Gesloten deuren: moet de JPL hervatten zonder publiek?

Foto: Gesloten deuren: moet de JPL hervatten zonder publiek?

Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om massa-evenementen tot 31 augustus te verbieden, is slechts één ding duidelijk: op volle voetbalstadions hoeven we de eerstkomende tijd niet te rekenen. Hoewel daarmee nog niets gezegd is over een potentiële hervatting van de huidige competitie met lege tribunes, opperen sommigen dat zo ook het doek over de Jupiler Pro League onherroepelijk is gevallen. Andermaal een voorbarige conclusie? Wij bekeken de optie om zónder publiek de actie voort te zetten.

Tenminste indien dat toegestaan is, want pas volgende week buigt de politiek zich over het thema – en zitten ook de teams in de Pro League opnieuw samen om de eventuele stopzetting van de JPL te bespreken. De verwachting is dat die ondanks de druk van de UEFA wordt bevestigd, hoewel op de hete hangijzers rond promotie en degradatie alsook de verdeling van de Europese tickets nog steeds geen antwoord werd geformuleerd. Integendeel: de hele discussie werd bemoeilijkt door de vele clubs die in licentienood verkeren, en waarover het BAS pas ten laatste op 10 mei een oordeel velt. Het debat over het competitieformat laaide zo nog maar eens op.

CONTRADICTIE VAN BAYAT

Met zoveel instabiliteit lijkt het nu dan ook een schier onmogelijke opdracht om nog vóór dat definitieve verdict tot een consensus te komen, maar toch is de blik al op volgend seizoen gericht. Zo liet Mehdi Bayat, behalve algemeen directeur van Charleroi tevens bondsvoorzitter, aan Het Nieuwsblad weten dat de hoop volgens hem nu écht wel met zekerheid opgeborgen mag worden. "Dit is een regeringsbeslissing en zal in ons dossier bij de UEFA komen. Het heeft toch geen enkele zin om te denken dat we de competitie nog kunnen afwerken, zoals sommigen opperden?", zoekt hij steun voor zijn visie in het besluit van de overheid.Nochtans wordt daarin met nog geen woord gerept over het alternatief om wedstrijden in lege stadions te spelen, een optie die Bayat blijkbaar over het hoofd ziet. Alhoewel. "Persoonlijk vind ik dat we moeten proberen om begin augustus te starten achter gesloten deuren", komt diezelfde oplossing dan plots wél ter sprake. Ingegeven door, hoe kan het ook anders, financiële belangen – vergezeld van de tegenwoordig haast obligatoire sociaal verantwoorde insteek. "Economisch gezien is het belangrijk om de machine weer op gang te trappen. Voor alle mensen die in het voetbal werkzaam zijn, maar ook psychologisch", luidt het.

DEUR DICHT OF OP EEN KIER?

"Bovendien kunnen de maatregelen nog evolueren. Wat als we nu beslissen om tot september niet meer te voetballen, en het verbod op massa-evenementen schuift verder op? Neen, daar wachten we beter niet op", gaat Bayat voort op zijn elan. Een terechte opmerking, al laat hij precies het tegenovergestelde scenario terloops wel volledig links liggen. De kans op net een iets gunstigere ontwikkeling, en dus een eerdere versoepeling van de maatregelen dan vandaag gedacht, is nochtans even onvoorspelbaar als de suggestie dat we ook ná september nog allen in ons kot zullen moeten blijven. Of laat het ons toch minstens hopen.Hoewel Bayat in de bovenstaande quotes geen onwaarheden vertelt, kan alles wat hij zegt dus tevens als argument dienen om de deur net wél nog even op een kier te houden. Toch mag die volgens hem, en vele anderen, definitief dicht worden geslagen. En dat terwijl nu ook Marc Van Ranst voetbal in juni niet langer uit durft sluiten. Als zelfs de vermaarde viroloog zich niet tegen een eventuele hervatting zonder publiek kant, waarom dan de Pro League wel? Het blijft een voorbarige – en gezien de dreigementen van de UEFA riskante – keuze. Al kan ons land net zo goed uiteindelijk als pionier de geschiedenisboeken ingaan.

