Wat als ... speeldag 30 doorgaat: CL voor Antwerp, gouden David & KVO naar 1B?

Foto: Wat als ... speeldag 30 doorgaat: CL voor Antwerp, gouden David & KVO naar 1B?

Op het veld boezemden ze hun tegenstanders dit seizoen zelden angst in, maar nu zit de schrik voor Waasland-Beveren er blijkbaar toch goed in. Naar aanleiding van het felle verzet op de Freethiel tegen de opgelegde degradatie, overweegt de Pro League naar verluidt immers zelfs om de definitieve stop – die een kleine maand geleden officieel werd gemaakt – weer te herzien. Wie weet wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie straks dus alsnog afgewerkt. Een plottwist die voor een aantal clubs uiterst ingrijpende gevolgen kan hebben.

Dan moet het middels een akkoord op de eerstvolgende Algemene Vergadering wel eerst nog zover komen natuurlijk. Dat is alvast geen sinecure, zo leerde het gekibbel over de oplossing die nu alweer ter discussie staat ons reeds. Nóg meer dan voor een wijziging van het format naar 18 teams, ijverden wij daarom dan ook van meet af aan om de deur zo lang mogelijk op een kier te houden voor een afronding van speelronde 30. Uiteindelijk deed de overheid – onder druk van enkele onwelwillende ploegen – die helaas toch op slot, al staat het licht sinds kort nu toch weer op groen om in juli nog te voetballen. Vermits in de tussentijd al onze angsten uitkwamen, en er stilaan al bijna geen staart meer vast te knopen valt aan het vele juridisch getouwtrek, moet die optie nu misschien toch maar weer op tafel worden gelegd.Toegegeven, de slaagkansen zijn beperkt. Vooreerst zijn er de onvermijdelijke eigenbelangen. Niet alleen hebben sommige clubs te veel te verliezen om zich achter het idee te scharen, voor heel wat anderen staat er dan weer net niets meer op het spel. Club Brugge zal een galamatch wel zien zitten, maar in welke mate KV Kortrijk, Eupen en andere STVV's zin hebben in een veredelde oefenpot is nog maar de vraag. Om dan nog te zwijgen van de praktische bezwaren die ermee gepaard gaan. Nieuwe aanwinsten mogen namelijk niet worden opgesteld, wat betekent dat aflopende contracten tijdelijk verlengd moeten worden – waar weinig draagvlak voor is. Toch levert de piste ons op sportief vlak een leuke denkoefening op. De titel mag tenslotte dan wel sowieso in Jan Breydel blijven, voor de rest kan er nog héél wat veranderen.

DEGRADATIESTRIJD

Uiteraard richten we onze aandacht dan in de eerste plaats op de bodem van het klassement, waar rode lantaarn Waasland-Beveren zich weigert neer te leggen bij de degradatie. Indien de slotspeeldag nog kan plaatsvinden, heeft de hekkensluiter echter geen poot meer om op te staan. Wie op dat moment de laatste plek bezet, zakt per slot van rekening ook in elk ander jaar naar 1B. Wel kunnen de Waaslanders de zwarte piet nog doorschuiven naar KV Oostende, of toch in theorie. In praktijk beloofde het hoe dan ook een erg lastige opdracht te worden, al zat een nederlaag van de Kustboys op bezoek bij Cercle Brugge er wel in.Zelf moest Waasland-Beveren evenwel de drie punten thuishouden tegen AA Gent, een waterkansje waar het desalniettemin nu dus haar recht op claimt. Mocht Nicky Hayen die missie direct tot een goed einde brengen, verhuist het dossier tegen de Pro League allicht wel gewoon van de Freethiel naar de kust – waar ze zoals gezegd dan weliswaar minder sterk in hun schoenen zouden staan. KV Oostende zal zich dus alvast tegen dit voorstel kanten, want de enige reddingsboei wordt in dat geval een nieuwe aanval op de licentie van Moeskroen. Benieuwd trouwens of ook het offensief op Anderlecht dan toch maar weer wordt geopend.

EUROPESE TICKETS

Op één staat Club Brugge en het nummer vijf is voor Standard, maar tussenin kan alles nog overhoop worden gehaald. In het strafste scenario gaat Gent onderuit in Beveren en verliest Charleroi punten tegen KV Kortrijk, terwijl Antwerp wint van Moeskroen. De Great Old schuift dan op van plaats vier naar twee en is als vicekampioen dus prompt gekwalificeerd voor de voorronde van de Champions League, wat een binnenkomer van jewelste voor Ivan Leko zou zijn. De Buffalo's moeten het dan weer ineens stellen met de Europa League, waar Charleroi haar zeker zitje zelfs zonder Antwerpse bekerzege uit handen zou geven.Hoewel ook alle andere combinaties mogelijk zijn, en de Zebra's dus zelf eveneens nog aanspraak maken op het kampioenenbal, valt het dus te begrijpen waarom Mehdi Bayat en Michel Louwagie er als de pinken bij waren om de stekker uit het seizoen te trekken. Vooral voor de Gentse manager houdt het vooruitzicht van een eventuele herstart immers alleen maar potentiële horrorscenario's in. Misschien hadden ze zich in de Ghelamco Arena dus toch net iets minder hevig tegen de formule met 18 clubs op het hoogste niveau moeten verzetten. Het felbegeerde CL-ticket was dan tenslotte allang veilig en wel in hun bezit geweest.

