AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van coach Jess Thorup sprongen vooral de prestaties van aanvallende middenvelder Jonathan David in het oog, maar ook de laagste drie pionnen oogstten veel lof. Met Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjida-Ofoe beschikten de Buffalo's over een kwalitatief trio dat ook op Europees vlak impact maakte. Gent wil dat compartiment nog versterken met Niklas Dorsch, en die lijkt voor een grote toegevoegde waarde te kunnen zorgen.


BESTE NUMMER ZES VAN 2. BUNDESLIGA

Volgens Belgische en Duitse media wil AA Gent snel de deal afronden van Niklas Dorsch, een 22-jarige middenvelder van FC Heidenheim. Die club komt uit in de 2. Bundesliga, dat nét niet de promotie bewerkstelligde naar het hoogste Duitse voetbalniveau. Aan de prestaties van Dorsch zal het niet gelegen hebben want de Duitse belofte-international (4 caps) was zowat de beste centrale middenvelder van de 2. Bundesliga. AA Gent lijkt daarmee opnieuw een onbekend maar veelbelovend talent aan boord te halen.



Dorsch heeft als groot voordeel dat hij in het systeem van AA Gent, met de veelbesproken ruit op het middenveld, op drie posities uit de voeten kan: hij kan namelijk dezelfde rol bekleden zoals Elisha Owusu, Sven Kums als Vadis Odjidja-Ofoe. Bij FC Heidenheim ontpopte Dorsch zich tot een voetballende nummer zes, die bij momenten zelfs terugvalt tot bijna tussen de twee centrale verdedigers om de aanvallen op te zetten. In deze positie onderscheidt de middenvelder zich vooral door zijn opbouwende meerwaarde, eerder dan zijn defensieve kwaliteiten.

MINI-THIAGO ALCANTARA

Volgens de statistieken lijkt Dorsch een gelijkaardige speler te zijn zoals Thiago Alcantara, die de lakens uitdeelt op het middenveld van Bayern München. Thiago wordt alom bestempeld als de beste centrale middenvelder van de Bundesliga, en dat geldt ook voor Dorsch weliswaar op een niveautje lager. In bijna elk onderdeel zijn de waarden en parameters van beide spelers gelijkaardig, waardoor Dorsch in Duitsland te boek staat als een mini-versie van Thiago. 



De 22-jarige genoot zijn jeugdopleiding bij Bayern München waardoor hij vooral op technisch vlak over een brede basis beschikt. Daarnaast geeft Dorsch blijk van een grote voetballende intelligentie dat ertoe leidt dat zijn passing van een enorm hoog niveau is. Uiteraard zal Dorsch niet meteen zo'n impact kunnen maken op de 1. Bundesliga zoals Thiago, maar hij heeft alvast wél de potentie om een volwaardige basisspeler te worden op dat niveau. En dat is AA Gent blijkbaar ook niet ontgaan.

LATERALE DISTRIBUTEUR 

Naar verluidt hebben de Buffalo's de prestaties van de veelbelovende Dorsch al enkele maanden op de voet gevolgd. Vooral zijn passing zal de Gentse scouting niet ontgaan zijn, want zowel in aantal passes als de efficiëntie ervan staat Dorsch hoog genoteerd in de top tien van de 2. Bundesliga. Dat komt grotendeels omdat de 22-jarige de verbindingsman is tussen verdediging en middenveld, waardoor een geslaagde passing van énorm groot belang is.



Dat blijkt ook uit de variëteit van zijn passing-arsenaal. Dorsch passt de bal veel vaker voorwaarts (13 passes per wedstrijd) dan in een achterwaartse richting (5 passes per wedstrijd). Bij die voorwaartse passes behoort Dorsch trouwens tot de zuiverste distributeurs van spelers op zijn positie. Maar hij levert vooral veelvuldige laterale passes af (26 passes per wedstrijd), waardoor hij eerder als een spelverdeler voor de verdediging – een voetballende nummer zes aldus – fungeert.  

HOGE PASS- EN DRIBBELEFFICIËNTIE

Omdat Dorsch de bal eerder lateraal laat circuleren, gaat er weinig dreiging uit bij zijn passing. Dat hoeft niet meteen een minpunt te zijn, want een goede opbouw is de basis van elke kwalitatieve aanval. In dat aspect kan Dorsch ook vergeleken worden met Axel Witsel, die eenzelfde speelstijl hanteert bij Borussia Dortmund. Toch probeert Dorsch – in de mate van het mogelijke - voldoende diepte in zijn passing te brengen. 

Dat blijkt uit het aantal progressieve passes die van Dorsch's voet vertrekken. Per wedstrijd lanceert hij gemiddeld acht van zo'n passes, die in een voorwaartse richting een ruimte bestrijken van ongeveer 30 meter, én die starten op de eigen speelhelft of laag op de helft van de tegenstander. Op die manier won Heidenheim vaak waardevolle ruimte in de opbouw én kon deze vaak versneld worden. Zowel in aantal als in efficiëntie behoort Dorsch tot de top tien van de 2. Bundesliga.



