De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Foto: De kalenderklucht: hoe Pro League zichzelf voor schut blijft zetten

Nils Van Brantegem heeft een hondenjob. Én allicht stilaan een stevige afkeer van het BAS. Die deed niet alleen naar goede gewoonte veel van zijn harde werk als licentiemanager teniet, maar brengt nu ook nog eens zijn recentste prestaties als kalendermaker in het gevaar. Door de uitspraak om Waasland-Beveren gelijk te geven in haar klacht tegen de Pro League, komt de beoogde startdatum van het nieuwe seizoen binnen een kleine maand namelijk in het gedrang. Al hebben de clubs dat toch nog maar eens voor een flink deel aan zichzelf te danken.

En zijn taak was al lastiger dan anders. Door het perspectief van matchen zonder of met een beperkt aantal toeschouwers in augustus, moest Van Brantegem voor de eerste vier speeldagen immers rekening houden met een wenslijstje dat elk team mocht doorgeven. Daarop werden drie tegenstanders aangeduid die liefst nog niet op bezoek kwamen in de eerste weken, maar door de alomtegenwoordigheid van Club Brugge en Anderlecht kon sowieso niet iedereen tevreden worden gestemd. De pechvogels heten KV Mechelen, STVV (Club), Moeskroen en AA Gent (Sporting), al zijn de Buffalo's en Malinwa wellicht al opgelucht dat hun kaarten niet omgekeerd liggen. Daarnaast hebben Eupen (Standard), Cercle Brugge (Antwerp) en Genk (Standard, maar tevens Antwerp) het meeste recht tot klagen. Wat hier en daar dan ook reeds voorzichtig werd gedaan.

KORTZICHTIG & ARROGANT

Minder bedachtzaam waren de reacties vanuit het amateurvoetbal op de spreiding van de aanvangsuren. De nieuwe aftrapmomenten op zaterdag en vooral zondagmiddag brengen tenslotte hun bestaan verder in gevaar, zo luidt het niet geheel onterecht, al verviel het verzet vervolgens helaas al snel in een vraag om financiële compensatie. Of wat had je gedacht in een Belgische voetbalwereld waarin haast alles kan – of moet, in het geval van de Brugse landstitel – afgekocht worden? Ook een aanpassing van de speeluren, zo blijkt, want die kwam er nadrukkelijk op verzoek van kersvers rechtenhouder Eleven Sports. Dat veel fans evenmin opgezet zijn met die keuze, mocht het bondsgebouw in Brussel reeds aan den lijve ondervinden.Eleven zou zich wel flexibel opstellen mocht het tot een uitgestelde competitiestart komen, een optie die nu helaas plots erg dichtbij komt. Per slot van rekening moet in allerijl een nieuwe Algemene Vergadering worden bijeengeroepen, wat in theorie twee weken duurt. Vreemd dus dat de Pro League naar verluidt op haar tenen getrapt is door de timing van het BAS, die uitgerekend op de dag van de kalendervoorstelling haar bom dropte. Een manier om de clubs in hun hemd te zetten, zo klinkt het, want er was nog tijd tot 17 juli om te oordelen. Bij eenzelfde uitspraak was het hek dan nochtans helemaal van de dam geweest. Het illustreert de kortzichtigheid die overheerst, of zelfs de arrogantie dat het toch wel nooit zover zou komen.

WIND UIT DE ZEILEN

Veel zal het echter niet schelen. Hoewel een precieze datum nog niet bekend is, wordt nu pas 27 juli naar voren geschoven als meest optimistische scenario voor die cruciale meeting. Niet bepaald een vooruitzicht om vrolijk van te worden, zeker niet als je weet dat de Raad van Bestuur van plan is om halsstarrig vast te houden aan haar eerdere beslissing. Akkoord: een betere argumentering kan net zoals in Nederland haar vruchten afwerpen, en wie weet worden op basis van de bevindingen van de BMA en het BAS zelfs enkele kinken uit de kabel gewerkt. Maar of het verstandig is om nu nog eens in te druisen tegen het advies van die laatste? Hoe dan ook zou het onvermijdelijk voor een nieuw juridisch steekspel vanop de Freethiel zorgen.Toegegeven, bij zowat alle andere alternatieven zal er eveneens wel door iemand worden geprocedeerd. Al lijkt een 1A met 18 ploegen nog steeds veruit de veiligste oplossing. Waasland-Beveren, OH Leuven én Beerschot content, alleen vanop 't Kuipje kan dan eventueel nog roet in het eten worden gegooid. Daar hebben ze overigens enkel enigszins recht van spreken dankzij een nota op de Algemene Vergadering van 15 mei, die stelde dat Westerlo mocht overgaan mits de promotiefinale niet plaatsvond. De wind valt er dus veel gemakkelijker uit de zeilen te halen dan bij de Waaslanders, wie weet – en indien mogelijk – zelfs simpelweg door dat vandaag vrij overbodige drukkingsmiddel voor Beerschot en OH Leuven te schrappen.

EZELS EN STENEN

Toch blijft het zelfs dan gevaarlijk om voor onze beurt te spreken, zo leerde Peter Croonen op een pijnlijke manier zopas zijn lesje. Of we op 8 augustus aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen, is momenteel dan ook nog maar de vraag. En een aanzienlijk probleem. Zelfs met 36 in plaats van 40 speeldagen, zorgden de sowieso al late start en deadline voor het EK van volgende zomer immers reeds voor weinig speelruimte. Twee weken uitstel moet naar verluidt nog doenbaar zijn, al worden de marges dan wel érg klein. Tenzij snel een consensus wordt gevonden, dreigt ook de volgende campagne dus (deels) in het water te vallen. Ironisch, want laat dat nu net éxact een van de voornaamste redenen voor de stopzetting destijds zijn.Hoe je het ook draait of keert, de Pro League draagt nog altijd de gevolgen van dat voorbarige besluit. Én vervolgens de vergissing om niet voor een format met 18 teams te kiezen. Helaas lijken deze ezels zich wél twee keer aan dezelfde stenen te stoten, want na de flop met het speelschema dreigt ook de voorgedragen competitieformule dus nog steeds ongewijzigd te zullen blijven. Uit liefde voor de play-offs – voor het plan van Cercle met 18 en mini-PO's is het straks tenslotte allicht te laat – of toch vooral uit angst voor de impact van twee extra clubs op de verdeelsleutel van de tv-gelden? Schrik voor gezichtsverlies zou alleszins niet het juiste antwoord mogen zijn, want dat het daarvoor al lang te laat is beseffen ze hopelijk zelf wel.

PRO LEAGUE VOOR SCHUT

Meer dan vier maanden geleden ging de bal in België het laatst aan het rollen. Tenminste, in een officiële wedstrijd. Het is maar om u nog eens een beeld te schetsen van hoe lang deze klucht nu al precies aan de gang is. Dat er nu plots op korte termijn tóch een oplossing uit de bus zou komen vallen, lijkt dan ook ijdele hoop. Zeker wanneer we akte nemen van het standpunt dat de Raad van Bestuur nog altijd koppig wenst te verdedigen, zelfs nu overal alle alarmbellen afgaan. Blijkbaar vinden de bobo's echter dat ze zichzelf nog niet belachelijk genoeg hebben gemaakt. Of hoe de Pro League zich maar blijft voor schut zetten.

POLL: Denkt u dat het seizoen gewoon zoals voorzien op 8 augustus zal beginnen?

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

20
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2007

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

180
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

280
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

97
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

748
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

210
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

584
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

106
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

136
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

16
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

276
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

302
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

267
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

152
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

128
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

198