteren van deze deal.

REVELATIE OP WK 2018 

De Iraanse regio is niet bepaald een trekpleister voor Belgische en andere buitenlandse scouts, en daarom is het erg vreemd dat Antwerp zich waagt aan een transfer van Beiranvand die overigens al 27 lentes telt. Maar de doelman maakte al grote naam en faam in zijn thuisland, en tevens ver daarbuiten. Vooral op het WK 2018 in Rusland gooide de doelman erg grote ogen door een indrukwekkend Wereldkampioenschap af te werken. Door die goede prestaties oversteeg de reputatie van Beiranvand de nationale Iraanse landsgrenzen. De kleine voetbalnatie van Iran werd toen ingedeeld in een loodzware groep met Spanje, Portugal en Marokko maar stootte ei zo na door richting de knock-outfase. Tegen Marokko werd gewonnen en Portugal werd op een gelijkspel gehouden waar Beiranvand zelfs de grote held was door een penalty te stoppen van Cristiano Ronaldo. De toekomstige doelman van Antwerp presteerde indrukwekkend in alle drie de groepswedstrijden en stopte in de groepsfase maar liefst 80% van de 10 geïncasseerde doelpogingen.

PRIJZEN BIJ DE VLEET

Op het WK 2018 zette Beiranvand zich op de mondiale voetbalkaart maar in zijn thuisland Iran genoot hij al langer een enorme vermaardheid. In 2017 werd hij bijvoorbeeld genomineerd voor de FIFA Football Awards, en dat als eerste Iraanse voetballer ooit in de geschiedenis. Beiranvand staat ook al jaren te boek als de beste doelman uit de nationale Persian Gulf Pro League want tussen 2014 en 2019 kaapte hij telkens de titel weg als Speler van het Jaar. In het seizoen 2017-2018 hield Beiranvand zelfs 23 keer zijn netten schoon op 27 competitiewedstrijden. Met die knappe reeks eindigde hij toen als tweede doelman ter wereld met de meeste clean sheets op de teller.Foto Instagram: alireza_beiranvsnd

Alsof het allemaal nog niet genoeg was voor 31-voudige international, won hij onlangs nog een nieuwe prestigieuze individuele trofee. En het was er ook ééntje die kon tellen. Op 1 april 2020 werd massaal gestemd op de beste speler uit het Aziatische voetbalcontinent die ooit actief was in de lange geschiedenis van alle gespeelde Wereldbekers. Iran wordt door de Wereldvoetbalbond ingedeeld onder Azië en aldus kon er ook gestemd worden op Beiranvand. De doelman kaapte maar liefst 66% van de stemmen weg, waardoor hij de fiere winnaar werd van alweer een vooraanstaande verkiezing.

MIGNOLET EN VAN CROMBRUGGE

Aan zijn vergaarde trofeeën te merken lijkt Beiranvand wel degelijk een topdoelman te zijn, al kon hij dat grotendeels enkel bewijzen in de Persian Gulf Pro League. Het wordt daarom afwachten hoe hij zich zal aanpassen aan de Westerse voetbalcultuur, maar voorlopig zijn alle voortekens hem gunstig gezind. Ex-Iraans bondscoach Marc Wilmots stak eerder de loftrompet op over Beiranvand, en hij noemde de Iraniër een van de beste doelmannen waarmee hij gewerkt heeft. Sterker nog, Wilmots plaatst Beiranvand zelfs in het rijtje van Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge.Foto Instagram: alireza_beiranvsnd

Een straffe uitspraak van Wilmots, maar op het niveau van de Persian Gulf Pro League lijkt daar enige waarheid in te zitten. Tijdens de voorbije vier seizoenen kon Beiranvand namelijk 81% van zijn geïncasseerde doelpogingen redden en dat gemiddelde ligt in de buurt van Simon Mignolet (83%) en Hendrik Van Crombrugge (78%) in de Jupiler Pro League. Jean Butez, de nieuwe Antwerpse concurrent voor Beiranvand, redde 68% van zijn mogelijke doelreddingen. Al moet gezegd dat er bij Moeskroen flink wat meer werk op te rapen viel dan bij Club Brugge en Anderlecht.

UITWORP ZOALS NEUER

De statistieken vergelijken tussen de Gulf Pro League en de Jupiler Pro League is echter onbegonnen werk omdat er tussen beide competities een wereld van verschil gaapt. Maar als Beiranvand er jaarlijks uitgeroepen werd tot Speler van het Jaar, én hij grote ogen gooide op het WK 2018, dan zal de Iraniër ongetwijfeld wel iets in zijn mars hebben. Een attribuut waarmee Beiranvand indruk maakt is zijn lange ingooi, waarmee hij vaak vergeleken wordt met de Duitser Manuel Neuer die eenzelfde lange worp in zich heeft. Tijdens de Aziatische Champions League werd bij Beiranvand zelfs een uitgooi gemeten van maar liefst 60 meter ver. Door zijn grote gestalte (hij meet 1m94) is Beiranvand een heerser in het luchtruim en staat hij bekend om zijn spectaculaire reddingen. Ondanks zijn bijna dubbele meter bezit Beiranvand grote atletische kwaliteiten en wordt hij geroemd om zijn snelle reflexen. Het mag duidelijk zijn dat de strijd om de Antwerpse nummer één geen walk in the park zal worden voor Jean Butez, die als vanzelfsprekend wordt genoemd als de natuurlijke opvolger van de vertrokken Sinan Bolat. Alireza Beiranvand heeft nog alles te bewijzen in Europa, maar Luciano D'Onofrio koopt zelden een kat in de zak – ook al betreft het een 27-jarige Iraanse doelman. Er mag ook niet worden vergeten dat KRC Genk in januari aasde op Beiranvand, en de Genkse scouting vergaarde het laatste decennnia veel lof over hun expertise en inschattingsvermogen. Het kan de Antwerpse keuze voor Beiranvand alleen onderbouwen en versterken. En wie weet trekt Beiranvand zijn fantastische prestaties van in Iran en op het WK 2018 gewoon door in de Belgische competitie? Dan heeft de Bosuil er ongetwijfeld een attractie bij. 

POLL: Wie zal het pleit om de Antwerpse nummer één winnen?

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

18
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

1995

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

159
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

256
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

89
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

686
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

201
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

543
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

104
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

133
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

16
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

269
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

298
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

259
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

149
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

127
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

195