De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

De eerste data-transfer van Anderlecht: “Cijfers spreken voor zich”

Na een erbarmelijke eerste seizoenshelft moest RSC Anderlecht ingrijpen tijdens de wintermercato in januari. Met Kemar Lawrence, Dejan Joveljic, Marko Pjaca en Michael Murillo werden niet meteen grote namen aangetrokken, maar die vooral die laatste lijkt alvast een schot in de roos te zijn. Murillo werd omschreven als één van de beste backs in de Amerikaanse MLS, en het ziet ernaar uit dat de Panamees die goede lijn doortrekt in de Jupiler Pro League.


Begin er maar eens aan. Met een beperkt budget de transfermarkt op trekken, zoekend naar kwalitatieve versterking op zeer korte termijn. Met het aanwerven van Michael Amir Murillo lijkt het sportieve departement van Anderlecht daar wonderwel in geslaagd te zijn. 680 duizend euro kostte de Panamese rechtsachter, ondertussen bedraagt zijn marktwaarde reeds 2,8 miljoen euro. Maar nog belangrijker: Murillo toonde zich in amper acht competitiematchen een grote versterking bij Paars-Wit.LEE MOONEY

Michael Verschueren, toen nog de sportief verantwoordelijke voor de inkomende transfers, omschreef de kwaliteiten van Murillo als volgt. “Hij is behoorlijk snel, wendbaar, sterk en atletisch gebouwd. Hij is ook een speler die meestal voor de voetballende oplossing kiest, als de situatie het toelaat. Bovendien koppelt Murillo die defensieve kwaliteiten aan goeie infiltraties en een prima mentaliteit.” Veel vage eigenschappen dus, maar achterliggend kende het scoutingsdepartement van Anderlecht zowat alle attributen van de speler-Murillo. 

Door de precaire financiële toestand wil de Belgische recordkampioen de risico's op floptransfers tot een minimum beperken. Daarom zette Anderlecht sinds november vol in op een data-gedreven aanpak, met Lee Mooney als specialist ter zake. De transfer van Murillo was een rechtstreeks gevolg van die nieuwe en rationele aanpak. Hier en daar viel zelfs te horen dat Anderlecht de verdediger nooit zou gaan halen zijn, was het niet zonder die data-gedreven politiek. 

MLS ALL STAR

Uiteraard was Murillo in de MLS één van de betere verdedigers, maar een stap naar een Europese competitie werd hem niet meteen toegedicht. En net daar zit de grote winst van een data-gedreven transferpolitiek: spelers oppikken die net onder de radar vallen van meer gerenommeerde (top)clubs. Dat Anderlecht de juiste beslissing nam, blijkt alvast uit Murillo's gestegen marktwaarde van ruim 2 miljoen euro én zijn bewezen prestaties op het veld.Murillo maakte in 2018 voor het eerst naam in de MLS. Toen had de offensieve flankverdediger er een uitstekend seizoen opzitten. Die sterke prestaties bij New York Red Bulls werden zelfs beloond met een plaatsje in het MLS All Star Team, als eerste Panamees ooit nota bene. Daarna kon Murillo bevestigen op het Amerikaanse grondgebied en was hij een van de grote blikvangers in New York.

DE SCHADUWKANT VAN DATA 

In 2019 was Murillo in de MLS zelfs de primus in het aantal geslaagde luchtduels én intercepties. Daarnaast schaarde de Panamees zich ook – onder alle MLS-flankverdedigers – in de top tien qua succesvolle defensieve én offensieve acties. Het is duidelijk dat deze statistieken ook het oog van Lee Mooney niet ontgaan waren. Maar een statistische benadering moet uiteraard ook getoetst worden aan de impressies op het veld. En daar waren zijn prestaties toch iets minder in het oog springend.De gerenommeerde Panamese journalist Alvaro Martinez volgt de carrière van zijn landgenoot op de voet, maar ook hij was verrast over de transfer naar Anderlecht. “Ik had wel mijn twijfels”, aldus de periodista van El Siglo. “Ik had niet gedacht dat hij het zou halen in België. Vooral op defensief vlak bij de nationale ploeg en bij New York Red Bulls was het eerder matig. Maar ik hield mijn mond, en ik ben uiteraard blij dat Murillo het nu zo goed doet in België.”

