Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Foto: Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Hoeveel profclubs blijven over? Dat was de vraag op 8 april nadat de licentiecommissie maar liefst zeven van de 24 ploegen naar een tweede zit bij het BAS verwees. Die blijkt de slechte leerlingen echter een pak gunstiger gezind, want met uitzondering van het ter ziele gegane Lokeren lijkt iedereen zich te zullen redden. Vooral de zoveelste deliberatie van Moeskroen doet daarbij wel alom stevig de wenkbrauwen fronsen. En zorgt weer voor wat extra ballast in de zoektocht naar een correct besluit van het seizoen.

Standard, Moeskroen en Lommel kregen reeds groen licht van het BAS, KV Oostende hoopt snel te volgen. Ook in Roeselare en Virton hebben ze er een goed oog in dat alles wel in orde geraakt, wat betekent dat ieder van de zes probleemgevallen – Lokeren was zoals gezegd al uitgeteld – de dans wellicht ontspringt. Een zegen, zou je dan kunnen denken, want een maand geleden zaten we nog met de handen in het haar over de toekomst van het Belgisch voetbal. Hoewel uiteraard lang niet alle zorgen de wereld uit zijn, lijkt een hervorming vandaag dan al heel wat minder urgent. Al ziet het er tegelijkertijd net meer en meer naar uit dat zulk een ingreep onvermijdelijk is om de stopgezette campagne zonder kleerscheuren te voltooien.

80% MEERDERHEID

Om meteen ter zake te komen: zoals verwacht gaf Waasland-Beveren al aan stappen te ondernemen bij een eventuele degradatie na 29 speeldagen. Een discussie die ontweken werd mocht Moeskroen voor de bijl zijn gegaan, want dan namen de Waaslanders al zeker hun plaats in. Nu dat niet gebeurde, dreigt de huidige hekkensluiter – die zich mathematisch wel nog kon handhaven – alsnog de pineut te worden indien de stand van vandaag als definitief wordt beschouwd. In tegenstelling tot de stop op zich, na het verdict van de Nationale Veiligheidsraad slechts een formaliteit, is daarvoor wel een meerderheid van 80 procent nodig.Hetzelfde geldt voor een wijziging aan het format naar 18 teams, een oplossing die al vaak geopperd werd – en zich na de redding van Moeskroen en allicht ook Oostende nog meer opdringt. Behalve Waasland-Beveren volgen ook Beerschot en OH Leuven alle ontwikkelingen immers met argusogen op, net zoals Westerlo. Die laatste heeft wel minder in de pap te brokken, want een uitbreiding naar 20 ploegen lijkt al helemaal van tafel nu naast Deinze en RDWM ook Lierse Kempenzonen en Seraing een proflicentie kregen. Als straks Roeselare en Virton nog victorie kraaien, is er al geen sprake meer van een tekort aan clubs voor 1B.

18 CLUBS IN 1A?

Daarmee willen we niet zeggen dat de formule van tweede klasse geen fikse opknapbeurt verdient, maar indien alleen Lokeren verdwijnt blijft de gevreesde chaos wel ietwat achterwege. Desalniettemin begrijpen we dat Waasland-Beveren het vagevuur te allen tijde wil ontlopen, net zoals Beerschot en OH Leuven er zo snel mogelijk aan willen ontsnappen. Nu zij niet kunnen profiteren van een ander zijn ondergang, lijkt een terugkeer naar 18 teams op het hoogste niveau dan ook de enige manier om iedereen tevreden te houden. Enkel Westerlo blijft dan verweesd achter, maar nogmaals: daar hebben ze net iets minder recht tot klagen.Mochten ze in 't Kuipje écht gefrustreerd zijn, kunnen de Kemphanen wel altijd nog een stok in de wielen steken. Een competitie met 18 clubs betekent namelijk een al dan niet tijdelijke afschaffing van de play-offs, iets waar KRC Genk, AA Gent en Charleroi alvast fervent tegenstander van zijn. Als zij die positie ook tot uiting brengen in hun stemgedrag, tellen we dankzij het groter gewicht van de G5 al acht contra's op 44 mogelijke stemmen. Amper één medestander volstaat dan dus al om de benodigde meerderheid van 80 procent te doorbreken, een stem die ze in dat scenario wie weet wel bij een misnoegd Westerlo kunnen opscharrelen.

KRUIS ERDOOR?

