Kweekvijver België: de XI beste buitenlandse JPL-producten

Kweekvijver België: de XI beste buitenlandse JPL-producten

Dat de Jupiler Pro League hot is in het buitenland, is al lang geen geheim meer. Een recente studie van het toonaangevende CIES goot die trend nu echter in cijfers, en wat blijkt: de Belgische competitie is een van de voornaamste hofleverancier voor de vijf grootste competities in Europa. Aangezien de laatste jaren zo dus heel wat kleppers op onze velden het ook waarmaakten in Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk, gingen wij op zoek naar een ultiem elftal aan internationale kleppers die hun carrière in de JPL lanceerden. Zónder Rode Duivels als Romelu Lukaku en co.


GK: Mathew RYAN (Brighton)
Qua loopbaan in België kan alleen Lovre Kalinic aan hem tippen, eveneens twee keer op rij verkozen tot Doelman v/h Jaar. Bij Aston Villa viel de ex-Buffalo echter door de mand, terwijl Mathew Ryan het wél tot titularis in de Premier League schopte. De 28-jarige Australiër, in het verleden bij Club Brugge en KRC Genk aan de slag, heeft na een mindere periode in Valencia op bijna drie jaar tijd intussen zelfs al meer dan 100 matchen voor Brighton achter de kiezen. Net als 58 interlands voor de Socceroos.



CV: Takehiro TOMIYASU (Bologna)
Onze driemansdefensie begint met de enige speler die pas vorige zomer vertrok: Takehiro Tomiyasu. Die speelt bij Bologna vooral als rechtsback, maar kan ook centraal achterin uit de voeten. Hoe dan ook liet de ex-Kanarie in zijn eerste jaar in de Serie A genoeg zien om reeds interesse uit Duitsland en Engeland op te wekken. Zijn marktwaarde steeg dan ook al tot ruim 13 miljoen, vier miljoen meer dan wat STVV voor hem ving. Op 21-jarige leeftijd heeft de Japanner bovendien nog  groeimarge.

CV: Kalidou KOULIBALY (Napoli)
We blijven nog even in Italië, waar Napoli-sterkhouder Kalidou Koulibaly al jarenlang geboekstaafd staat als een van de beste verdedigers ter wereld. De 28-jarige Senegalees kan hier dus uiteraard niet ontbreken, want het was Genk dat hem acht jaar geleden oppikte uit de Franse tweede klasse. Na twee seizoenen met ups en downs in de Luminus Arena trok de krachtpatser in 2014 voor net geen acht miljoen naar de club van Dries Mertens. Daar is hij vandaag maar liefst zeven keer zo veel waard.

CV: Dakonam DJENÉ (Getafe)
Nog een voormalige Truienaar, al bleef Dakonam Djené (28) niet lang op Stayen. De Togolees speelde één sterke campagne onder Ivan Leko, alvorens in 2017 voor een toenmalige recordsom van 2,5 miljoen naar Getafe te trekken – een cijfer dat nadien verpulverd werd door Tomiyasu. Tegenwoordig is hij wel bijna tien keer meer waard, wat betekent dat de nochtans kleine verdediger in La Liga eveneens zijn mannetje staat. Vorig jaar daar zelfs in het Team v/h Seizoen, dus aan interesse geen gebrek.



RM: Youcef ATAL (Nice)
Keuze genoeg op rechts, al moet Moussa Wagué (ex-Eupen) nog altijd doorbreken in Barcelona – of elders – terwijl Adam Marusic (ex-KV Kortrijk en Oostende) een stap terugzette bij Lazio. Tot zijn knieoperatie maakte met Youcef Atal een andere vroegere Kerel dan weer het mooie weer in Nice, de club waar Wagué op dit moment ook op huur vertoeft. Zelfs in Kortrijk niet de grootste naam met amper tien duels op zijn conto, maar intussen wel 20 miljoen waard en vooral in de Premier League grof wild.

