RETRO Japan 2002: wat is er geworden van de toenmalige Rode Duivels?

Foto: RETRO Japan 2002: wat is er geworden van de toenmalige Rode Duivels?

Club Brugge zwaait een monument uit, want Timmy Simons zet zijn prille trainerscarrière straks verder als assistent van Francky Dury bij Zulte Waregem. De 44-jarige ex-middenvelder heeft echter niet alleen bij Blauw-Zwart, maar ook als Rode Duivel heel wat jaren trouwe dienst achter de rug. Toch maakte de 94-voudig international slechts één groot toernooi mee: het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Wat is er geworden van de rest van 23-koppige selectie die toen in de tweede ronde ten onder ging?

De troepen van de intussen overleden Robert Waseige werkten hun groep met Japan, Tunesië en Rusland volledig af in het land van de Rijzende Zon. Daarin volstond een vijf op negen voor een confrontatie met latere winnaar Brazilië, waar de heldenrol van Marc Wilmots – ook al dé grote man in de poulefase – teniet werd gedaan door Peter Prendergast. De beruchte Jamaicaanse ref ontnam ons land zo alle hoop op een stunt, waarna Rivaldo en Ronaldo de klus klaarden. Geen glorie dus voor een generatie die zich nadien nooit meer wist te plaatsen voor een EK of WK, want in 2014 was alleen Daniel Van Buyten er nog bij. Wij namen een kijkje hoe het dezer dagen nog met de tenoren van toen gesteld is.

1. Geert DE VLIEGER

Geert De Vlieger werd na het afzwaaien van Filip De Wilde in 2000 tot nummer één gepromoveerd, waarna de toen 30-jarige doelman van Willem II dus ook in Japan onder de lat stond. Twee jaar later was zijn rijk als titularis echter al uit. Tegenwoordig werkzaam als analist, presentator en commentator bij Play Sports.2. Eric DEFLANDRE

Jarenlang was hij een vaste waarde rechts achterin, maar in Japan deed Eric Deflandre slechts één keer mee. De ex-speler van onder meer Club Brugge, Olympique Lyon en Standard stopte in 2012 na een lange loopbaan met voetballen, waarna hij terug naar Luik keerde. Daar nu assistent van Michel Preud’homme.

3. Glen DE BOECK

Wegens blessures stond ook Glen De Boeck maar in de helft van de duels aan de aftrap, drie jaar later hing de verdediger zijn schoenen reeds aan de haak. Nadien werd hij assistent in Anderlecht, om vervolgens als hoofdcoach een hele resem club te passeren. In november aan de kant gezet bij Lokeren en dus werkloos.

4. Eric VAN MEIR

Op 34-jarige leeftijd de op één na oudste speler, maar in de openingsmatch stond Eric Van Meir wel in de basis. De linkspoot stopte een jaar later, gevolgd door een knipperlichtrelatie als (assistent-)trainer bij 'zijn' Lierse. Daar steekt hij nog altijd een handje toe, gecombineerd met zijn werk als analist voor Play Sports.

5. Nico VAN KERCKHOVEN

Voor de eerste twee duels gaf hij geblesseerd verstek, daarna nam Nico Van Kerckhoven zijn plaats links achterin weer in. De toenmalige back van Schalke 04 speelde later nog vijf jaar voor Westerlo en keerde net als Van Meir na zijn pensioen terug naar oude liefde Lierse. Vandaag assistent bij Lierse Kempenzonen.6. Timmy SIMONS

Een jaar na zijn debuut had Timmy Simons bij de start van het WK amper 12 caps op zijn naam. In Japan deed de dan al 25-jarige controleur er vier bij, om uiteindelijk af te klokken op 94 stuks. Hét toonbeeld van professionalisme stopte pas in 2018 bij Club Brugge, dat hij nu inruilt voor een job als assistent bij Essevee.

7. Marc WILMOTS

Drie goals in de poules en één afgekeurd exemplaar tegen Brazilië: aanvoerder Marc Wilmots was dé man in 2002. Twaalf jaar later loodste hij ons land als bondscoach naar het WK ín Brazilië, maar het vervolg is bekend. Sinds december niet langer bij Iran aan de bak, tegenwoordig gelinkt aan Antwerp en Fenerbahce.

8. Bart GOOR

Soms wat onderschat, want Bart Goor mag terugblikken op een formidabele loopbaan én speelde in Japan alles op zijn linkerflank. De 78-voudig Rode Duivel brak pas laat door, maar vergaarde een prima reputatie van in Genk en Anderlecht tot in Berlijn en Rotterdam. Na zijn carrière ging de focus naar het gezinsleven.

9. Wesley SONCK

Gouden Schoen, topschutter, Profvoetballer v/h Jaar én kampioen met Genk: de wereld lag in de zomer van 2002 aan Wesley Sonck zijn voeten. Op het WK scoorde hij één keer, een jaar later begon de spits aan zijn minder geslaagd buitenlands avontuur. Vandaag naast analist ook bondscoach van de nationale U19.10. Johan WALEM

Die vacature kwam vrij nadat Johan Walem het bij de U21 voor bekeken hield. De Italo-Belg, gevormd bij Anderlecht maar toen al bij Standard aan de slag, beleefde zijn hoogtepunt in Japan met een knappe vrije trap tegen Rusland. Nam in januari afscheid van de Jonge Duivels voor een kans als selectieheer in Cyprus.

