Bornauw blinkt uit in Bundesliga: "Top 5 verdediger"

Bornauw blinkt uit in Bundesliga:

Het merendeel van de Bundesliga-Belgen kwam zaterdag al in actie, maar ook vandaag loopt met Sebastiaan Bornauw al minstens één landgenoot tussen de lijnen. De 21-jarige verdediger ruilde vorige zomer Anderlecht in voor FC Köln, dat volgens onze informatie ruim acht miljoen voor hem neertelde met 25% op een doorverkoop. Een bod dat Paars-Wit graag aanvaarde, want daar werd sinds de komst van Vincent Kompany niet echt meer op hem gerekend. Intussen groeide Bornauw echter uit tot een revelatie in Duitsland, waar hij zelfs al wordt getipt als een toekomstige topper. Wij legden ons oor er eens te luisteren.


GOALGETTER BORNAUW

Nochtans schoot de jeugdinternational, die zijn transfer naar Keulen vooral te danken heeft aan een prima EK U21 vorige zomer, eerder traag uit de startblokken. In zijn eerste wedstrijd voor Köln moest hij tegen Borussia Dortmund bijvoorbeeld meteen optornen tegen Paco Alcacer en Jadon Sancho. Daarna volgden nog zware nederlagen (4-0 en 0-4) tegen respectievelijk Bayern München en Hertha BSC. “In zijn eerste matchen ondervond Bornauw enkele problemen”, verklaart Thomas Reinscheid, redacteur bij Köln-fanzine Effzeh. “Vooral door het hogere tempo en de kwaliteit aan de overkant. Maar na zijn aanpassingsperiode verdedigt hij erg solide én blijkt hij zelfs een groot gevaar te zijn in de zestien van de tegenstanders.”De jonge defensieleider scoorde zelfs al vijf doelpunten, en dat uit een beperkt aantal kansen. Maar liefst 41 procent van zijn pogingen vliegen immers de netten, een indrukwekkende statistiek waarmee Bornauw zich zelfs helemaal bovenaan de Bundesliga nestelt. “Vooral dát heeft mij erg verrast. Voor een verdediger oogt hij erg gevaarlijk voor doel”, pikt Lars Werner, clubwatcher voor de krant Kölner Stadt-Anzeiger, in. Met zijn scorend vermogen zorgt Bornauw dus voor een serieuze surplus in het offensieve compartiment, maar zijn hoofdtaak bevindt zich uiteraard nog altijd vooral in de achterhoede. En ook daar stelt de jonge Belg niet teleur, waarbij hij duidelijk al stappen zette ten opzichte van zijn prestatie in het Lotto Park.

GROEIEN IN DUITSLAND

Als we de vergelijking maken met het vorige seizoen in Anderlecht zien we op diverse vlakken een positieve evolutie. Zo gaat Bornauw in de Bundesliga meer duels aan, die hij bovendien ook regelmatiger in zijn voordeel beslecht. Wat dat laatste betreft schroefde hij zijn statistieken zelfs met maar liefst zes procent op, en dat in het veeleisende Duitse voetbal. “Bornauw is fysiek echt indrukwekkend. Hij is sterk met het hoofd én kan goed tackelen”, vervolgt Werner, die daarin volmondig bijgetreden wordt door Reinscheid. “Zijn defensieve sterkte ligt vooral in zijn lichamelijke capaciteiten. Bornauw is bijna onverslaanbaar in de duels, al durft hij ook wel een risicovolle tackle inzetten. Herbekijk nog maar eens die op Thorgan Hazard!”Onverslaanbaar is misschien net een brug te ver, maar 62 procent aan geslaagde acties is een meer dan aardig gemiddelde. In de lucht is hij evenwel nog veel meer heer en meester, want met 68 procent aan gewonnen duels haalt de één meter 91 grote beer daar zelfs de top tien van Bundesliga-verdedigers – net zoals landgenoot Dedryck Boyata van Hertha Berlijn overigens. Een fikse stap vooruit, want ondanks zijn gestalte was dat in Anderlecht nog 'slechts' 57 procent. Qua intercepties en recuperaties wist Bornauw zijn niveau van in België dan weer simpelweg te handhaven, al is dat gezien de toch nog steeds aanzienlijke kloof tussen beide competities eigenlijk al een redelijk succes op zich. Hetzelfde geldt voor zijn balvastheid.

