Soap zonder einde: hadden we speeldag 30 maar afgewerkt

Foto: Soap zonder einde: hadden we speeldag 30 maar afgewerkt

Vincent Mannaert slaakt ongetwijfeld een diepe zucht. De algemeen manager van Club Brugge deed nog maar pas ostentatief afstand van zijn zitje in de Raad van Bestuur van de Pro League, of hij mag alweer met zijn collega's rond de tafel gaan zitten. De inzet? Dezelfde als die op 15 mei, toen het doek definitief viel over de jaargang 2019/2020 van de Jupiler Pro League. Helaas.

Al is het nog niet helemaal zeker of het uitgebreide vonnis van het BAS, dat maar liefst 117 pagina's beslaat, ook de Blauw-Zwarte titel als ongeldig verklaart. Ondanks de verdeelde meningen daaromtrent, lijkt het er echter op van wel. Hoewel het kampioenschap in Jan Breydel reeds duchtig gevierd werd, en de teams die een compensatie van de Bruggelingen werden beloofd die centen vast al hebben ingecalculeerd in hun boekhouding, mag Club haar zestiende landstrofee dus tijdelijk weer uit de prijzenkast halen. Het humeur van Mannaert op het spoedoverleg van donderdag zal er niet bepaald beter op worden.

BAS BOVEN BMA

Een nieuwe Algemene Vergadering is tenslotte onvermijdelijk nu het BAS, in tegenstelling tot eerder de BMA, de klacht van Waasland-Beveren over de opgelegde degradatie als gegrond beschouwt. Zonder al te ver uit te weiden over de kern van de beslissingen die een tweetal maanden geleden werden genomen, vindt het rechtsorgaan de willekeur, inbreuken tegen het reglement en procedurefouten tijdens én in aanloop naar de stemming van toen immers té aanzienlijk om op kant te schuiven. Een herkansing is de enige correcte oplossing, zo luidt het verdict, waarbij dus ook de Brugse titel, de verdeling van de Europese tickets en de afspraken omtrent compensaties en solidariteit wellicht moeten worden herzien.Al zijn de ogen vooral gericht op de kwestie van degradatie en promotie, met daaraan verbonden de hele discussie over het competitieformat – die nu dus nog maar eens moet worden overgedaan. Na het oordeel van de BMA leek het einde van de oeverloze soap rond de stopzetting vorige week nochtans eindelijk in zicht. Desalniettemin ging de Pro League, zoals Waasland-Beveren terecht opmerkt, naar aanleiding van dat vonnis net iets te voorbarig te werk. Dinsdag werd het format met 16 clubs en aangepaste play-offs, ondanks een alternatief met 18, nog bevestigd. Een dag later volgde dan al de voorstelling van de kalender, zij het allemaal uiteraard niet zonder de obligatoire onenigheid en interne verdeeldheid.

IRONISCHE TRAGEDIE

Dat uitgerekend op diezelfde dag bekend raakt dat alles nu weer van nul mag herbeginnen, is een ironische tragedie die zelfs de grootste cynicus niet kan verzinnen. En misschien ook wel het verdiende loon voor de clubleiders die te vaak eigenbelangen lieten primeren bij debatten over de impact van de coronacrisis. Een terugkeer naar de vroegere competitieformule met 18 ploegen, waarbij Waasland-Beveren gewoon in 1A zou blijven en een juridische steekspel eenvoudig vermeden kon worden, werd omwille van enkelen hun fixatie op het behoud van de play-offs namelijk tot tweemaal toe kordaat van tafel geveegd. Ei zo na zonder gevolgen, al spraken Peter Croonen en co blijkbaar dus toch voor hun beurt.Dat deden ze ook al op die bewuste 15 mei, of eigenlijk zelfs reeds in de weken daarvoor. Alle holle praatjes over solidariteit en algemeen welzijn ten spijt, hekelden wij van meet af aan de gretigheid waarmee de stekker definitief uit de JPL werd getrokken. Dat de bal de voorbije weken in zowat alle omringende landen – behalve Frankrijk en Nederland – terug aan het rollen ging, en de Belgische teams zélf intussen alweer volop oefenmatchen afhaspelen, geldt als het ultieme bewijs dat zulk een drastisch besluit op dat moment geen noodzakelijke ingreep was. Een tijdelijke opschorting zoals elders had volstaan, maar helaas beslisten financiële zorgen en – hoe kan het ook anders – verborgen agenda's er anders over.

