Paars-Witte Duivels: wie schopt het van Neerpede tot international?

Paars-Witte Duivels: wie schopt het van Neerpede tot international?

In Youth We Trust. Deels uit noodzaak is het nu al even het credo van RSC Anderlecht, dat volop inzet op de eigen jeugd. Neerpede bleek dan ook al meer dan eens een ware goudmijn te zijn, waar niet alleen de recordkampioen zelf maar ook de Rode Duivels reeds duchtig van profiteerden. Volgens Sebastiaan Bornauw, zelf afkomstig uit de Brusselse school, kan de nationale ploeg binnenkort zelfs helemaal Paars-Wit kleuren. Wij namen de proef op de som en wogen de kansen van de huidige generatie aan talenten.


Daarbij beperken we ons tot spelers met een maximum leeftijd van 23 jaar, al zendt Anderlecht uiteraard zo veel zonen uit dat zelfs dan niet iedereen aan bod kan komen. Onder andere jongeren als Anouar Ait El Hadj en Thierry Lutonda, die we nog maar nauwelijks of niet aan het werk zagen, zullen we hier dan ook nog niet beoordelen. Net zomin als toptalent Roméo Lavia, overigens. Hoe het echter zit met de rest van de leerlingen van het Lotto Park hun perspectieven bij bondscoach Roberto Martinez, ontdekt u hieronder.

ZO GOED ALS ZEKER
Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Dennis Praet, Adnan Januzaj en zelfs Dries Mertens: ook vandaag is Neerpede reeds hofleverancier van de Rode Duivels. Yari Verschaeren voegde zich eveneens al bij dat rijtje, meer nog: de tiener kreeg van Martinez in één klap de titel ‘toekomst van het Belgisch voetbal’ opgespeld. Lang zal het allicht dus niet duren vooraleer de 18-jarige spelmaker het gezelschap krijgt van de nog één jaar jongere Jérémy Doku, die hier en daar zelfs al naar voren werd geschoven als een schaduwfavoriet voor een EK-ticket. Dat zat er voor Sambi Lokonga dan weer nog niet in, maar ook de 20-jarige middenvelder lijkt op termijn voorbestemd om de nationale eer te verdedigen.



Behalve de huidige pupillen van Kompany proberen tevens een aantal Duitse uitwijkelingen de aandacht van de bondscoach te trekken. Te beginnen met Sebastiaan Bornauw (21) zelf, die het na zijn transfer naar FC Köln verrassend goed doet in de Bundesliga. Daar gooit de net iets oudere Dodi Lukebakio al wat langer hoge ogen, terwijl in de tweede afdeling ook Orel Mangala zich reeds in de kijker van diverse clubs wist te spelen. Misschien doet een transfer dus wel wonderen voor de 22-jarige controleur, al staat hij net als zijn collega’s in Duitsland ook nu al op de radar van Martinez. De bovengenoemde spelers zijn momenteel trouwens stuk voor stuk actief bij de Jonge Duivels. Na verloop van tijd moeten zij de volgende stap zetten.

AANZIENLIJKE KANS
Onder de lat kon Jacky Mathijssen zijn voorganger Johan Walem sinds kort terug rekenen op Mile Svilar. Het voormalig toptalent blijft bij Benfica voorlopig wat hangen in zijn ontwikkeling, maar heeft op 20-jarige leeftijd nog tijd genoeg om door te breken. Bovendien is in de huidige garde aan doelmannen niemand jonger dan 27, dus mogelijk profiteert Svilar ooit van die generatiekloof. In de iets nabijere toekomst liggen er misschien dan weer kansen weggelegd voor Alexis Saelemaekers (20) en Samuel Bastien (23), waarbij vooral de middenvelder van Standard dit seizoen op de deur leek te kloppen. Saelemaekers heeft nog iets meer werk voor de boeg, maar beschikt over een interessant profiel – én wie weet een uitstalraam in Milaan.



