De toekomst van Chadli: welke club hapt toe?

De toekomst van Chadli: welke club hapt toe?

"Ik wilde terug voetballen en daarom ben ik naar België gekomen. Om te spelen. De Rode Duivels en het EK 2020 zitten in mijn achterhoofd, maar dat is niet de hoofdreden. Ik wil vooral voor mezelf bewijzen dat ik een jaar kan presteren op hoog niveau, zonder blessures of andere ongemakken."


We schrijven 13 augustus 2019, Lotto Park. Aan het woord is Nacer Chadli, zopas voorgesteld als de nieuwste aanwinst van Anderlecht. "Het belangrijkste voor mij is om mentaal en fysiek fit te zijn. Aan het eind van het seizoen zullen we dan wel zien", voegt de polyvalente winger, die gehuurd wordt van AS Monaco, er nog aan toe wanneer gevraagd naar zijn toekomst. Indien de definitieve stop van de Jupiler Pro League maandag – of later, want een zoveelste wijziging aan de agenda dringt zich op – wordt bekrachtigd, is dat moment weldra aangebroken.

(NIET) THUIS IN ANDERLECHT
De beslissing lijkt evenwel al gemaakt: Chadli zal volgend seizoen niet terugkeren naar Paars-Wit. Wanneer hij beschikbaar was, deed de 59-voudige Rode Duivel het nochtans verre van slecht. Acht goals en vier assists in 17 optredens is tenslotte een uiterst mooie balans, al weegt toch net dat laatste cijfer het zwaarst door in de eindafrekening. Zijn eigen doelstellingen werden op die manier alvast niet bereikt, en ook wat het EK betreft haalde Chadli door de verplaatsing van het toernooi zijn slag nog niet thuis. Volgend jaar moet hij immers wederom in beeld bij Roberto Martinez zien te blijven.



Naar verluidt zou de Luikenaar daarom liefst terug kamp opslaan in België. Als het kan allicht in Anderlecht, want ondanks de sportieve perikelen voelde Chadli zich er dankzij de aanwezigheid van Vincent Kompany wel in mum van tijd thuis. Zelfs zonder blessureleed was de publieklieveling echter hoe dan ook geen spek voor de Brusselse bek, waar voortaan alleen nog maar aankopen met een prijskaartje van maximaal 2,5 miljoen welkom zouden zijn. Een bedrag dat uiteraard lang niet zal volstaan om Chadli los te wrikken bij zijn moederclub, zelfs al ligt hij daar nog maar één jaar onder contract.

VRAAG EN AANBOD
Volgende zomer is dus wel een transfervrije exit mogelijk. Het maakt dat de Monegasken nú over moeten gaan tot een definitieve verkoop, of toch als ze nog iets willen recupereren van de 12 miljoen die ze zelf amper twee jaar geleden betaalden aan West Bromwich. Een nieuwe uitleenbeurt aan Anderlecht lijkt dus uitgesloten, maar de vraag is wel hoe hoog er in het prinsdom nog wordt gemikt. In eerdere berichten was telkens sprake van een kostprijs van ongeveer acht miljoen, maar dat lijkt toch wat naar de hoge kant voor een 30-jarige, blessuregevoelige speler met een aflopende verbintenis.



In de komende maanden zal Chadli zijn waarde, volgens het gerenommeerde Transfermarkt vandaag wel nog pal op zijn genoemde prijskaartje geschat, per slot van rekening alleen maar afnemen. Bovendien is de potentiële marge bij een eventuele doorverkoop sowieso al gering, een factor waar Club Brugge en KRC Genk reeds op zouden kunnen afhaken. Beiden hanteren een duidelijke transferstrategie, waarbij de pijlen vooral gericht worden op beloftevolle talenten die ooit met een fikse winst kunnen worden doorverkocht. Bij een routinier als Chadli is dat vanzelfsprekend niet echt het geval.

DE MOEITE WAARD?
Wel zou het een investering zijn die ambitie uitstraalt en gericht is op resultaten in het heden, al houdt dat tevens in dat sportieve succes haast een must zijn. Club waagde vorige zomer die gok met Simon Mignolet en heeft zich dat zeker niet beklaagd, maar de doelman is wel iemand waar Philippe Clement wekelijks op kan rekenen. Chadli daarentegen stond in de voorbije campagne sinds zijn komst slechts 1.261 van een mogelijke 2.340 minuten op het veld, ofwel niet meer dan 54 procent van alle speeltijd. Niet meteen het soort transfers waar Blauw-Zwart in het algemeen naar op zoek gaat.



