Goud in Genk, mysterie voor Rode Duivels: "Beter dan Mané"

Foto: Goud in Genk, mysterie voor Rode Duivels:

Hij is zowat het laatste overgebleven toptalent van de Genkse titelploeg, maar binnenkort trekt ook Joakim Maehle de deur van de Luminus Arena vermoedelijk achter zich dicht. Dimitri de Condé moet dus op zoek naar een nieuwe rechtsachter, terwijl de Limburgers aan de overzijde dit seizoen eveneens heel wat problemen kenden. Toch mogen de miljoenen hier allicht op zak worden gehouden. Met Amine Khammas dient zich namelijk een beloftevolle oplossing uit de eigen keuken aan.

Het is te zeggen, de 21-jarige linksachter lijkt na twee uitleenbeurten op rij stilaan klaar voor een échte kans in de hoofdmacht van de uittredend landskampioen. Daar kwam hij in 2017 al voor het eerst piepen, meer zelfs: toenmalig trainer Albert Stuivenberg liet de tiener als titularis aan de campagne beginnen. Na vier speeldagen was dat rijk echter al uit, waarna Khammas nog slechts sporadisch aan de bak kwam. Geen schande natuurlijk op die leeftijd, maar toch drong hij aan het eind van de volgende zomer zelf aan om verhuurd te worden aan FC Den Bosch in de Nederlandse tweede klasse.

JUISTE KEUZES

Een van de redenen voor dat vertrek lijkt een wat vertroebelde relatie met Philippe Clement te zijn, die in december Stuivenberg opvolgde en Khammas nadien amper twee keer liet meedoen. Even werd hij zelfs teruggezet naar de B-kern. "Ik had het moeilijk met op de bank te zitten. De uitleg is al snel dat je jong bent en ervaring moet opdoen, maar dat vind ik bullshit. Als je goed bent, dan speel je en als je slecht bent, moet je trainer dat tegen je zeggen. Ik heb het daar lastig mee gehad en me daardoor op training misschien verkeerd geuit", klonk het hierover destijds bij het Nederlandse Voetbalzone.Terwijl zijn ex-ploegmaats de titel in de Jupiler Pro League pakten, deed Khammas het wel uitstekend in de Keuken Kampioen Divisie. Ook in de plannen van Felice Mazzu kwam hij evenwel niet voor, en dus werd op de laatste dag van de transfermarkt nog een oplossing gevonden bij het naburige Lommel. Daar had doelman Gaëtan Coucke, die op dat moment indruk maakte als nieuwe nummer één onder de lat in Genk, het seizoen ervoor een prima leerschool gekend. En ook voor Khammas bleek het de juiste keuze, want na opnieuw een voortreffelijke jaargang neem zijn status in ons land stilaan toe.

BETER DAN MANÉ

Huidige ploegmaat Chris Philipps, met wie we recent een gesprek hadden, is alvast enorm onder de indruk van de jonge linksachter. "We hebben hier in Lommel een aantal goede jonge talenten, maar de beste is toch Khammas. Van hem ben ik zeker dat hij het ver zal schoppen. Hij speelt als vleugelverdediger, maar toen ik pas arriveerde dacht ik dat hij de nummer 10 was. Technisch is hij misschien wel de beste speler waar ik ooit mee gespeeld heb", aldus de Luxemburger. Straffe woorden voor iemand die in Metz nog de kleedkamer deelde met niemand minder dan Liverpool-aanvaller Sadio Mané."Maar die was ondanks zijn fysieke kwaliteiten toen nog niet zo goed. Alleen verbeterde hij zich door hard te werken – en de wegen te kruisen met enkele uitmuntende coaches", gaat Philipps verder. Een pad dat hij ook Khammas ziet afleggen, want van diens vroegere reputatie als iemand met een moeilijk karakter is allang geen sprake meer. "Hij stippelt zijn carrière goed uit, is intelligent en gaat niet te snel. Zo koos hij voor speeltijd in Lommel in plaats van een hoger aangeschreven club. Nochtans zijn offensieve fullbacks in trek, al heeft hij wel nog wat werk aan het defensieve aspect van zijn positie."

TIJD RIJP IN GENK?

"Op termijn zie ik hem met zijn kwaliteiten wel slagen in het buitenland, al weet je in het voetbal natuurlijk maar nooit. In tweede klasse zal hij volgend jaar alleszins niet spelen", besluit de controleur. Op dat laatste punt kreeg hij alvast gelijk, vermits Genk de optie in het contract van Khammas besloot te lichten. Logisch ook, want links achterin viel Neto Borges door de mand en sukkelde Jere Uronen zowat de hele campagne met blessures. Bovendien zitten de Limburgers nogal dunnetjes in de Belgen en is elke landgenoot op dat vlak dus maar al te handig meegenomen, zeker eentje met zulk een potentieel.Dat vinden ook Antwerp en Zulte Waregem, clubs die naar verluidt op vinkenslag liggen. Genk zou daarom zelfs overwegen om Khammas meteen langer vast te leggen, al is dat volgens zijn zaakwaarnemer Patrick De Koster iets te voorbarig. "Amine heeft zijn kans bij Lommel gegrepen. Het is een speler met zeer veel potentieel, die wel nog stappen moet zetten", vertelt de vertegenwoordiger van ook onder andere Kevin De Bruyne aan onze redactie. "Genk heeft zijn optie gelicht en dus ligt hij nog één jaar onder contract, maar uiteraard bekijken we alle pistes die het beste zijn voor zijn ontwikkeling."

