Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

Foto: Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

De kans dat er dit seizoen nog gespeeld wordt in de Jupiler Pro League lijkt hoe langer hoe kleiner. Het overgrote merendeel van de 24 profclubs is een volledige stopzetting van de competitie alvast niet ongenegen, waarbij zelfs het afronden van de slotspeeldag geen vereiste meer is. Zij willen op die manier zo snel mogelijk duidelijkheid, tevens met het oog op de volgende jaargang. Iets waar ook hun fans stilaan naar snakken, zo lang zij niet gedupeerd achterblijven tenminste.

De meerderheid van de Pro League wil niet langer het advies van bovenaf – zij het de overheid, UEFA dan wel FIFA – afwachten om een streep te trekken door de huidige campagne. Vooral financiële overwegingen, niet in het minst omtrent de kwestie van de spelerslonen, staan daarbij centraal. Door de actie onherroepelijk stil te leggen, kan namelijk werk gemaakt worden van een 'oplossing'. Lees: een manier om besparingen door te voeren tijdens de break. Al kan dat dan wel weer leiden tot onkosten naar de eigen supporters toe.

COMPASSIE MET COUCKE

Zelfs indien de play-offs toch nog afgewerkt worden, zal dit allicht zonder volk in de tribunes gebeuren. Sowieso een probleem voor clubs als Club Brugge, Anderlecht en Genk, waar de eindronde al van meet af aan mee inbegrepen zat in de kostprijs van de abonnementen. Die laatste twee mochten zich bij het eventueel mislopen van PO I sowieso dus al aan flink wat klachten van ontevreden fans verwachten, al kondigde de Paars-Witte aanhang reeds aan in dat geval geen terugbetaling te zullen eisen. Een geste die de Brusselaars gezien hun rode boekhouding maar al te goed konden gebruiken.Geen wonder dus dat Marc Coucke de handdoek niet zomaar in de ring wil werpen. Niet alleen zijn de belangen om voort te doen voor zijn team op sportief vlak wellicht nog het grootst, ook financieel kan Anderlecht zich al die maanden zonder inkomsten moeilijker veroorloven dan de concurrentie. Zelfs indien Vincent Kompany zijn ploegmaats kan overtuigen om nog meer aan salaris in te binden. En dat op een moment dat de recordkampioen elke cent moet tellen én versterking nodig heeft om weer mee te doen voor te prijzen. Uiterst ongelegen dus, zonder dan nog te spreken over het publiek.

GEEN PO'S = COMPENSATIE

Betalen voor PO II tot daaraan toe, maar voor een vijftal wedstrijden die nooit plaats zullen vinden? Dat lijkt ons toch nog een ander paar mouwen. Eens het doek definitief over de nacompetitie valt, dreigen ze in het Lotto Park dus alsnog over te moeten gaan tot compensaties. Net zoals in Brugge en Genk, een extra kost die ze zelfs daar vandaag kunnen missen als kiespijn. AA Gent en Standard, waar ze al waren gestart met de voorverkoop voor PO I maar die intussen uiteraard weer opschortten, lieten alvast reeds weten een correcte regeling uit te zullen werken mochten ze niet doorgaan.Waaruit die vergoeding dan precies zou bestaan, is voorlopig nog koffiedik kijken. Ploegen kunnen simpelweg de betaalde som terugstorten, korting geven bij een verlenging van de huidige seizoenkaart of krediet in de fanshop en/of op de consumptiekaart aanbieden – een zogenaamde cashback, sowieso in trek. Bij de drie vermelde teams waar abonnees op voorhand al voor de eindronde betaalden, bleef de communicatie tot dusver overigens zelfs nog beperkter. Al bestaat er weinig twijfel over dat zij bij een annulering van de resterende matchen soortgelijke stappen zullen ondernemen.

JUNI OF SEPTEMBER?

Bovenop de gemiste inkomsten en doorlopende salariskosten, kunnen dit soort tegemoetkomingen dus nog wat extra zout in de financiële wonde strooien. Geen prettig vooruitzicht voor onze clubs, al mogen de supporters allicht wel op beide oren slapen wat hun eigen centen betreft. Rest dan wel nog de vraag hoe het zit met volgend seizoen, schijnbaar de voornaamste bekommernis van KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. Die is een fervent voorstander van het plan om de competitie nu al stop te zetten, onder meer omdat hij reeds werk wil maken van de voorbereidingen op de volgende campagne.Stellen dat het coronavirus in de zomer voldoende ingeperkt zal zijn om de normale gang van zaken op te pikken, is echter al bijna even onzinnig als poneren dat de actie in mei of juni weer kan hervatten – precies wat Coucke en co verweten wordt. Ook evenementen als de Olympische Spelen, in principe gepland eind juli, worden intussen immers gecanceld. Wie weet is het zelfs in september dan ook nog altijd te vroeg om een nieuwe jaargang af te trappen. Of zijn we straks tegen de huidige verwachtingen in toch opnieuw aan het voetballen, en blijkt al deze heisa alsnog een maat voor niets.