Wanneer we louter kijken naar de financiële slagkracht, zijn Genk en Club Brugge op het eerste zicht wel de twee beste kandidaten voor zijn diensten. Hoewel Monaco haar prijs wellicht zal laten zakken, blijft de vermoedelijke som om Chadli binnen te rijven namelijk toch minstens vijf of zes miljoen. Een bedrag dat we zijn oorspronkelijke heimat Standard gezien de huidige situatie op Sclessin alvast niet zien ophoesten, zeker niet omdat de looneisen ook nog steeds navenant zullen zijn. Antwerp en AA Gent tastten in hun verleden dan weer nog nooit zo diep in de buidel voor een aanwinst.

SPIERBALLENGEROL
Vorige zomer werd wel reeds de aanzet gegeven. De Buffalo's reikten 4,5 miljoen uit voor Michael Ngadeu, Antwerp dokte op zijn beurt drie miljoen voor Manuel Benson – én haalde Steven Defour en Kevin Mirallas in huis. Spierballengerol waarmee de Great Old duidelijk definitief haar kar aan wilde haken bij de G5, al draaide het allemaal net iets anders uit. Misschien houden die flops de immer ambitieuze Paul Gheysens en Luciano D'Onofrio tegen om een nieuwe sprong in het diepe te wagen, maar qua statement zou Chadli wel kunnen tellen. En laten ze daar op de Bosuil nu net gek van zijn.



In de Ghelamco Arena beperkte Michel Louwagie zich dan weer niet alleen tot krachtpatser Ngadeu, maar kwamen ook verloren zonen Sven Kums en Laurent Depoitre de rangen opnieuw versterken. Stuk voor stuk transfers die erop gericht waren om nú resultaten te oogsten, al is er blijkbaar toch meer nodig om de kloof met Club Brugge te dichten. Gent is hongerig naar succes en staat te popelen om Blauw-Zwart, net zoals vijf jaar geleden, het vuur weer aan de schenen te leggen. Indien er straks stevig gecasht wordt op Jonathan David, durft het wie weet dus wel een gokje ondernemen.

MBOKANI 2.0?
Wanneer hij fit is, vormt Chadli in de JPL altijd een meerwaarde. Dat bewees hij de voorbije maanden in Anderlecht. Wat dat betreft zijn de risico's beperkt, maar laat die fysieke paraatheid nu net het probleem blijven. We betwijfelen daarom dat Club Brugge of Genk, in theorie de voornaamste kanshebbers, zullen toehappen. Per slot van rekening blijft het een dure transfer, wat daar in de afgelopen mercato's ook niet altijd het gewenste resultaat opleverde. Bovendien zullen zelfs kapitaalkrachtige clubs na de coronacrisis niet gooien met geld, maar eerder op zoek gaan naar buitenkansjes.



Als Monaco een fikse korting geeft, kan ook Chadli zulk een opportuniteit zijn. Al blijft hij zelfs dan te duur voor Anderlecht of Standard, en zouden ze ook in Antwerpen of Gent nog steeds hun clubrecord moeten verbreken. Samen met eventueel Club Brugge, dat iets minder dan Genk de nadruk legt op de jeugd, lijken zij wel de aannemelijkste bestemmingen. Zelf zetten wij ons geld dan in op Antwerp, dat vandaag over de meest ervaren kern in eerste klasse beschikt en dus niet terugdeinst van oude rotten. Gheysens brandt bovendien van ambitie om zo snel mogelijk prijzen naar de gerenoveerde Bosuil brengen en hield zo eerder al Dieumerci Mbokani uit handen van Paars-Wit. Herhaalt hij straks dat kunstje ook met Chadli?

POLL: Waar ziet u Chadli volgend seizoen spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

27
27
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

35
35
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

45
45
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

136
136
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

44
44
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

143
143
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

418
418
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

511
511
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

468
468
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

110
110
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

227
227
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

101
101
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

394
394
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

134
134
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0