BELGIË OF MAROKKO?

"De komende dagen en weken gaan we dat allemaal bekijken met Genk. In het huidige landschap moeten we ook nog wat afwachten, want welke ploegen gaan verdwijnen en wie speelt straks al dan niet in eerste klasse? Dat moeten we allemaal nog zien", sluit De Koster dus ook een nieuwe uitleenbeurt niet per se uit, al lijkt Khammas toch klaar om de concurrentie met Uronen aan te gaan. "Het feit dat Belgische teams nu deels uit noodzaak hun eigen talenten meer kansen zullen geven, is misschien nog het enige positieve aan de huidige crisis. Voor zover we zoiets kunnen zeggen in deze omstandigheden.""Vanzelfsprekend moet ook in het buitenland gezocht worden naar versterking, maar in België hebben we zó een goede jeugd", klinkt het verder. De vraag is echter of Khammas straks wel deel uitmaakt van een nieuwe lichting Rode Duivels, aangezien hij in zijn periode bij Den Bosch al eens geselecteerd werd voor Marokko. "Amine kan nog altijd kiezen, want hij heeft toen niet gespeeld", aldus De Koster. "Kijk, bij België is de concurrentie erg groot en daarom is Marokko zeker niet uitgesloten. We zien wel wanneer de kans zich voordoet en er een keuze moet worden gemaakt. Tot dan zijn alle opties open."

HET OOG VAN MARTINEZ

Een jaar geleden lagen de kaarten nochtans anders, want zelfs een telefoontje van Roberto Martinez kon Khammas destijds niet verleiden. "Hij vroeg me om nog even te wachten, maar mijn keuze voor Marokko stond vast. Het was een beslissing met het hart, dat had niks met België te maken", liet de linksback toen zelfs weten, al kan een doorbraak in Genk hem misschien wel van gedachten doen veranderen. Martinez, die met zijn kennersoog ook Clinton Mata vroeg op het spoor kwam maar daar uiteindelijk wel naast het net viste, mag alleszins blijven bellen. Op termijn kan Khammas immers een uitstekende optie worden op een positie waar de Rode Duivels niet dik bezaaid zijn. Maar eerst titularis worden in Genk, uiteraard.

POLL: Moet Khammas dit seizoen vol zijn kans krijgen in Genk?

Chelsea en Tottenham delen punten na saaie pot voetbal

Verschueren: "Overname Anderlecht staat niet op mijn bucket list"

RSCA'er valt door de mand in slaapverwekkende 'Clasico'

Vandaag 29 November 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

10 scorende targetspitsen voor Club Brugge

't Is een wederkerend verhaal geworden bij Club Brugge. De centrumspitsen in het Blauw-Zwarte shirt ...

1064
{insert image alt}

Vadis: "Het is onaanvaardbaar"

AA Gent kent een rotseizoen en het wordt maar niet beter. Tegen Zulte Waregem werd met 0-3 verloren ...

35
{insert image alt}

Chelsea en Tottenham delen punten na saaie pot voetbal

Chelsea-Tottenham was voor de match een partij om naar uit te kijken, maar de wedstrijd stelde zwaar ...

10
{insert image alt}

Verschueren: "Overname Anderlecht staat niet op mijn bucket list"

RSC Anderlecht en Standard werkten een draak van een eerste helft af. Michael Verschueren was van de ...

44
{insert image alt}

"Spijtig dat we hem niet konden houden bij Anderlecht"

RSC Anderlecht heeft een fantastische opleiding en staat inzake doorstroming afgetekend eerste in ...

134
{insert image alt}

RSCA'er valt door de mand in slaapverwekkende 'Clasico'

De confrontaties tussen RSC Anderlecht en Standard stonden in het verleden doorgaans garant voor ...

197
{insert image alt}

Mignolet doet belofte aan teleurgestelde Club-fans

Voor het seizoen werd verwacht dat Club Brugge de tegenstand in de Jupiler Pro League zou ...

175
{insert image alt}

Vranckx op de vingers getikt: "Maar was geen rode kaart"

KV Mechelen had gehoopt om zondagmiddag een vervolg te breien aan de knappe zege van vorig weekend ...

197
{insert image alt}

Blessure erger dan gehoopt: Hazard niet in selectie Real

Eden Hazard speelde woensdag nog een degelijke partij tegen Internazionale, maar zaterdag sloeg het ...