WERKPUNT: PASSING

Toch ligt daar het grootste werkpunt. Bornauw moest in Anderlecht vaak de opbouw verzorgen, maar zijn passing liet daarbij soms wat te wensen over. In Keulen ging zijn accuraatheid op dat gebied dan nog eens lichtjes achteruit, met vooral een matige score in de passes vooruit en over een langere afstand. Net zoals destijds bij Daniel Van Buyten, met wie hij het vaakst vergeleken wordt, lijkt hier dus nog heel wat ruimte voor verbetering te liggen. “Hij is sterk, snel en leert snel bij. Maar sta me toe om verder uit te weiden over zijn passing”, vertelt Reinscheid. “Akkoord, hij is geen Gerard Piqué of dergelijke. Maar onder ex-coach Achim Beierlorzer trapte Köln in de eerste elf weken wel de meeste lange ballen van de Bundesliga.”“Om Bornauw wat uit de wind te zetten: het is dus lang niet alleen zijn schuld dat zijn passing-cijfers niet even top ogen als zijn overige statistieken”, luidt het. Ook Werner springt bij in dit onderwerp. “Hij heeft nog enkele zwaktes in zijn spel, vooral in het opbouwende gedeelte. Maar daar kan hij nog aan werken”, is hij van mening dat Bornauw gerust ook in dat aspect van het spelletje nog de nodige stappen kan zetten. Mogelijk vormt het wel een verklaring waarom Kompany het, ondanks zijn sympathie voor zijn jeugdige pupil, niet zag zitten om van hem zijn vaste defensiepartner te maken. In de filosofie van de Paars-Witte speler-inspirator zijn de kwaliteiten aan de bal tenslotte minstens net zo belangrijk centraal achterin.

PUBLIEKSLIEVELING EN LEIDER

Bovendien kon Anderlecht het geld goed gebruiken, al waren niet alle supporters even tevreden met het vroege vertrek van het kind van het huis. Dankzij zijn doelpunten en fysieke kracht sloot ook de Keulse achterban Bornauw snel in de harten. Met zijn leiderscapaciteiten wordt hij nu zelfs al getipt om volgend jaar de aanvoerdersband over te nemen van Jonas Hector, die gelinkt wordt aan een transfer richting Premier League. Straffe kost voor een 21-jarige nieuwkomer. “Ondanks zijn jonge leeftijd bewees Bornauw al dat hij een natuurlijke leider is”, bevestigt Reinscheid. “De aanwezigheid van jonge verdedigers als Katterbach en Jakobs dragen daar natuurlijk wel toe bij. Maar ook naast het veld is hij al een publiekslieveling.“Hij had onder meer een rol in de clubdocumentaire 'FC 24/7' en kwam daarin over als een uiterst nuchtere persoon. Daarnaast speelt hij bijvoorbeeld ook vaak piano, iets wat de club al postte op haar Instagram stories”, klinkt het enthousiast over onze landgenoot zijn maturiteit. Opnieuw beaamt Werner de woorden van zijn collega. “Hij is erg volwassen voor zijn leeftijd. Zelfs in interviews toont hij zich erg zelfverzekerd”, is ook hij onder de indruk. Zeker geen overbodige kwaliteit in Duitsland, waar de roddelpers misschien wel nog meer dan de Britse tabloids op de loer liggen om elke misstap uit te buiten. Over Bornauw valt echter weinig slechts te rapen, integendeel: net zoals óp het veld houdt hij zich ook ernaast moeiteloos staande.

QUALITY PLAYER EN RISING STAR

In tegenstelling tot de Jupiler Pro League is het seizoen in Duitsland nog lang niet afgelopen. Alles kan in de komende weken dus nog gebeuren, maar hoe dan ook maakte Bornauw al stevig naam voor zichzelf bij onze oosterburen. “Seb is duidelijk een rising star in de Bundesliga. Ik zou zelfs zeggen dat hij tot de top vijf behoort van de jonge centrale verdedigers. En dat is een enorme verdienste iemand die 'maar' bij Köln speelt”, besluit Reinscheid. “Ondanks zijn hoge aankoopprijs was ik toch wel verrast dat hij zulk een groei doormaakte. Bornauw toonde al meermaals zijn grote klasse, en ik denk dat hij zelfs het potentieel heeft om nóg verder door te groeien. Tot nu toe blijkt hij alleszins een geweldige aankoop te zijn voor Köln!”Werner kan die mening alleen maar kracht bijzetten. “Ik denk dat hij een geweldige toekomst voor zich heeft, want ook volgens mij beschikt Sebastiaan nog over een enorme progressiemarge. Misschien kan hij inderdaad dus wel uitgroeien tot een rising star, maar hij is nu al met zekerheid een quality player in de Bundesliga. Bovendien is hij ook nog erg jong, wat logischerwijs betekent dat hij zich de komende jaren nog flink kan verbeteren. Waarom zeiden jullie nu ook alweer dat Anderlecht hem voor die relatieve lage prijs liet gaan?”