PLEK IN PO I

Het moest dé blikvanger van de laatste speeldag worden, maar de race om plaats zes behoort nu eigenlijk tot de resem aan overbodige duels. Aangezien de play-offs sowieso niet meer aan beurt zullen komen, maakt het in principe namelijk weinig uit wie zich al dan niet tot de virtuele deelnemers mag rekenen. De ultieme confrontatie tussen KRC Genk en KV Mechelen verliest dan ook veel van haar aantrekkingskracht, al zullen vooral de bezoekers hun huid ongetwijfeld nog steeds duur verkopen. Een jaar na de bekerwinst en promotie meteen voor het eerst een plek in PO I: het staat toch maar mooi in de geschiedenisboeken.Ook van Anderlecht mogen we in Sint-Truiden nog een zekere aandacht voor de annalen verwachten, al hebben de Brusselaars hun lot natuurlijk niet in eigen handen. Sinds de invoering van de play-offs ontbrak Paars-Wit echter nog nooit op het hoogste toneel, dus zelfs zonder een effectieve eindstrijd zullen ze die status in het Lotto Park toch graag intact willen houden. Een volledige redding van het seizoen durven we het niet bepaald noemen, maar op die manier kan toch enigszins een blamage alsnog worden vermeden. Voor de fiere recordkampioen, goed op dreef voor de coronacrisis, zou het motivatie genoeg moeten zijn.

GOUDEN STIER

Tot slot richten we ons nog even op de individuele klassementen, waar Simon Mignolet zijn titel als koning van de clean sheets al binnen heeft. Behoudens een wonder zijn de meeste assists dan weer voor Ruud Vormer, maar de Gouden Stier kan wél nog van rug wisselen. Op basis van zijn doelpunten op verplaatsing mag Dieumerci Mbokani zich vandaag topschutter noemen, maar de spits van Antwerp moet qua aantal wel Jonathan David naast zich dulden. Bovendien zou Dieu door zijn contractsituatie wie weet niet eens in actie komen indien de slotspeeldag nog plaatsvindt, terwijl een transfer voor het goudhaantje van AA Gent nog niet voor meteen lijkt. Als David zijn totaal van 18 stuks nog kan aandikken, gaat hij dus misschien alsnog met de eer lopen.

POLL: Zou u speeldag 30 liefst nog afgewerkt zien worden?

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

Vandaag 13 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

EK-slipper Oranje levert meer dan 6x je winst op!

De derde dag van het Europees kampioenschap is inmiddels aangebroken. Met Engeland vs. Kroatië ...

30
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

707
{insert image alt}

Wat een held: ploegmaat redde leven Eriksen

De Rode Duivels wonnen zaterdagavond hun EK-opener op overtuigende wijze van Rusland, maar het duel ...

43
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Standard wil seizoensrevelatie, pittige concurrent Courtois'

De zomermercato opent officieel pas begin juli zijn deuren, maar heel wat clubs uit binnen- en ...

68
{insert image alt}

Vandereycken geeft Martinez een goede raad

De Rode Duivels prijken na speeldag 1 fier op kop in hun EK-groep. Rusland was duidelijk een maatje ...

58
{insert image alt}

Deense voetbalbond komt met Eriksen-update

De EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland van gisteren in het Parken-stadion in Kopenhagen moest ...

0
{insert image alt}

Meunier reageert na meer dan geslaagde invalbeurt

De Rode Duivels konden niet beter beginnen aan het Europees kampioenschap. Rusland werd op eigen ...

129
{insert image alt}

EK-regisseur bijt van zich af na beelden Eriksen: "Deden niets voyeuristisch"

Het duel tussen Denemarken en Finland werd gisteren stilgelegd vanwege een medisch noodgeval met ...

0
{insert image alt}

Kippenvel: Denen én Finnen scanderen samen naam Eriksen (🎥)

Het EK-duel tussen Denemarken en Finland werd omsierd door een dramatisch incident met Christian ...