EIGEN AGENDA'S & WINKELS

Versta ons immers niet verkeerd: uiteraard primeert de gezondheid, kunnen we niet inschatten hoe lang de crisis nog zal duren en is de JPL mogelijk pas de eerste van vele competities die er de brui aan geeft. In dat geval voorspellen we nu al veel borstklopperij over het vooruitziend beleid, en misschien zou dat zelfs terecht zijn. Toch zien we nog altijd niet in wat er verkeerd is met wachten tot de stekker er – eindelijk – van bovenaf door de UEFA zélf uitgetrokken wordt. Of de Belgische regering met nog striktere maatregelen op de proppen komt, die wél rechtstreeks aanleiding geven om een streep onder het seizoen te trekken.Nu zien we daarentegen vooral hoe voorstanders van de stop de nieuwe aankondiging gebruiken om hun eigen agenda weer door te drukken, want zelfs in het huidige klimaat – en ondanks de talloze oproepen tot solidariteit – blijft iedereen in de eerste plaats voor zijn eigen winkel spreken. Vaak wordt dat gretig gekaderd in termen van maatschappelijke verantwoordelijkheid, al vragen we ons nog altijd af welke bijdrage wordt geleverd door voetbal in de nabije toekomst nu al uit te sluiten. Het goede voorbeeld stellen, horen we dan soms. Vaak van mensen die terwijl staan roepen hoe het spelletje en haar actoren niet belangrijk zijn.

MET OF ZONDER PO'S?

Vanzelfsprekend behoren wij niet tot die groep, net zomin als Bayat overigens. "Ook al staat de gezondheid voorop, iedereen snakt ernaar dat er weer gevoetbald wordt", vatte de Iraniër het mooi samen. Maar waarom dan wachten tot in augustus? Als een voorstel op tafel ligt om de bekerfinale zonder fans af te haspelen, waarom dan niet ook het tweede luik van de promotiefinale én de laatste speeldag van het reguliere seizoen? Heel wat heikele thema's zouden op die manier alvast in één klap van tafel worden geveegd, zowel in eigen land – denk aan de vragen omtrent promotie en degradatie – als op Europees niveau.De UEFA lijkt van ons land nu namelijk een soort principekwestie te maken, en vooral een teken van goede wil te eisen. Mochten uiteindelijk alleen de play-offs niet doorgaan, zullen de bobo's daar allicht dus minder om malen. Wij misschien zelfs evenmin, want hoezeer we ook naar het spelletje verlangen: een eindstrijd van dertig duels om de titel voor lege tribunes haalt toch de angel uit de ontknoping. Wat niet wegneemt dat de optie nog steeds duchtig onderzocht moet worden én soelaas kan brengen in een aantal uiterst lastige vraagstukken. Tenminste, nogmaals: indien de overheid groen licht geeft om die matchen te organiseren.

LAND DER BLINDEN

De kilte in een leeg stadion is oorverdovend. Zonder de omringende sfeer en interactie met de fans verliest het voetbal dan ook veel van haar charme, al is in het land der blinden één oog nog altijd koning. Op dit moment zijn we dus zelfs met een minderwaardig product reeds tevreden, gewoon om nog eens te proeven van wat we nu al meer dan een maand moeten missen. Helemaal gewonnen voor het idee van lege arena's zijn we niet, maar wachten tot het volk weer toegelaten is kan nog erg lang duren – en financiële zelfmoord zijn voor veel clubs. Bayat ziet het alvast niet zitten om er voor de start van volgend seizoen op te wachten.Waarom dan echter niet al vlugger in actie schieten? In plaats van in augustus de nieuwe jaargang zonder publiek aan te vatten, kunnen we per slot van rekening ook de huidige campagne nu op die manier afwerken. En hopen dat in september, wanneer de editie 2020-2021 in dat scenario pas op gang getrapt wordt, supporters weer toegelaten zijn. Het enige euvel, zeker indien de PO's weg zouden vallen, is dan wel dat de spelers zich nu nog snel moeten klaarstomen voor een beperkt aantal optredens. "Niet goed", zo wist Bayat twee weken geleden te verkondigen. Akkoord, al staan velen duidelijk net te popelen om weer aan de slag te mogen. En wat had hij nu weer precies gezegd over hun psychologische toestand?

POLL: Moet de competitie, indien mogelijk, volgens u hervatten zonder publiek?

<

Dimata spreekt zich uit over toekomst bij Anderlecht

Sterk Anderlecht raast voorbij makke Zebra's

Cercle Brugge op zucht van komst van 'man van 10 miljoen euro'

Vandaag 20 Januari 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club mikt op sierlijke parel uit Eredivisie

Oranje boven. Met Stefano Denswil, Bas Dost, Ruud Vormer en Noa Lang heeft Club Brugge vandaag al ...

