De één zijn dood: 10 buitenkansjes bij clubs in licentienood

De één zijn dood: 10 buitenkansjes bij clubs in licentienood

De licentiecommissie hield stevig huis in ons profvoetbal en zette maar liefst zeven clubs – voorlopig – terug naar de Amateurreeksen. Standard zal zijn vel normaal gezien wel redden bij het BAS, maar voor KV Oostende, Moeskroen, Lokeren, Virton, Lommel en Roeselare liggen de kaarten toch nog anders. De een zijn dood is echter de ander zijn brood, want mochten zij werkelijk geschrapt worden komen hun spelers uiteraard vrij op de markt. Wij namen de meest interessante opportuniteiten onder de loep.


De afgelopen jaren verdwenen tal van ploegen – al dan niet tijdelijk – van het professioneel toneel nadat hun licentie werd afgepakt. La Louvière, Moeskroen, Beerschot, Mons, Brussels, Lierse en ga zo maar door: het lijstje is lang en doorspekt met traditieclubs. Reden genoeg voor KV Oostende en co om niet op beide oren te slapen dus, want ook nu lijkt het niet om loze dreigementen te gaan. Mocht het BAS de straf straks effectief bevestigen, kunnen al deze teams dus gratis leeggeplukt worden. Het zou alleszins niet de eerste keer zijn dat in België geprofiteerd wordt van een ander zijn ondergang, met de verhuis van Maxime Lestienne van Moeskroen naar Club Brugge in 2010 als bekendste voorbeeld. Wij gingen bij de zes ploegen in nood daarom alvast op zoek naar 10 spelers die mogelijk in zijn voetsporen kunnen treden.

Jean BUTEZ (Moeskroen)
Te beginnen op Le Canonnier zelf, waar Jean Butez vorige zomer al op weg leek naar ... Club Brugge. Daar hebben ze met Simon Mignolet hun man tussen de palen inmiddels gevonden, maar ook elders valt de 24-jarige Fransman in de smaak. Ondanks zijn blessureleed dit seizoen leek het betrouwbare sluitstuk sowieso dus al klaar voor een stap hogerop, alleen de bestemming is nog onduidelijk. Allicht is het wachten tot de stoelendans bovenin in gang wordt gezet. Indien Butez op de markt komt, zal het aantal gegadigden echter ongetwijfeld razendsnel toenemen.



Deni HOČKO (Moeskroen)
Verder telt Moeskroen heel wat huurlingen, terwijl andere prijsbeesten zoals Frank Boya en Nathan de Medina einde contract zijn en dus hoe dan ook binnenkort gratis de deur uit kunnen wandelen. Deni Hočko daarentegen ligt in principe nog vast tot medio 2022. De 25-jarige Montenegrijn kwam pas vorige zomer toe in Henegouwen, waar hij zich in geen tijd tot de stille kracht op het middenveld ontpopte. Nul goals of assists, maar wel genoeg uitstekend werk in de schaduw om in de winter reeds de aandacht van Standard, Genk en zelfs Fulham te trekken.

Alessandro CIRANNI (Moeskroen)
De eerste landgenoot in onze lijst, een belangrijke troef gezien de regels in de Jupiler Pro League omtrent het aantal Belgen op het wedstrijdblad. Of hij bij een grotere club titularis kan worden valt te betwijfelen, maar dáár heeft Alessandro Ciranni (23) toch alvast zijn plaats. Het jeugdproduct van KRC Genk kende aanvankelijk een trage start na zijn terugkeer uit Nederland, tot hij in november zijn draai vond en nog goed was voor twee goals en vijf assists. Niet mis voor de rechtsback van Moeskroen, om dan nog maar te zwijgen van zijn verdere groeimarge.



Jelle BATAILLE (KV Oostende)
Al vinden we aan de kust met Jelle Bataille zelfs een nog veel interessanter exemplaar terug. De 20-jarige rechtsachter van KV Oostende pronkt met minder imposante statistieken, maar is wel drie jaar jonger én wordt aanzien als een groter talent. Zo getuige ook zijn basisplaats bij de Jonge Duivels sinds oktober, een eer die Ciranni nooit te beurt viel. Geen wonder dus dat Bataille reeds op de radar van AA Gent verscheen, want op jonge leeftijd weet hij zich toch knap staande te houden in de chaos aan de kust. Staat allicht dan ook op het lijstje van élke topclub.

Fashion SAKALA (KV Oostende)
Dat de noodlijdende Kustboys op dit moment niet de hekkensluiter in eerste klasse zijn, valt grotendeels te danken aan de vorm van Fashion Sakala in het begin van de campagne. De 23-jarige Zambiaan had na elf speeldagen al vijf doelpunten en drie assists achter zijn naam, maar wist nadien nog maar drie keer te scoren. Pijlsnel en onnavolgbaar, al was hij ook in zijn tweede seizoen in België net zo goed wisselvallig en onvoorspelbaar. Toch wordt de aanvaller naar verluidt al nauwlettend in de gaten gehouden, zowel door teams in ons land als vanuit Spanje.



Anthony MORIS (Virton)
Over naar de tweedeklassers, te beginnen met Virton. Dat heeft met Anthony Moris de Doelman van het Jaar in 1B in huis, al trekken ze in Luik, Sint-Truiden en Mechelen nu wellicht grote ogen. Daar liet het intussen 29-jarig sluitstuk immers weinig indruk na, maar voor een keeper is het blijkbaar nooit te laat om bij te leren. De nummer één van Luxemburg heeft bovendien een dubbel paspoort, dus als doublure bij een topper zou hij niet misstaan. Iets lager in de stand kan de 28-voudig international wie weet zelfs dingen naar een basisplaats onder de lat.

