Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Ivan De Witte beloofde veel transferactiviteit bij AA Gent en de voorzitter komt duidelijk zijn woord na. Na Jordan Botaka en Davy Roef komt straks ook Nurio Fortuna de Oost-Vlaamse gelederen versterken. De Angolese linksachter komt met een stevig prijskaartje van om en bij de zes miljoen euro waarmee onder meer het transferrecord van de Buffalo's wordt gesneuveld. Een flinke investering van Michel Louwagie en De Witte maar in ruil haalt AA Gent wél de beste linksachter van België binnen.


MEHDI EN MOGI

In de zomer van 2017 trok Sporting Charleroi de toen onbekende Nurio Fortuna aan bij het Portugese SC Braga, waar de linkspoot destijds in de B-kern vertoefde. De Carolo's betaalden toen een half miljoen euro voor Nurio, en dat was toch flink wat geld voor een speler met zijn toenmalige overbodige status in het Estádio Municipal de Braga. Maar over de recente drie seizoenen werd de Angolese international steeds belangrijker werd in het Zwarte Land. Vooral tijdens de voorbije jaargang wierp de Angolese international zich op tot een smaakmaker op Mambourg als in de Jupiler Pro League. De aankoop van Nurio bleek dus een berekend risico te zijn van Charleroi-manager Mehdi Bayat.Onder het bewind van de jongste Bayat zetten de Zebra's grote stappen vooruit, zowel op sportief als financieel vlak. Bij de uitgaande transfer van Nurio wordt bijvoorbeeld 5,5 miljoen euro winst geboekt, en daarmee mag Mehdi Bayat de pluimen op zijn hoed steken. Bij de inkomende transfers op Mambourg is de rol van broer en invloedrijke makelaar Mogi Bayat eerder beperkt, maar het is geen geheim dat Machtige Mogi wel zijn hand heeft bij de uitgaande transfers. Het is geen toeval dat de naam van Nurio eerder al viel bij Watford, waar Mogi een goede band heeft met eigenaar Gino Pozzo. Hetzelfde geldt bij AA Gent met Louwagie en De Witte: alle puzzelstukjes vallen daarmee op hun plaats.

BELHOCINE VS. THORUP

De nauwe banden tussen AA Gent en Sporting Charleroi bood dus een groot voordeel bij de transfer van Nurio, want ook Club Brugge lag namelijk op de loer. In de Ghelamco Arena zal veel verwacht worden van de Angolese revelatie want de ambities in de Arteveldestad liggen duidelijk nog enkele niveautjes hoger dan in de Henegouwse industriestad. Ook qua voetbal is het verschil tussen beide clubs erg groot. Charleroi-coach Karim Belhocine zette vorig seizoen een stevig geheel neer, gestoeld op compactheid, organisatie en een dodelijke omschakeling. De rol van Nurio in het tactisch strijdplan van Belhocine was erg aanzienlijk, zowel op defensief als offensief vlak.Bij AA Gent vraagt coach Jess Thorup echter net hetzelfde van zijn flankverdedigers, maar is de strategie totaal omgekeerd. De Buffalo's leggen namelijk steevast offensief en aantrekkelijk voetbal op de mat. Op papier is deze stijl Nurio volledig op het lijf geschreven maar tussen theorie en praktijk kan er altijd wel een kloof gapen. Daarnaast loopt er met Milad Mohammadi nog een andere seizoensrevelatie van de Jupiler Pro League rond in Oost-Vlaanderen. Met de Iraniër heeft Nurio dus een serieuze concurrent te vrezen voor de stek als linksachter, en vice versa. Het spreekt wel in het voordeel van de Angolees dat hij ook als linkermiddenvelder uit de voeten kan.

