Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Foto: Records sneuvelen: AA Gent haalt beste linksachter uit JPL

Ivan De Witte beloofde veel transferactiviteit bij AA Gent en de voorzitter komt duidelijk zijn woord na. Na Jordan Botaka en Davy Roef komt straks ook Nurio Fortuna de Oost-Vlaamse gelederen versterken. De Angolese linksachter komt met een stevig prijskaartje van om en bij de zes miljoen euro waarmee onder meer het transferrecord van de Buffalo's wordt gesneuveld. Een flinke investering van Michel Louwagie en De Witte maar in ruil haalt AA Gent wél de beste linksachter van België binnen.

MEHDI EN MOGI

In de zomer van 2017 trok Sporting Charleroi de toen onbekende Nurio Fortuna aan bij het Portugese SC Braga, waar de linkspoot destijds in de B-kern vertoefde. De Carolo's betaalden toen een half miljoen euro voor Nurio, en dat was toch flink wat geld voor een speler met zijn toenmalige overbodige status in het Estádio Municipal de Braga. Maar over de recente drie seizoenen werd de Angolese international steeds belangrijker werd in het Zwarte Land. Vooral tijdens de voorbije jaargang wierp de Angolese international zich op tot een smaakmaker op Mambourg als in de Jupiler Pro League. De aankoop van Nurio bleek dus een berekend risico te zijn van Charleroi-manager Mehdi Bayat.Onder het bewind van de jongste Bayat zetten de Zebra's grote stappen vooruit, zowel op sportief als financieel vlak. Bij de uitgaande transfer van Nurio wordt bijvoorbeeld 5,5 miljoen euro winst geboekt, en daarmee mag Mehdi Bayat de pluimen op zijn hoed steken. Bij de inkomende transfers op Mambourg is de rol van broer en invloedrijke makelaar Mogi Bayat eerder beperkt, maar het is geen geheim dat Machtige Mogi wel zijn hand heeft bij de uitgaande transfers. Het is geen toeval dat de naam van Nurio eerder al viel bij Watford, waar Mogi een goede band heeft met eigenaar Gino Pozzo. Hetzelfde geldt bij AA Gent met Louwagie en De Witte: alle puzzelstukjes vallen daarmee op hun plaats.

BELHOCINE VS. THORUP

De nauwe banden tussen AA Gent en Sporting Charleroi bood dus een groot voordeel bij de transfer van Nurio, want ook Club Brugge lag namelijk op de loer. In de Ghelamco Arena zal veel verwacht worden van de Angolese revelatie want de ambities in de Arteveldestad liggen duidelijk nog enkele niveautjes hoger dan in de Henegouwse industriestad. Ook qua voetbal is het verschil tussen beide clubs erg groot. Charleroi-coach Karim Belhocine zette vorig seizoen een stevig geheel neer, gestoeld op compactheid, organisatie en een dodelijke omschakeling. De rol van Nurio in het tactisch strijdplan van Belhocine was erg aanzienlijk, zowel op defensief als offensief vlak.Bij AA Gent vraagt coach Jess Thorup echter net hetzelfde van zijn flankverdedigers, maar is de strategie totaal omgekeerd. De Buffalo's leggen namelijk steevast offensief en aantrekkelijk voetbal op de mat. Op papier is deze stijl Nurio volledig op het lijf geschreven maar tussen theorie en praktijk kan er altijd wel een kloof gapen. Daarnaast loopt er met Milad Mohammadi nog een andere seizoensrevelatie van de Jupiler Pro League rond in Oost-Vlaanderen. Met de Iraniër heeft Nurio dus een serieuze concurrent te vrezen voor de stek als linksachter, en vice versa. Het spreekt wel in het voordeel van de Angolees dat hij ook als linkermiddenvelder uit de voeten kan.

