Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Ballast v/h BAS: waarom JPL-stemming een zware klus wordt

Hoeveel profclubs blijven over? Dat was de vraag op 8 april nadat de licentiecommissie maar liefst zeven van de 24 ploegen naar een tweede zit bij het BAS verwees. Die blijkt de slechte leerlingen echter een pak gunstiger gezind, want met uitzondering van het ter ziele gegane Lokeren lijkt iedereen zich te zullen redden. Vooral de zoveelste deliberatie van Moeskroen doet daarbij wel alom stevig de wenkbrauwen fronsen. En zorgt weer voor wat extra ballast in de zoektocht naar een correct besluit van het seizoen.


Standard, Moeskroen en Lommel kregen reeds groen licht van het BAS, KV Oostende hoopt snel te volgen. Ook in Roeselare en Virton hebben ze er een goed oog in dat alles wel in orde geraakt, wat betekent dat ieder van de zes probleemgevallen – Lokeren was zoals gezegd al uitgeteld – de dans wellicht ontspringt. Een zegen, zou je dan kunnen denken, want een maand geleden zaten we nog met de handen in het haar over de toekomst van het Belgisch voetbal. Hoewel uiteraard lang niet alle zorgen de wereld uit zijn, lijkt een hervorming vandaag dan al heel wat minder urgent. Al ziet het er tegelijkertijd net meer en meer naar uit dat zulk een ingreep onvermijdelijk is om de stopgezette campagne zonder kleerscheuren te voltooien.

80% MEERDERHEID
Om meteen ter zake te komen: zoals verwacht gaf Waasland-Beveren al aan stappen te ondernemen bij een eventuele degradatie na 29 speeldagen. Een discussie die ontweken werd mocht Moeskroen voor de bijl zijn gegaan, want dan namen de Waaslanders al zeker hun plaats in. Nu dat niet gebeurde, dreigt de huidige hekkensluiter – die zich mathematisch wel nog kon handhaven – alsnog de pineut te worden indien de stand van vandaag als definitief wordt beschouwd. In tegenstelling tot de stop op zich, na het verdict van de Nationale Veiligheidsraad slechts een formaliteit, is daarvoor wel een meerderheid van 80 procent nodig.



Hetzelfde geldt voor een wijziging aan het format naar 18 teams, een oplossing die al vaak geopperd werd – en zich na de redding van Moeskroen en allicht ook Oostende nog meer opdringt. Behalve Waasland-Beveren volgen ook Beerschot en OH Leuven alle ontwikkelingen immers met argusogen op, net zoals Westerlo. Die laatste heeft wel minder in de pap te brokken, want een uitbreiding naar 20 ploegen lijkt al helemaal van tafel nu naast Deinze en RDWM ook Lierse Kempenzonen en Seraing een proflicentie kregen. Als straks Roeselare en Virton nog victorie kraaien, is er al geen sprake meer van een tekort aan clubs voor 1B.

18 CLUBS IN 1A?
Daarmee willen we niet zeggen dat de formule van tweede klasse geen fikse opknapbeurt verdient, maar indien alleen Lokeren verdwijnt blijft de gevreesde chaos wel ietwat achterwege. Desalniettemin begrijpen we dat Waasland-Beveren het vagevuur te allen tijde wil ontlopen, net zoals Beerschot en OH Leuven er zo snel mogelijk aan willen ontsnappen. Nu zij niet kunnen profiteren van een ander zijn ondergang, lijkt een terugkeer naar 18 teams op het hoogste niveau dan ook de enige manier om iedereen tevreden te houden. Enkel Westerlo blijft dan verweesd achter, maar nogmaals: daar hebben ze net iets minder recht tot klagen.



Mochten ze in 't Kuipje écht gefrustreerd zijn, kunnen de Kemphanen wel altijd nog een stok in de wielen steken. Een competitie met 18 clubs betekent namelijk een al dan niet tijdelijke afschaffing van de play-offs, iets waar KRC Genk, AA Gent en Charleroi alvast fervent tegenstander van zijn. Als zij die positie ook tot uiting brengen in hun stemgedrag, tellen we dankzij het groter gewicht van de G5 al acht contra's op 44 mogelijke stemmen. Amper één medestander volstaat dan dus al om de benodigde meerderheid van 80 procent te doorbreken, een stem die ze in dat scenario wie weet wel bij een misnoegd Westerlo kunnen opscharrelen.