0
{insert image alt}

Coach Russen steekt hand in eigen boezem na nederlaag tegen Duivels

De Rode Duivels zijn gisteren uitstekend begonnen aan het EK. Rusland werd eenvoudig opzijgezet met ...

315
{insert image alt}

'Sevilla denkt aan Belg om voorlinie te versterken'

Terwijl de Rode Duivels hun beste beentje voorzetten op het EK, beweegt er heel wat in het Europese ...

205
{insert image alt}

Fellaini spreekt over niet-selectie EK en contractverlenging

Marouane Fellaini werd niet opgeroepen door Roberto Martinez. De ervaren middenvelder was er al niet ...

262
{insert image alt}

Defour: "Vertonghen heeft gevoelige enkels"

Timothy Castagne viel uit met een stevige hoofdblessure. Zijn EK is mogelijk voorbij. Jan Vertonghen ...

69
{insert image alt}

'Celta de Vigo en Belgische clubs azen op Kawaya'

Andy Kawaya heeft via Instagram aangegeven dat hij de Spaanse derdeklasser CyD Leonesa verlaat. De ...

153
{insert image alt}

Deense teamdokter: "Plots viel de hartslag van Eriksen weg"

Het waren bijzonder akelige beelden tijdens Denemarken-Finland. Christian Eriksen viel plots neer en ...

0
{insert image alt}

Martinez legt uit waarom Mertens de voorkeur kreeg op Doku

België won met 3-0 van Rusland. De Belgen kregen de nodige kansen in de eerste helft en Dries ...

424
{insert image alt}

"Kans is klein dat Eriksen ooit nog zal voetballen"

De beelden met Christian Eriksen gingen door merg en been. Velen vreesden aanvankelijk het ergste. ...

852

Gisteren 12 Juni 2021

{insert image alt}

'Club Brugge kan verrassen met volgende aanwinst'

Echte nieuwkomers voor volgend seizoen zijn er nog niet neergestreken bij Club Brugge, al deed de ...

1022
{insert image alt}

Lukaku: "Als we ver willen raken, zal het beter moeten"

De Rode Duivels hebben hun start op EURO 2020 zeker niet gemist. De kansloze Russen werden met 3-0 ...

244
{insert image alt}

Martinez komt met goed en slecht nieuws over Castagne en Vertonghen

De Rode Duivels hebben hun eerste wedstrijd op het EK vertrouwen getankt, want tegen Rusland werd ...

613
{insert image alt}

Buitenlandse media lyrisch over Rode Duivels en Lukaku

De Rode Duivels zijn aan het EK begonnen met een serieus statement. De Russen werden volledig ...

1213
{insert image alt}

Herbeleef hoe Rode Duivels Rusland inblikten

Het lange wachten is eindelijk voorbij, zaterdagavond openen de Rode Duivels hun campagne op de ...

408
{insert image alt}

Meesterlijke Lukaku helpt Rode Duivels voorbij zwakke Russen

Dankzij een oppermachtige eerste en een controlerende tweede helft zijn de Belgen prima gestart aan ...

164
{insert image alt}

Vertonghen zorgt voor nog meer blessurezorgen bij Duivels

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

98
{insert image alt}

Deense bondscoach na Eriksen-incident: "Zo kan je geen wedstrijd spelen"

Denemarken is aan zijn EK begonnen met een tegenvaller, want het ging in zijn openingsmatch meteen ...

430
{insert image alt}

EK lijkt voorbij voor Castagne na oogkasbreuk

De Rode Duivels zijn dan wel op weg naar een vlotte zege tegen Rusland in hun eerste ...

235
{insert image alt}

'Standard wil smaakmaker Waasland-Beveren binnenhalen'

Standard heeft zich deze zomer tot dusver nog rustig gehouden op de transfermarkt. De Rouches zijn ...

310
{insert image alt}

Doelpuntenmaker Meunier zorgt voor primeur op EK

De Rode Duivels kunnen tevreden zijn over hun eerste helft tegen de Russen, die ze ook wisten te ...

292
{insert image alt}

Goal Lukaku zorgt voor twijfel: "Waarom ziet niemand dat?"

De Rode Duivels lijken halfweg al op rozen te zitten in hun openingsmatch tegen Rusland, want ze ...

863
{insert image alt}

Aangeslagen Denen delven finaal het onderspit tegen Finland

Voetbal kan op een avond als vanavond heel relatief zijn, Finland pakte zijn eerste zege ooit op een ...

192
{insert image alt}

Lukaku komt met mooie boodschap voor Eriksen bij goal

Het EK kon voor de Rode Duivels amper beter beginnen. Na nog geen tien minuten kwamen ze tegen ...

0
{insert image alt}

Geweldige beelden: Finland verwelkomt Denen terug met erehaag (🎥)

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland werd aanvankelijk stopgezet na een dramatisch incident ...

421