IMPACT OP ANDERLECHT

Murillo had erg weinig tijd nodig om zich aan te passen aan de Belgische competitie. Zijn prestaties in het Lotto Park waren zelfs nog beter dan in de MLS, en de Panamees kon zelfs al meermaals zijn stempel drukken op het Paars-Witte spel. Eén doelpunt en twee assists op acht competitiematch zijn sowieso knappe statistieken voor een rechtsachter, maar daarnaast voegt Murillo daar wel nog veel extra's aan toe. 

Murillo bewijst bijvoorbeeld duidelijk zijn offensieve aanvalsdrang in het team van Anderlecht, want geen enkele Paars-Witte defensief ingestelde speler kan namelijk meer succesvolle aanvallende acties voorleggen dan hem. Op het vlak van geslaagde voorzetten is Murillo zelfs de onbetwiste leider onder alle Anderlecht-spelers. Bij het aantal acceleraties moet de Panamees dan enkel de duimen leggen voor Jérémy Doku en Francis Amuzu, de offensieve wervelwinden van Anderlecht. Logisch.

HOFLEVERANCIER BIJ ANDERLECHT

Als offensieve rechtsachter draagt Murillo dus duidelijk zijn steentje bij op het aanvallende spelbeeld van Anderlecht. Maar op het verdedigende gebied, zoals Alvaro Martinez reeds aanhaalde, heeft hij wel nog wat werk aan de winkel. Zijn aantal intercepties en gewonnen defensieve acties nagenoeg gelijkaardig als in de MLS, waardoor wat verbetering op dat vlak welkom is. Op één verdedigend facet evolueerde Murillo wél al positief. Per wedstrijd verliest hij al twee keer minder de bal als bij New York Red Bulls. Bovendien waren in België zijn aantal én geslaagde passes frequenter, en dribbelde Murillo opmerkelijk beter dan in de MLS. Zijn meest opvallende statistiek blijft wel zijn aantal assists. Gemiddeld levert de Panamees 0,24 assists aan per 90 minuten. Daarmee is hij de beste leverancier bij Anderlecht, én is Murillo zowaar de 18de in de ranglijst onder alle spelers van de Jupiler Pro League. Ook bij de kansencreatie – zonder assist – presteert hij bovenmatig in de Belgische competitie.

KENNERS AAN HET WOORD

Alvaro Martinez vindt dat het matcht tussen Anderlecht en Murillo. Beide partijen kunnen zich optrekken aan elkaar om tot betere prestaties en resultaten te komen. “Sinds de wintervoorbereiding bij Anderlecht is zijn niveau sterk gestegen. Ik hoop dat hij verder gaat op deze goede weg en zelfs nog meer kan laten zien. Murillo past volgens mij heel goed bij de speelstijl van Anderlecht”, aldus de journalist van El Siglo. Ook collega Martin Canaves volgt de prestaties van Murillo op de voet, en ook hij laat zich erg lovend uit over Murillo. De journalist van Balon Latino neemt de prestaties waar van zowat alle Zuid-Amerikaanse spelers actief op het Europese grondgebied. “Deze cijfers spreken voor zich. De waarheid is dat Murillo's prestaties verrassend waren omdat het een groot niveauverschil is tussen de MLS en Anderlecht. Hij wist zich snel aan te passen bij zijn nieuwe ploeg. De combinatie van dit alles maakt dat Murillo één van de grootste namen is in het Panamese voetbal van vandaag”, sloot Canaves af.

Krijg 10x je inzet als Belgie wint van Marokko!

POLL: Is de transfer van Murillo een schot in de roos?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Martinez krijgt rekening gepresenteerd: "Tactische soep"

Martinez krijgt rekening gepresenteerd: "Tactische soep"

De Belgische voetbalbond heeft de intentie om langer door te gaan met Roberto Martinez als ...