DE BESTE LINKSACHTER VAN BELGIË

Vorig seizoen bleek de defensie van Charleroi en bijna onmogelijk te ontwrichten compartiment, amper 23 tegendoelpunten moesten Belhocine en de zijnen incasseren. Deze straffe stoot wordt enkel overtroefd door landskampioen Club Brugge dat nog 9 stuks minder binnen kreeg. De centrale verdedigende as met Nicolas Penneteau, Dorian Dessoleil en Steeven Willems bleek daar vooral primordiaal in maar tevens de straffe prestaties van Nurio. Als we verschillende parameters in achting nemen, dan is de Angolees zowat de beste linksachter in het voorbije seizoen van de Jupiler Pro League.Zo kon Nurio bijna 16 geslaagde defensieve acties per wedstrijd laten noteren. Daarmee is de nieuwste aanwinst van AA Gent de primus onder alle linksachters competitie, maar ook onder alle spelers van de Jupiler Pro League. En dat is toch best wel een straffe stoot van Nurio. Zeker gezien de kwaliteitsvolle linksachters die vorig seizoen rondliepen op de Belgische velden zoals Gideon Mensah (Zulte Waregem), Nicolas Gavory (Standard), Ritchie De Laet (Antwerp), Jere Uronen (Genk), Eduard Sobol (Club Brugge), Kristof D'Haene (KV Kortrijk), Jonathan Panzo (Cercle Brugge),...

Het spel van Charleroi mocht dan nog eerder defensief gestoeld zijn, waardoor de verdediging vaak onder druk kwam te staan, het hoge aantal geslaagde defensieve acties van Nurio verraden zijn grote verdedigende kwaliteiten. In de positie als linksachter moeten deze capaciteiten toch het meest uitgesproken zijn. Dat blijkt ook uit het gemiddelde aantal intercepties dat Nurio per wedstrijd uitvoert. Met meer dan 7 geslaagde tussenkomsten troeft hij alle linksachters af, én behoort hij zelfs tot de top vier van de Jupiler Pro League. Enkel Bruno Godeau (Moeskroen/AA Gent), Wout Faes (KV Oostende) en Aleksander Vukotic (Waasland-Beveren) doen nog beter.

EEN COMPLETE AANWINST

Nurio staat te boek als een betrouwbare en goede verdediger, maar hij wordt vooral geroemd door zijn offensieve kwaliteiten. Dankzij een onverlaten inzet en fysieke capaciteiten draaft de Angolees moeiteloos zijn linkerflank af. Daarbij vergeet hij zelden zijn defensieve opdrachten én zorgen zijn aanvallende impulsen voor extra mogelijkheden vooraan. Die offensieve ingesteldheid van Nurio wordt bewezen door de bijna 8 offensieve duels per wedstrijd die hij aangaat. Daarbij gaapt er een klein verschil tussen Sobol en Mensah, respectievelijk de nummers twee en één in de ranglijst onder de linksachters van de Jupiler Pro League.In die optiek is de dribbelvaardigheid van Nurio één van zijn belangrijkste wapens, en dat zal ook een vereiste zijn in het tactisch plannetje van Thorup bij AA Gent. Ook in dat onderdeel schaart Nurio zich onder de top drie van de linksachters, waarbij opnieuw Mensah en Sobol nog beter presteerden – zowel in aantal als accuraatheid. Nurio verschijnt per wedstrijd ook gemiddeld bijna één keer in de box van de tegenstander, wat tevens een belangrijke indicatie is van zijn offensieve ingesteldheid. Daarmee komt hij evenwel niet in de buurt van toekomstig ploegmakker Milad Mohammadi, die de onbetwiste leider is in dat klassement. 

DE DROMEN VAN DE WITTE EN LOUWAGIE

AA Gent brak haar eigen clubrecord door om en bij 6 miljoen euro neer te tellen voor Nurio, waarmee de Angolees in de Jupiler Pro League de duurste linksachter wordt én de duurste uitgaande transfer van Charleroi naar een andere Belgische club. Dat is sowieso een flinke som voor een linksachter, tevens omdat de Buffalo's met Milad Mohammadi nochtans een erg goede speler voorhanden hebben op die positie. Deze topdeal zet de steile ambities in de Ghelamco Arena alleen maar kracht bij. Club Brugge inhalen wordt zowat onmogelijk, maar het moment is wél aangebroken om terrein te winnen op RSC Anderlecht, Standard en KRC Genk.Met Nurio haalt AA Gent zowat de beste linksachter binnen die er te vinden is in de Jupiler Pro League. Op puur sportief vlak werkten de Buffalo's daarmee een heuse topdeal af maar Michel Louwagie en Ivan De Witte kijken ook verder dan dat. Met 25 lentes komen de beste jaren van Nurio er namelijk nog aan en binnen 2 à 3 jaar zou hij zijn sportieve hoogtepunt moeten bereiken. Als de omstandigheden gunstig zijn, dan is het helemaal niet uitgesloten dat AA Gent hun investering volledig kan recupereren, en mogelijks nog een dikke winst kan opstrijken ...

