De added value van Vranjes: een noodzakelijk smeerlapje

Foto: De added value van Vranjes: een noodzakelijk smeerlapje

Ognjen Vranjes is terug bij RSC Anderlecht. De veelbesproken Bosnische verdediger kwam de voorbije maanden en jaren vaker in de voetbalactualiteit door zijn bedenkelijk gedrag op en naast het veld maar bij Sporting krijgt Vranjes een nieuwe kans. In de oefenpartij tegen Sporting Charleroi kwam hij nog niet in actie, maar in tegenstelling tot de overbodige spelers mag Vranjes wél meetrainen met de A-kern. Anderlecht zou de beenharde verdediger goed kunnen gebruiken in het komende seizoen. Op voorwaarde dat hij zichzelf in toom kan houden, uiteraard.


VRANJES, DE KAARTENPAKKER

Ognjen Vranjes is nooit een onbesproken blad geweest maar hij bewees op het veld telkens over een verdedigende meerwaarde te beschikken. De keiharde Bosniër gaat steeds tot het uiterste waarbij soms weleens de grens van het toelaatbare wordt overschreden. Dat geldt ook voor zijn gedrag naast het veld, maar in deze beschouwing focussen we vooral op zijn sportieve significantie. En die heeft hij wel. Zelfs bij Anderlecht.De centrale verdediger staat vooral te boek als een notoire kaartenpakker, en dat bewees hij eerder al in zijn debuutseizoen bij Anderlecht in 2018-2019. Toen pakte Vranjes per wedstrijd gemiddeld 0,29 gele kaart, en dat is inderdaad niet weinig. Maar dat valt eigenlijk allemaal nog wel mee in vergelijking met de andere centrale verdedigers in de Jupiler Pro League dat bewuste seizoen. 

VRANJES, DE OVERTREDER

Vranjes prijkte toen op de 22ste plaats, waarbij onder andere Zinho Vanheusden (Standard), Benoît Poulain (Club Brugge) en Christian Luyindama (Standard) nog regelmatiger een gele plak incasseerden. Ook bij de begane overtredingen was Vranjes heus niet de grootste slokop van de competitie. Met gemiddeld 1,54 tussenkomsten van de ref per match behoorde Vranjes zeker niet tot de grootste overtreders in 2018-2019.Maar vooral de intensiteit waarmee Vranjes uitpakt met een charge of tackle uitvoert, zorgde voor bedenkingen. Neem daarbij zijn vele uitspattingen naast het veld, en de reden is bekend waarom de Bosniër in de terugronde en play-offs 2019 geen enkele minuut meer in actie kwam. Nochtans bleek Vranjes enorm nuttig voor de ploeg met gemiddeld 13 succesvolle defensieve acties per wedstrijd, waarmee hij de derde beste centrale verdediger was in de Belgische competitie nota bene.

TOP IN SUPER LEAGUE

Ook tijdens zijn uitleenbeurt aan AEK Athene herviel Vranjes in zijn oude gewoontes. Op het veld pakte hij gemiddeld meer gele kaarten per wedstrijd (0,37 om precies te zijn) dan bij Anderlecht, en haalde hij opnieuw de kranten door bedenkelijke acties naast het veld. Maar op het vlak van begane overtredingen onthield de Bosniër zich opnieuw, en werd hij zelfs minder vaak afgefloten dan bij Anderlecht. Los van zijn hoog gemiddelde van gele kaarten bevestigde Vranjes in de Griekse Super League zijn status van waardevolle verdediger. Op het vlak van luchtduels was hij bijvoorbeeld de absolute primus. Ook bij het aantal positioneel verrichte intercepties en ook bij het aantal succesvolle defensieve acties prijkt Vranjes in de top tien van de centrale verdedigers. 

