Anderlecht zet hoog in: tienersensatie uit Eredivisie met bad-boy gehalte

Anderlecht zet hoog in: tienersensatie uit Eredivisie met bad-boy gehalte

In de Vlaamse media werd het transfergerucht nog niet bekrachtigd, maar volgens het doorgaans erg betrouwbare Nederlandse voetbaltijdschrift Voetbal International is RSC Anderlecht sterk geïnteresseerd in Crysencio Summerville van Feyenoord. Het veelbelovende 18-jarige talent wordt omschreven als een opkomende topper maar hij komt ook met een noodzakelijke handleiding. In puur sportief opzicht lijkt Summerville een speler  te zijn die de harten beroert van menig voetbalfan.


VEELBELOVEND DOELWIT

De eerste elftallen van de Nederlandse profclubs hanteren nog steeds de veelgebruikte 4-3-3-opstelling en zoals het elke zelfrespecterende profclub betaamt, wordt die filosofie ook doorgetrokken naar de jeugdreeksen. Crysencio Summerville werd bij Feyenoord opgeleid als rechterwinger in deze formatie maar de kleine aanvaller kan ook op links uit de voeten en zelfs als centrale aanvaller. Toch ligt de sterkte van de kleine Summerville - hij meet 1 meter 74 – vooral op de rechterkant waar hij met zijn techniek en snelheid de vijandige defensies op een hoopje dribbelt.



Qua profiel sluit hij dus volledig aan bij de visie van RSC Anderlecht, dat eerder in verband werd gebracht met eenzelfde type-voetballers die een groot voetballend vermogen bezitten. Jae-Sung Lee (Holstein Kiel), Bogdan Mykhaylichenko (Zorya Luhansk), Adbul Mumin (FC Nordsjaelland), Gideon Mensah (RB Salzburg) en Kamil Jozwiak (Lech Poznan) bezetten uiteenlopende posities maar de rode draad bij hun capaciteiten is vooral techniek en andere opbouwende skills. Summerville is met zijn achttien lentes het jongste Paars-Witte doelwit, maar des te veelbelovender.

KNOKPARTIJ BIJ FEYENOORD 

Summerville geldt al jaren als één van de grootste talenten uit de Rotterdamse jeugdopleiding, maar speelminuten in de fanion van Feyenoord maakte hij voorlopig niet. Dat is ook niet zo gek aangezien de Nederlandse jeugdinternational (vijf U19 caps en zes doelpunten) nog maar steeds achttien jaar is. Maar op zeventienjarige leeftijd liet Summerville al van zich spreken op het Nederlandse voetballandschap, al was het niet erg positief. In december 2018 zorgde de geboren Rotterdammer voor een grote rel wegens een knokpartij in de kleedkamer met ploegmaat Mats Knoester. Ook de broer van Summerville was naar verluidt betrokken bij deze schermutseling.



De clubleiding van Feyenoord kon uiteraard niet lachen met het bewogen incident en schorste de toen zeventienjarige Summerville tot 1 januari 2019, waarna hij verplicht zou worden verhuurd aan een andere club. Bovenop zijn schorsing werd Summerville ook een maximale geldboete opgelegd op basis van zijn contract bij de club, alsook een extra mentale begeleiding. De speler aanvaardde deze sancties en verontschuldigde zich ook uitgebreid, intern en op social media. In eerste instantie bleek dit vooral een soort ballingschap te worden voor het rasechte Feyenoord-product, maar zijn uitleenbeurt aan Dordrecht bleek vooral op sportief vlak een voltreffer te zijn.

REVELATIE BIJ DORDRECHT 

In het Riwal Hoogwerkers Stadion bemachtigde de jonge Summerville al snel een basisplaats én kon hij erg aardige statistieken voorleggen. De zeventienjarige was elke 90 minuten namelijk goed voor 0,32 doelpunt, waarmee hij op dat vlak tot de top tien hoorde onder zijn positionele collega's uit de Keuken Kampioen Divisie. Dat zijn best wel opmerkelijke prestaties bij een club die nota bene als vierde laatste eindigde in de competitie dat seizoen. Bovendien bleek Summerville ook razend efficiënt voor het doel, want hij zette 26,3% van zijn doelkans om in een effectief doelpunt. Met dat hoog percentage was hij de op één na beste speler van de ganse Keuken Kampioen Divisie.