149
{insert image alt}

Zulte Waregem duwt het mes nog wat dieper in Gentse wonde

Het seizoen van AA Gent is stilaan een weerspiegeling aan het worden van het rampzalige corona jaar ...

250
{insert image alt}

Lommel komt in de slipstream van top-2 na ruime thuiszege

Na een sterke wedstrijd heeft Lommel verdiend de drie punten thuisgehouden tegen RWDM. Dankzij deze ...

74
{insert image alt}

Gent-aanhang vindt nieuwe zondebok: "Pak je valies maar!"

Met een knappe 7 op 9 leek AA Gent weer op het goede spoor in de Jupiler Pro League, maar ...

398
{insert image alt}

De 11 namen: Kompany grijpt hard in, Standard zonder spits

Beide clubs hebben de voorbije seizoenen heel wat van hun pluimen verloren, toch blijven RSC ...

404
{insert image alt}

Sensationele comeback United, Milan heeft Zlatan niet nodig

In de Premier League heeft Manchester United zondag voor een sensationele comeback gezorgd. Op het ...

81
{insert image alt}

Uitblinker Beerschot gelooft eigen ogen niet: "Hallucinant"

De supporters van Beerschot VA zullen maandagochtend ongetwijfeld met een goed gevoel wakker worden. ...

185
{insert image alt}

Dood Maradona krijgt staartje: huiszoeking bij lijfarts

De voetbalwereld moest afgelopen woensdag afscheid nemen van Diego Armando Maradona, die op ...

98

Gisteren 28 November 2020

{insert image alt}

Clement draait knop om: "Vol voor winst tegen Zenit"

Club Brugge lijkt alsmaar meer in een dip te zitten. De landskampioen kan al weken niet overtuigen ...

326
{insert image alt}

Onuachu blijft scoren: "Dat is ook hun verdienste"

Paul Onuachu heeft er zaterdagavond voor gezorgd dat de Gouden Stier nog wat steviger om zijn ...

276
{insert image alt}

Mignolet komt met bizarre verklaring voor matige prestaties Club

Club Brugge heeft zijn leidersplaats zaterdagavond zomaar te grabbel gegooid. Het raakte op het veld ...

2106
{insert image alt}

Donderpreek bij Cercle: "Dat was onaanvaardbaar"

Cercle Brugge maakte dit seizoen al indruk en staat knap in de linkerkolom, maar het heeft er ...

269
{insert image alt}

Real beleeft rampavond: blessure Hazard, blunder Courtois én nederlaag

Real Madrid heeft zaterdagavond een heuse horroravond beleefd. Het liep al tegen zijn derde ...

411
{insert image alt}

Inspiratieloos Club Brugge gooit nu ook met de punten tegen hekkensluiter

Een ondermaats Club Brugge heeft vanavond slechts gelijk gespeeld tegen hekkensluiter Moeskroen. De ...

479
{insert image alt}

Westerlo vindt aansluiting bij de top na nipte zege op het Lisp

Na een wedstrijd die de twee kanten kon uitgaan, heeft Westerlo een belangrijke zege geboekt bij het ...

57
{insert image alt}

"De Bruyne is de enige speler die mij kan doen scoren"

Kevin De Bruyne was zaterdag nog maar eens van goudwaarde voor Manchester City. Hij had een groot ...

699
{insert image alt}

Real diep in de problemen na enorme blunder Courtois (🎥)

Het dreigt voor Real Madrid een heuse rampavond te worden, met een hoofdrol voor de Belgen. Eden ...

610
{insert image alt}

Club-fans hebben het gehad met Clement: "Tactisch een zero"

Club Brugge lijkt de laatste tijd maar een schim van de ploeg die het begin vorig seizoen was en dat ...

1728
{insert image alt}

Van den Brom in de wolken: "Zo zijn we moeilijk te stoppen"

KRC Genk is momenteel dé ploeg in vorm in de Jupiler Pro League. Het maakte zaterdagavond brandhout ...

340
{insert image alt}

Alweer zorgen om Hazard na vroege wissel

Eden Hazard leek de voorbije weken weer naar zijn beste niveau toe te groeien na lang blessureleed. ...

500
{insert image alt}

Anderlecht moet nu ook Van Crombrugge missen in Clasico

Anderlecht leed vorige week een teleurstellende nederlaag tegen Beerschot en zag zijn achterstand op ...

314
{insert image alt}

'Club dreigt sterkhouder te moeten missen tegen Zenit'

Club Brugge probeert zaterdagavond in Moeskroen zijn leidersplaats te heroveren op KRC Genk, maar ...

227
{insert image alt}

KRC Genk pakt uit met mooi eerbetoon aan Anele voor match tegen Cercle

KRC Genk werd onlangs geschokt door het plotse overlijden van Anele Ngcongca. De verdediger stond ...

197