POLL: Is Nurio volgens u de beste linksachter in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Boniface nu al in de running voor absolute toptransfer'
'Boniface nu al in de running voor absolute toptransfer'

Eén jaar lang hebben we in België kunnen genieten van Victor Boniface, maar na een ...

21
21
'Antwerp weigerde bod van 27 miljoen euro op Vermeeren'
'Antwerp weigerde bod van 27 miljoen euro op Vermeeren'

De voorbije weken liep Arthur Vermeeren weer volop in de schijnwerpers. Het debuut van het 18-jarige ...

201
201
Anderlecht pakt uit met verlenging voor revelatie
Anderlecht pakt uit met verlenging voor revelatie

Anderlecht was de voorbije maanden zeer druk in de weer met het versterken van zijn elftal en wist ...

104
104
<strong>Ramp voor Antwerp: 'ultieme transferdroom' spat uit elkaar</strong>
Ramp voor Antwerp: 'ultieme transferdroom' spat uit elkaar

Begin vorig seizoen was Alhassan Yusuf de eerste naam die Mark van Bommel op zijn wedstrijdformulier ...

146
146
'Perisic staat voor zeer verrassende wintertransfer'
'Perisic staat voor zeer verrassende wintertransfer'

Bij Tottenham waait er sinds de zomer een frisse wind. Na de rampzalige tweede helft van vorig ...

29
29
'Dortmund neemt duidelijke beslissing over Duranville'
'Dortmund neemt duidelijke beslissing over Duranville'

Wie dit seizoen zoekt naar Belgen bij Borussia Dortmund, zal van een kale reis terugkomen. Thorgan ...

84
84
Deila geeft zijn selectie vrij voor kraker tegen Genk
Deila geeft zijn selectie vrij voor kraker tegen Genk

Het belooft een zeer interessante midweek te worden in de Jupiler Pro League, want woensdag en ...

142
142
'Bom barst helemaal: nog twee vertrekkers bij Ajax'
'Bom barst helemaal: nog twee vertrekkers bij Ajax'

Bij Ajax blijft de crisis aanhouden. De afgelopen drie jaar werden er h&eacute;&eacute;l veel ...

146
146
Rode Duivel werd genoemd bij Antwerp: "Fake news"
Rode Duivel werd genoemd bij Antwerp: "Fake news"

Dodi Lukebakio verliet afgelopen zomer Hertha BSC en tekende voor Sevilla. Daar doet de Rode Duivel ...

55
55
Vrancken: "Zij hebben de sterkste spelerskern in België"
Vrancken: "Zij hebben de sterkste spelerskern in België"

Morgenavond neemt Club Brugge het in eigen huis op tegen KRC Genk. Dat is een duel tussen de twee ...

360
360
Guardiola laat League Cup links liggen: "Geen energie verspillen"
Guardiola laat League Cup links liggen: "Geen energie verspillen"

Manchester City speelt vanavond tegen Newcastle United in de League Cup. Trainer Pep Guardiola heeft ...

135
135
KRC Genk komt weldra met groot nieuws naar buiten
KRC Genk komt weldra met groot nieuws naar buiten

KRC Genk is al een tijdje bezig met het uitbouwen van de club. De Limburgers stelden een stevige ...

285
285
Van Eetvelt met verrassend nieuws over stadionplannen Anderlecht
Van Eetvelt met verrassend nieuws over stadionplannen Anderlecht

RSC Anderlecht speelt nog steeds in het Lotto Park. Een gezellig stadion, maar het is duidelijk dat ...

528
528
Feyenoord maakt vernedering van Ajax nog compleet
Feyenoord maakt vernedering van Ajax nog compleet

Afgelopen weekend bereikte Ajax een nieuw dieptepunt, want het slaagde er niet eens in om de ...

226
226
Extra Time-fans incasseren plots enorm slecht nieuws
Extra Time-fans incasseren plots enorm slecht nieuws

Het populaire voetbalprogramma Extra Time zag reeds het levenslicht in 2009. Bijna 15 jaar later ...

392
392