EXCLUSIEF: hoe Club Brugge 'de nieuwe Meunier' verloor

Foto: EXCLUSIEF: hoe Club Brugge 'de nieuwe Meunier' verloor

De Gouden Generatie van de Rode Duivels wordt stilaan een dagje ouder, maar geen nood: de opvolging lijkt verzekerd. Een van de vele jonge toptalenten die zo in de wachtkamer zit, is ene Tibo Persyn. Vorige week geraakte bekend dat de 18-jarige flankspeler van Inter binnenkort allicht zijn kribbel zet onder een nieuw contract bij de Italiaanse gigant. Dringend tijd om hem eens duchtig onder de loep te nemen dus.


Om ons daarbij een handje te helpen, namen we contact op met zijn zaakwaarnemer Gunter Thiebaut. Die loodste samen met zijn partner Tom Van Watermeulen eerder al Zinho Vanheusden, Xian Emmers, Senna Miangue en Flor Van den Eynden naar het Giuseppe Meazza stadion en is er dus kind aan huis. "Senna deed het goed en speelde zelfs in de Europa League alvorens een transfer naar Cagliari te versieren", vertelt de ex-spits van onder meer Zulte Waregem en Lierse. "Hetzelfde geldt voor Zinho, die aanzien werd als dé opkomende man achterin. Zonder kruisbandblessure was hij nooit terug naar België gekeerd, want de bedoeling was om hem al snel een kans te gunnen. Xian en Flor hadden het iets lastiger, maar uiteindelijk mocht die eerste in de voorbereiding ook al eens proeven van het echte werk en is hij vandaag nog altijd eigendom van Inter. Dus ja, de Belgen passen er wel. Ook Tibo is gelukkig en ontwikkelt zich prima."

BLIJ BIJ INTER
De naam is gevallen. Persyn genoot het leeuwendeel van zijn opleiding bij Club Brugge, waar hij reeds als grote belofte geboekstaafd stond, maar ging bijna twee jaar geleden al in op de lokroep van de Nerazzurri. Thiebaut herinnert zich nog wanneer de bal écht aan het rol gingen. "Hij speelde als 15-jarige mee met de nationale U17 tegen Spanje. Na een corner liep hij zijn tegenstander op de counter compleet verloren, om daarna nog een knappe assist af te leveren. Sinds dan is de interesse ontploft en begonnen tal van ploegen naar hem te informeren. Vandaag is dat trouwens nog steeds het geval, maar Tibo is blij met Inter en Inter blij met Tibo."


Persyn, Van Watermeulen en Thiebaut in Milaan. © Instagram 11one

Een wederzijds respect dat nu naar verluidt een vierjarig contract oplevert, al is de deal in tegenstelling tot sommige berichten niet rond. "Een kwestie van foute interpretaties en vertalingen in de media, want de gesprekken zijn nog bezig", aldus Thiebaut. "Maar wij staan wel open voor een verlengd verblijf en zij willen hem graag houden, dus ik zie geen problemen om een akkoord te bereiken. De bedoeling is alleszins om eruit te geraken, wat in principe ook niet lang meer zal duren. Het is nu natuurlijk wel moeilijker om te onderhandelen dan wanneer je echt rond tafel kan zitten, maar beide partijen zijn enthousiast over de samenwerking."

PLAN VAN CONTE
Een statement dat lijkt te kloppen, want volgens Italiaanse media is zelfs niemand minder dan hoofdcoach Antonio Conte fan van Persyn. "Met Conte zelf heb ik nog niet gesproken. Ik weet alleen dat Inter in het algemeen tevreden is. Of hij dan direct kans maakt op een plaats bij de hoofdmacht? Dat hebben we nog niet besproken en zullen we wel zien. Tibo is jong en staat nu al verder dan gedacht. Vorig jaar werkte hij ook reeds de voorbereiding af en mocht hij normaal zelfs mee op tour naar China, ware het niet voor een kleine blessure. We bekijken het stap voor stap, zijn niet gehaast en stellen geen eisen. Inter blijft tenslotte een grote ploeg."