Mike Trésor Ndayishimiye schittert op een iets minder groot toneel in Tilburg, maar dat weerhield de 21-jarige draaischijf van Willem II er niet van om zich stevig in de schijnwerpers te spelen. Van Neerpede naar de Nederlandse tweede klasse, om dan via een gestage opmars in de Eredivisie richting de top te klimmen: de vergelijking met Mertens is dan niet veraf, al spreken we daarmee wel flink voor onze beurt. Ook voor Antoine Colassin (19) lijkt het voorbarig om het over de Rode Duivels te hebben, hoewel de Paars-Witte hoop voorin in zijn beperkte optredens uiterst fraaie dingen liet zien. Het potentieel is dus zeker aanwezig, maar net zoals in het geval van Marco Kana is het toch belangrijk om nog niet te hard van stapel te lopen.

WIE WEET OOIT
De 17-jarige verdediger moet per slot van rekening nog heel wat stappen zetten, al heeft hij wel reeds een streepje voor op leeftijdsgenoot Killian Sardella. De polyvalente back bloeide aan het eind van het seizoen desalniettemin alsnog open, net zoals Francis Amuzu toen zijn beste vorm beet had. De pijlsnelle winger heeft op 20-jarige leeftijd bovendien nog steeds tonnen progressiemarge, dus wie weet waar zijn plafond ligt. Afschrijven durven we het duo dan ook zeker nog niet doen, een lot dat Wout Faes (22) in Anderlecht wél moest ondergaan. De krullenbol liet het hoofd echter niet hangen en groeide uit tot een steunpilaar in de defensie van KV Oostende, die hij straks inruilt voor Stade Reims – toch het nummer vijf in Frankrijk.



Bjorn Engels versierde van daaruit een transfer naar Aston Villa, dus dromen mag Faes alvast doen. Nog in de Ligue 1 vinden we ook Aaron Leya Iseka terug, al zakt de 22-jarige spits met Toulouse straks wel naar tweede en gaan zijn prestaties eerder in dalende lijn. Een ander verhaal bij Francesco Antonucci (20), die vijf jaar geleden al naar Ajax trok maar nadien bij AS Monaco op zijn honger bleef zitten. Een uitleenbeurt aan Volendam bracht nu soelaas voor de spelverdeler, met als gevolg dat onder meer zijn oude club weer aan het voormalig toptalent zijn mouw trekt. Misschien neemt Largie Ramazani (19), die al op zijn twaalfde naar Engeland verhuisde en één keer mocht invallen bij Manchester United, er best een voorbeeld aan.

ALLICHT NIET
De nobele onbekende winger wil tenslotte vast niet in de voetsporen treden van Charly Musonda Jr., die zijn status als grootste belofte in België nooit kon waarmaken. Op 23-jarige leeftijd is de gedoodverfde dirigent namelijk nog altijd op de sukkel, en lijkt hij de torenhoge verwachtingen helaas dus niet in te zullen lossen. Ook Jason Lokilo (21) beklaagt zich wellicht reeds zijn keuze voor een avontuur over Het Kanaal, want daar wil het niet echt vlotten voor de rechtsbuiten die destijds met slaande deuren uit het Lotto Park vertrok. Andy Kawaya (23) werd recent dan weer door niemand minder dan Xabi Alonso tot beste speler in de Spaanse derde klasse uitgeroepen, maar vandaar naar de Rode Duivels blijft toch een immense stap.



Hetzelfde geldt voor Hannes Delcroix, die ondanks een geslaagde uitleenbeurt aan RKC Waalwijk naar verluidt op geen nieuwe kans hoeft te rekenen in Anderlecht. Nochtans was de 21-jarige verdediger daar in de voorbije campagne goed van pas gekomen en heeft de Paars-Witte defensie ook nu vers bloed nodig. Blijkbaar geniet de linkspoot echter minder het vertrouwen dan de vele jonkies die recent wél aan bod kwamen. Zo had Delcroix links achterin gerust een geschikt alternatief kunnen vormen voor Sieben Dewaele (21), die lange tijd de ondankbare rol kreeg opgelegd om zich daar uit de slag te trekken. Toch achten we hem van alle Neerpede-producten in de huidige kern het minst in staat om het tot A-international te schoppen.

POLL: Wie van deze talenten maakt volgens u het snelst zijn debuut voor de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

11
11
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

6
6
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

17
17
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

153
153
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

358
358
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

93
93
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

337
337
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

360
360
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

282
282
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

101
101
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

114
114
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

191
191
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

213
213
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

171
171
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'

KV Oostende verzekerde zich vrijdag van een langer verblijf in de Challenger Pro League. De Kustboys ...

160
160