Goud in Genk, mysterie voor Rode Duivels: "Beter dan Mané"

Goud in Genk, mysterie voor Rode Duivels:

Hij is zowat het laatste overgebleven toptalent van de Genkse titelploeg, maar binnenkort trekt ook Joakim Maehle de deur van de Luminus Arena vermoedelijk achter zich dicht. Dimitri de Condé moet dus op zoek naar een nieuwe rechtsachter, terwijl de Limburgers aan de overzijde dit seizoen eveneens heel wat problemen kenden. Toch mogen de miljoenen hier allicht op zak worden gehouden. Met Amine Khammas dient zich namelijk een beloftevolle oplossing uit de eigen keuken aan.


Het is te zeggen, de 21-jarige linksachter lijkt na twee uitleenbeurten op rij stilaan klaar voor een échte kans in de hoofdmacht van de uittredend landskampioen. Daar kwam hij in 2017 al voor het eerst piepen, meer zelfs: toenmalig trainer Albert Stuivenberg liet de tiener als titularis aan de campagne beginnen. Na vier speeldagen was dat rijk echter al uit, waarna Khammas nog slechts sporadisch aan de bak kwam. Geen schande natuurlijk op die leeftijd, maar toch drong hij aan het eind van de volgende zomer zelf aan om verhuurd te worden aan FC Den Bosch in de Nederlandse tweede klasse.

JUISTE KEUZES
Een van de redenen voor dat vertrek lijkt een wat vertroebelde relatie met Philippe Clement te zijn, die in december Stuivenberg opvolgde en Khammas nadien amper twee keer liet meedoen. Even werd hij zelfs teruggezet naar de B-kern. "Ik had het moeilijk met op de bank te zitten. De uitleg is al snel dat je jong bent en ervaring moet opdoen, maar dat vind ik bullshit. Als je goed bent, dan speel je en als je slecht bent, moet je trainer dat tegen je zeggen. Ik heb het daar lastig mee gehad en me daardoor op training misschien verkeerd geuit", klonk het hierover destijds bij het Nederlandse Voetbalzone.



Terwijl zijn ex-ploegmaats de titel in de Jupiler Pro League pakten, deed Khammas het wel uitstekend in de Keuken Kampioen Divisie. Ook in de plannen van Felice Mazzu kwam hij evenwel niet voor, en dus werd op de laatste dag van de transfermarkt nog een oplossing gevonden bij het naburige Lommel. Daar had doelman Gaëtan Coucke, die op dat moment indruk maakte als nieuwe nummer één onder de lat in Genk, het seizoen ervoor een prima leerschool gekend. En ook voor Khammas bleek het de juiste keuze, want na opnieuw een voortreffelijke jaargang neem zijn status in ons land stilaan toe.

BETER DAN MANÉ
Huidige ploegmaat Chris Philipps, met wie we recent een gesprek hadden, is alvast enorm onder de indruk van de jonge linksachter. "We hebben hier in Lommel een aantal goede jonge talenten, maar de beste is toch Khammas. Van hem ben ik zeker dat hij het ver zal schoppen. Hij speelt als vleugelverdediger, maar toen ik pas arriveerde dacht ik dat hij de nummer 10 was. Technisch is hij misschien wel de beste speler waar ik ooit mee gespeeld heb", aldus de Luxemburger. Straffe woorden voor iemand die in Metz nog de kleedkamer deelde met niemand minder dan Liverpool-aanvaller Sadio Mané.



"Maar die was ondanks zijn fysieke kwaliteiten toen nog niet zo goed. Alleen verbeterde hij zich door hard te werken – en de wegen te kruisen met enkele uitmuntende coaches", gaat Philipps verder. Een pad dat hij ook Khammas ziet afleggen, want van diens vroegere reputatie als iemand met een moeilijk karakter is allang geen sprake meer. "Hij stippelt zijn carrière goed uit, is intelligent en gaat niet te snel. Zo koos hij voor speeltijd in Lommel in plaats van een hoger aangeschreven club. Nochtans zijn offensieve fullbacks in trek, al heeft hij wel nog wat werk aan het defensieve aspect van zijn positie."

