De diagnose van Didillon: 4 interessante opties voor Anderlecht

De diagnose van Didillon: 4 interessante opties voor Anderlecht

Arme Thomas Didillon. De 24-jarige Fransman voelde zich als een vis in het water onder de Genkse lat, maar keert nu met frisse tegenzin toch terug naar Anderlecht. Daar lijkt weinig toekomst voor hem weggelegd, want Vincent Kompany gelooft duidelijk niet in zijn kunnen. Paars-Wit zit zo straks dus met een zoveelste overtollige speler voor wie het op zoek moet naar een overnemer opgezadeld, op zich niet meteen het leukste vooruitzicht. Al liggen er toch een aantal interessante opties op tafel.


Een prima transfer. Dat was amper een dik jaar geleden, een paar maanden na de aankomst van Didillon in het Lotto Park, nog het eensgezinde oordeel. In de play-offs kende de doelman echter een dip, waardoor hier en daar twijfel ontstond over zijn kwaliteiten. Vermits vooral het voetballende aspect daarbij stroef verliep, was het al snel de vraag hoe hij zou passen in de filosofie van Kompany. Die besloot het nog één wedstrijd aan te zien, maar drong na de verloren openingsmatch al snel aan op de rekrutering van Hendrik Van Crombrugge. Een juiste keuze, zo bleek, vermits het nieuwe sluitstuk de Brusselaars in een moeizame campagne meer dan eens overeind hield. Didillon verkommerde terwijl op de bank of tribune.

1. VERKOPEN
Aangezien ze in Genk daarentegen net met een keepersprobleem kampten, volgde in januari een logische oplossing. De Limburgers legden 550 duizend euro neer om de doelman te huren, met een aankoopoptie van 1,65 miljoen. Allerminst uit de lucht gegrepen bedragen, want opgeteld kon Anderlecht op die manier haar volledige investering van 2,2 miljoen exact recupereren. Nu zal het daarvoor dus net iets creatiever uit de hoek moeten komen, want Genk heeft dankzij een clausule in de huurovereenkomst nog steeds 25 procent van de transferrechten in handen. Toch vallen er misschien wel zaakjes te doen voor Paars-Wit.



Dankzij zijn goede prestaties in de Luminus Arena bedraagt de waarde van Didillon volgens Transfermarkt vandaag 2,8 miljoen. Indien de recordkampioen die som straks werkelijk kan incasseren, gaat daarvan 700 duizend euro naar Genk. En houdt Anderlecht, het reeds geïnde huurgeld inclusief, zelf ruim 2,6 miljoen over. Een betere oogst dan wat een gelichte optie had opgebracht dus, wat zelfs bij elk bod hoger dan zijn aankoopbedrag het geval is. In dat opzicht kan zijn terugkeer goed nieuws betekenen – en een domme zet van Genk, dat dan meer winst laat liggen. Tenminste, áls Michael Verschueren een goede deal kan vinden.

2. RUILEN
Is het niet voor een mooie som, dan misschien wel voor een andere speler met méér perspectieven in ruil. Jean Butez van Moeskroen bijvoorbeeld, die al een tijdje gelinkt wordt aan een verhuis naar het Lotto Park, al hoeft dat uiteraard niet per se een doelman te zijn. Ook in de jacht naar een opvolger voor Nacer Chadli, of eventuele versterkingen elders op het veld, kan Didillon immers als pasmunt dienen. Zeker binnen de Jupiler Pro League, waar hij ondanks zijn status als verstoteling in Anderlecht zijn waarde toch al meer dan bewezen heeft. En clubs die op zoek zijn naar een nummer één hem zeker het overwegen waard achten.



KV Mechelen bijvoorbeeld, waar Yannick Thoelen nog even in de lappenmand ligt en pakweg Aster Vranckx – mits een opleg – dan wie weet plots wél betaalbaar wordt. Doorheen onze competitie zien we zo nog een paar potentiële opportuniteiten, zoals KV Kortrijk en Terem Moffi. Indien dan Didillon in de mix wordt betrokken, kunnen de Brusselaars de prijs dus mogelijk aanzienlijk drukken in dossiers die anders allicht te duur uit zouden vallen. En, zeker wanneer er geen bijkomend bedrag wordt opgelegd, ontkomen aan het gedeelte dat normaal naar Genk vloeit. Een nieuwe win-winsituatie zien te vinden is dus de boodschap.

3. VERHUREN
Al kan die clausule tevens op een andere manier vermeden worden. In de nijpende zoektocht naar fondsen kan Anderlecht een onmiddellijke transfer wellicht beter gebruiken, maar vermoedelijk wordt dan niet het onderste uit de kan geschraapt. Het coronavirus zorgde namelijk voor een keldering van de markt, zowel in binnen –als buitenland. Vooral aanstaande zomer lijkt dan ook niet het meest geschikte moment om tot verkoop over te gaan, of toch niet als de speler in kwestie later nog een hogere som kan opbrengen. Voor Didillon, die zeker voor een doelman nog steeds erg jong is, gaat die bedenking alvast ongetwijfeld op.