DE BESTE LINKSACHTER VAN BELGIË

Vorig seizoen bleek de defensie van Charleroi en bijna onmogelijk te ontwrichten compartiment, amper 23 tegendoelpunten moesten Belhocine en de zijnen incasseren. Deze straffe stoot wordt enkel overtroefd door landskampioen Club Brugge dat nog 9 stuks minder binnen kreeg. De centrale verdedigende as met Nicolas Penneteau, Dorian Dessoleil en Steeven Willems bleek daar vooral primordiaal in maar tevens de straffe prestaties van Nurio. Als we verschillende parameters in achting nemen, dan is de Angolees zowat de beste linksachter in het voorbije seizoen van de Jupiler Pro League.Zo kon Nurio bijna 16 geslaagde defensieve acties per wedstrijd laten noteren. Daarmee is de nieuwste aanwinst van AA Gent de primus onder alle linksachters competitie, maar ook onder alle spelers van de Jupiler Pro League. En dat is toch best wel een straffe stoot van Nurio. Zeker gezien de kwaliteitsvolle linksachters die vorig seizoen rondliepen op de Belgische velden zoals Gideon Mensah (Zulte Waregem), Nicolas Gavory (Standard), Ritchie De Laet (Antwerp), Jere Uronen (Genk), Eduard Sobol (Club Brugge), Kristof D'Haene (KV Kortrijk), Jonathan Panzo (Cercle Brugge),...

Het spel van Charleroi mocht dan nog eerder defensief gestoeld zijn, waardoor de verdediging vaak onder druk kwam te staan, het hoge aantal geslaagde defensieve acties van Nurio verraden zijn grote verdedigende kwaliteiten. In de positie als linksachter moeten deze capaciteiten toch het meest uitgesproken zijn. Dat blijkt ook uit het gemiddelde aantal intercepties dat Nurio per wedstrijd uitvoert. Met meer dan 7 geslaagde tussenkomsten troeft hij alle linksachters af, én behoort hij zelfs tot de top vier van de Jupiler Pro League. Enkel Bruno Godeau (Moeskroen/AA Gent), Wout Faes (KV Oostende) en Aleksander Vukotic (Waasland-Beveren) doen nog beter.

EEN COMPLETE AANWINST

Nurio staat te boek als een betrouwbare en goede verdediger, maar hij wordt vooral geroemd door zijn offensieve kwaliteiten. Dankzij een onverlaten inzet en fysieke capaciteiten draaft de Angolees moeiteloos zijn linkerflank af. Daarbij vergeet hij zelden zijn defensieve opdrachten én zorgen zijn aanvallende impulsen voor extra mogelijkheden vooraan. Die offensieve ingesteldheid van Nurio wordt bewezen door de bijna 8 offensieve duels per wedstrijd die hij aangaat. Daarbij gaapt er een klein verschil tussen Sobol en Mensah, respectievelijk de nummers twee en één in de ranglijst onder de linksachters van de Jupiler Pro League.In die optiek is de dribbelvaardigheid van Nurio één van zijn belangrijkste wapens, en dat zal ook een vereiste zijn in het tactisch plannetje van Thorup bij AA Gent. Ook in dat onderdeel schaart Nurio zich onder de top drie van de linksachters, waarbij opnieuw Mensah en Sobol nog beter presteerden – zowel in aantal als accuraatheid. Nurio verschijnt per wedstrijd ook gemiddeld bijna één keer in de box van de tegenstander, wat tevens een belangrijke indicatie is van zijn offensieve ingesteldheid. Daarmee komt hij evenwel niet in de buurt van toekomstig ploegmakker Milad Mohammadi, die de onbetwiste leider is in dat klassement. 

DE DROMEN VAN DE WITTE EN LOUWAGIE

AA Gent brak haar eigen clubrecord door om en bij 6 miljoen euro neer te tellen voor Nurio, waarmee de Angolees in de Jupiler Pro League de duurste linksachter wordt én de duurste uitgaande transfer van Charleroi naar een andere Belgische club. Dat is sowieso een flinke som voor een linksachter, tevens omdat de Buffalo's met Milad Mohammadi nochtans een erg goede speler voorhanden hebben op die positie. Deze topdeal zet de steile ambities in de Ghelamco Arena alleen maar kracht bij. Club Brugge inhalen wordt zowat onmogelijk, maar het moment is wél aangebroken om terrein te winnen op RSC Anderlecht, Standard en KRC Genk.Met Nurio haalt AA Gent zowat de beste linksachter binnen die er te vinden is in de Jupiler Pro League. Op puur sportief vlak werkten de Buffalo's daarmee een heuse topdeal af maar Michel Louwagie en Ivan De Witte kijken ook verder dan dat. Met 25 lentes komen de beste jaren van Nurio er namelijk nog aan en binnen 2 à 3 jaar zou hij zijn sportieve hoogtepunt moeten bereiken. Als de omstandigheden gunstig zijn, dan is het helemaal niet uitgesloten dat AA Gent hun investering volledig kan recupereren, en mogelijks nog een dikke winst kan opstrijken ...

POLL: Is Nurio volgens u de beste linksachter in de JPL?