CM: Sergej MILINKOVIC-SAVIC (Lazio)
Op de rechterflank lieten we Marusic dus links liggen, maar op het middenveld overleeft met ex-Genkie Sergej Milinkovic-Savic een andere Romein wél de schifting. De Serviër wordt zowat elke mercato gelinkt aan meerdere topclubs, maar voorlopig tekent hij nog steeds present bij Lazio. Dat betaalde in totaal 18 miljoen voor de 25-jarige draaischijf, achteraf gezien een koopje. Vandaag wordt zijn marktwaarde immers op maar liefst 64 miljoen geschat, waarmee hij veruit de duurste speler in dit elftal is.

CM: Wilfred NDIDI (Leicester)
Als partner overwogen we Luka Milivojevic, flop in Anderlecht maar nu top bij Crystal Palace in de Premier League. Daar schittert met Cheikhou Kouyaté een andere ex-RSCA’er ook nog altijd bij West Ham, maar toch kan geen van beiden tippen aan Wilfred Ndidi. De 23-jarige Nigeriaan groeide in Leicester uit tot de ultieme controleur en vervolledigt dus onze Limburgs getinte as. Net als Milinkovic-Savic bracht hij Genk ooit 18 miljoen op. Tegenwoordig is de 34-voudig international het dubbele waard.



LM: Ivan PERISIC (Bayern München)
De beste jaren van Lucas Biglia liggen al te ver achter zich om te concurreren met al dat jong geweld, maar op links krijgt een dertiger wél nog zijn plekje. Ivan Perisic (31), topschutter én Profvoetballer v/h Jaar als speler van Club Brugge in 2011, is dan ook verre van versleten. De Kroaat ging dit seizoen met succes een nieuwe uitdaging aan bij Bayern München, dat hem definitief wil overnemen van Inter. Wel doet het liefst nog iets van de prijs af, al betalen ze in totaal toch graag nog een twintigtal miljoen.

RB: Victor OSIMHEN (Lille)
In onze 3-4-3 is plaats voor drie aanvallers, en dus schuift Victor Osimhen naar de zijkant. Dat de ex-Karolo nochtans een echte spits is, mag onderhand duidelijk wezen. In de Ligue 1 was hij goed voor 13 goals in 27 duels voor Lille, dat 12 miljoen op tafel legde om de 21-jarige Nigeriaan weg te plukken in Charleroi. Een monsterwinst op Mambourg, al rekenen ze in Rijsel op nog veel meer. Gezien de grote interesse lijkt een hoger bedrag dan zijn marktwaarde van 27 miljoen alvast geen ijdele hoop.

LB: Leon BAILEY (Leverkusen)
Aan de overkant vinden we onze vijfde (!) en laatste ex-Genkie terug. Leon Bailey was nooit voorbestemd om lang in Limburg te blijven en trok na anderhalf jaar dus reeds voor 13,5 miljoen naar Bayer Leverkusen. Ook daar zijn transfergeruchten rond de 22-jarige Jamaicaan nooit veraf, al kende hij er de laatste tijd wel een terugval. Toch telt de snelle dribbelkont vooral in de Premier League nog altijd flink wat gegadigden, die allicht maar wat graag zijn geschatte waarde van net geen 30 miljoen neertellen.



SP: Aleksandar MITROVIC (Fulham)
Helemaal binnen de regels van de kunst is zijn selectie hier niet, want Aleksandar Mitrovic is momenteel niet in een van de vijf topcompetities actief. Fulham zakte vorig seizoen namelijk naar de tweede afdeling in Engeland, waar de ex-spits van Anderlecht zich blijkbaar wel prima in zijn sas voelt. Met 23 treffers in 34 wedstrijden doet Mitrogol zijn bijnaam alleszins weer alle eer aan en is hij zelfs topscorer in de Championship. Bovendien nog steeds pas 25 jaar oud, dus wie weet wat nog te komen staat.

Dit bericht bekijken op Instagram

Vandaag een elftal met buitenlandse toppers die gevormd werden in de JPL!🇧🇪⁠ Mis jij iemand in deze XI?🔥⁠ #jpl #jupiler #proleague #voetbalnieuws

Een bericht gedeeld door VoetbalNieuws.be (@voetbalnieuwsbe) op

POLL: Welke veldspeler zal volgens u op het eind de mooiste carrière hebben gehad?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

68
68
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

104
104
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

128
128
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

46
46
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

161
161
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

172
172
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

189
189
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

677
677
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

643
643
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

69
69
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

195
195
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

114
114
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

441
441
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

704
704