De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Foto: De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Nils Van Brantegem heeft een hondenjob. Én allicht stilaan een stevige afkeer van het BAS. Die deed niet alleen naar goede gewoonte veel van zijn harde werk als licentiemanager teniet, maar brengt nu ook nog eens zijn recentste prestaties als kalendermaker in het gevaar. Door de uitspraak om Waasland-Beveren gelijk te geven in haar klacht tegen de Pro League, komt de beoogde startdatum van het nieuwe seizoen binnen een kleine maand namelijk in het gedrang. Al hebben de clubs dat toch nog maar eens voor een flink deel aan zichzelf te danken.

En zijn taak was al lastiger dan anders. Door het perspectief van matchen zonder of met een beperkt aantal toeschouwers in augustus, moest Van Brantegem voor de eerste vier speeldagen immers rekening houden met een wenslijstje dat elk team mocht doorgeven. Daarop werden drie tegenstanders aangeduid die liefst nog niet op bezoek kwamen in de eerste weken, maar door de alomtegenwoordigheid van Club Brugge en Anderlecht kon sowieso niet iedereen tevreden worden gestemd. De pechvogels heten KV Mechelen, STVV (Club), Moeskroen en AA Gent (Sporting), al zijn de Buffalo's en Malinwa wellicht al opgelucht dat hun kaarten niet omgekeerd liggen. Daarnaast hebben Eupen (Standard), Cercle Brugge (Antwerp) en Genk (Standard, maar tevens Antwerp) het meeste recht tot klagen. Wat hier en daar dan ook reeds voorzichtig werd gedaan.

KORTZICHTIG & ARROGANT

Minder bedachtzaam waren de reacties vanuit het amateurvoetbal op de spreiding van de aanvangsuren. De nieuwe aftrapmomenten op zaterdag en vooral zondagmiddag brengen tenslotte hun bestaan verder in gevaar, zo luidt het niet geheel onterecht, al verviel het verzet vervolgens helaas al snel in een vraag om financiële compensatie. Of wat had je gedacht in een Belgische voetbalwereld waarin haast alles kan – of moet, in het geval van de Brugse landstitel – afgekocht worden? Ook een aanpassing van de speeluren, zo blijkt, want die kwam er nadrukkelijk op verzoek van kersvers rechtenhouder Eleven Sports. Dat veel fans evenmin opgezet zijn met die keuze, mocht het bondsgebouw in Brussel reeds aan den lijve ondervinden.Eleven zou zich wel flexibel opstellen mocht het tot een uitgestelde competitiestart komen, een optie die nu helaas plots erg dichtbij komt. Per slot van rekening moet in allerijl een nieuwe Algemene Vergadering worden bijeengeroepen, wat in theorie twee weken duurt. Vreemd dus dat de Pro League naar verluidt op haar tenen getrapt is door de timing van het BAS, die uitgerekend op de dag van de kalendervoorstelling haar bom dropte. Een manier om de clubs in hun hemd te zetten, zo klinkt het, want er was nog tijd tot 17 juli om te oordelen. Bij eenzelfde uitspraak was het hek dan nochtans helemaal van de dam geweest. Het illustreert de kortzichtigheid die overheerst, of zelfs de arrogantie dat het toch wel nooit zover zou komen.

WIND UIT DE ZEILEN

Veel zal het echter niet schelen. Hoewel een precieze datum nog niet bekend is, wordt nu pas 27 juli naar voren geschoven als meest optimistische scenario voor die cruciale meeting. Niet bepaald een vooruitzicht om vrolijk van te worden, zeker niet als je weet dat de Raad van Bestuur van plan is om halsstarrig vast te houden aan haar eerdere beslissing. Akkoord: een betere argumentering kan net zoals in Nederland haar vruchten afwerpen, en wie weet worden op basis van de bevindingen van de BMA en het BAS zelfs enkele kinken uit de kabel gewerkt. Maar of het verstandig is om nu nog eens in te druisen tegen het advies van die laatste? Hoe dan ook zou het onvermijdelijk voor een nieuw juridisch steekspel vanop de Freethiel zorgen.Toegegeven, bij zowat alle andere alternatieven zal er eveneens wel door iemand worden geprocedeerd. Al lijkt een 1A met 18 ploegen nog steeds veruit de veiligste oplossing. Waasland-Beveren, OH Leuven én Beerschot content, alleen vanop 't Kuipje kan dan eventueel nog roet in het eten worden gegooid. Daar hebben ze overigens enkel enigszins recht van spreken dankzij een nota op de Algemene Vergadering van 15 mei, die stelde dat Westerlo mocht overgaan mits de promotiefinale niet plaatsvond. De wind valt er dus veel gemakkelijker uit de zeilen te halen dan bij de Waaslanders, wie weet – en indien mogelijk – zelfs simpelweg door dat vandaag vrij overbodige drukkingsmiddel voor Beerschot en OH Leuven te schrappen.