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

Vandaag 20 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Wie overleeft Groep A? Bookmaker geeft favorieten

Zondag gaat de laatste speelronde van de groepsfase op het EK van start, Poule A is de eerste groep ...

22
{insert image alt}

Priske loodst droomspits naar Antwerp

Brian Priske, de nieuwe hoofdcoach van Antwerp FC, brengt in zijn zog een nieuwe technische staff ...

2049
{insert image alt}

Advocaat over Kompany: "Dat kan niet"

Dick Advocaat was vele jaren geleden trainer van België. Hij trainde er toen Vincent Kompany. Die ...

0
{insert image alt}

Mancini verklapt alvast: Verratti in basis Italië

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap en dan krijgt ...

7
{insert image alt}

'AA Gent rondt twee transfers voor zeven miljoen euro af'

AA Gent heeft zijn slag weten thuis te halen met de transfer van Tim Kleindienst naar Heidenheim. De ...

82
{insert image alt}

Baseggio over smaakmaker Italië: "Aangeboden in België"

Walter Baseggio liet een tijdje geleden weten dat hij Lorenzo Insigne jaren geleden aan Belgische ...

36
{insert image alt}

'KV Oostende vindt versterking bij Arsenal'

KV Oostende zag al een pak sterkhouders de club verlaten. CEO Gauthier Ganaye beloofde versterking ...

37

Gisteren 19 Juni 2021

{insert image alt}

Ronaldo reageert na zware nederlaag Portugal

Titelverdediger Portugal begon uitstekend aan het EK en haalde het tijdens de openingsspeeldag met ...

247
{insert image alt}

'Okereke wil Club verlaten: vier clubs geïnteresseerd'

Bij landskampioen Club Brugge werden de spelers in de voorbije dagen medisch en fysiek gescreend, ...

376
{insert image alt}

EK-groepsfase zorgt nu al voor krankzinnig record

Op het Europees kampioenschap zijn de eerste twee speelrondes van de groepsfase inmiddels achter de ...

114
{insert image alt}

Voorlopige stand: Duivels krijgen topaffiche in 1/8ste finale

De eerste speelronde van de poulefase op het EK is sinds zaterdagavond achter de rug, vanaf zondag ...

892
{insert image alt}

Dure missers brengen Spanjaarden in vieze papieren

Ook na twee wedstrijden blijft schaduwfavoriet Spanje op zoek naar zijn eerste zege op het EK. Net ...

235
{insert image alt}

De Laet reageert verrast op RSCA-transfer Hoedt

RSC Anderlecht verraste afgelopen week met een straffe transfer. Zo kondigden de Brusselaars de ...

718
{insert image alt}

Ronaldo verbluft iedereen met waanzinnige sprint (🎥)

Op het EK heeft Duitsland zaterdagavond een statement gemaakt door met 4-2 te winnen van Portugal. ...

113
{insert image alt}

Topfavoriet Italië nóg sterker: "Hij is weer fit"

Italië heeft al behoorlijk veel indruk gemaakt op het Europees kampioenschap. En La Squadra wordt ...

147
{insert image alt}

Spanje opent rekening op het EK via Morata (🎥)

Zaterdagavond spelen Spanje en Polen hun tweede duel op het EK. De Zuid-Europeanen kwamen op de ...

16
{insert image alt}

Duitse international neemt wraak na arrogant gebaar Ronaldo

Duitsland walste vandaag over Portugal met 2-4. Bij de Duitsers was Robin Gosens (Atalanta) de grote ...

300
{insert image alt}

'Barcelona geeft Depay bizarre clausule'

FC Barcelona heeft Memphis Depay binnengehaald, zo communiceerden de Catalanen eerder op de ...

320
{insert image alt}

'Nmecha kan ploegmaat worden van Belg in Bundesliga'

RSC Anderlecht had hem graag gehouden, maar Lukas Nmecha zal toch andere oorden opzoeken volgend ...

283
{insert image alt}

Radzinski duidt de achilleshiel van de Fransen aan

Frankrijk is er vandaag niet in geslaagd om zes op zes te pakken. Onze zuiderburen bleven in een ...

158
{insert image alt}

Ronaldo maakt Rüdiger belachelijk met geniaal hoogstandje (🎥)

Duitsland heeft vandaag Portugal op knappe wijze verslagen met 2-4. Het was een heerlijke wedstrijd ...

131
{insert image alt}

Griezmann heeft opmerkelijke verklaring voor Frans puntenverlies

Bijna iedereen had toch wel gerekend op een makkelijke EK-overwinning van Frankrijk op Hongarije, ...

207