11. Gert VERHEYEN

Nóg een titularis, al werd Gert Verheyen in de poules telkens gewisseld. In de volgende ronde maakte de winger wél de 90 minuten rond, wat hem er niet van weerhield om na de uitschakeling een punt achter zijn interlandloopbaan te zetten. Lang bondscoach van de U19, dan mislukt in Oostende en nu weer analist.

12. Peter VAN DER HEYDEN

Zijn ploegmaat bij Club Brugge depanneerde in de eerste twee matchen voor Van Kerckhoven én scoorde tegen Japan. Toch verhuisde Peter Van der Heyden nadien naar de bank. Had nog enkele mooie jaren in Duitsland, alvorens via opnieuw Club en Beerschot na zijn pensioen wat in de anonimiteit te verdwijnen.

13. Franky VANDENDRIESSCHE

De derde keuze in 2002 stond later één keer zelf tussen de palen, maar aan die horrormatch tegen Kroatië wordt Francky Vandendriessche liever niet herinnerd. De voormalig goalie van Moeskroen ging daarna als keeperstrainer aan de slag, even zelfs bij de Rode Duivels. Dezer dagen vervult hij die functie bij AA Gent.14. Sven VERMANT

Sven Vermant doorliep in zijn actieve carrière een gelijkaardig pad, al geniet de middenvelder wel een nog iets grotere status in Brugge – én bij Schalke 04. Bij de Rode Duivels was hij echter zelden titularis, zo bleek ook in Japan. Daarna gebuisd als manager van Club en coach van Waasland-Beveren, nu op zoek naar werk.

15. Jacky PEETERS

Doorgaans verloor hij de concurrentiestrijd van Deflandre, maar in 2002 trok Jacky Peeters dus eens aan het langste eind. De Limburgse rechtsback, op dat moment in Gent aan de slag, verscheen op het WK drie keer aan de aftrap. Na een tijdje als trainer bij Patro Eisden en de jeugd van Genk uit het voetbal gestapt.

16. Daniel VAN BUYTEN

Zoals eerder gezegd de enige Rode Duivel die er 12 jaar later als speler nog altijd bij was, meer zelfs: Daniel Van Buyten was in beide campagnes een vaste waarde. Het WK in Brazilië betekende zo het einde van een prachtige loopbaan, waarna de verdediger de directie van Standard vervoegde. Tegenwoordig makelaar.

17. Gaëtan ENGLEBERT

De eerste veldspeler die geen enkele keer in actie kwam. Gaëtan Englebert zat toen nochtans midden in zijn beste jaren bij Club Brugge, waar hij gewaardeerd werd als stofzuiger op het middenveld. Vandaag vervult de Luikenaar de dubbele functie van sportief directeur bij FC Luik én assistent bij de nationale U15.18. Yves VANDERHAEGHE

Waseige zag in Englebert eerder een flankspeler, en gaf in de as zo de voorkeur aan Anderlecht-laatbloeier Yves Vanderhaeghe. Geboren in Roeselare, een periode bij Moeskroen achter de rug en nu coach van KV Kortrijk: de ideale man voor de fusie dus. De enige in deze selectie die werkzaam is als T1 in eerste klasse.

19. Bernd THIJS

De landstitel van Genk leverde behalve Sonck ook Bernd Thijs een plaats in de kern op. De middenvelder kwam er wel niet van de bank, nadien werd hij wat afgeremd door blessures. Desondanks ook in Gent een geliefd figuur, als speler én als assistent. Op heden rechterhand van Besnik Hasi bij Al-Raed in Saudi-Arabië.

20. Branko STRUPAR

De Rode Duivels trokken in 2002 met flink wat blessurezorgen naar het WK, want ook Branko Strupar was niet topfit. De genaturaliseerde Kroaat en cultspits in Genk was toen bovendien al 32 jaar oud en had zijn beste jaren dus al achter de rug. Woont sinds zijn pensioen weer in Zagreb, waar hij talent blijft spotten.

21. Danny BOFFIN

Hét ouderdomsdeken van Waseige in Japan was Danny Boffin, die hij nog kende van bij Club Luik. De dan 37-jarige middenvelder was wel de laatste van drie spelers die niet in actie kwam en speelde toen al terug in heimat Sint-Truiden. Daar kwam zijn trainerscarrière evenwel nooit van de grond. Momenteel werkloos.22. Mbo MPENZA

Zijn broer was er niet bij, maar Mbo Mpenza zijn prestaties op het WK gingen crescendo. Twee jaar later ruilde hij Moeskroen in voor Anderlecht, waar hij na zijn loopbaan nog even als scout aan het werk was. Daarna vervulde de ex-aanvaller diezelfde taak voor de KBVB, sinds kort zetelt hij er in de Algemene Vergadering.