TIJD RIJP IN GENK?
"Op termijn zie ik hem met zijn kwaliteiten wel slagen in het buitenland, al weet je in het voetbal natuurlijk maar nooit. In tweede klasse zal hij volgend jaar alleszins niet spelen", besluit de controleur. Op dat laatste punt kreeg hij alvast gelijk, vermits Genk de optie in het contract van Khammas besloot te lichten. Logisch ook, want links achterin viel Neto Borges door de mand en sukkelde Jere Uronen zowat de hele campagne met blessures. Bovendien zitten de Limburgers nogal dunnetjes in de Belgen en is elke landgenoot op dat vlak dus maar al te handig meegenomen, zeker eentje met zulk een potentieel.



Dat vinden ook Antwerp en Zulte Waregem, clubs die naar verluidt op vinkenslag liggen. Genk zou daarom zelfs overwegen om Khammas meteen langer vast te leggen, al is dat volgens zijn zaakwaarnemer Patrick De Koster iets te voorbarig. "Amine heeft zijn kans bij Lommel gegrepen. Het is een speler met zeer veel potentieel, die wel nog stappen moet zetten", vertelt de vertegenwoordiger van ook onder andere Kevin De Bruyne aan onze redactie. "Genk heeft zijn optie gelicht en dus ligt hij nog één jaar onder contract, maar uiteraard bekijken we alle pistes die het beste zijn voor zijn ontwikkeling."

BELGIË OF MAROKKO?
"De komende dagen en weken gaan we dat allemaal bekijken met Genk. In het huidige landschap moeten we ook nog wat afwachten, want welke ploegen gaan verdwijnen en wie speelt straks al dan niet in eerste klasse? Dat moeten we allemaal nog zien", sluit De Koster dus ook een nieuwe uitleenbeurt niet per se uit, al lijkt Khammas toch klaar om de concurrentie met Uronen aan te gaan. "Het feit dat Belgische teams nu deels uit noodzaak hun eigen talenten meer kansen zullen geven, is misschien nog het enige positieve aan de huidige crisis. Voor zover we zoiets kunnen zeggen in deze omstandigheden."



"Vanzelfsprekend moet ook in het buitenland gezocht worden naar versterking, maar in België hebben we zó een goede jeugd", klinkt het verder. De vraag is echter of Khammas straks wel deel uitmaakt van een nieuwe lichting Rode Duivels, aangezien hij in zijn periode bij Den Bosch al eens geselecteerd werd voor Marokko. "Amine kan nog altijd kiezen, want hij heeft toen niet gespeeld", aldus De Koster. "Kijk, bij België is de concurrentie erg groot en daarom is Marokko zeker niet uitgesloten. We zien wel wanneer de kans zich voordoet en er een keuze moet worden gemaakt. Tot dan zijn alle opties open."

HET OOG VAN MARTINEZ
Een jaar geleden lagen de kaarten nochtans anders, want zelfs een telefoontje van Roberto Martinez kon Khammas destijds niet verleiden. "Hij vroeg me om nog even te wachten, maar mijn keuze voor Marokko stond vast. Het was een beslissing met het hart, dat had niks met België te maken", liet de linksback toen zelfs weten, al kan een doorbraak in Genk hem misschien wel van gedachten doen veranderen. Martinez, die met zijn kennersoog ook Clinton Mata vroeg op het spoor kwam maar daar uiteindelijk wel naast het net viste, mag alleszins blijven bellen. Op termijn kan Khammas immers een uitstekende optie worden op een positie waar de Rode Duivels niet dik bezaaid zijn. Maar eerst titularis worden in Genk, uiteraard.

POLL: Moet Khammas dit seizoen vol zijn kans krijgen in Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

2
2
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

64
64
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

113
113
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

77
77
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

101
101
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

69
69
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

284
284
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

115
115
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

43
43
<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

152
152
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

497
497
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

369
369
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

548
548
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

120
120
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

197
197