SMEERLAPJES

Oké, Vranjes heeft er een goed sportief seizoen opzitten bij AEK Athene. Maar is dat wel voldoende om opnieuw een volwaardige kans te krijgen bij Anderlecht? Qua voetballende kwaliteiten haalt de 30-jarige niet het niveau van Vincent Kompany, Philippe Sandler, Marco Kana of zelfs Derrick Luckassen. Maar de Bosniër kan een welgekomen aanvulling brengen op het gebied van grinta, onverzettelijkheid en het 'smeerlap-gehalte'. Anderlecht voerde een nieuwe filosofie door waarbij een aantrekkelijk spelbeeld gekoppeld moet worden aan goede resultaten. Met elf prima donna's op het veld wordt deze opdracht aartsmoeilijk om te behalen, hier en daar moet er 'een smeerlapje' eens aan de alarmbel trekken om de manschappen wakker te schudden. Dergelijke situaties waren vorig seizoen amper te zien bij Sporting.

BRAAF ANDERLECHT

Anderlecht bleek vorig seizoen op enkele vlakken te kort te schieten, maar de jongens van coach Franky Vercauteren waren vaak ook gewoon te braaf. Paars-Wit beging per wedstrijd gemiddeld 12 overtredingen waarbij Sporting acht ploegen voor zich moet laten, en daarbij ook niet de minste zoals Club Brugge, Charleroi en Antwerp. Bij het aantal gele kaarten scoort Anderlecht nog 'slechter' met een elfde stek, waarbij andere play-off 1-kandidaten zoals KV Mechelen, AA Gent, en Antwerp iets stouter bleken.Uiteraard zijn vele overtredingen en gele kaarten geen maatstaven voor een goede ploeg, maar een tekort aan grinta en volharing is zeker geen goede zaak voor elk team. Ook bij Manchester City – hét ideaalbeeld voor Vincent Kompany – grijpen centrale verdedigers zoals Fernandinho en Nicolas Otamendi regelmatig in met meerdere overtredingen. Die kwaliteit bezit Vranjes dus ook, en daarom kan de Bosniër straks een rol van betekenis spelen in het Lotto Park.

DE MEERWAARDE VAN VRANJES

Los van zijn hardnekkige speelstijl heeft Vranjes nog veel meer te bieden voor Anderlecht. Op het vlak van luchtduels bijvoorbeeld. In dat onderdeel presteerde Sporting dramatisch met amper 43% geslaagde duels, waarbij de ploeg als voorlaatste eindigde in die rangschikking. In de Griekse Super League heerst Vranjes in de lucht, en troeft hij zelfs alle verdedigers af van Anderlecht.Wat extra kwaliteit in de luchtduels is dus broodnodig in het Lotto Park en op dat gebied zou Vranjes een grote meerwaarde betekenen. De Bosniër bewees in het seizoen 2018-2019 ook al dat hij puur verdedigend razend efficiënt is, en datzelfde hoge niveau haalde hij tevens bij AEK Athene. Op voetballend vlak is Vranjes niet de beste, maar dat compenseert hij wel door andere kwaliteiten.

JAREN VAN WIJSHEID

“Vranjes kan nog een waarde hebben bij Anderlecht of bij een andere club. Daarom traint hij gewoon mee met de eerste ploeg”, verklaarde Karel Van Eetvelt bij Sporza over de situatie van Ognjen Vranjes. De uitspraak van de CEO van RSC Anderlecht werd op enige verbazing onthaald, maar Van Eetvelt beseft dus ook dat Vranjes nog een bepaalde meerwaarde kan bieden aan de ploeg.Indien de Bosniër naast het veld zijn incidenten kan inperken, en op het veld geen grenzen overschrijdt, dan kan Anderlecht eindelijk de vruchten plukken van haar investering in Vranjes. De verdediger telt 31 lentes in oktober en misschien bereikt hij stilaan de jaren van wijsheid. Op financieel vlak zal Anderlecht nooit meer de transfersom van 3,2 miljoen euro kunnen recupereren, maar enkel goede prestaties van Vranjes kan dat nog compenseren. 

