Op zoek naar opvolgers voor David: 5 potentiële kandidaten

Op zoek naar opvolgers voor David: 5 potentiële kandidaten

FC Barcelona, Arsenal, Bayern München of toch Ajax? De topclubs staan in de rij voor Jonathan David, het Canadese goudhaantje van AA Gent. In 2018 kwam de polyvalente aanvaller transfervrij over van Ottowa ISC. Na 83 officiële wedstrijden voor de Buffalo's, gespijsd met 37 doelpunten en 15 assists, lijkt hij komende zomer een lucratieve transfer te maken. En moet Michel Louwagie dus op zoek naar een vervanger.


Uiteraard lopen in de Ghelamco Arena ook nog Roman Bezus en Giorgi Chakvetadze rond, maar wanneer Gent de jackpot vangt voor David zal het plots 25 minstens miljoen rijker zijn. Kapitaal dat dus best wijselijk geïnvesteerd worden in een opvolger. Wij maakten een shortlist met vijf kwalitatieve kandidaten die zich in een realistische prijsklasse tussen vier en zeven miljoen euro bevinden. En net als David gemakkelijk een doelpunt maken, vaak assists uitdelen én een goede dribbel in de voeten hebben. Ook polyvalentie is een troef, net zoals progressiemarge op jonge leeftijd. Op basis van al deze criteria kwamen de volgende vijf namen uit de bus:

Karim ADEYEMI (RB Salzburg)

RB Salzburg heeft een neus voor talent, dus als kwaliteitsstempel kan het alvast tellen. Karim Adeyemi (18) is één van die opkomende youngsters bij de Oostenrijkse topclub, waar hij in 2018 als 16-jarig broekventje arriveerde. Toch had Salzburg toen al 3,35 miljoen over voor de Duitse jeugdinternational, die zoals gewoonlijk eerst gestald werd bij satellietclub in tweede klasse FC Liefering. Daar trof de linkspoot 15 keer raak in 34 competitieduels, tussendoor maakte hij indruk in de UEFA Youth League.



Adeyemi scoorde onder meer twee goals én leverde een assist af tegen KRC Genk, dus op de Belgische velden is hij geen onbekende. Na nieuwjaar achtte hoofdcoach Jesse Marsch de tijd dan ook al rijp om hem terug naar de Red Bull Arena te halen, waar hij al geregeld op de bank zat en zijn grote debuut vierde in de Europa League tegen Eintracht Frankfurt. Het grote talent toonde zich klaar voor nog meer speelminuten, maar daar stak het coronavirus dus een stokje voor. Vandaag zeven miljoen waard.

Ryan CHRISTIE (Celtic FC)

De oudste speler in onze lijst, maar Ryan Christie is nu eenmaal een laatbloeier. De 25-jarige spelmaker staat al sinds 2015 onder contract bij Celtic, maar pas dit seizoen wist hij er helemaal te ontploffen. Uitleenbeurten aan Inverness en Aberdeen zorgden dus duidelijk voor de broodnodige ervaring, waar zowel de Schot zelf als zijn werkgever nu de vruchten van plukt. Net als zijn land in het algemeen, want bondscoach Craig Brown liet al verstaan dat Christie een van de grote leiders in zijn elftal moet worden.

De cijfers zijn dan ook niets minder dan fenomenaal. Net als David is de sterkhouder van Celtic zowel afwerker áls aangever, met 19 doelpunten en 16 assists op zijn naam. Geen wonder dat de elfvoudig international unaniem dé revelatie van het seizoen wordt genoemd in de Scottish Premiership, waar de coronacrisis natuurlijk eveneens een schaduw werpt over de rest van de campagne. Virus of niet, de waarde van Christie katapulteerde alvast van een schamele 1,25 miljoen tot maar liefst zes miljoen.