120
120
Courtois streng: "Dodelijk en frustrerend voor doelman"

Courtois streng: "Dodelijk en frustrerend voor doelman"

Afgelopen woensdag kroonde Thibaut Courtois zich nog tot de held van de natie tegen Canada. Zo wist ...

98
98
Europese pers slacht Rode Duivels: "Een ramp!"

Europese pers slacht Rode Duivels: "Een ramp!"

De verwachtingen rond de Rode Duivels in aanloop naar het WK al niet bijzonder groot en dat blijkt ...

577
577
Spanning om te snijden bij Duivels: "Geen vriendenbende meer"

Spanning om te snijden bij Duivels: "Geen vriendenbende meer"

De Rode Duivels hebben zondagnamiddag een nieuwe mokerslag geïncasseerd op het WK in Qatar. Zo werd ...

815
815
Martinez: "Liep niets fout bij eerste tegengoal"

Martinez: "Liep niets fout bij eerste tegengoal"

Het ticket voor de 1/8ste finales van het wereldkampioenschap in Qatar hangt aan een zijden draadje ...

148
148
Zware rellen na België-Marokko: politie zet waterkanon in

Zware rellen na België-Marokko: politie zet waterkanon in

De Rode Duivels zullen nog serieus aan de bak moeten indien ze zich willen plaatsen voor de volgende ...

403
403
Vertonghen kookt: "Bepaalde dingen zeg ik nu beter niet"

Vertonghen kookt: "Bepaalde dingen zeg ik nu beter niet"

Het wereldkampioenschap van de Rode Duivels dreigt op een sisser te gaan uitdraaien. Na de gevleide ...

496
496
Martinez met grond gelijk gemaakt: "Grootste probleem van België"

Martinez met grond gelijk gemaakt: "Grootste probleem van België"

De Rode Duivels hebben zondagnamiddag een bedroevend resultaat neergezet tijdens hun tweede ...

1155
1155
Nieuwe blamage! Duivels pijnlijk onderuit tegen Marokko

Nieuwe blamage! Duivels pijnlijk onderuit tegen Marokko

De Rode Duivels zullen donderdag tegen Kroatië alles uit de kast moeten halen om te overleven op ...

312
312
Duivels missen smaakmaker in cruciale match

Duivels missen smaakmaker in cruciale match

Na de povere wedstrijd tegen Canada, besloot bondscoach Roberto Martinez enkele wijzigingen door te ...

121
121
Irritaties bij België-Marokko: "Moeten ze Hazard eerst vermoorden?!"

Irritaties bij België-Marokko: "Moeten ze Hazard eerst vermoorden?!"

De Rode Duivels speelden zondagmiddag tegen Marokko een betere eerste helft dan enkele dagen ...

186
186
Rode Duivel totaal onzichtbaar: "Haal hem van het veld!"

Rode Duivel totaal onzichtbaar: "Haal hem van het veld!"

De Rode Duivels wilden zich zondagnamiddag plaatsen voor de tweede ronde van het WK en speelden een ...

490
490
'Topaanwinst na zes maanden terug weg bij Barça'

'Topaanwinst na zes maanden terug weg bij Barça'

Terwijl het wereldkampioenschap op volle toeren draait, zijn de meeste Europese clubs bezig met het ...

109
109
Van Dijk blust Oranje-brandje: "Had ik niet mogen zeggen"

Van Dijk blust Oranje-brandje: "Had ik niet mogen zeggen"

Met 4 punten op 6 en een nog een wedstrijd tegen het zwakke Qatar voor de boeg, is Nederland goed op ...

36
36
Mol bij Rode Duivels? "Het is heel ambetant"

Mol bij Rode Duivels? "Het is heel ambetant"

Indien de Rode Duivels zondagnamiddag winnen van Marokko, zijn ze verzekerd van een plekje in de ...

126
126