Defour en KV Mechelen: waarom het wél nu of nooit is

Foto: Defour en KV Mechelen: waarom het wél nu of nooit is

Volgend seizoen geen Steven Defour meer bij Antwerp FC: de 32-jarige middenvelder houdt het na één jaar voor bekeken op de Bosuil. Volgens de officiële communicatie van The Great Old konden beide partijen geen akkoord vinden omtrent een nieuwe contract. Defour houdt momenteel alle pistes open waaronder vooral een terugkeer naar KV Mechelen tot de verbeelding spreekt. In de late herfst van zijn carrière lijkt het écht wel nu of nooit te zijn om Defour nog eens te bewonderen in het geel-rode shirt van KV Mechelen.

Zowel Antwerp FC als Steven Defour hadden meer verwacht over het voorbije seizoen van de middenvelder. In september arriveerde de voormalige Rode Duivel met een enorm gebrek aan wedstrijdritme waardoor hij al snel geblesseerd raakte. Eens terug fit toonde Defour wél zijn grote meerwaarde in het team van Laszlo Bölöni. Het zag er zelfs naar uit dat Defour zijn beste vorm zou kunnen etaleren in play-off 1. Maar helaas zorgde het coronavirus voor een vervroegd einde van de Jupiler Pro League en vertrekt Defour aldus met een wrang gevoel uit Deurne-Noord.LIEFDE VOOR MALINWA

Dinsdag was Defour nog te gast bij de podcast MIDMID, vooraleer Antwerp 's avonds zijn vertrek officieel bekendmaakte. Spijt over zijn rentree naar België heeft hij niet, maar Defour beseft dat hij zich te weinig kon manifesteren. “Op het moment dat ik tekende, was Antwerp de juiste keuze. En ik heb er me ook wel goed geamuseerd, maar door één stomme blessure heb ik niet kunnen tonen wat ik écht kon tonen. Naar de play-offs toe begon ik naar mijn beste vorm toe te groeien, maar dat is dan ten einde gekomen”, liet hij vallen. 

Defour moet dus genoodzaakt op zoek naar een nieuwe werkgever voor volgend seizoen. En dan is KV Mechelen nooit ver weg, de club waar Defour zeven jaar lang zijn jeugdopleiding genoot. “Als ik ooit naar België terugkeer, dan liefst naar KV Mechelen. Gaat Mechelen in 2003 niet failliet, dan speelde ik er nog jaren,” dixit Steven Defour in een interview met Sport/Voetbalmagazine in 2011, toen hij zijn eerste maanden beleefde bij zijn toenmalige werkgever FC Porto.Op 32-jarige leeftijd en een status als eindecontractspeler lijkt het nu of nooit te zijn voor Defour en KV Mechelen, maar de speler zelf houdt alsnog de boot af in MIDMID. “Het is niét nu of nooit voor een transfer naar Mechelen, er kan altijd wel een moment zijn maar dat moet dan juist zitten. Zowel voor de club als mezelf. De transferperiode is nog zeer lang, andere competities zijn nog bezig. Ik maak me totaal geen zorgen.” Eén van de competities waar er nog wordt gevoetbald is de Turkse Süper Lig, waar Defour naar verluidt ook één of meerdere opties heeft.

DE LAATSTE KANS

Op 32-jarige leeftijd – en ook door veelvuldige blessures – haalt Defour op sportief gebied al enkele jaren niet meer zijn oorspronkelijke topniveau. Desondanks sleepte hij bij Burnley en Antwerp nog lucratieve contracten uit de brand. Door zijn grote reputatie en bewezen voetbalkwaliteiten is dat uiteraard meer dan terecht. Maar de voorbije jaren was Defour meer geblesseerd dan wedstrijdfit, en dat rechtvaardigt zo'n monstercontracten niet meer. Indien Defour kiest voor een nieuw winstgevend avontuur in Turkije, laat ons zeggen 'een laatste financiële slag slaan', dan wordt de kan wel steeds kleiner dat de fans van KV Mechelen hem ooit nog zien spelen in hun clubkleuren. Defour heeft in een buitenlands scenario weer minimum één jaartje extra op de teller en zijn fysieke capaciteiten zullen in verhouding afnemen. En dat is dan bijvoorbeeld erg nefast voor zijn blessuregevoeligheid.