697
{insert image alt}

FC Comeback: XI toppers die kunnen terugkeren naar de JPL

Tijdens de eerste twee weken van de wintermercato wisten de Belgische eersteklassers reeds diverse ...

619
{insert image alt}

Midweekse goals Dost en Hairemans bezorgen je mooie winst!

Om de propvolle kalender toch maar rond te krijgen, komen de ploegen uit de Jupiler Pro League ...

54
{insert image alt}

Scheldtirade, ego & records: Will Still, de nieuwe T1 van Beerschot

Aan alle sprookjes komt een eind, soms sneller dan verwacht. Hoewel de cirkel volgens hemzelf rond ...

1611
{insert image alt}

Abdoulay Diaby: droomspits of miscast voor Anderlecht?

15 mei 2016. In een kolkend Jan Breydel verschalkt Abdoulay Diaby met een rake kopbal en subtiele ...

604
{insert image alt}

KV Kortrijk gaat zwaar de mist in met trainerswissel

Waar rook is, is vuur. Yves Vanderhaeghe beseft het als geen ander. KV Kortrijk zou na dit seizoen ...

1231
{insert image alt}

MERCATO LIVE: Cercle strikt dure vogel, Huntelaar naar Bundesliga

Hoewel de zomerse transferperiode dit seizoen tot begin oktober duurde, wordt ook in tijdens de ...

580

Gisteren 19 Januari 2021

{insert image alt}

Dimata spreekt zich uit over toekomst bij Anderlecht

Bij Anderlecht hebben ze dinsdagavond veel redenen om tevreden te zijn. Paars-Wit klopte Charleroi ...

162
{insert image alt}

Scheids was Anderlecht niet gezind: "Hij had uitgesloten moeten worden"

Anderlecht heeft dinsdagavond vlot de maat genomen van Charleroi en keert daardoor terug in de top ...

155
{insert image alt}

Moeskroen houdt degradatiestrijd spannend: "Strijd is niet gestreden"

Moeskroen was dinsdagavond dicht bij een levensbelangrijke zege in de strijd om het behoud. Met ...

30
{insert image alt}

Leicester wipt voorlopig naar de koppositie in de Premier League

Is er een nieuwe Leicester-sprookje in de maak? De Foxes zijn dinsdagavond alvast voorlopig naar de ...

86
{insert image alt}

Sterk Anderlecht raast voorbij makke Zebra's

Wat zich op voorhand aankondigde als een moeilijke wedstrijd voor Anderlecht, werd het dat ...

407
{insert image alt}

Waasland-Beveren schiet niet op met punt: "Niet verliezen was belangrijkste"

Waasland-Beveren is er dinsdagavond niet in geslaagd om een goede zaak te doen in de strijd om het ...

36
{insert image alt}

Cercle Brugge op zucht van komst van 'man van 10 miljoen euro'

Cercle Brugge gaat nog een speler aantrekken. De Bruggelingen gaan immers een centrale verdediger ...

177
{insert image alt}

Torres ondergaat indrukwekkende transformatie na pensioen (📸)

In augustus 2019 heeft Fernando Torres na een lange en indrukwekkende carrière zijn voetbalschoenen ...

177
{insert image alt}

Dortmund zakt verder weg na nederlaag in topper

Borussia Dortmund lijkt de voeling met de top drie in de Bundesliga helemaal te gaan verliezen. Het ...

34
{insert image alt}

Openda zaait twijfel over toekomst bij Club Brugge

Lois Openda leek bij Club Brugge dit seizoen op niet veel kansen te moeten rekenen en dus vertrok ...

196
{insert image alt}

Nmecha pakt uit met mooi gebaar voor ploegmaat

Anderlecht staat er halfweg goed voor tegen Sporting Charleroi. Het heeft immers al een ...

252
{insert image alt}

Schrijvers stelt Brys meteen voor dilemma

OH Leuven pakte vorige week stevig uit door Siebe Schrijvers binnen te halen. De aanvaller was bij ...

251
{insert image alt}

Van Meir ziet meteen struikelblokken voor Still bij Beerschot

Beerschot moest door het plotse vertrek van Hernan Losada naar DC United middenin het seizoen op ...

240
{insert image alt}

Openda is de grote held in moeizame bekerzege Vitesse

In Nederland staat er deze week bekervoetbal op het programma en Vitesse heeft zich als één van de ...

93
{insert image alt}

Overmars schept gelijk duidelijkheid over opvolging Huntelaar

Het zat er natuurlijk al wel even aan te komen, en nu is het ook officieel: Klaas-Jan Huntelaar gaat ...

45