Ahmed KUTUCU (Schalke 04)

Hét boegbeeld van de jeugdwerking bij Schalke 04. Op jonge leeftijd werd Ahmed Kutucu weggeplukt bij Rot-Weiss Essen, waarna hij alle reeksen in Gelsenkirchen doorliep. Bij de U17 en U19 vond de aanvaller van Turkse origine, die daar al één cap achter zijn naam heeft staan, blindelings de weg naar het doel. Een debuut bij de hoofdmacht kon niet lang op zich laten wachten en volgde al op 18-jarige leeftijd in de Champions League tegen Lokomotiv Moskou. Kort daarna proefde hij voor het eerst van de Bundesliga.



Dit seizoen werd Kutucu steeds meer ingezet door coach David Wagner, weliswaar vooral als invaller, en tekende hij al voor drie doelpunten en twee assists. Zijn ambities reiken echter verder. Volgens Duitse media acht de 20-jarige aanvaller, die zich net als David ook in een lagere rol uit de slag trekt, stilaan klaar voor een basisplaats bij Die Königsblauen. Medio 2022 loopt zijn contract af, dus mocht die kans er niet meteen inzitten kan Gent wie weet wel toeslaan. Zijn actuele marktwaarde bedraagt zes miljoen.

Sontje HANSEN (Ajax)

Nog maar 17, maar Misjonne 'Sontje' Hansen beschikt reeds over een imposant palmares. Een jaar geleden werd hij Europees Kampioen met de U17 van Oranje, enkele maanden later kroonde de ruwe diamant zich tot de topschutter van het WK U17. Het mag dus duidelijk wezen dat het Ajax-talent nu al enorme kwaliteiten bezit, en bijgevolg een grote toekomst voor zich heeft. In december liet Erik ten Hag hem dan ook al voor het eerst invallen bij de Amsterdamse hoofdmacht. Scoren lukte toen nog niet.

Het lijkt slechts een kwestie van tijd, al loopt Hansen zijn contract in de Johan Cruijff ArenA volgend jaar wel al af. Ajax zit dan ook in hetzelfde schuitje als Anderlecht met Jérémy Doku, die eveneens pas na zijn 18de verjaardag een volwaardig profcontract kan tekenen. Bovendien wordt ook dit goudhaantje al gevolgd door de absolute top in Europa. Toch opteert Hansen, wiens waarde op amper vier miljoen wordt geschat, allicht liever voor een garantie op speelminuten. Een potentiële ruildeal in de maak?

Carlos FERNANDEZ (Granada)

Opnieuw een rasecht jeugdproduct van zijn huidige werkgever, want Carlos Fernandez doorliep alle jeugdreeksen van Sevilla. En scoorde er aan de lopende band. Toenmalig coach Unai Emery liet hem op amper 17-jarige leeftijd dan ook een eerste keer proeven van het grote werk in La Liga. In 2016 scoorde de Spanjaard echter de ligamenten van zijn knie, waardoor zijn evolutie een serieuze knauw kreeg. De voorbije jaren werd hij uitgeleend aan achtereenvolgens Deportivo La Coruna en Granada.



Bij die laatste vond de intussen 23-jarige aanvaller dit seizoen zijn beste vorm terug met acht doelpunten en vier assists, iets wat ook zijn moederclub niet is ontgaan. Sevilla zou immers van plan zijn hem volgend jaar zijn kans te gunnen, mede omdat huidige spitsen Luuk de Jong (zes goals), Youssef En-Nesyri (vier stuks) en Chicharito (drie treffers) niet aan de verwachtingen voldoen. Toch is gezien al die concurrentie ook een vertrek niet uitgesloten. Zijn marktwaarde is met vier miljoen alleszins meer dan doenbaar.

POLL: Wie is volgens u de geschikte opvolger voor David?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

39
39
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

224
224
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

42
42
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

216
216
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

203
203
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

101
101
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

232
232
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

41
41
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

209
209
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

82
82
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

188
188
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

82
82
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

183
183
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

204
204
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

447
447