(GEEN) GEZICHTSVERLIES

Het gevolg is dat we, amper een maand voor het nieuwe seizoen aan zou moeten vatten, nu nog steeds in een impasse zitten. Of, erger nog, een soort van nooit eindigende dramareeks. De stress zal wat dat betreft allicht bij alle clubs stilaan toenemen, een gepaste straf voor de onzekerheid waar ze OH Leuven en Beerschot – die pas een week voor de voorziene startdatum hun promotiefinale mochten/moesten afwerken – twee maanden geleden in stortten. Beerschot-ondervoorzitter Walter Damen gaf recent alvast te kennen dat veel van zijn collega's volgens hem spijt hadden van de keuzes op 15 mei, maar dat ze niet op hun passen durfden terugkeren. Met dank aan het BAS krijgen ze nu dus de kans om beter te doen.Schrik om gezichtsverlies te lijden, hoeft er alleszins zeker niet meer te zijn. Daarvoor is het per slot van rekening al lang te laat. Net zoals Croonen zijn suggestie van vorige week om speeldag 30 alsnog af te werken en Waasland-Beveren zo de wind uit de zeilen te halen, overigens. Op die stap valt jammer genoeg nu niet meer terug te keren, hoe graag we het zelf ook anders hadden gezien – alhoewel: ook die knoop werd pas op 15 mei definitief doorgehakt. De vergissing om de eerste klasse niet tijdelijk uit te breiden naar 18 ploegen, en op die manier alle juridische gevaren te ontmijnen, kan daarentegen wél nog altijd worden rechtgezet. Aan de heren voetbalbobo's om nu eindelijk écht het gezond verstand te laten primeren.

HANDEN IN ELKAAR

KV Mechelen haalde bijna exact twaalf maanden geleden haar gram in de zaak rond Operatie Propere Handen, waardoor de promovendus op het nippertje dan toch nog mocht aantreden op het hoogste niveau. Door het verrassende verdict van het BAS begint de tijd nu dus voor het tweede jaar op rij te dringen, met dat verschil dat de Pro League ditmaal alles zélf in eigen handen heeft. Indien de seizoensstart – waar we na vier maanden zonder Belgisch voetbal allen zó naar uitkijken – niet in het gedrang mag komen, slaan de verschillende partijen die dan ook best voor één keer eens effectief in elkaar. En werken ze op een constructievere manier dan een paar maanden geleden toe naar een oplossing. Wie weet verschijnt er straks dan tóch nog een glimlach op Mannaert zijn gezicht.

POLL: Denkt u dat de Pro League nu wél voor een format met 18 zal kiezen?

Rode Duivels vallen van stoel door kansberekening EK-titel

EXCLUSIEF: "Lazio dacht er nooit aan om Hoedt te houden"

'Belgische topclub wil Amerikaans toptalent Busio'

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

64
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2140
{insert image alt}

'Cercle Brugge betaalde 1 miljoen euro voor aanwinst'

Cercle Brugge wist zijn defensie al te versterken met Senna Miangue en ook de Noorse centrale ...

42
{insert image alt}

'Belgische topclub wil Amerikaans toptalent Busio'

In de Major League Soccer spelen een pak interessante spelers. Eén van hen is de negentienjarige ...

140
{insert image alt}

'Twee overbodige spelers van KRC Genk lokken interesse'

Bij KRC Genk mogen Joseph Paintsil en Neto Borges de club verlaten. Toch zullen de twee de ...

117
{insert image alt}

Löw: "Hij straalt waanzinnig veel gevaar uit"

Duitsland speelde Portugal compleet weg en won met 2-4. Flankverdediger Robin Gosens was de man van ...

70
{insert image alt}

Rode Duivels vallen van stoel door kansberekening EK-titel

België pakte 6 op 6 tegen Rusland en Denemarken en zit op schema. Frankrijk liet tegen Hongarije ...

1035
{insert image alt}

KV Mechelen haalt middenvelder weg bij Beerschot

KV Mechelen mikt op Belgische versterking, dat is duidelijk. De Maneblussers hebben een nieuwe ...

85
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "Lazio dacht er nooit aan om Hoedt te houden"

RSC Anderlecht wist uit te pakken met de transfer van Wesley Hoedt. Hij komt definitief over van ...

182
{insert image alt}

'Antwerp vond opvallend akkoord met Fenerbahçe omtrent Frey'

Vermits het stamnummer één er straks al moet staan in de laatste voorronde van de Europa League, ...

300
{insert image alt}

Advocaat over Kompany: "Dat kan niet"

Dick Advocaat was vele jaren geleden trainer van België. Hij trainde er toen Vincent Kompany. Die ...

367
{insert image alt}

'Manchester United verhoogt bod op Jadon Sancho'

Jadon Sancho lijkt van het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund naar het Old Trafford van ...

61
{insert image alt}

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

AA Gent heeft zijn slag weten thuis te halen met de transfer van Tim Kleindienst naar Heidenheim. De ...

466
{insert image alt}

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

Walter Baseggio liet een tijdje geleden weten dat hij Lorenzo Insigne jaren geleden aan Belgische ...

142
{insert image alt}

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

KV Oostende zag al een pak sterkhouders de club verlaten. CEO Gauthier Ganaye beloofde versterking ...

147

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

427
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

652
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

147
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

1662
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

268
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

1086
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

131
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

177
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

18
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

410
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

397
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

326
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

180
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

143
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

242