Lucas RIBEIRO COSTA (Virton)
Met streekproducten als Renaud Emond en vooral Thomas Meunier etaleerde Virton reeds haar oog voor talent, nu hebben de Luxemburgers allicht ook een Braziliaans goudhaantje beet. Lucas Ribeiro Costa (21) heeft nog meer te bewijzen dan Edisson Jordanov of Loïc Lapoussin, maar gaf wel al blijk van zijn enorm potentieel. In amper 298 minuten trof de linkspoot vier keer raak, waaronder het veelbesproken doelpunt tegen Beerschot. De aandacht heeft hij zo al getrokken, dus bij een slechte afloop kan de spelmaker vast op voldoende interesse rekenen.



Abdoulie SANYANG (Lommel SK)
Qua status als ruwe diamant zit Abdoulie Sanyang wat in diezelfde categorie, al stond 20-jarige Gambiaan in zijn eerste seizoen in Lommel wel al heel wat vaker tussen de lijnen. Daar liet de flankaanvaller dan ook reeds mooie dingen zien, hoewel zijn statistieken – twee goals en drie assists – vooralsnog wat te wensen overlaten. Iets te wisselvallig en nog net niet efficiënt genoeg dus, maar inmiddels wel opgeroepen voor zijn nationaal elftal en zelfs na de heenronde al in verband gebracht met een transfer. Mogelijk een uiterst lucratief project om op te pikken.

Glenn NEVEN (Lommel SK)
Een vergelijkbaar geval als Moris, en niet alleen omdat hij tevens over meer ervaring beschikt, aanvoerder is van zijn team én in het Elftal van het Jaar prijkt. Lommel SK-verdediger Glenn Neven (30) voetbalt al heel zijn carrière in de lagere reeksen en is intussen al zeven jaar trouw aan de Limburgers, maar als het verhaal daar over en uit is dient zich de ideale gelegenheid aan om de stap naar het hoogste niveau te wagen. De laatbloeier zit alleszins nu pas stilaan op de top van zijn kunnen en zou prima passen bij pakweg STVV, KV Mechelen of Zulte Waregem.



Jelle VAN DAMME (Lokeren)
In Roeselare verdient alleen Nicolas Rommens een eervolle vermelding, want de rest is toch onvoldoende of straks sowieso einde contract. Ook in Lokeren is het logischerwijs armoe troef, al loopt daar wel nog steeds ene Jelle Van Damme rond. Op 36-jarige leeftijd liggen diens beste jaren ondertussen al even achter zich, maar dat oudjes achterin nog van grote waarde kunnen zien demonstreerden Olivier Deschacht en Davy De fauw dit seizoen nog bij Zulte Waregem. Zelfs tijdens een afscheidstournee zou de ervaren krijger er alvast wekelijks vol in vliegen.

POLL: Wie zou u het liefst naar uw team zien komen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"
Match in de match bij Club-Genk: "Levert zeer goed werk"

Ze hadden het vroeger wellicht nooit durven dromen, maar Nicky Hayen en Wouter Vrancken zijn nu de ...

38
38
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"
Riemer over 'verloren zoon': "Zie hem als een supersub"

Bij RSC Anderlecht weten ze wat ze vanavond moeten doen tegen Cercle Brugge: winnen. Brian Riemer ...

51
51
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union
Blessin onthult opvallende motivatiemethode bij Union

De voorbije weken kende Union een spectaculaire implosie. Maandenlang waren de Brusselaars de ...

13
13
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging
Hazard legt uit waarom terugkeer naar België niet doorging

Afgelopen zomer slaagde Anderlecht erin om Thorgan Hazard terug naar België te halen. Een ...

46
46
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'
'Antwerp bibbert: Van Bommel in polepositie bij grootmacht'

Bij Antwerp lijken we in de zomer een uittocht te mogen verwachten. De club zal enkele smaakmakers ...

98
98
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga
Ramazani krijgt waanzinnige sanctie opgelegd in La Liga

Het voorbije jaar stroomden al een aantal jonge talenten door naar de Rode Duivels en er zit nog het ...

38
38
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'

Standard kon vorig weekend alweer niet winnen, want het bleef deze keer steken op een 0-0 tegen KV ...

125
125
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller

Dinsdagavond wist OH Leuven zijn ongeslagen reeks te verlengen tot vier wedstrijden, want het ...

38
38
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

102
102
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven

OH Leuven kende een woelig seizoen, waarin heel wat oudgedienden de club verlieten. Het begon met ...

211
211
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis

Het Argentijnse voetbal werd dinsdagnacht opgeschrikt door een zorgwekkend voorval. Een zeer grote ...

41
41
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

277
277
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"

Heel Standard hunkert naar het einde van het seizoen. De trainerswissel bracht helemaal niks bij en ...

247
247
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"

AA Gent gaat de Europe Play-Offs winnen. Ze wisten gevleid met 0-2 te winnen van STVV en staan nu al ...

242
242
<strong>Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?</strong>
Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?

KVC Westerlo haalde de afgelopen jaren de nodige jonge spelers naar &rsquo;t Kuipje. Dat zorgde ...

83
83