AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Foto: AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van coach Jess Thorup sprongen vooral de prestaties van aanvallende middenvelder Jonathan David in het oog, maar ook de laagste drie pionnen oogstten veel lof. Met Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjida-Ofoe beschikten de Buffalo's over een kwalitatief trio dat ook op Europees vlak impact maakte. Gent wil dat compartiment nog versterken met Niklas Dorsch, en die lijkt voor een grote toegevoegde waarde te kunnen zorgen.

BESTE NUMMER ZES VAN 2. BUNDESLIGA

Volgens Belgische en Duitse media wil AA Gent snel de deal afronden van Niklas Dorsch, een 22-jarige middenvelder van FC Heidenheim. Die club komt uit in de 2. Bundesliga, dat nét niet de promotie bewerkstelligde naar het hoogste Duitse voetbalniveau. Aan de prestaties van Dorsch zal het niet gelegen hebben want de Duitse belofte-international (4 caps) was zowat de beste centrale middenvelder van de 2. Bundesliga. AA Gent lijkt daarmee opnieuw een onbekend maar veelbelovend talent aan boord te halen.Dorsch heeft als groot voordeel dat hij in het systeem van AA Gent, met de veelbesproken ruit op het middenveld, op drie posities uit de voeten kan: hij kan namelijk dezelfde rol bekleden zoals Elisha Owusu, Sven Kums als Vadis Odjidja-Ofoe. Bij FC Heidenheim ontpopte Dorsch zich tot een voetballende nummer zes, die bij momenten zelfs terugvalt tot bijna tussen de twee centrale verdedigers om de aanvallen op te zetten. In deze positie onderscheidt de middenvelder zich vooral door zijn opbouwende meerwaarde, eerder dan zijn defensieve kwaliteiten.

MINI-THIAGO ALCANTARA

Volgens de statistieken lijkt Dorsch een gelijkaardige speler te zijn zoals Thiago Alcantara, die de lakens uitdeelt op het middenveld van Bayern München. Thiago wordt alom bestempeld als de beste centrale middenvelder van de Bundesliga, en dat geldt ook voor Dorsch weliswaar op een niveautje lager. In bijna elk onderdeel zijn de waarden en parameters van beide spelers gelijkaardig, waardoor Dorsch in Duitsland te boek staat als een mini-versie van Thiago. De 22-jarige genoot zijn jeugdopleiding bij Bayern München waardoor hij vooral op technisch vlak over een brede basis beschikt. Daarnaast geeft Dorsch blijk van een grote voetballende intelligentie dat ertoe leidt dat zijn passing van een enorm hoog niveau is. Uiteraard zal Dorsch niet meteen zo'n impact kunnen maken op de 1. Bundesliga zoals Thiago, maar hij heeft alvast wél de potentie om een volwaardige basisspeler te worden op dat niveau. En dat is AA Gent blijkbaar ook niet ontgaan.

LATERALE DISTRIBUTEUR 

Naar verluidt hebben de Buffalo's de prestaties van de veelbelovende Dorsch al enkele maanden op de voet gevolgd. Vooral zijn passing zal de Gentse scouting niet ontgaan zijn, want zowel in aantal passes als de efficiëntie ervan staat Dorsch hoog genoteerd in de top tien van de 2. Bundesliga. Dat komt grotendeels omdat de 22-jarige de verbindingsman is tussen verdediging en middenveld, waardoor een geslaagde passing van énorm groot belang is.Dat blijkt ook uit de variëteit van zijn passing-arsenaal. Dorsch passt de bal veel vaker voorwaarts (13 passes per wedstrijd) dan in een achterwaartse richting (5 passes per wedstrijd). Bij die voorwaartse passes behoort Dorsch trouwens tot de zuiverste distributeurs van spelers op zijn positie. Maar hij levert vooral veelvuldige laterale passes af (26 passes per wedstrijd), waardoor hij eerder als een spelverdeler voor de verdediging – een voetballende nummer zes aldus – fungeert.  

