De added value van Vranjes: een noodzakelijk smeerlapje

Foto: De added value van Vranjes: een noodzakelijk smeerlapje

Ognjen Vranjes is terug bij RSC Anderlecht. De veelbesproken Bosnische verdediger kwam de voorbije maanden en jaren vaker in de voetbalactualiteit door zijn bedenkelijk gedrag op en naast het veld maar bij Sporting krijgt Vranjes een nieuwe kans. In de oefenpartij tegen Sporting Charleroi kwam hij nog niet in actie, maar in tegenstelling tot de overbodige spelers mag Vranjes wél meetrainen met de A-kern. Anderlecht zou de beenharde verdediger goed kunnen gebruiken in het komende seizoen. Op voorwaarde dat hij zichzelf in toom kan houden, uiteraard.

VRANJES, DE KAARTENPAKKER

Ognjen Vranjes is nooit een onbesproken blad geweest maar hij bewees op het veld telkens over een verdedigende meerwaarde te beschikken. De keiharde Bosniër gaat steeds tot het uiterste waarbij soms weleens de grens van het toelaatbare wordt overschreden. Dat geldt ook voor zijn gedrag naast het veld, maar in deze beschouwing focussen we vooral op zijn sportieve significantie. En die heeft hij wel. Zelfs bij Anderlecht.De centrale verdediger staat vooral te boek als een notoire kaartenpakker, en dat bewees hij eerder al in zijn debuutseizoen bij Anderlecht in 2018-2019. Toen pakte Vranjes per wedstrijd gemiddeld 0,29 gele kaart, en dat is inderdaad niet weinig. Maar dat valt eigenlijk allemaal nog wel mee in vergelijking met de andere centrale verdedigers in de Jupiler Pro League dat bewuste seizoen. 

VRANJES, DE OVERTREDER

Vranjes prijkte toen op de 22ste plaats, waarbij onder andere Zinho Vanheusden (Standard), Benoît Poulain (Club Brugge) en Christian Luyindama (Standard) nog regelmatiger een gele plak incasseerden. Ook bij de begane overtredingen was Vranjes heus niet de grootste slokop van de competitie. Met gemiddeld 1,54 tussenkomsten van de ref per match behoorde Vranjes zeker niet tot de grootste overtreders in 2018-2019.Maar vooral de intensiteit waarmee Vranjes uitpakt met een charge of tackle uitvoert, zorgde voor bedenkingen. Neem daarbij zijn vele uitspattingen naast het veld, en de reden is bekend waarom de Bosniër in de terugronde en play-offs 2019 geen enkele minuut meer in actie kwam. Nochtans bleek Vranjes enorm nuttig voor de ploeg met gemiddeld 13 succesvolle defensieve acties per wedstrijd, waarmee hij de derde beste centrale verdediger was in de Belgische competitie nota bene.

TOP IN SUPER LEAGUE

Ook tijdens zijn uitleenbeurt aan AEK Athene herviel Vranjes in zijn oude gewoontes. Op het veld pakte hij gemiddeld meer gele kaarten per wedstrijd (0,37 om precies te zijn) dan bij Anderlecht, en haalde hij opnieuw de kranten door bedenkelijke acties naast het veld. Maar op het vlak van begane overtredingen onthield de Bosniër zich opnieuw, en werd hij zelfs minder vaak afgefloten dan bij Anderlecht. Los van zijn hoog gemiddelde van gele kaarten bevestigde Vranjes in de Griekse Super League zijn status van waardevolle verdediger. Op het vlak van luchtduels was hij bijvoorbeeld de absolute primus. Ook bij het aantal positioneel verrichte intercepties en ook bij het aantal succesvolle defensieve acties prijkt Vranjes in de top tien van de centrale verdedigers. 

SMEERLAPJES

Oké, Vranjes heeft er een goed sportief seizoen opzitten bij AEK Athene. Maar is dat wel voldoende om opnieuw een volwaardige kans te krijgen bij Anderlecht? Qua voetballende kwaliteiten haalt de 30-jarige niet het niveau van Vincent Kompany, Philippe Sandler, Marco Kana of zelfs Derrick Luckassen. Maar de Bosniër kan een welgekomen aanvulling brengen op het gebied van grinta, onverzettelijkheid en het 'smeerlap-gehalte'. Anderlecht voerde een nieuwe filosofie door waarbij een aantrekkelijk spelbeeld gekoppeld moet worden aan goede resultaten. Met elf prima donna's op het veld wordt deze opdracht aartsmoeilijk om te behalen, hier en daar moet er 'een smeerlapje' eens aan de alarmbel trekken om de manschappen wakker te schudden. Dergelijke situaties waren vorig seizoen amper te zien bij Sporting.