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Moet Vranjes een nieuwe kans krijgen bij Anderlecht?

'KRC Genk verrast en haalt smaakmaker weg bij KV Kortrijk'

"Hij sprak met mij ook al over een terugkeer naar Anderlecht"

Newcastle haalt uit met Nederlander van 40 miljoen euro

Vandaag 02 Juli 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Frenkie de Jong zet Barça helemaal te kijk

Frenkie de Jong en FC Barcelona: in 2019 leek het een droomhuwelijk te worden. Maar 3 jaar later is ...

234
{insert image alt}

Club gaat hard: 3 JPL-toppers voor 1 plaats

De zomermercato opent morgen haar deuren maar Club Brugge haalde met Bjorn Meijer en Ferran Jutgla ...

839

Gisteren 01 Juli 2022

{insert image alt}

AC Milan haalt ervaren speler op bij AS Roma

AC Milan maakte vandaag de contractverlenging van Paolo Maldini bekend en de sportief directeur zat ...

13
{insert image alt}

Newcastle haalt uit met Nederlander van 40 miljoen euro

Newcastle United wil dit seizoen de weg richting de top van het Engelse voetbal verderzetten en de ...

16
{insert image alt}

'Premier League-clubs vechten om Rode Duivel Onana'

De kans bestaat dat er een Rode Duivel extra in de Premier League zal spelen. Amadou Onana is immers ...

26
{insert image alt}

'Westerlo breekt record met miljoenentransfer'

KVC Westerlo liet al van zich horen op de transfermarkt. De Kemphanen zijn echter nog niet klaar met ...

55
{insert image alt}

'KRC Genk verrast en haalt smaakmaker weg bij KV Kortrijk'

KRC Genk bleef tot op heden zeer stil op de transfermarkt, maar daar komt verandering in. De ...

204
{insert image alt}

Van Mertens tot Cools: 10 Belgen zijn nu een vrije speler

Op 1 juli opent de transfermarkt en heel wat spelers zijn sinds vandaag ook een vrij man. Daar ...

80
{insert image alt}

"Hij sprak met mij ook al over een terugkeer naar Anderlecht"

Romelu Lukaku heeft zijn transfer naar Inter beet en het is voor de Belgische aanvaller tijd om eens ...

221
{insert image alt}

PSV stunt en haalt 'cultheld' van FC Barcelona

PSV blijft doorrazen op de transfermarkt. De Eindhovenaren haalden eerder deze week Xavi Simons ...

64
{insert image alt}

AA Gent en KV Oostende boeken knappe zege

AA Gent en KV Oostende bereiden zich volop voor op het nieuwe seizoen en de twee clubs speelden ...

88
{insert image alt}

'Antwerp wil stunten met komst Nederlands international'

Royal Antwerp FC gaat voor de titel, dat is duidelijk. Vincent Janssen werd al aangetrokken, Toby ...

278
{insert image alt}

Nederlandse club maakt komst Dost bekend

Bas Dost kreeg geen nieuw contract bij Club Brugge, maar lang heeft de spits niet moeten zoeken naar ...

62
{insert image alt}

KV Mechelen haalde slag thuis: "Standard informeerde ook"

Bij KV Mechelen zagen ze Hugo Cuypers voor vier miljoen euro naar AA Gent vertrekken en Nikola Storm ...

101
{insert image alt}

KRC Genk strikt AEK Athene en eert Denier

Pierre Denier nam afscheid van KRC Genk, maar de clublegende krijgt op de fandag (op zaterdag 16 ...

48
{insert image alt}

Kompany haalt ex-speler van Anderlecht

Vincent Kompany wist bij RSC Anderlecht heel wat goede spelers te overtuigen om naar Brussel af te ...

73
{insert image alt}

Mile Svilar heeft zijn toptransfer eindelijk beet

Mile Svilar zijn transfer naar AS Roma hing al maanden in de lucht en het is eindelijk helemaal ...

109