Anderlecht kan er daarom ook voor kiezen om het sluitstuk, die nog onder contract ligt tot 2022, een extra (half)jaar in de etalage te zetten bij een andere ploeg. De hoop is dan dat hij zich opnieuw in de kijker kan spelen én de markt tegen dan enigszins hersteld is, maar hoe dan ook zou de verplichting aan Genk – die naar verluidt enkel deze zomer van tel is – wegvallen. Misschien kan Paars-Wit bij de nieuwe huurder dan zelfs een veel duurdere aankoopoptie van pakweg drie à vier miljoen laten opnemen. En, net zoals Genk straks met Ianis Hagi of Club Brugge met Sofyan Amrabat, nog wat winst boeken op een overbodige speler.

4. NIEUWE KANS
De meest onwaarschijnlijke optie, die omwille van die reden dan ook pas als laatste aan bod komt. Anderlecht wil niet verder met Didillon en andersom, maar in het verleden zagen we wel meer clubs en spelers de strijdbijl begraven. Een belangrijke voorwaarde is dan natuurlijk wel dat Van Crombrugge andere oorden opzoekt, wat niet meteen in de planning zit. De gesprekken over een nieuw en verbeterd contract voor de steunpilaar verlopen in een constructieve sfeer, en beiden blijven liefst aan elkaar trouw. Toch weet je maar nooit welke club zich nog concreet aanbiedt. En, vooral, met hoeveel centen die over de brug komt.



Leuren met Van Crombrugge zal niet gebeuren. Als bijvoorbeeld Ajax straks 10 miljoen voor hem veil heeft, doen zowel de doelman als Anderlecht echter een prima zaak. Al wordt de focus dan wel snel verlegd van een extra doublure, sowieso een prioriteit, naar een nieuwe nummer één. De namen vliegen ons nu al rond de oren, maar vanuit een strikt economisch standpunt zou het wel eens verstandiger kunnen zijn om Didillon een kans op eerherstel te gunnen. Op voorwaarde dat die zelf de knop kan omdraaien en de fans hem zijn eerdere uitspraken vergeven uiteraard. En vooral ook de band met Kompany nog te herstellen valt.

POLL: Wat moet Anderlecht volgens u doen met Didillon?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval
Drama RWDM: Aanwinst betrokken bij zwaar verkeersongeval

RWDM zit momenteel in volle degradatiestrijd en tankte de afgelopen weken vertrouwen met een paar ...

2
2
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'
'Buitenkans voor Club Brugge: volgende zomerdeal op til'

Terwijl het van alle Belgische ploegen nog het zwaarste schema afwerkt blijkt Club Brugge ook al het ...

45
45
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'
'Antwerp onthult zomerplannen: rampscenario afgewend'

Na de zege tegen Cercle Brugge hoopt Antwerp alsnog een rol van betekenis te spelen in de play-offs, ...

115
115
<strong>Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’</strong>
Club Brugge’s toekomstige ster: ‘de nieuwe Osimhen’

Club Brugge heeft de veelbelovende Nigeriaanse spits Etiosa Ighodaro hoog op hun verlanglijstje ...

274
274
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'
'Vanhaezebrouck buitenspel: AA Gent all-in voor dure vogel'

De dagen van Hein Vanhaezebrouck bij AA Gent zijn geteld, en dus wordt de coach tot zijn eigen ...

151
151
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'
Schandaal Snelders: 'Analist komt met reactie op aantijgingen'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

387
387
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk
Hayen moet puzzelen: Club Brugge mist viertal tegen Genk

Alles loopt op wieltjes voor Club Brugge sinds de intrede van Nicky Hayen, die in het tweeluik tegen ...

578
578
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'
'Vanhaezebrouck vertrekt bij AA Gent: exacte reden bekend'

De voorbije maanden werd er duchtig gespeculeerd over de toekomst van Hein Vanhaezebrouck. Volgens ...

455
455
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'
Lukaku terug naar Chelsea? 'Pochettino licht tipje van sluier'

Waar ligt de toekomst van Romelu Lukaku (30)? Het is een vraag die komende transferzomer opnieuw op ...

104
104
'Baro is het kotsbeu en neemt topdossier zélf in handen'
'Baro is het kotsbeu en neemt topdossier zélf in handen'

AA Gent staat voor het eind van een hoofdstuk. Hein Vanhaezebrouck zal na dit seizoen afzwaaien in ...

283
283
Alarmfase rood bij Oranje: "Ik zou gewoon afbellen voor EK"
Alarmfase rood bij Oranje: "Ik zou gewoon afbellen voor EK"

Kopzorgen voor Nederland. Met het EK in Duitsland in aantocht kampt Oranje met het nodige ...

118
118
Vertonghen toont zich van minst fraaie kant: "Venijnig"
Vertonghen toont zich van minst fraaie kant: "Venijnig"

RSC Anderlecht liep op het veld van KRC Genk tegen een zure nederlaag aan. Paars-Wit slikte in het ...

391
391
Standard begaat kapitale fout: "Zo bouw je geen nieuwe ploeg"
Standard begaat kapitale fout: "Zo bouw je geen nieuwe ploeg"

Standard kon het afgelopen weekend opnieuw niet winnen in de Europe Play-offs. De Rouches speelden ...

209
209
'Club Brugge krijgt gigaboost voor titel'
'Club Brugge krijgt gigaboost voor titel'

Club Brugge doet steeds meer mee om de titel. Na een zege op het veld van Union SG naderde ...

484
484
'Modric doet monden openvallen met toekomstbeslissing'
'Modric doet monden openvallen met toekomstbeslissing'

Luka Modric (38) is een van de oudgedienden in de kern van Real Madrid. De Kroaat ziet zijn contract ...

155
155