Persyn in Inter-tenue. © Instagram 11one

"We weten dat de club in hem gelooft, en andersom geloven wij ook in hun aanpak. Tibo ontwikkelt zich alvast uitstekend, dus Inter levert prima werk", gaat de vroegere goalgetter verder. Belangrijk daarbij is de switch van een aanvallende naar een meer defensieve rol. "Voorlopig speelt hij nog op beide posities, dus zowel rechtsbuiten als rechtsachter. Inter (dat met drie achterin speelt, nvdr.) ziet in hem echter vooral een offensieve wingback die alleen de flank kan doen. Aan die specialisatie zijn ze nu nog de laatste hand aan het leggen. Op dit moment heeft Tibo twee posities, de volgende stap is om hem klaar te stomen voor één specifieke plek."

MEUNIER OF ZANETTI?
Een aanvaller die omgevormd wordt tot rechtsachter, mét een Brugs verleden: de vergelijking met Thomas Meunier is dan niet veraf. Zeker wanneer we Persyn zijn profiel erbij nemen. "Op fysiek vlak is hij sterk en snel, met een groot volume", aldus Thiebaut. "Daarnaast heeft Tibo een prima voorzet in de benen en verschijnt hij vaak in de zestien, waar hij bovendien het overzicht bewaart en zo regelmatig zijn goal of assist meepikt – toch een pluspunt. Wat dat betreft leerde hij in Milaan al heel wat bij. Qua type heeft Tibo dus inderdaad wel wat weg van Meunier, al lijkt zijn postuur eerder op dat van Thomas Foket. Die was ook ooit nog rechtsbuiten."

Thiebaut en Foket, tevens een cliënt. © Instagram Gunter Thiebaut

"Hoe dan ook is zijn profiel in het hedendaagse voetbal super interessant. De vergelijking met Javier Zanetti die in Italië wordt gemaakt? Mooi dat er al naar zulk een clublegende verwezen wordt, maar laten we niet te hard van stapel lopen. Het is nog erg vroeg en hij moet zich stap voor stap ontwikkelen. Gelukkig is Tibo ook mentaal sterk. Hij is nuchter, houdt de voetjes op de grond en weet dat hij hard moet blijven werken, wat Inter ook waardeert. Op een grote mond of wilde uitspattingen zal je hem dus niet betrappen. Niet te ver vooruit denken en gewoon genieten is het devies", verzekert de makelaar ons ervan dat zijn pupil niet zal gaan zweven. "Daarom volgt mijn partner Tom hem ook van zeer kortbij op."

WAT ALS ... ?
Over een eventuele toekomst bij de Rode Duivels, waar Persyn perfect in het systeem zou passen en op een dag Meunier en Timothy Castagne het vuur aan de schenen kan leggen, wil Thiebaut het dan ook niet hebben. "De focus ligt nu op doorbreken bij Inter, nogmaals: toch een grote club in Europa. Op dit moment is het dus eerst zaak om de voorbereiding op volgend seizoen mee te mogen maken, wat nog niet beslist is. Of hij dan samen met Jacky Mathijssen (die Persyn eerder dit jaar liet debuteren bij de U19, nvdr.) al de stap naar de U21 zal zetten? Zij moeten uitmaken of hij daar klaar voor is. Het is niet aan ons om daarover te oordelen."

Persyn bij de nationale U17.

Over zijn vertrek bij Club Brugge dan, waar de eigen jeugd net nu meer kansen krijgt? "Het is niet gezegd dat hij daar vandaag al zou meedraaien in het eerste elftal, want Club is ook een grote ploeg en heeft met Clinton Mata en Krépin Diatta uitstekende opties op de rechterkant. Om dan nog te zwijgen van blessures en andere zaken die roet in het eten kunnen gooien. Met 'wat als ...?' koop je trouwens niks behalve negatieve energie, dus daar denkt Tibo niet aan. Wel is hij Club altijd dankbaar geweest. Hij heeft er een mooie tijd gehad en zal nooit een slecht woord zeggen over de mensen daar. Chapeau ook voor wat ze nu doen, maar wanneer je een keuze maakt ga je ervan uit dat het de juiste is. De toekomst zal uitwijzen of we al dan niet gelijk hadden."