POLL: Verdient Bornauw een selectie voor de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

'Van Bommel overweegt drastische ingreep bij Antwerp'
'Van Bommel overweegt drastische ingreep bij Antwerp'

Antwerp kreeg tegen KV Mechelen al voor de derde competitiematch op rij de nul niet van het bord. ...

99
99
Eden Hazard trekt voetbalschoenen opnieuw aan
Eden Hazard trekt voetbalschoenen opnieuw aan

Terwijl broer Thorgan stilaan zijn stempel drukt bij Anderlecht blijft het stil rond Eden Hazard. De ...

115
115
Raman zet Riemer voor schut met bizarre actie: "Hopeloos"
Raman zet Riemer voor schut met bizarre actie: "Hopeloos"

Door de blessure van Kasper Dolberg kreeg en greep Luis Vazquez zondag zijn kans bij Anderlecht. ...

193
193
<strong>Het ontspoort volledig bij zorgwekkend Antwerp FC</strong>
Het ontspoort volledig bij zorgwekkend Antwerp FC

Op het gebied van de kansencreatie, de kwaliteit van de kansen, en de dreiging voor het doel, zit ...

232
232
Kompany beseft: "Dit wordt een heel zware test"
Kompany beseft: "Dit wordt een heel zware test"

Burnley speelt morgenavond een zeer belangrijk duel tegen Luton Town. De Clarets mogen die partij ...

38
38
Degryse kritisch: "Dat is geen excuus voor Deila"
Degryse kritisch: "Dat is geen excuus voor Deila"

Club Brugge moet de criticasters de mond gaan snoeren. Die kritiek neemt toe nadat Blauw-Zwart vier ...

103
103
De Boeck greep net naast topjob: "Kozen voor iemand anders"
De Boeck greep net naast topjob: "Kozen voor iemand anders"

KV Kortrijk kende een zeer moeilijke zomer. Een mercato die niet echt geslaagd was wegens ...

100
100
Anderlecht weigerde dit opvallende voorstel voor Dupé
Anderlecht weigerde dit opvallende voorstel voor Dupé

RSC Anderlecht zag in de zomer Bart Verbruggen en Hendrik Van Crombrugge andere oorden opzoeken. Het ...

369
369
Anderlecht eert Paul Van Himst op prachtige wijze
Anderlecht eert Paul Van Himst op prachtige wijze

Paul Van Himst is vandaag 80 jaar geworden. De meest legendarische speler ooit van RSC Anderlecht ...

122
122
De  Bilde ziet dit groot probleem bij Club Brugge
De Bilde ziet dit groot probleem bij Club Brugge

Club Brugge blijft wisselvallig voor de dag komen. Tegen STVV speelden ze 1-1 nadat ze weer niet ...

218
218
Is het huwelijk tussen Mazzu en Charleroi weldra over?
Is het huwelijk tussen Mazzu en Charleroi weldra over?

Felice Mazzu zal grote spijt hebben dat hij Union SG verliet. De trainer kende nadien een ...

129
129
Vrancken opvallend positief: "Heel goed"
Vrancken opvallend positief: "Heel goed"

KRC Genk krijgt de trein maar niet op de rails. De Limburgers speelden 3-3 tegen KVC Westerlo. ...

142
142
Weldra vijfde Belg in de Major League Soccer?
Weldra vijfde Belg in de Major League Soccer?

In de Major League Soccer spelen heel wat grote namen, met uiteraard Lionel Messi als de grootste. ...

40
40
Bonsu Baah riskeert zware straf na discutabel rood
Bonsu Baah riskeert zware straf na discutabel rood

Het werd voor KRC Genk een baalweekend, want de Limburgers konden al voor de vierde opeenvolgende ...

298
298
Barcelona pakt uit: astronomisch prijskaartje voor sensatie
Barcelona pakt uit: astronomisch prijskaartje voor sensatie

Vorig seizoen wist FC Barcelona na vier jaar opnieuw de titel te pakken in La Liga, waarmee ze hopen ...

81
81