Rode Duivels anno 2000: van coach Club Brugge naar uitbater van carwash

Rode Duivels anno 2000: van coach Club Brugge naar uitbater van carwash

Robert Waseige, die in juli 2019 overleed, nam twintig jaar geleden 22 spelers mee naar het EK. EURO 2000 (u kan HIER terugvinden hoe het de Belgen verging) ging door in België en Nederland en wij gingen na hoe het nadien met deze spelers verder is gegaan. Een overzicht.


Filip De Wilde: Speelde toen voor Anderlecht en verdedigde nadien nog de kleuren van Sturm Graz, Lokeren en Geel. Was na zijn carrière vijf jaar keeperstrainer van Anderlecht en een tijdje sportief adviseur van Waasland-Beveren. Momenteel keeperstrainer bij de KBVB.

Eric Deflandre: Via Club Brugge naar het grote Lyon. Speelde daarna nog voor Standard, FC Brussels, Dender, Lierse en Luik. Is al vijf jaar assistent-trainer bij Standard.

Joos Valgaeren: Verdediger van Celtic, dat hem in 2000 weghaalde bij Roda JC. Nadien nog werkzaam bij Club Brugge en FC Emmen en stapte meteen uit het voetbal. Is nu adviseur grondwerving bij Aquafin.

Tegen Italië werd met 0-2 verloren.

Lorenzo Staelens: De toenmalige verdediger van Anderlecht sloot zijn carrière een jaar later af bij Oita in Japan. Was als hoofdtrainer werkzaam bij KV Kortrijk, Aalst, Poperinge, Cercle Brugge, Ingelmunster en Knokke. Zijn laatste job was T2 bij Lokeren en is nu op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Philippe Clement: Speelde nog jaren voor Club Brugge en sloot af bij Beerschot. Keerde nadien terug naar Club om het via de jeugd tot T2 te schoppen. Trok naar Waasland-Beveren als hoofdtrainer en via KRC Genk keerde hij via de grote poort terug naar Club.

Yves Vanderhaeghe: Trok na het EK van Moeskroen naar Anderlecht. Na zes jaar ging hij naar Roeselare, waar hij zijn carrière eindigde. Werd T2 van Hein Vanhaezebrouck bij Kortrijk en nam na diens vertrek over. Via KV Oostende en AA Gent belandde hij weer bij Kortrijk.

Marc Wilmots: Verliet na het EK Schalke 04 voor Bordeaux. Keerde na een jaar terug naar Gelsenkirchen en sloot er zijn carrière af. Als hoofdtrainer even werkzaam bij STVV en Schalke 04 om daarna jaren T2 te zijn bij de Rode Duivels. Nam succesvol over als bondscoach en kende sindsdien nog mislukte passages bij Ivoorkust en Iran. Op zoek naar een nieuwe uitdaging.

Bart Goor: Maakte een jaar later een mooie transfer van Anderlecht naar Hertha BSC. Belandde nog bij Feyenoord, terug Anderlecht, Beerschot, Westerlo en Dessel Sport. Speelde tot zijn 41ste en is momenteel jeugdtrainer bij Westerlo.

Het EK begon goed met een zege tegen Zweden (2-1).

Emile Mpenza: Speelde nog drie jaar voor Schalke 04, maar later ging het bergaf. Standard, Hamburger SV, Al Rayyan, Manchester City Plymouth Argyle, FC Sion, Neftchi Bakoe en Eendracht Aalst kwamen nog op zijn cv. Is vandaag jeugdtrainer bij Royal Antwerp FC.

Branko Strupar: Kende een wisselvallig parcours bij Derby County en sloot zijn carrière af bij Dinamo Zagreb. Bleef in Kroatië en komt nog vaak terug naar België en dan vooral naar ‘zijn’ KRC Genk.

Gert Verheyen: Sloot af bij Club Brugge en stapte even uit het voetbal. Keerde terug naar de jeugdwerking van Club Brugge en was jarenlang coach bij de jeugd van de KBVB. Probeerde het als hoofdtrainer bij KV Oostende, maar dat werd niets. Is een gewaardeerd analist, wat hij voordien al jaren was.