Dankzij zijn grote vista en uitstekende balbehandeling is het logisch dat Dorsch ook beschikt over een goede dribbel. Een dribbelwonder is hij wel niet meteen, hij gaat bijvoorbeeld 'maar' drie dribbels per wedstrijd aan – wat overigens nog een hoog aantal is voor een speler op zijn positie. Maar vooral zijn efficiëntie springt daarbij in het oog. Met een slaagpercentage van 66% schaart hij zich – net zoals het aantal dribbels per match – in de top tien van de 2. Bundesliga. Bij AA Gent kan geen enkele centrale middenvelder diezelfde cijfers voorleggen.

LUXEPROBLEMEN IN DE GHELAMCO ARENA

Een centrale middenvelder met de kwaliteiten van Dorsch zou een welgekomen versterking betekenen voor zowel elke club van de Jupiler Pro League. Bij AA Gent is de lagere centrale as op het middenveld voldoende gestoffeerd met absolute sterkhouders zoals Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjidja-Ofoe. Daarnaast kan Jess Thorup nog beschikken over Brecht Dejaegere en Sulayman Marreh, al moet die laatste zijn meerwaarde nog bewijzen in de Ghelamco Arena. 



Met de nakende komst van Dorsch willen manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte duidelijk de concurrentie aanspannen met het oog op een succesvol komend seizoen. Met vier volwaardige opties – indien Dejaegere zou vertrekken – voor slechts drie posities zal het ongetwijfeld een harde strijd worden om een basisplaats te bemachtigen in het elftal van Thorup. Luxeproblemen zoals dat heet, maar daarmee zendt AA Gent ook een krachtig signaal uit naar titelfavoriet Club Brugge.

ZESDE DUURSTE AANKOOP 

Bovendien zal de transfer van Dorsch ook gepaard gaan met een flink prijskaartje. Zijn marktwaarde schoot in bijna twee jaar tijd exponentieel de hoogte in. Toen Dorsch in november 2018 zijn eerste matchen afwerkte bij FC Heidenheim werd zijn marktwaarde geschat op 700 duizend euro en in december 2019 bedroeg die reeds 5 miljoen euro. Na een correctie door de coronacrisis bepaalde Transfermarkt.de zijn actuele waarde op 4,5 miljoen euro.

Zo diep zal AA Gent wellicht niet moeten tasten in de geldbuidel, want Heidenheim zou naar verluidt willen settelen voor 3,5 miljoen euro. Daarmee zou Dorsch wél de zesde plaats der duurste inkomende Gentse transfers bezetten, samen met Yuya Kubo. Dat zou een aanzienlijke geldsom betekenen voor de Buffalo's, maar gezien het potentieel van Dorsch en zijn jonge leeftijd ook wel een te verantwoorden investering.

POLL: Wordt AA Gent de grootste titeluitdager van Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'
'Vergeten Didillon heeft volgende bestemming gekozen'

Cercle Brugge is bezig aan een zeer knap seizoen. De Vereniging wist zich in de top zes te scharen ...

17
17
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'
'FC Barcelona zoekt centen: 3 kleppers naar uitgang geduwd'

Bij FC Barcelona waren ze donderdag in de wolken, want ze konden officieel bekend maken dat Xavi ...

42
42
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer
Rechterhand Mazzu sneert naar De Mil en Riemer

Charleroi kan zich komend weekend helemaal verzekeren van het behoud in de Jupiler Pro League. Als ...

73
73
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'
'Ajax verbaast met kandidaten in trainerszoektocht'

Het seizoen in de Nederlandse Eredivisie zit er bijna op en dat betekent dat er stilaan een ...

33
33
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"
Filip Joos slikt daverende verrassing: "Hopelijk krijgt hij dat"

Filip Joos is een echt voetbaldier en kreeg de laatste jaren bij VRT steeds meer ...

106
106
'Standard maakt werk van transfereis Leko'
'Standard maakt werk van transfereis Leko'

Standard sleept zich naar het einde van het seizoen, want de Rouches spelen in de Europe Play-Off ...

78
78
<strong>Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent</strong>
Vanhaezebrouck gaat helemaal over de schreef bij AA Gent

Hein Vanhaezebrouck zal geen nieuw contract krijgen bij AA Gent, en dat werd beslist door voorzitter ...

329
329
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien
Vetlesen onthult hoe Hayen Club Brugge weer deed draaien

Club Brugge onderging de voorbije maand een complete metamorfose. Daar waar Blauw-Zwart in de ...

584
584
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'
'Atletico heeft beslissing over toekomst Witsel genomen'

Voor Atletico Madrid lijkt het al bij al een seizoen om snel te vergeten. Het kon zich in La Liga ...

80
80
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"
Union doet weer helemaal mee: "We zijn niet dood, nee"

Union kende de voorbije weken een onverklaarbare inzinking. Nadat het de reguliere competitie ...

59
59
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"
Duivel voor Club Brugge? "Moet hij niet mee naar het EK?"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off razen. Woensdagavond moest ook KRC Genk eraan ...

422
422
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"
Antwerp gooit handdoek: "Dat wordt onze belangrijkste match"

De vijfde speeldag van de Champions' Play-Off werd donderdagavond afgesloten met een confrontatie ...

222
222
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

333
333
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

318
318
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

291
291