HOGE PASS- EN DRIBBELEFFICIËNTIE

Omdat Dorsch de bal eerder lateraal laat circuleren, gaat er weinig dreiging uit bij zijn passing. Dat hoeft niet meteen een minpunt te zijn, want een goede opbouw is de basis van elke kwalitatieve aanval. In dat aspect kan Dorsch ook vergeleken worden met Axel Witsel, die eenzelfde speelstijl hanteert bij Borussia Dortmund. Toch probeert Dorsch – in de mate van het mogelijke - voldoende diepte in zijn passing te brengen. 

Dat blijkt uit het aantal progressieve passes die van Dorsch's voet vertrekken. Per wedstrijd lanceert hij gemiddeld acht van zo'n passes, die in een voorwaartse richting een ruimte bestrijken van ongeveer 30 meter, én die starten op de eigen speelhelft of laag op de helft van de tegenstander. Op die manier won Heidenheim vaak waardevolle ruimte in de opbouw én kon deze vaak versneld worden. Zowel in aantal als in efficiëntie behoort Dorsch tot de top tien van de 2. Bundesliga.Dankzij zijn grote vista en uitstekende balbehandeling is het logisch dat Dorsch ook beschikt over een goede dribbel. Een dribbelwonder is hij wel niet meteen, hij gaat bijvoorbeeld 'maar' drie dribbels per wedstrijd aan – wat overigens nog een hoog aantal is voor een speler op zijn positie. Maar vooral zijn efficiëntie springt daarbij in het oog. Met een slaagpercentage van 66% schaart hij zich – net zoals het aantal dribbels per match – in de top tien van de 2. Bundesliga. Bij AA Gent kan geen enkele centrale middenvelder diezelfde cijfers voorleggen.

LUXEPROBLEMEN IN DE GHELAMCO ARENA

Een centrale middenvelder met de kwaliteiten van Dorsch zou een welgekomen versterking betekenen voor zowel elke club van de Jupiler Pro League. Bij AA Gent is de lagere centrale as op het middenveld voldoende gestoffeerd met absolute sterkhouders zoals Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjidja-Ofoe. Daarnaast kan Jess Thorup nog beschikken over Brecht Dejaegere en Sulayman Marreh, al moet die laatste zijn meerwaarde nog bewijzen in de Ghelamco Arena. Met de nakende komst van Dorsch willen manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte duidelijk de concurrentie aanspannen met het oog op een succesvol komend seizoen. Met vier volwaardige opties – indien Dejaegere zou vertrekken – voor slechts drie posities zal het ongetwijfeld een harde strijd worden om een basisplaats te bemachtigen in het elftal van Thorup. Luxeproblemen zoals dat heet, maar daarmee zendt AA Gent ook een krachtig signaal uit naar titelfavoriet Club Brugge.

ZESDE DUURSTE AANKOOP 

Bovendien zal de transfer van Dorsch ook gepaard gaan met een flink prijskaartje. Zijn marktwaarde schoot in bijna twee jaar tijd exponentieel de hoogte in. Toen Dorsch in november 2018 zijn eerste matchen afwerkte bij FC Heidenheim werd zijn marktwaarde geschat op 700 duizend euro en in december 2019 bedroeg die reeds 5 miljoen euro. Na een correctie door de coronacrisis bepaalde Transfermarkt.de zijn actuele waarde op 4,5 miljoen euro.

Zo diep zal AA Gent wellicht niet moeten tasten in de geldbuidel, want Heidenheim zou naar verluidt willen settelen voor 3,5 miljoen euro. Daarmee zou Dorsch wél de zesde plaats der duurste inkomende Gentse transfers bezetten, samen met Yuya Kubo. Dat zou een aanzienlijke geldsom betekenen voor de Buffalo's, maar gezien het potentieel van Dorsch en zijn jonge leeftijd ook wel een te verantwoorden investering.

POLL: Wordt AA Gent de grootste titeluitdager van Club Brugge?

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Vandaag 31 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Mechelen moet afstraffing vrezen tegen Club

Een vogel voor de kat. De kans op puntenwinst ligt niet bijster hoog voor KV Mechelen tegen Club ...