Geert De Vlieger: Brak nooit helemaal door bij Anderlecht en trok naar Willem II. Speelde nog voor Manchester City, Zulte Waregem en Club Brugge. Is uitgegroeid tot één van de gezichten van Play Sports, waar hij analist en presentator is.

De Wilde, Deflandre en Peeters.

Frédéric Herpoel: Was nog jarenlang keeper bij AA Gent en sloot af bij Bergen. Is onder meer keeperstrainer in Wallonië.

Johan Walem: Ging via Parma en Udinese naar Standard. Sloot nadien af bij Torino en Catania. Was als beloftentrainer werkzaam bij Udinese, Anderlecht en de KBVB. Even hoofdtrainer bij KV Kortrijk en sinds kort bondscoach van Cyprus.

Jacky Peeters: Trok na het EK van Bielefeld naar AA Gent. Kwam ook nog uit voor Heusden-Zolder en Patro Eisden. Na zijn carrière als profspeler werd hij ondernemer en baat onder meer een carwash uit en legt hij zich toe op het blazen van dakgrind op platte daken, reinigen van riolen en saneren van mazouttanken.

Luc Nilis: Zag enkele maanden later abrupt een einde komen aan zijn carrière na een beenbreuk bij Aston Villa, dat hem had overgenomen van PSV. Viel in een zwart gat en kampte met een gokverslaving. Mede daardoor werd hij bij PSV ontslagen als spitsentrainer/scout. Was voordien ook even technisch directeur bij Heusden-Zolder. Geraakte verlost van zijn verslaving en keerde terug naar PSV, na een tussenstop bij Kasimpasa en Gençlerbirligi. Was de afgelopen twee jaar T2 bij VVV Venlo en zoekt ondertussen een nieuwe uitdaging.

Mpenza was in 2000 het grote Belgische talent.

Philippe Léonard: Speelde nog een aantal jaren voor AS Monaco en voetbalde daarna ook nog voor OGC Nice, Standard, Feyenoord en Rapid Boekarest. Baatte na zijn carrière onder meer een bar/brasserie uit in het Luikse.

Nico Van Kerckhoven: Speelde nog enkele jaren voor Schalke 04, vooraleer hij bij Borussia Mönchengladbach en Westerlo terechtkwam. Is momenteel assistent-trainer van Lierse-Kempenzonen.

Eric Van Meir: Speelde nog een jaar voor Lierse en trok dan naar Standard, waar hij zijn carrière afsloot. Was trainer bij Lierse SK, Turnhout en Berchem Sport. Is vandaag adviseur bij Lyra-Lierse en een gewaardeerd analist.

Gilles De Bilde: Via Sheffield en Aston Villa belandde hij bij Anderlecht. Kwam nog uit voor Lierse en Willebroek. Was nadien even het gezicht van een voetbalmagazine, maar dat werd niets. Was vooral als analist en commentator aan de slag en is dat vandaag nog steeds.

Mbo Mpenza: Speelde toen voor Sporting CP en nadien nog actief bij Galatasaray, Moeskroen, Anderlecht en Larissa. De ex-spits behaalde nadien een masterdiploma en zette zich in tegen het bestrijden van racisme in het voetbal. Was vorig jaar even in beeld om technisch directeur te worden bij Moeskroen.

Marc Hendrickx: Speelde nog een jaar voor KRC Genk en daar haalde Anderlecht hem weg. Kende daarna nog een resem clubs met Lokeren, Beerschot, STVV, Eupen en Tessenderlo. Na zijn carrière werd hij analist voor HBvL, maar zette hij een knappe nieuwe carrière op poten. Hij runt als zelfstandige enkele ICT-bedrijven.

CR

POLL: Haalde Mpenza te weinig uit zijn carrière?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

2
2
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

59
59
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

116
116
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

79
79
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

27
27
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

206
206
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

106
106
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

152
152
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

86
86
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

93
93
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

144
144
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

543
543
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

195
195
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

1057
1057
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28