ROMANTIEK OF FINANCIËN

Daarom lijkt het echt wel écht nu of nooit te zijn voor Defour en KV Mechelen. Het binnenhalen van Defour – gezien zijn lange blessurehistoriek – is vandaag al een (berekend) risico, maar nog een extra jaartje – of meerdere – langer wachten is voor Malinwa zowaar een nog groter waagstuk. Bovendien kijkt het clubbestuur ook nog uit naar een centrale middenvelder. Met Joachim Van Damme en Rob Schoofs is die positie eerder dun bezaaid, aangezien goudhaantje Aster Vranckx beter tot zijn recht komt in een meer offensieve rol. Een prestatiegericht contract voor Defour lijkt daarom weleens een érg interessante optie want KV Mechelen kan onmogelijk hetzelfde salaris ophoesten dat hij bij Antwerp opstreek. Maar of Defour zich kan vinden in zo'n dergelijke constructie is voorlopig de grote vraag. En zeker als men vanuit Turkije met een dik betaald contract komt zwaaien. Romantiek of financiën, vooral Defour zelf lijkt op dit moment aan zet te zijn.

NOG STEEDS GROTE MEERWAARDE IN 1A

Indien KV Mechelen toenadering zou zoeken met Defour zal dat uiteraard niet alleen door nostalgische redenen zijn, of door zijn grote naam en reputatie. Een fitte Defour is voor elke ploeg in 1A namelijk nog steeds een absolute meerwaarde. Dit seizoen streed Malinwa tot op de laatste speeldag mee voor play-off 1 en Achter de Kazerne wordt gewerkt aan een ambitieus project. Een draaischijf met internationale ervaring en klasse zou daarom een welgekomen profiel zijn in de ploeg van Wouter Vrancken. Defour mag dan al 32 lentes tellen, indien fit toonde hij steeds zijn meerwaarde in het afgelopen seizoen.Op offensief vlak bewees Defour bij Antwerp van groot belang te zijn. Hij eindigde qua accuraatheid bijvoorbeeld in de top tien-middenvelders van de Jupiler Pro League op het gebied van passes in voorwaartse richting en progressieve passes. Defour kan als schakel tussen verdediging en middenveld KV Mechelen dus zeker nog grote diensten bewijzen. Bovendien is Defour nog steeds één van de grootste stofzuigers van de Jupiler Pro League, met gemiddeld 5,5 geslaagde intercepties per wedstrijd. Een gelijkaardig profiel vinden is een aartsmoeilijke opdracht voor KV Mechelen, zeker in combinatie met een contractvrije situatie én nauwe band met de club.

ANNOUNCE DEFOUR

Het is wél nu of nooit. Ook al claimt Steven Defour het tegendeel, op dit ogenblik is hét moment aangebroken om zijn langverwachte rentree naar KV Mechelen te maken. De middenvelder is einde contract bij Antwerp en zijn stijgende prestaties doen alleen maar het beste verhopen over zijn actuele voetballende gesteldheid. Zijn fysieke toestand zal altijd wel een risico-factor zijn, maar binnen één of twee jaar – met alle respect voor zijn knappe carrière - zal Defour op dat vlak wellicht niet meer voldoen aan de eisen voor een basisplaats bij een Belgische subtopper.Daarom voelt de timing nu perfect aan. “Het moet juist zitten”, zoals hijzelf verwoordde bij de podcast MIDMID. KV Mechelen is razend ambitieus, financieel gezond en er wordt een goed beleid gevoerd. Bovendien zou Defour eindelijk zijn terugkeer Achter de Kazerne kunnen vieren, de club waar hij grotendeels gevormd werd tot profvoetballer. Voor Defour zou het een unieke gelegenheid betekenen om nog een laatste keer indruk te maken op de Belgische voetbalvelden. Een laatste kunststukje om zijn ware talenten te etaleren. Nu of nooit.

POLL: Moet Defour voor KV Mechelen kiezen?