383
{insert image alt}

Zo win jij dit weekend 300 euro met 10 euro inzet op speeldag 11!

Het coronavirus tiert welig in het rond in de Jupiler Pro League, en dus is het nog maar de vraag ...

20
{insert image alt}

Megastunts Leko & Clement door Vanhaezebrouck

Gelukkig was er Antwerp. Terwijl AA Gent en Standard donderdag opnieuw de boot ingingen, en zo in de ...

742
{insert image alt}

Liefde op het eerste gezicht: Club ruikt recordtransfer

Vier op zes, en toch zat er meer in. Dat is de algemene teneur bij Club Brugge na de eerste twee ...

1796

Gisteren 30 Oktober 2020

{insert image alt}

Mercier spreekt zich uit over vertrek bij OHL

Xavier Mercier is aan een voortreffelijk seizoen bezig. De 31-jarige aanvallende middenvelder van ...

56
{insert image alt}

Defour laat zich uit over verlengd verblijf bij KV Mechelen

Steven Defour tekende een prestatiegericht contract bij KV Mechelen en dit weekend kan hij tegen ...

83
{insert image alt}

Pep Guardiola reageert op 'Barcelona-hereniging'

Pep Guardiola is gelinkt aan een terugkeer bij FC Barcelona. Presidentskandidaat Victor Font zou de ...

118
{insert image alt}

Verrassende kampioen in 1A? "Dachten ze ook bij Leicester City"

Oud-Heverlee Leuven en Beerschot V.A. doen het zeer goed. Door de vreemde situatie met geen fans, en ...

88
{insert image alt}

Doku: "Er hadden nog grotere clubs interesse"

RSC Anderlecht streek 27 miljoen euro op dankzij de verkoop van Jérémy Doku naar Stade Rennes. Er ...

120
{insert image alt}

Dodelijk Genks trio schiet Thorup en co naar gedeelde tweede plek

Na een wedstrijd met behoorlijk wat kansen heeft Racing Genk een nieuwe zege gepakt onder Thorup. ...

269
{insert image alt}

Losada: "Belgische clubs scouten daar niet meer"

Hernan Losada doet het zeer goed bij Beerschot. De coach van de Kielse Ratten liet zich uit over de ...

169
{insert image alt}

STVV laat zich uit over positie van Muscat

STVV kende een zwakke start van het seizoen, maar tegen Standard werd vorige week met 2-0 gewonnen. ...

58
{insert image alt}

Middenvelder legt positieve coronatest af bij Anderlecht

Bij RSC Anderlecht sloeg het coronavirus al zeer stevig toe. De laatste weken gaat het echter beter, ...

0
{insert image alt}

Lommel buit surplus aan talent uit op het Lisp

Na een verdiende zege op het Lisp is Lommel opgeklommen naar een gedeelde derde plaats in 1B. De ...

93
{insert image alt}

Aanwinst voor Waasland-Beveren: "Grote toekomst"

Waasland-Beveren krijgt een volledige nieuwe impuls met de nieuwe eigenaars. De club stelde vandaag ...

122
{insert image alt}

Frutos: "Hij was onhaalbaar voor clubs als Anderlecht"

Nicolas Frutos keerde dit seizoen terug naar Anderlecht, waar hij assistent-trainer werd van Vincent ...

484
{insert image alt}

Brys looft smaakmakers van Beerschot: "Supertalent"

Beerschot V.A.en Oud-Heverlee Leuven doen het bijzonder goed en beide ploegen spelen dit weekend ...

186
{insert image alt}

Mbokani: "Niemand van Anderlecht belde mij"

RSC Anderlecht liet Dieumerci Mbokani ook deze zomer weer links liggen. Met Lukas Nmecha werd wel ...

148
{insert image alt}

STVV: "Er is 20 tot 22 miljoen euro nodig om degradatie te vermijden"

STVV doet het financieel goed, maar de club moet zijn budget de hoogte inkrijgen. CEO Takayuki ...

255