De exodus naar Zuid-Holland had dus alleen maar positieve gevolgen. Summerville bleef in de schaduw na zijn veelbesproken incident in de kleedkamer van Feyenoord, en in de tweede hoogste voetbaldivisie van Nederland kon hij in alle stilte zijn voetbalkwaliteiten ontplooien. Met veel succes dus, waarna er zich een nieuw hoofdstuk aandiende in zijn voetbalverhaal. Vorig seizoen mocht Summerville zich bevestigen bij ADO Den Haag in de Eredivisie.

BEVESTIGD BIJ ADO DEN HAAG

De Nederlandse Eredivisie is altijd een broeihaard geweest van jong talent, en vorig seizoen was dat ook niet anders. In het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag voegde Summerville zich in het rijtje van tienersensaties zoals Luis Sinisterra (Feyenoord), Orkun Kökçü (Feyenoord), Mohamed Ihattaren (PSV), Noni Madueke (PSV), Myron Boadu (AZ), Lassina Traoré (Ajax) en Mitchell Van Bergen (Heerenveen). Bij Feyenoord volgden ze de ontwikkeling van Summerville op de voet en konden alleen maar vaststellen dat de achttienjarig zich tijdens elke wedstrijd kon verbeteren. Ook de fans van Feyenoord waren hem blijkbaar niet vergeten want toen Summerville inviel in De Kuip onthaalde de Rotterdamse achterban hem met een staande ovatie.



Summerville liet het voorbije seizoen erg leuke zaken zien op het hoogste Nederlandse voetbalniveau, waarbij hij vooral indruk maakte door zijn inzet, snelheid en technisch vermogen. Met twee doelpunten en drie assists in 21 wedstrijden zijn de statistieken niet razend indrukwekkend, maar veel meer kan er ook niet verwacht worden bij het nummer voorlaatst in de Eredivisie. Toch werd Summerville bij ADO Den Haag de jongste doelpuntenmaker voor de club in de Eredivisie toen hij met 17 jaar en 361 dagen op de teller kon scoren tegen NAC Breda. Een leuke anekdote voor de geschiedenisboeken, maar Summerville wist nog meer indruk te maken op het voetbalveld.

Bij Dordrecht miste Summerville nog wat efficiëntie in zijn dribbels, maar bij ADO Den Haag werkte hij blijkbaar hard om dat euvel te verhelpen. De jongeling krikte zijn geslaagde dribbels op van 38% in de Keuken Kampioen Divisie op naar 56% in de Eredivise, en dat op zich is al een serieuze prestatie. In de Eredivisie behoort Summerville bijgevolg tot de top tien van de beste dribbelaars op een flankpositie, én is hij zelfs de beste rechter flankaanvaller in dat onderdeel. Door zijn kwieke en snelle dribbels is Summerville ook vaak het slachtoffer van veelvuldige overtredingen. In de Eredivisie ondergaan in zijn totaliteit amper vier spelers gemiddeld meer overtredingen per wedstrijden, en dat wil uiteraard ook veel zeggen over de kwaliteiten van Summerville. 

BANDEN MET ANDERLECHT 

Andermaal lijkt de vernieuwde scouting van RSC Anderlecht goed werk afgeleverd te hebben. Summerville werd vorig seizoen een revelatie in de Eredivisie, maar die evolutie werd niet alleen geconstateerd door Sporting. Ook de talentenfabriek van RB Salzburg, Wolverhampton en Rangers FC sluiten zich aan bij het rijtje van geïnteresseerden. Bovendien zou de clubleiding van Feyenoord een nieuwe verbintenis willen voorleggen aan Summerville, wiens contract volgend seizoen afloopt.



Misschien kan Anderlecht wel iets regelen via de entourage van Summerville, want de jonge Nederlander wordt vertegenwoordigd door het managementbureau Wasserman dat ook Leander Dendoncker en Yari Verschaeren vertegenwoordigt: de banden met Anderlecht kunnen dus moeiteloos worden aangehaald. Als de noodzakelijke handleiding deel uitmaakt van het totaalpakketje uiteraard.

POLL: Is Summerville een risicovolle transfer voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

6
6
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

64
64
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

115
115
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'
'Toptransfer Johan Bakayoko verandert in PSV-ramp'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

27
27
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

49
49
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

23
23
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

109
109
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

62
62
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

319
319
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

248
248
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

552
552
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

441
441
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

285
285
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

1019
1019
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

297
297