23. Frédéric HERPOEL

Als doublure voor De Vlieger lag Frédéric Herpoel, tussen 1997 en 2007 tien jaar lang het sluitstuk van AA Gent, in polepositie. Op het eind van zijn actieve carrière zette de zevenvoudig international terug koers richting geboortestreek Bergen, waar hij op heden jonge keepers begeleidt in de plaatselijke sportschool.

POLL: Wie van deze generatie had, op zijn hoogtepunt, in dit tijdperk het meest een basisplaats kunnen claimen?

Ondanks sterke start: wissels op komst in basiself Duivels

'RSCA broedt op transferoffensief: minstens vier aanwinsten'

'Club meldt zich in Frankrijk voor nieuwe aanvaller'

Vandaag 14 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

931
{insert image alt}

Nieuw EK-drama: fan kritiek na val op Wembley

Het Europees kampioenschap heeft een behoorlijk turbulent openingsweekend achter de rug. Zaterdag ...

0
{insert image alt}

'RSCA broedt op transferoffensief: minstens vier aanwinsten'

Voor RSC Anderlecht zit de vakantieperiode er inmiddels op, maandag trapt de recordkampioen de ...

88
{insert image alt}

Emotionele wissel Blind zorgt voor kippenvel

Nederland is zondagavond op sterke wijze aan het EK begonnen en haalde het in zijn eerste ...

46
{insert image alt}

'Club meldt zich in Frankrijk voor nieuwe aanvaller'

Club Brugge hield het voorlopig behoorlijk rustig op de zomerse transfermarkt, maar daar komt in de ...

123
{insert image alt}

Ondanks sterke start: wissels op komst in basiself Duivels

De Rode Duivels zijn foutloos begonnen aan hun eindronde op het EK en pakten zaterdagavond de ...

203

Gisteren 13 Juni 2021

{insert image alt}

Bedrijvige Yaremchuk speelt zich in de kijker met opvallende stat

Nederland en Oekraïne serveren zondagavond een heus spektakelstuk in hun openingsmatch op het EK en ...

90
{insert image alt}

'Derde speler van Man City wil absoluut naar Barça'

FC Barcelona was de voorbije weken al behoorlijk actief op de transfermarkt. Het Manchester City van ...

231
{insert image alt}

Oranje haalt opgelucht adem: "Het had heel anders kunnen zijn"

Na zeven jaar afwezigheid maakte Nederland zondagavond zijn comeback op een groot toernooi. De ...

65
{insert image alt}

Genk houdt hart vast: ook bij Colombia slaat corona toe

Ietwat in de schaduw van het EK gaat zondagavond in Zuid-Amerika ook de Copa America van start. Dat ...

106
{insert image alt}

Oranje bibbert na weggeven dubbele voorsprong maar pakt verdiend eerste zege

Na de beste wedstrijd tot nu toe op dit EK heeft Nederland finaal zijn eerste wedstrijd tot een goed ...

137
{insert image alt}

AA Gent hoort kassa al rinkelen na goal Yaremchuk

Nederland en Oekraïne serveren zondagavond een heus spektakelstuk in hun openingsmatch op het EK en ...

158
{insert image alt}

Mysterie Meunier: "We waren toch ook verbaasd"

De Rode Duivels kunnen zeker niet klagen over hun start op het EK, want met 3-0 bleken ze veel te ...

280
{insert image alt}

Wijnaldum zorgt voor opmerkelijk moment met openingsgoal tegen Oekraïne

Nederland lijkt op weg naar een uitstekende start op dit EK. Het wist in het openingskwartier van de ...

64
{insert image alt}

Zwitserland roept na openingsmatch nog een nieuwe keeper op

Zwitserland is zaterdag met een tegenvaller aan zijn EK begonnen, want het bleef tegen Wales steken ...

47
{insert image alt}

'Charleroi lijkt beslissing over Gillet en Bruno genomen te hebben'

Bij Charleroi staan ze dit seizoen voor een nieuw begin, want na het teleurstellende seizoenseinde ...

93
{insert image alt}

Rode Duivels passen reisplannen alsnog aan

De Rode Duivels zijn na hun zege tegen Rusland zondag meteen teruggekeerd naar Tubeke, waar ze zich ...

437
{insert image alt}

Martinez: "Hij zit in de beste vorm van zijn carrière"

De Rode Duivels zijn uitstekend aan hun EK begonnen en na de 3-0 tegen Rusland is het vertrouwen in ...

218
{insert image alt}

Waasland-Beveren strikt verrassend ex-pion van Eupen

De voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt stilaan aangevat bij heel wat Belgische clubs. Ook bij ...

140
{insert image alt}

Van der Vaart kritisch voor België: "Kijk naar zo’n Vermaelen"

België won makkelijk met 3-0 van Rusland. De Belgen speelden zeker niet schitterend, maar moesten ...

1244
{insert image alt}

De Boer: "België is één van de drie topfavorieten voor de eindzege"

Frank de Boer krijgt in Nederland veel kritiek. Hij moet vanavond aan de bak tegen Oekraïne. De ...

283