AA Gent jaagt binnen JPL: terug naar het titelrecept van 2015?

Foto: AA Gent jaagt binnen JPL: terug naar het titelrecept van 2015?

De schade van de coronacrisis valt voorlopig nog niet te overzien, maar met conflicterende kalenders en getroffen financiën alom wenkt hoe dan ook een wankele transferzomer. Zeker in de Jupiler Pro League, waar sommige topclubs hun pijlen daarom op het binnenland richten. Zo speurt niet alleen Antwerp de Belgische markt af, maar gaat ook AA Gent het niet al te ver zoeken. De ambitieuze Buffalo's lijken zo terug te keren naar de strategie die hen in 2015 succes opleverde, een kunstje dat ze maar wat graag nog eens zouden overdoen.

Over de doelstelling in de Ghelamco Arena hoeven we tenslotte geen doekjes te winden. De vicekampioen, die mits het afwerken van de laatste speeldag die status wel nog uit handen kan geven, wil volgend seizoen een plaats opschuiven naar het bovenste schavot. En dat mag blijkbaar wel wat kosten, want naar verluidt is Michel Louwagie van plan om diep in de buidel voor Nurio Fortuna. De linksachter van Charleroi, een rechtstreekse concurrent in de race naar de top, zou na polyvalente rechtsback Jordan Botaka (STVV) en reservedoelman Davy Roef (Anderlecht) reeds de derde aanwinst uit eigen land worden. Om dan nog te zwijgen van het dossier van Frank Boya dat nog steeds in de pijplijn zit.

DE EEN ZIJN DOOD ...

De controleur van Moeskroen komt wellicht op transfervrije basis over, wat ook al het geval was voor Roef. Botaka werd dan weer voor slechts iets meer dan een half miljoen in huis gehaald, waarmee Gent twee goedkope alternatieven vond voor Colin Coosemans en Mikael Lustig. Die eerste is al een tijdje verguisd in de Arteveldestad, terwijl de ervaren Zweed weinig indruk wist te maken en de concurrentiestrijd verloor van Alessio Castro-Montes. Botaka moet de jonkie nu beter het vuur aan de schenen leggen én Jess Thorup ook elders op het veld van extra opties voorzien. Roef mag hetzelfde proberen doen met Thomas Kaminski.Boya zou dan weer voor vers bloed op het middenveld zorgen, waar de spoeling achter de vaste titularissen dun is – maar een basisplaats afdwingen geen sinecure zal zijn. Gezien zijn prijskaartje moet dat Nurio, die Milad Mohammadi weer tot bankzitter zou degraderen, minder problemen opleveren. Ondanks zijn grote verdiensten, met een rol als sterkhouder in de titelcampagne als hoogtepunt, lijkt het voor Nana Asare zo stilaan einde verhaal in de Ghelamco Arena. Samengevat zouden de ex-aanvoerder, Coosemans en Lustig immers plaats ruimen voor Nurio, Roef en Botaka, met Boya als bijkomende aanvulling op de huidige kern.

GENTS PRECEDENT

Hoewel we hier stuk voor stuk gerust mogen spreken over upgrades, lijkt het daar voor het merendeel van die aanwinsten wel bij te blijven. Een opwaardering van de selectie die ervoor zorgt dat de Gentenaars in de breedte beter gewapend zijn, dat zeker, maar op het eerste zicht geen toevoegingen die de kloof met Club Brugge meteen helpen dichten. Of toch? In de zomer van 2014 telde Louwagie amper anderhalf miljoen neer om Sven Kums weg te plukken bij Zulte Waregem, terwijl Laurent Depoitre gratis werd opgehaald bij KV Oostende en Rami Gherson voor nog geen half miljoen de overstap maakte van Waasland-Beveren.Zes maanden eerder wrikte hij Danijel Milicevic en Matz Sels voor een prikje los bij Eupen en Lierse, nog eens een halfjaar daarvoor kwam Brecht Dejaegere voor ruim een miljoen over van KV Kortrijk. Niet dat al die spelers zonder verwachtingen arriveerden, maar dat ze allen direct een sleutelrol zouden spelen in de eerste landstitel durfde niemand voorspellen. Met de terugkeer van Kums en Depoitre, de ontdekking van Ngadeu en Owusu en het offensief geweld van Roman Yaremchuk en – voorlopig – Jonathan David beschikt Gent nu opnieuw over een sterk geraamte. Enkele gerichte aankopen kunnen wie weet dus toch volstaan.

WIE WIL LOUWAGIE?