Ook om de huidige stand definitief te maken, is zoals gezegd eenzelfde overwicht vereist. Zo niet schrijven de reglementen voor dat het seizoen nietig wordt verklaard, een optie die Waasland-Beveren eveneens genegen is. Logisch ook, want dan zijn ze op de Freethiel sowieso gered in plaats van de dupe – al blijft het onduidelijk hoe zal worden bepaald wie in dat laatste geval hun plek inneemt. Vermits zowat iedereen Club Brugge de titel gunt, lijkt het wel weinig waarschijnlijk dat de Waaslanders genoeg steun vinden om het forfait af te dwingen. Toch is de kans niet geheel onbestaande, te beginnen met de reeds genoemde ploegen.Genk, Gent en Charleroi zijn er, alle sympathie voor de Brugse concurrent ten spijt, bij een annulering immers tenminste van verzekerd dat hun geliefde PO's intact blijven. Al koesteren die laatste twee wellicht net iets te zeer het Europese ticket dat ze momenteel in handen hebben om nu nog van koers te wijzigen. Een ander verhaal in Anderlecht en zelfs Antwerpen, ofwel de teams die het felst tegen de stopzetting gekant waren. Vooral Antwerp heeft enerzijds weinig baat bij een totale nietigverklaring van de voorbije campagne, maar misschien laat Paul Gheysens wel geen kans onbenut om Bart Verhaeghe een hak te zetten.

NEDERLAND VS. FRANKRIJK

Dit alles om de wirwar van eigenbelangen te schetsen, waarbij partijen die pre-stopzetting nog in het tegenovergestelde kamp stonden zich straks plots weer zij aan zij kunnen bevinden. En álles dus mogelijk blijft, zeker wanneer we de conflicterende voorbeelden uit Nederland en Frankrijk erbij nemen. Zo werd in de Eredivisie gekozen om geen kampioen en degradanten toe te wijzen, maar de Europese tickets wél op basis van het klassement te verdelen. In dat scenario zouden AA Gent en Charleroi zich dus alsnog kunnen verenigen met Genk en Waasland-Beveren om het format met 16 clubs – en daarmee ook het vel van die laatste – te redden.Kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap, de Nederlandse equivalenten van Beerschot en OH Leuven, beloofden wel al het er niet bij te laten. Het omgekeerde verhaal in Frankrijk, waar wél gevolg werd gegeven aan de stand – en het gedupeerde Amiens bijgevolg dan weer een petitie opstartte. Het geeft perfect weer hoe altijd wel iemand aan het kortste eind trekt, en solidariteit een relatief begrip wordt wanneer het eigen hachje op het spel staat. Al het gebakkelei aan de top ten spijt, zijn de belangen onderin – en in tweede klasse – allicht dan ook het grootst. Benieuwd of de voorstanders van de PO's daar rekening mee houden.

KNOPEN DOORHAKKEN

Noch in Nederland, noch in Frankrijk werd namelijk geopteerd voor een uitbreiding van het aantal ploegen in eerste klasse. In België lijkt het na de beslissingen van het BAS echter de enige manier om rechtszaken te ontlopen, ook al kost dat dan de eindrondes. Anders mogen we er immers gerust prat op gaan dat de onvermijdelijke verliezers – Waasland-Beveren, Beerschot en/of OH Leuven – procedures zullen opstarten. Per slot van rekening gaan we begin augustus vast niet terug van start met speeldag 30 en het tweede luik van de promotiefinale, wat dit hele debat overbodig zou maken. Neen, stilaan moeten er eindelijk eens wat knopen doorgehakt worden. Jammer dat het BAS naliet om een handje te helpen door hetzelfde te doen.

POLL: Wat is volgens u de eerlijkste oplossing?

Sambi Lokonga pakt uit met verrassing bij Arsenal

Clement laat zich uit over vertrek Lang en CDK

De Bilde duidt dramatische situatie aan bij Anderlecht

Vandaag 25 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij ruim 550 euro met 10 euro inzet op speeldag 1!

Vrijdag werd de Jupiler Pro League op gang getrapt met een heuse topper tussen Standard en KRC Genk. ...

16
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Recordtransfer Club, RSCA haalt vervanger Lokonga

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

637
{insert image alt}

Standard rekent op goals van nieuwe spits

Standard kan terugblikken op een geslaagde competitieopener tegen KRC Genk. Die goede prestatie ...

31
{insert image alt}

Oorzaak breuk tussen Alderweireld en Spurs bekend

De situatie van Toby Alderweireld is bij Tottenham Hotspur al langer niet optimaal, en daardoor ...

119
{insert image alt}

De Bilde duidt dramatische situatie aan bij Anderlecht

Zondag opent RSC Anderlecht haar seizoen in de derby tegen Union. Sporting haalde al meerdere knappe ...

217
{insert image alt}

Clement laat zich uit over vertrek Lang en CDK

Met Stanley Nsoki heeft Club Brugge haar eerste zomeraanwinst aangetrokken. Toch mag er nog heel wat ...

407
{insert image alt}

Sambi Lokonga pakt uit met verrassing bij Arsenal

De kop is eraf voor Albert Sambi Lokonga. Zaterdagavond werkte de nieuwste Gunner zijn eerste ...

382
{insert image alt}

Vossen zet grote blunder heerlijk recht

Zulte Waregem haalde tegen OH Leuven niet de drie punten, maar Jelle Vossen zal toch een beetje ...

127
{insert image alt}

'Anderlecht krijgt tegenslag in zoektocht nieuwe spits'

Volgens Le 10 Sport probeert Paars-Wit om Mohamed Bayo naar het Lotto Park te lokken. De 22-jarige ...