BRAAF ANDERLECHT

Anderlecht bleek vorig seizoen op enkele vlakken te kort te schieten, maar de jongens van coach Franky Vercauteren waren vaak ook gewoon te braaf. Paars-Wit beging per wedstrijd gemiddeld 12 overtredingen waarbij Sporting acht ploegen voor zich moet laten, en daarbij ook niet de minste zoals Club Brugge, Charleroi en Antwerp. Bij het aantal gele kaarten scoort Anderlecht nog 'slechter' met een elfde stek, waarbij andere play-off 1-kandidaten zoals KV Mechelen, AA Gent, en Antwerp iets stouter bleken.Uiteraard zijn vele overtredingen en gele kaarten geen maatstaven voor een goede ploeg, maar een tekort aan grinta en volharing is zeker geen goede zaak voor elk team. Ook bij Manchester City – hét ideaalbeeld voor Vincent Kompany – grijpen centrale verdedigers zoals Fernandinho en Nicolas Otamendi regelmatig in met meerdere overtredingen. Die kwaliteit bezit Vranjes dus ook, en daarom kan de Bosniër straks een rol van betekenis spelen in het Lotto Park.

DE MEERWAARDE VAN VRANJES

Los van zijn hardnekkige speelstijl heeft Vranjes nog veel meer te bieden voor Anderlecht. Op het vlak van luchtduels bijvoorbeeld. In dat onderdeel presteerde Sporting dramatisch met amper 43% geslaagde duels, waarbij de ploeg als voorlaatste eindigde in die rangschikking. In de Griekse Super League heerst Vranjes in de lucht, en troeft hij zelfs alle verdedigers af van Anderlecht.Wat extra kwaliteit in de luchtduels is dus broodnodig in het Lotto Park en op dat gebied zou Vranjes een grote meerwaarde betekenen. De Bosniër bewees in het seizoen 2018-2019 ook al dat hij puur verdedigend razend efficiënt is, en datzelfde hoge niveau haalde hij tevens bij AEK Athene. Op voetballend vlak is Vranjes niet de beste, maar dat compenseert hij wel door andere kwaliteiten.

JAREN VAN WIJSHEID

“Vranjes kan nog een waarde hebben bij Anderlecht of bij een andere club. Daarom traint hij gewoon mee met de eerste ploeg”, verklaarde Karel Van Eetvelt bij Sporza over de situatie van Ognjen Vranjes. De uitspraak van de CEO van RSC Anderlecht werd op enige verbazing onthaald, maar Van Eetvelt beseft dus ook dat Vranjes nog een bepaalde meerwaarde kan bieden aan de ploeg.Indien de Bosniër naast het veld zijn incidenten kan inperken, en op het veld geen grenzen overschrijdt, dan kan Anderlecht eindelijk de vruchten plukken van haar investering in Vranjes. De verdediger telt 31 lentes in oktober en misschien bereikt hij stilaan de jaren van wijsheid. Op financieel vlak zal Anderlecht nooit meer de transfersom van 3,2 miljoen euro kunnen recupereren, maar enkel goede prestaties van Vranjes kan dat nog compenseren. 

POLL: Moet Vranjes een nieuwe kans krijgen bij Anderlecht?

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

23
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2053
{insert image alt}

Advocaat over Kompany: "Dat kan niet"

Dick Advocaat was vele jaren geleden trainer van België. Hij trainde er toen Vincent Kompany. Die ...

34
{insert image alt}

'Manchester United verhoogt bod op Jadon Sancho'

Jadon Sancho lijkt van het Signal Iduna Park van Borussia Dortmund naar het Old Trafford van ...

1
{insert image alt}

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

AA Gent heeft zijn slag weten thuis te halen met de transfer van Tim Kleindienst naar Heidenheim. De ...

100
{insert image alt}

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

Walter Baseggio liet een tijdje geleden weten dat hij Lorenzo Insigne jaren geleden aan Belgische ...

39
{insert image alt}

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

KV Oostende zag al een pak sterkhouders de club verlaten. CEO Gauthier Ganaye beloofde versterking ...

44

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

257
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

392
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

114
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

919
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

239
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

744
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

114
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

148
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

16
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

301
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

325
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

284
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

160
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

132
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

210