AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Foto: AA Gent zendt krachtig signaal uit met eigen versie van Thiago

Het middenveld van KAA Gent presteerde vorig seizoen erg indrukwekkend. In de gehanteerde ruit van coach Jess Thorup sprongen vooral de prestaties van aanvallende middenvelder Jonathan David in het oog, maar ook de laagste drie pionnen oogstten veel lof. Met Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjida-Ofoe beschikten de Buffalo's over een kwalitatief trio dat ook op Europees vlak impact maakte. Gent wil dat compartiment nog versterken met Niklas Dorsch, en die lijkt voor een grote toegevoegde waarde te kunnen zorgen.

BESTE NUMMER ZES VAN 2. BUNDESLIGA

Volgens Belgische en Duitse media wil AA Gent snel de deal afronden van Niklas Dorsch, een 22-jarige middenvelder van FC Heidenheim. Die club komt uit in de 2. Bundesliga, dat nét niet de promotie bewerkstelligde naar het hoogste Duitse voetbalniveau. Aan de prestaties van Dorsch zal het niet gelegen hebben want de Duitse belofte-international (4 caps) was zowat de beste centrale middenvelder van de 2. Bundesliga. AA Gent lijkt daarmee opnieuw een onbekend maar veelbelovend talent aan boord te halen.Dorsch heeft als groot voordeel dat hij in het systeem van AA Gent, met de veelbesproken ruit op het middenveld, op drie posities uit de voeten kan: hij kan namelijk dezelfde rol bekleden zoals Elisha Owusu, Sven Kums als Vadis Odjidja-Ofoe. Bij FC Heidenheim ontpopte Dorsch zich tot een voetballende nummer zes, die bij momenten zelfs terugvalt tot bijna tussen de twee centrale verdedigers om de aanvallen op te zetten. In deze positie onderscheidt de middenvelder zich vooral door zijn opbouwende meerwaarde, eerder dan zijn defensieve kwaliteiten.

MINI-THIAGO ALCANTARA

Volgens de statistieken lijkt Dorsch een gelijkaardige speler te zijn zoals Thiago Alcantara, die de lakens uitdeelt op het middenveld van Bayern München. Thiago wordt alom bestempeld als de beste centrale middenvelder van de Bundesliga, en dat geldt ook voor Dorsch weliswaar op een niveautje lager. In bijna elk onderdeel zijn de waarden en parameters van beide spelers gelijkaardig, waardoor Dorsch in Duitsland te boek staat als een mini-versie van Thiago. De 22-jarige genoot zijn jeugdopleiding bij Bayern München waardoor hij vooral op technisch vlak over een brede basis beschikt. Daarnaast geeft Dorsch blijk van een grote voetballende intelligentie dat ertoe leidt dat zijn passing van een enorm hoog niveau is. Uiteraard zal Dorsch niet meteen zo'n impact kunnen maken op de 1. Bundesliga zoals Thiago, maar hij heeft alvast wél de potentie om een volwaardige basisspeler te worden op dat niveau. En dat is AA Gent blijkbaar ook niet ontgaan.

LATERALE DISTRIBUTEUR 

Naar verluidt hebben de Buffalo's de prestaties van de veelbelovende Dorsch al enkele maanden op de voet gevolgd. Vooral zijn passing zal de Gentse scouting niet ontgaan zijn, want zowel in aantal passes als de efficiëntie ervan staat Dorsch hoog genoteerd in de top tien van de 2. Bundesliga. Dat komt grotendeels omdat de 22-jarige de verbindingsman is tussen verdediging en middenveld, waardoor een geslaagde passing van énorm groot belang is.Dat blijkt ook uit de variëteit van zijn passing-arsenaal. Dorsch passt de bal veel vaker voorwaarts (13 passes per wedstrijd) dan in een achterwaartse richting (5 passes per wedstrijd). Bij die voorwaartse passes behoort Dorsch trouwens tot de zuiverste distributeurs van spelers op zijn positie. Maar hij levert vooral veelvuldige laterale passes af (26 passes per wedstrijd), waardoor hij eerder als een spelverdeler voor de verdediging – een voetballende nummer zes aldus – fungeert.  