Waar beter om die nieuwe rekruten te vinden dan in de eigen competitie, zeker nu clubs in deze instabiele tijden graag weten welk vlees ze in de kuip hebben? De strategie van Louwagie valt dus best te verdedigen, én biedt stof tot nadenken. Wat mag er namelijk nog bij in de Ghelamco Arena, en wie komt dan in beeld? Om te beginnen lijkt een centrale verdediger, bij voorkeur een linkspoot, geen overbodige luxe. Gent vulde die lacune al enigszins door Bruno Godeau op te pikken bij Moeskroen, wéér een binnenlandse transfer, maar de opties blijven beperkt. Pol Garcia (STVV) of Aleksandar Vukotic (W-Beveren) zijn potentiële pistes.Op de backs heeft Thorup straks dus al voldoende alternatieven voorhanden, maar op het middenveld kan er zelfs na de komst van Boya nog wat bij. Vermits Belgen altijd welkom zijn, maar het trio Owusu-Kums-Odjidja in principe onaantastbaar is, denken we dan aan jongens als Joachim Van Damme (KV Mechelen) en Stef Peeters (Cercle Brugge). Of waarom zelfs geen comeback voor Hannes Van der Bruggen, die het prima doet bij KV Kortrijk? Nu de Buffalo's toch al aan het onderhandelen zijn met Charleroi, en indien het hen écht menens is met hun forse ambities, zouden ze trouwens ook eens kunnen polsen naar Ryota Morioka.

TACTIEK VAN THORUP

Over naar het aanvallend compartiment, waar in de formatie van Thorup geen plek is voor wingers. Mocht hij eens tactisch willen schakelen, beschikt de Deen echter toch over bitter weinig opties. In aanvulling op de jonge Dylan Mbayo, overgenomen van het failliete Lokeren, en eventueel Giorgi Chakvetadze is er dus gerust ruimte voor nog een versterking in de breedte. Liefst eentje die op meerdere posities inzetbaar is, zeker als er in het hogere segment wordt gezocht. Dan hebben we het over pakweg Nacer Chadli, voor wie allicht wel een plekje in de basis zou worden vrijgemaakt, of zelfs een op eerherstel beluste Kevin Mirallas.Verder komt ook Fashion Sakala dan in ons vizier. De spurtbom van KV Oostende is per slot van rekening in principe eerder een spits, waar Gent ondanks de aanwezigheid van Depoitre, Yaremchuk, Giorgi Kvilitaia en Anderson Niangbo naar verluidt nog op jacht is naar vers bloed. Blijkbaar is het zelfs de intentie om daar een paar miljoenen voor vrij te maken. Tenzij de pijlen op iemand als Terem Moffi (KV Kortrijk), Cyle Larin (Zulte Waregem), William Togui (KV Mechelen) of bij de concurrentie zelfs Dieumerci Mbokani of Kaveh Rezaei gericht zijn, moeten we dat speerpunt allicht dus toch buiten de landsgrenzen gaan zoeken.

GELD IN GHELAMCO?

De vraag om een offensieve kracht kan tevens betekenen dat Gent al rekening houdt met een vertrek van David, voor wie met Chakvetadze en Roman Bezus wel reeds twee vervangers klaarstaan. Indien het Canadese goudhaantje straks de kassa spijst, wijzigt trouwens niet alleen het profiel van de gewenste aanwinst maar ook de prijscategorie waar Louwagie in mag gaan shoppen. Zowel voor zijn directe opvolger áls op de andere posities waar Thorup extra vuurkracht kan gebruiken. Hoewel uiteraard lang niet alle binnenlandse transfers een succes bleken – we denken dan onder meer aan Mamadou Sylla, Damien Marcq, Nicklas Pedersen, David Pollet en Rob Schoofs, al wijzen we met Birger Verstraete en Samuel Gigot graag ook nog even op twee absolute voltreffers – zoeken ze in de Ghelamco Arena dan wie weet tóch nog altijd hun heil in de eigen JPL. Tenslotte legde die strategie hen in het verleden geen windeieren.

POLL: Wie zal/zou volgens u de beste versterking zijn voor AA Gent?

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

30
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

708
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

84
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

81
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

71
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

139
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

323
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

209
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

267
{insert image alt}

Defour: "Vertonghen heeft gevoelige enkels"

Timothy Castagne viel uit met een stevige hoofdblessure. Zijn EK is mogelijk voorbij. Jan Vertonghen ...

69
{insert image alt}

'Celta de Vigo en Belgische clubs azen op Kawaya'

Andy Kawaya heeft via Instagram aangegeven dat hij de Spaanse derdeklasser CyD Leonesa verlaat. De ...

154
{insert image alt}

Deense teamdokter: "Plots viel de hartslag van Eriksen weg"

Het waren bijzonder akelige beelden tijdens Denemarken-Finland. Christian Eriksen viel plots neer en ...

0
{insert image alt}

Martinez legt uit waarom Mertens de voorkeur kreeg op Doku

België won met 3-0 van Rusland. De Belgen kregen de nodige kansen in de eerste helft en Dries ...

427
{insert image alt}

"Kans is klein dat Eriksen ooit nog zal voetballen"

De beelden met Christian Eriksen gingen door merg en been. Velen vreesden aanvankelijk het ergste. ...

856

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1031
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

245
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

615
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1216
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

164
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

98
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

431
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

235
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

311
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

292
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

865
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

421