305
{insert image alt}

'Ajax gaat voor tweede Nederlandse toptransfer'

Ajax wil nog een extra buitenspeler aan zijn selectie toevoegen en heeft zijn pijlen naar verluidt ...

131
{insert image alt}

Clement komt met ambitieus jeugdplan bij Club Brugge

Bij Club Brugge krijgt de jeugd met mondjesmaat steeds meer speelkansen. Dat is een goede zaak. ...

422
{insert image alt}

Voor vijf spelers lijkt het over en out te zijn bij Anderlecht

Vincent Kompany maakte zijn selectie bekend voor de partij tegen Union SG. Een aantal jongens haalde ...

524
{insert image alt}

Antwerp: veel transfers maar voorlopig geen titelkandidaat

De voetbaljaargang 2021-2022 is begonnen Wat mogen we verwachten van de Belgische ...

266
{insert image alt}

Wijnaldum legt uit waarom hij Liverpool verliet

Paris Saint-Germain-aanwinst Georginio Wijnaldum kijkt met een goed gevoel terug op zijn periode bij ...

113
{insert image alt}

Van Himst en Kompany: "Iemand voor de absolute wereldtop"

Jérémy Doku was in de Jupiler Pro League al snel een speler van de buitencategorie. Een talent ...

491
{insert image alt}

EXCLUSIEF: "Hij wordt een smaakmaker bij Anderlecht"

RSC Anderlecht haalde Kristoffer Olsson weg bij Krasnodar. De 26-jarige Zweedse international ...

471
{insert image alt}

"Als hij fit blijft, kan AA Gent wel eens dé verrassing worden dit seizoen"

De voetbaljaargang 2021-2022 is begonnen Wat mogen we verwachten van de Belgische ...

292

Gisteren 24 Juli 2021

{insert image alt}

Blessin haalt hard uit na pandoering KVO

KV Oostende was vorig seizoen nog dé revelatie van het seizoen, maar de kans lijkt zeer klein dat ...

261
{insert image alt}

Seraing mist zijn start in 1A: "We misten ervaring en felheid"

Seraing maakte zaterdag zijn wederoptreden op het hoogste niveau na 25 jaar afwezigheid, maar is er ...

86
{insert image alt}

Bart Raes duidt potentiële revelatie van het seizoen aan

De Jupiler Pro League is dit weekend weer op gang getrapt en het wordt reikhalzend uitkijken naar ...

304
{insert image alt}

AA Gent grijpt alsnog naast talentvolle winger

AA Gent was deze zomer al zeer actief op de transfermarkt. De Buffalo's haalden al zeven nieuwe ...

147
{insert image alt}

Brys baalt: "We hebben twee punten verloren"

Marc Brys sleepte enkele dagen geleden nog de Trofee Raymond Goethals in de wacht als beste trainer ...

79
{insert image alt}

'KV Oostende hengelde naar tweede speler van Standard'

KV Oostende heeft zijn start in de Jupiler Pro League volledig gemist door met 0-3 onderuit te gaan ...

100
{insert image alt}

Still beleeft droomdebuut bij Charleroi met ruime zege bij kustploeg

Een slim spelend Charleroi heeft meteen zijn eerste zege van het seizoen geboekt aan de kust. De ...

153
{insert image alt}

Amuzu krijgt promotie bij Anderlecht

Bij Anderlecht kijken ze dit seizoen weer naar de producten van Neerpede om de ploeg weer naar de ...

438
{insert image alt}

Beerschot maakt datum voor rest van match tegen Cercle bekend

De eerste speeldag van de Jupiler Pro League is nog niet eens voorbij en de eerste kalenderkwestie ...

213
{insert image alt}

De Winter scoort knap bij officieus debuut voor Juventus (🎥)

Juventus lijkt alsmaar meer in te zetten op jonge Belgen, want met Joseph Nonge Boende en Samuel ...

135
{insert image alt}

Nsoki reageert op transfer naar Club Brugge

Club Brugge heeft er lang op moeten wachten, maar wist zaterdag eindelijk zijn eerste aanwinst voor ...

607
{insert image alt}

'Beerschot-Cercle wordt wellicht de komende dagen nog gespeeld'

De eerste speeldag van de Jupiler Pro League is nog niet eens voorbij en de eerste kalenderkwestie ...

91
{insert image alt}

'Alderweireld rondt verrassende transfer zondag al af'

De situatie van Toby Alderweireld is bij Tottenham Hotspur al langer niet optimaal, en daardoor ...

699
{insert image alt}

Kompany haalt verrassende naam bij eerste selectie Anderlecht

Anderlecht begint straks aan zijn derde seizoen in het tijdperk-Kompany en de verwachtingen zijn na ...

601
{insert image alt}

KV Oostende heeft spits beet, Theate dicht bij vertrek

KV Oostende opent zaterdagavond zijn seizoen met een interessante affiche tegen Charleroi, maar toch ...

113