HOGE PASS- EN DRIBBELEFFICIËNTIE

Omdat Dorsch de bal eerder lateraal laat circuleren, gaat er weinig dreiging uit bij zijn passing. Dat hoeft niet meteen een minpunt te zijn, want een goede opbouw is de basis van elke kwalitatieve aanval. In dat aspect kan Dorsch ook vergeleken worden met Axel Witsel, die eenzelfde speelstijl hanteert bij Borussia Dortmund. Toch probeert Dorsch – in de mate van het mogelijke - voldoende diepte in zijn passing te brengen. 

Dat blijkt uit het aantal progressieve passes die van Dorsch's voet vertrekken. Per wedstrijd lanceert hij gemiddeld acht van zo'n passes, die in een voorwaartse richting een ruimte bestrijken van ongeveer 30 meter, én die starten op de eigen speelhelft of laag op de helft van de tegenstander. Op die manier won Heidenheim vaak waardevolle ruimte in de opbouw én kon deze vaak versneld worden. Zowel in aantal als in efficiëntie behoort Dorsch tot de top tien van de 2. Bundesliga.Dankzij zijn grote vista en uitstekende balbehandeling is het logisch dat Dorsch ook beschikt over een goede dribbel. Een dribbelwonder is hij wel niet meteen, hij gaat bijvoorbeeld 'maar' drie dribbels per wedstrijd aan – wat overigens nog een hoog aantal is voor een speler op zijn positie. Maar vooral zijn efficiëntie springt daarbij in het oog. Met een slaagpercentage van 66% schaart hij zich – net zoals het aantal dribbels per match – in de top tien van de 2. Bundesliga. Bij AA Gent kan geen enkele centrale middenvelder diezelfde cijfers voorleggen.

LUXEPROBLEMEN IN DE GHELAMCO ARENA

Een centrale middenvelder met de kwaliteiten van Dorsch zou een welgekomen versterking betekenen voor zowel elke club van de Jupiler Pro League. Bij AA Gent is de lagere centrale as op het middenveld voldoende gestoffeerd met absolute sterkhouders zoals Elisha Owusu, Sven Kums en Vadis Odjidja-Ofoe. Daarnaast kan Jess Thorup nog beschikken over Brecht Dejaegere en Sulayman Marreh, al moet die laatste zijn meerwaarde nog bewijzen in de Ghelamco Arena. Met de nakende komst van Dorsch willen manager Michel Louwagie en voorzitter Ivan De Witte duidelijk de concurrentie aanspannen met het oog op een succesvol komend seizoen. Met vier volwaardige opties – indien Dejaegere zou vertrekken – voor slechts drie posities zal het ongetwijfeld een harde strijd worden om een basisplaats te bemachtigen in het elftal van Thorup. Luxeproblemen zoals dat heet, maar daarmee zendt AA Gent ook een krachtig signaal uit naar titelfavoriet Club Brugge.

ZESDE DUURSTE AANKOOP 

Bovendien zal de transfer van Dorsch ook gepaard gaan met een flink prijskaartje. Zijn marktwaarde schoot in bijna twee jaar tijd exponentieel de hoogte in. Toen Dorsch in november 2018 zijn eerste matchen afwerkte bij FC Heidenheim werd zijn marktwaarde geschat op 700 duizend euro en in december 2019 bedroeg die reeds 5 miljoen euro. Na een correctie door de coronacrisis bepaalde Transfermarkt.de zijn actuele waarde op 4,5 miljoen euro.

Zo diep zal AA Gent wellicht niet moeten tasten in de geldbuidel, want Heidenheim zou naar verluidt willen settelen voor 3,5 miljoen euro. Daarmee zou Dorsch wél de zesde plaats der duurste inkomende Gentse transfers bezetten, samen met Yuya Kubo. Dat zou een aanzienlijke geldsom betekenen voor de Buffalo's, maar gezien het potentieel van Dorsch en zijn jonge leeftijd ook wel een te verantwoorden investering.

POLL: Wordt AA Gent de grootste titeluitdager van Club Brugge?

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

16
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

1993

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

152
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

250
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

88
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

666
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

199
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

525
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

103
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

129
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

16
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

268
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

293
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

259
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

147
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

127
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

193