Eindelijk oplossing in de maak voor financiële malaise Anderlecht?

'AA Gent heeft twee droomkandidaten als vervanger De Decker'

STVV grijpt naast eerste keuze als nieuwe trainer

Vandaag 04 December 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

4 Antwerpse klasbakken domineren Europa League

Royal Antwerp FC is bezig aan een indrukwekkende campagne in de Europa League. Ivan Leko is als ...

265
{insert image alt}

STVV grijpt naast eerste keuze als nieuwe trainer

De voorbije weken kenden Moeskroen en Waasland-Beveren een wederopstanding, want beiden pakten ze in ...

21
{insert image alt}

'AA Gent heeft twee droomkandidaten als vervanger De Decker'

AA Gent ging donderdagavond opnieuw onderuit in de Europa League en blijft na de 2-3 tegen Slovan ...

94
{insert image alt}

Eindelijk oplossing in de maak voor financiële malaise Anderlecht?

De rekeningen van Anderlecht kleurden de voorbije jaren bloedrood en de uitbraak van het coronavirus ...

108

Gisteren 03 December 2020

{insert image alt}

Franse journalist 'verklapt' nieuwe club Leo Messi

Lionel Messi is bezig aan zijn laatste seizoen bij FC Barcelona. De nieuwe club van de Argentijnse ...

174
{insert image alt}

'Anderlecht heeft grote troef voor supertalent'

RSC Anderlecht wil ook in de komende jaren volop inzetten op  spelers uit de eigen ...

181
{insert image alt}

JPL-clubs aan de galg: "Wordt een bloedbad"

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we dit seizoen terug met 18 clubs zitten in onze hoogste ...

255
{insert image alt}

De Laet schept duidelijkheid over doelpunt

Antwerp speelt ook na nieuwjaar nog Europees voetbal. Dat is nu een zekerheid na de 3-1 zege van The ...

102
{insert image alt}

'De Ketelaere en Verschaeren in balans bij Italiaanse topclub'

Charles De Ketelaere leverde woensdag alweer een topprestatie af voor Club Brugge in de Champions ...

370
{insert image alt}

Standard blaast jammerlijke aftocht in Europa

Alweer wisselend succes in de vooravond voor de Belgische clubs, waar AA Gent de kelk tot op de ...

117
{insert image alt}

Nieuwe coach AA Gent al bekend? "Zo voorspelbaar"

AA Gent stuurde coach Wim De Decker zopas de laan uit na een nieuwe ontluisterende nederlaag. ...

957
{insert image alt}

AA Gent ontslaat Wim De Decker

Wim De Decker mocht het als AA Gent-trainer komen uitleggen voor de camera's van Sporza na de ...

726
{insert image alt}

Vertonghen opent Benfica-rekening met knap doelpunt (🎥)

Jan Vertonghen verliet afgelopen zomerTottenham Hotspur na acht jaar voor een nieuw avontuur bij het ...

114
{insert image alt}

Leko glundert: "Mijn vrouw verklaarde mij gek"

Na nieuwjaar krijgen we al minstens twee Belgische clubs in Europa aan het werk te zien. Club Brugge ...

456
{insert image alt}

De Decker geeft verklaring voor affaire-Odjidja

AA Gent heeft ook zijn vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Europa League verloren. ...

558
{insert image alt}

Mertens trekt bloedvorm door in Europa League (🎥)

Dries Mertens toont zich de laatste weken in uitstekende doen en wist sinds de interland-break ...

152
{insert image alt}

'Interesse neemt toe: Club mag hopen op recordtransfer CDK'

Club Brugge kende voorlopig geen groots seizoen, maar kan zich wel optrekken aan de straffe ...

802
{insert image alt}

AA Gent moet kelk tot op de bodem ledigen in Europa

Ook tegen het weinig indrukwekkend Slovan Liberec heeft AA Gent een nieuwe nederlaag geleden in de ...

288
{insert image alt}

Sterk Antwerp overwintert in Europa League na nieuwe zege

Na een nieuwe thuiszege heeft Antwerp zijn plek in de volgende ronde van de Europa League veilig ...

260