Wint Real Madrid de Champions League? Pak 3,5 keer je inzet!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Denkt u dat Persyn in Brugge dit jaar al zijn kans gekregen zou hebben?

Lukaku en Castagne in evenwicht in PL, Everton gered

Saelemaekers in bloemetjes gezet voor unieke Milan-mijlpaal

Gomez verzilvert sterk seizoen met unieke selectie

Gisteren 19 Mei 2022

{insert image alt}

'Barça vraagt fortuin voor overbodige pion'

FC Barcelona wil er alles aan doen om opnieuw tot de absolute top te gaan behoren in Europa en ...

26
{insert image alt}

Saelemaekers in bloemetjes gezet voor unieke Milan-mijlpaal

AC Milan kan zondag nog eens de titel pakken in Italië. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2011, een ...

30
{insert image alt}

Boyata en Hertha met één been in 2. Bundesliga

Dedryck Boyata en Hertha BSC zijn nog altijd niet zeker van een verlengd verblijf in de Bundesliga. ...

26
{insert image alt}

Lukaku en Castagne in evenwicht in PL, Everton gered

In de Premier League nam Chelsea het donderdagavond op tegen Leicester City in een inhaalmatch. ...

9
{insert image alt}

Club Brugge verliest jonge speler aan Gent, STVV aan Antwerp

Het seizoen loopt op zijn laatste benen en dat betekent dat er binnenkort heel wat ...

84
{insert image alt}

Gomez verzilvert sterk seizoen met unieke selectie

Sergio Gomez was een van de sterkhouders van Anderlecht dit jaar. De Spanjaard leverde een resem ...

78
{insert image alt}

Vanaken zet deur open voor Ajax-transfer

Club Brugge legde afgelopen zondag beslag op de landstitel na een indrukwekkende reeks van 37 op 39 ...

226
{insert image alt}

'United schrapt Speler v/h Jaar-gala uit pure schaamte'

Komend weekend staat nog een thuiswedstrijd tegen Crystal Palace op het programma, vervolgens kan ...

101
{insert image alt}

'Hete zomer Anderlecht: halve basisploeg op vertrekken'

RSC Anderlecht sluit komend weekend zijn seizoen af met een overbodige wedstrijd op het veld van ...

304
{insert image alt}

Antwerp levert eerste kanshebber 'Profvoetballer v/h Jaar

De prijzen en Europese tickets in de Jupiler Pro League zijn inmiddels al verdeeld en komend weekend ...

141
{insert image alt}

Club Brugge verwent fans met opvallende gast

In de Champions' Play-Offs zijn de kaarten volledig geschud, sinds afgelopen weekend kan er niets ...

237
{insert image alt}

Fabrizio Romano neemt laatste twijfel weg over Origi-transfer

Roberto Martinez maakte woensdag zijn selectie bekend voor de komende vier interlands in de Nations ...

54
{insert image alt}

Duidelijke transfertaal Dessers: "Met hand op het hart"

Aanstaande woensdag wil Feyenoord stunten tegen AS Roma in eerste finale van de Conference League. ...

145
{insert image alt}

Vanaken verklapt: "Hij was het snelst paraplu op titelfeest"

Club Brugge sluit komende zondag zijn seizoen af met een thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht, waarin ...

402
{insert image alt}

Tissoudali verzilvert topseizoen met Ebbenhouten Schoen

Tarik Tissoudali heeft een fraaie individuele prijs overgehouden aan zijn sterke seizoen bij AA ...

99