EZELS EN STENEN

Toch blijft het zelfs dan gevaarlijk om voor onze beurt te spreken, zo leerde Peter Croonen op een pijnlijke manier zopas zijn lesje. Of we op 8 augustus aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen, is momenteel dan ook nog maar de vraag. En een aanzienlijk probleem. Zelfs met 36 in plaats van 40 speeldagen, zorgden de sowieso al late start en deadline voor het EK van volgende zomer immers reeds voor weinig speelruimte. Twee weken uitstel moet naar verluidt nog doenbaar zijn, al worden de marges dan wel érg klein. Tenzij snel een consensus wordt gevonden, dreigt ook de volgende campagne dus (deels) in het water te vallen. Ironisch, want laat dat nu net éxact een van de voornaamste redenen voor de stopzetting destijds zijn.Hoe je het ook draait of keert, de Pro League draagt nog altijd de gevolgen van dat voorbarige besluit. Én vervolgens de vergissing om niet voor een format met 18 teams te kiezen. Helaas lijken deze ezels zich wél twee keer aan dezelfde stenen te stoten, want na de flop met het speelschema dreigt ook de voorgedragen competitieformule dus nog steeds ongewijzigd te zullen blijven. Uit liefde voor de play-offs – voor het plan van Cercle met 18 en mini-PO's is het straks tenslotte allicht te laat – of toch vooral uit angst voor de impact van twee extra clubs op de verdeelsleutel van de tv-gelden? Schrik voor gezichtsverlies zou alleszins niet het juiste antwoord mogen zijn, want dat het daarvoor al lang te laat is beseffen ze hopelijk zelf wel.

PRO LEAGUE VOOR SCHUT

Meer dan vier maanden geleden ging de bal in België het laatst aan het rollen. Tenminste, in een officiële wedstrijd. Het is maar om u nog eens een beeld te schetsen van hoe lang deze klucht nu al precies aan de gang is. Dat er nu plots op korte termijn tóch een oplossing uit de bus zou komen vallen, lijkt dan ook ijdele hoop. Zeker wanneer we akte nemen van het standpunt dat de Raad van Bestuur nog altijd koppig wenst te verdedigen, zelfs nu overal alle alarmbellen afgaan. Blijkbaar vinden de bobo's echter dat ze zichzelf nog niet belachelijk genoeg hebben gemaakt. Of hoe de Pro League zich maar blijft voor schut zetten.

POLL: Denkt u dat het seizoen gewoon zoals voorzien op 8 augustus zal beginnen?

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Vandaag 16 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Lukaku brengt doelpuntenstrijd op buitenaards niveau

In de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioen gaf Romelu Lukaku meteen zijn ...

492
{insert image alt}

Mysterie-Tielemans houdt Martinez in de ban

Opvallende vaststelling na de openingswedstrijd van de Rode Duivels op het Europees Kampioenschap. ...

737
{insert image alt}

Bookmaker geeft favoriet in prestigeduel Frankrijk-Duitsland!

De laatste dag van de eerste ronde in de groepsfase is aangebroken op het EK, maar er staat nog heel ...

196

Gisteren 15 Juni 2021

{insert image alt}

Duitsland meteen met kater: "Negen keer op tien gaat hij niet binnen"

Duitsland kende een stormachtige aanloop naar het EK, met de voorbije maanden pijnlijke nederlagen ...

26
{insert image alt}

RWDM laat nog een speler naar Luxemburg vertrekken

In 1B zal het komend seizoen ongetwijfeld weer spannend worden. RWDM is één van de teams die ...

3
{insert image alt}

'Tielemans bovenaan verlanglijstje bij nieuwe grootmacht'

Youri Tielemans zal zich de komende weken ongetwijfeld willen focussen op het EK, maar dat ...

141
{insert image alt}

Rüdiger laat zich alweer van zijn slechtste kant zien met bijtincident (🎥)

Antonio Rüdiger lijkt bezig om zich in sneltempo te ontwikkelen tot één van de meest gehate ...

153
{insert image alt}

Frankrijk trekt aan langste eind in bewogen kraker tegen Duitsland

De laatste match van de eerste speelronde op het EK was meteen de meest tot de verbeelding ...

105
{insert image alt}

Mbappé ziet geweldige goal afgekeurd worden (🎥)

Frankrijk en Duitsland maken er in de slotmatch van de eerste speelronde op het EK een spannend ...

35
{insert image alt}

Club Brugge gaat voor aanvaller uit Kameroen

Club Brugge heeft de afgelopen jaren vaak talenten uit Afrika gehaald. Blauw-Zwart heeft volgens ...

221
{insert image alt}

'Vandeputte (ex-AA Gent) kan naar België terugkeren'

De mercato komt in België stilaan op gang en daarbij worden ook een aantal oude bekenden niet uit ...

58
{insert image alt}

Hollerbach laat zich uit over versterking bij STVV

Ook bij STVV zijn ze alweer begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De Kanaries kenden ...

57
{insert image alt}

Juventus sluit opnieuw transferdeal met Atletico Madrid

Juventus heeft deze zomer heel wat werk, want vorig seizoen greep het voor de eerste keer in tien ...

83
{insert image alt}

Parachutist crasht bijna in tribune vlak voor Frankrijk-Duitsland (🎥)

Met de clash tussen Frankrijk en Duitsland werd om 21u de absolute kraker van de eerste speelronde ...

0
{insert image alt}

Albert ziet grote valkuil voor Rode Duivels tegen Denen

De Rode Duivels reizen woensdag alweer af naar Kopenhagen, want daar staat donderdag hun tweede ...

194
{insert image alt}

Vier Belgen maken kans op Golden Boy, Club levert drie kanshebbers

Elk kalenderjaar bekroont de Italiaanse krant Tuttosport de beste jonge speler op de Europese velden ...

380
{insert image alt}

Chadli: "Henry kan van hem dé speler van het EK maken"

Thierry Henry is er weer bij op dit EK en dat zullen de aanvallers van België bijzonder leuk ...

201
{insert image alt}

'KV Kortrijk gaat aan de haal met doelwit van Anderlecht'

RSC Anderlecht is op zoek naar twee spitsen. Een vervanger voor Lukas Nmecha en een jong talent dat ...

209