KRUIS ERDOOR?
Ook om de huidige stand definitief te maken, is zoals gezegd eenzelfde overwicht vereist. Zo niet schrijven de reglementen voor dat het seizoen nietig wordt verklaard, een optie die Waasland-Beveren eveneens genegen is. Logisch ook, want dan zijn ze op de Freethiel sowieso gered in plaats van de dupe – al blijft het onduidelijk hoe zal worden bepaald wie in dat laatste geval hun plek inneemt. Vermits zowat iedereen Club Brugge de titel gunt, lijkt het wel weinig waarschijnlijk dat de Waaslanders genoeg steun vinden om het forfait af te dwingen. Toch is de kans niet geheel onbestaande, te beginnen met de reeds genoemde ploegen.



Genk, Gent en Charleroi zijn er, alle sympathie voor de Brugse concurrent ten spijt, bij een annulering immers tenminste van verzekerd dat hun geliefde PO's intact blijven. Al koesteren die laatste twee wellicht net iets te zeer het Europese ticket dat ze momenteel in handen hebben om nu nog van koers te wijzigen. Een ander verhaal in Anderlecht en zelfs Antwerpen, ofwel de teams die het felst tegen de stopzetting gekant waren. Vooral Antwerp heeft enerzijds weinig baat bij een totale nietigverklaring van de voorbije campagne, maar misschien laat Paul Gheysens wel geen kans onbenut om Bart Verhaeghe een hak te zetten.

NEDERLAND VS. FRANKRIJK
Dit alles om de wirwar van eigenbelangen te schetsen, waarbij partijen die pre-stopzetting nog in het tegenovergestelde kamp stonden zich straks plots weer zij aan zij kunnen bevinden. En álles dus mogelijk blijft, zeker wanneer we de conflicterende voorbeelden uit Nederland en Frankrijk erbij nemen. Zo werd in de Eredivisie gekozen om geen kampioen en degradanten toe te wijzen, maar de Europese tickets wél op basis van het klassement te verdelen. In dat scenario zouden AA Gent en Charleroi zich dus alsnog kunnen verenigen met Genk en Waasland-Beveren om het format met 16 clubs – en daarmee ook het vel van die laatste – te redden.



Kandidaat-promovendi Cambuur en De Graafschap, de Nederlandse equivalenten van Beerschot en OH Leuven, beloofden wel al het er niet bij te laten. Het omgekeerde verhaal in Frankrijk, waar wél gevolg werd gegeven aan de stand – en het gedupeerde Amiens bijgevolg dan weer een petitie opstartte. Het geeft perfect weer hoe altijd wel iemand aan het kortste eind trekt, en solidariteit een relatief begrip wordt wanneer het eigen hachje op het spel staat. Al het gebakkelei aan de top ten spijt, zijn de belangen onderin – en in tweede klasse – allicht dan ook het grootst. Benieuwd of de voorstanders van de PO's daar rekening mee houden.

KNOPEN DOORHAKKEN
Noch in Nederland, noch in Frankrijk werd namelijk geopteerd voor een uitbreiding van het aantal ploegen in eerste klasse. In België lijkt het na de beslissingen van het BAS echter de enige manier om rechtszaken te ontlopen, ook al kost dat dan de eindrondes. Anders mogen we er immers gerust prat op gaan dat de onvermijdelijke verliezers – Waasland-Beveren, Beerschot en/of OH Leuven – procedures zullen opstarten. Per slot van rekening gaan we begin augustus vast niet terug van start met speeldag 30 en het tweede luik van de promotiefinale, wat dit hele debat overbodig zou maken. Neen, stilaan moeten er eindelijk eens wat knopen doorgehakt worden. Jammer dat het BAS naliet om een handje te helpen door hetzelfde te doen.

POLL: Wat is volgens u de eerlijkste oplossing?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

5
5
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

20
20
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

431
431
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

57
57
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

348
348
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

19
19
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

65
65
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

58
58
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

101
101
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

124
124
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

635
635
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach J&uuml;rgen ...

120
120
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

433
433
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

319
319
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

174
174