CONTRADICTIE BIJ CLUB

Enige voorzichtigheid lijkt dus toch nog geboden, zowel wat een annulering van dit seizoen als de start van het volgende betreft. Bij Club Brugge lijken ze zich over dat laatste evenwel weinig zorgen te baren. "Verleng nu je abonnement voor 2020-2021", lezen we op de officiële website. Meer zelfs, door de coronacrisis werd de voordelige voorrangsperiode voor fans die vandaag al over een zitje beschikken voor onbepaalde duur verlengd. Een duwtje in de rug om samen de beslissingen van de overheid af te wachten, zo luidt het. Woorden die niet langer volledig overeenstemmen met de daden.Club ijvert niet alleen voor een onmiddellijke stopzetting van de competitie, maar in één klap ook voor een wijziging aan het format. Blauw-Zwart wil namelijk een eerste klasse met 18 ploegen, zonder play-offs. Concreet betekent dat dus wel drie thuisduels minder, om nog maar te zwijgen van de vijf toppers voor eigen publiek die wegvallen. Toch blijven de tarieven, die gebaseerd zijn op de huidige opzet, vooralsnog ongewijzigd. Minder matchen en minder kleppers, maar wel dezelfde prijs? Indien de leider haar wil doorgedrukt krijgt, zal het ook hier toch nog een mouw aan moeten passen.

(GEEN) VERRASSINGEN

Tot hiertoe bleef het opvallend stil vanuit de diverse supportershoeken, wellicht gedragen door een collectief besef dat het voetbal – en de samenleving in het algemeen – op dit moment andere katten te geselen heeft. Knap, al kunnen vragen over compensaties niet lang uitblijven eens alle hoop op een heropstart vervlogen is. We gaan ervan uit dat de clubs hier rekening mee gehouden hebben tijdens hun besprekingen over het verdere verloop van de JPL. Zo niet kunnen ze wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan.

POLL: Wat is volgens u de beste compensatie?

Clement veegt Club Brugge-kritiek van tafel

Lukaku en De Bruyne zorgen voor fraai beeld in PL-clash (📷)

Aanvaller aast op herkansing bij Anderlecht

Vandaag 25 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Megatransfer bij KRC Genk lijkt serieus aanstaande

KRC Genk kwam serieus versterkt uit de voorbije zomermercato en bovendien de Limburgers lieten ook ...

625
{insert image alt}

Zo win jij ruim 600 euro met 10 euro inzet op speeldag 9!

Op speeldag negen van de Jupiler Pro League staan er opnieuw tal van aantrekkelijke affiches op het ...

20
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

959
{insert image alt}

Aanvaller aast op herkansing bij Anderlecht

RSC Anderlecht deed afgelopen zomermercato weer een pak spelers van de hand, al dan niet op ...

13
{insert image alt}

Clement veegt Club Brugge-kritiek van tafel

Indien Club Brugge Europees wil overwinteren, kan het aanstaande dinsdag best een goed resultaat ...

76
{insert image alt}

Lukaku en De Bruyne zorgen voor fraai beeld in PL-clash (📷)

In de Engelse Premier League ging de zesde speeldag zaterdagmiddag van start met één van de ...

140
{insert image alt}

Schrijvers haalt zijn gram op Club: "Geen zorgen maken"

OH Leuven is matig aan het seizoen begonnen en kampeert toch al een tijdje in de degradatiezone. ...

48
{insert image alt}

'Transfervrije Tshimanga vindt nieuwe club in 1B'

De zomerse transferperiodes zijn in zowat alle landen voorbij, maar spelers die momenteel nergens ...

50
{insert image alt}

'Real ziet volgende topaanwinst in Premier League rondlopen'

Antonio Rüdiger is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste seizoen bij Chelsea. Spaanse media ...

57
{insert image alt}

Opschudding in Brugge: brand in Jan Breydel-stadion

Club Brugge speelde vrijdagavond nog 1-1-gelijk tegen OH Leuven. Daags nadien werden de lokale ...

471
{insert image alt}

Wielerfan Hein: "WK en match tegelijk? Onbegrijpelijk!"

De ogen van wieler- en bij uitbreiding sportfans wereldwijd zijn dit weekend helemaal op ons ...

107
{insert image alt}

Mignolet reageert na fraaie mijlpaal bij Club Brugge

Club Brugge staat dinsdag voor de belangrijke Champions League-confrontatie op het veld van RB ...

83
{insert image alt}

'Barça-preses drukt hard door voor komst Martinez'

Het begint er meer en meer op te lijken dat de Belgische voetbalbond sneller dan verwacht op zoek ...

198
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Anderlecht spot aanvaller, City wil Barça-ster'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

66
{insert image alt}

'Juventus vindt doorbraak in miljoenendeal'

Juventus blijft onderhandelingen voeren om het contract van Paulo Dybala te verlengen, wiens ...

58
{insert image alt}

Rits heeft duidelijke boodschap voor Clement

Mats Rits profiteert volop van zijn verkregen speelminuten bij Club Brugge. De middenvelder wordt ...

276
{insert image alt}

Boskamp plaatst grote kanttekening bij transfer Zirkzee

Het proces van RSC Anderlecht is er eentje met vallen en opstaan. Vincent Kompany begint zich wel ...

189
{insert image alt}

Haroun teleurgesteld na beslissing Priske

Faris Haroun is back. De 36-jarige middenvelder viert zijn rentree in de wedstrijdselectie van ...

276

Gisteren 24 September 2021

{insert image alt}

Brys verdedigt aanpak tegen Club Brugge

Marc Brys en OH Leuven hebben een punt gepakt tegen Club Brugge. Met een stevige organisatie trokken ...

442
{insert image alt}

Vanaken na teleurstellend gelijkspel: "Frustrerende avond"

Club Brugge heeft vanavond niet kunnen winnen voor eigen publiek. De landskampioen bleef steken op ...

269
{insert image alt}

Clement neemt Brugse kop van jut in bescherming

Club Brugge is vanavond op een taai OH Leuven gebotst. Het werd 1-1 in Jan Breydel na een partij ...

519
{insert image alt}

'Barcelona kent afkoopprijs Koeman'

De toekomst van Ronald Koeman bij FC Barcelona is onderwerp van gesprek in Spanje. De Nederlandse ...

277
{insert image alt}

Club Brugge niet voorbij OHL in felbevochten wedstrijd

Club Brugge en OH Leuven openden vanavond de dans op speeldag 9. De landskampioen wou winnen om ...

464
{insert image alt}

Bayern behoudt ongeslagen status in Bundesliga na eenvoudige winst

Bayern München opende vanavond de zesde speeldag in de Bundesliga. En Die Rekordmeister deed wat ...

51
{insert image alt}

'Mourinho richt pijlen op ex-Genkspeler'

José Mourinho is goed begonnen aan het seizoen met AS Roma. De Romeinen tellen momenteel twaalf ...

145
{insert image alt}

'Laporta heeft schijt aan schuld en meldt zich bij Raiola'

FC Barcelona heet op dit moment een schuld van zo'n 1,3 miljard euro. Het wanbeleid van de afgelopen ...

261
{insert image alt}

Lierse K. springt over Waasland-Beveren na winst in onderling duel

In de 1B Pro League worden dit weekend de wedstrijden van speeldag 6 afgewerkt. Lierse Kempenzonen ...

105
{insert image alt}

Club-fans sabelen eigen verdediger neer: "Beste man bij OHL"

Club Brugge en OH Leuven spelen op dit moment de opener van speeldag 9. Bij de rust is het 0-1 na ...

462
{insert image alt}

Refaelov reageert op overhandiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht speelde donderdagavond 1-1 gelijk tegen AA Gent. Na een achterstand kon Lior Refaelov ...

221
{insert image alt}

Piqué maakt brandhout van Koeman

Ronald Koeman zit in de hoek waar de klappen vallen bij FC Barcelona. De Nederlandse oefenmeester ...

485
{insert image alt}

Standard wil tegen STVV einde maken aan zwarte reeks

Standard gooit morgen de poorten van Sclessin open voor Sint-Truiden. De Rouches willen weer ...

76
{insert image alt}

'PSG geeft Messi duidelijk signaal'

Lionel Messi werd met veel toeters en bellen naar Paris Saint-Germain gehaald. De Parijzenaren ...

528
{insert image alt}

Ervaren kracht KV Mechelen: "Voor een andere club ga ik niet meer spelen"

KV Mechelen gaat zondag op bezoek bij Sporting Charleroi. De Kakkers willen nog wat meer weglopen ...

102