Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

De kans dat er dit seizoen nog gespeeld wordt in de Jupiler Pro League lijkt hoe langer hoe kleiner. Het overgrote merendeel van de 24 profclubs is een volledige stopzetting van de competitie alvast niet ongenegen, waarbij zelfs het afronden van de slotspeeldag geen vereiste meer is. Zij willen op die manier zo snel mogelijk duidelijkheid, tevens met het oog op de volgende jaargang. Iets waar ook hun fans stilaan naar snakken, zo lang zij niet gedupeerd achterblijven tenminste.


De meerderheid van de Pro League wil niet langer het advies van bovenaf – zij het de overheid, UEFA dan wel FIFA – afwachten om een streep te trekken door de huidige campagne. Vooral financiële overwegingen, niet in het minst omtrent de kwestie van de spelerslonen, staan daarbij centraal. Door de actie onherroepelijk stil te leggen, kan namelijk werk gemaakt worden van een 'oplossing'. Lees: een manier om besparingen door te voeren tijdens de break. Al kan dat dan wel weer leiden tot onkosten naar de eigen supporters toe.

COMPASSIE MET COUCKE
Zelfs indien de play-offs toch nog afgewerkt worden, zal dit allicht zonder volk in de tribunes gebeuren. Sowieso een probleem voor clubs als Club Brugge, Anderlecht en Genk, waar de eindronde al van meet af aan mee inbegrepen zat in de kostprijs van de abonnementen. Die laatste twee mochten zich bij het eventueel mislopen van PO I sowieso dus al aan flink wat klachten van ontevreden fans verwachten, al kondigde de Paars-Witte aanhang reeds aan in dat geval geen terugbetaling te zullen eisen. Een geste die de Brusselaars gezien hun rode boekhouding maar al te goed konden gebruiken.



Geen wonder dus dat Marc Coucke de handdoek niet zomaar in de ring wil werpen. Niet alleen zijn de belangen om voort te doen voor zijn team op sportief vlak wellicht nog het grootst, ook financieel kan Anderlecht zich al die maanden zonder inkomsten moeilijker veroorloven dan de concurrentie. Zelfs indien Vincent Kompany zijn ploegmaats kan overtuigen om nog meer aan salaris in te binden. En dat op een moment dat de recordkampioen elke cent moet tellen én versterking nodig heeft om weer mee te doen voor te prijzen. Uiterst ongelegen dus, zonder dan nog te spreken over het publiek.

GEEN PO'S = COMPENSATIE
Betalen voor PO II tot daaraan toe, maar voor een vijftal wedstrijden die nooit plaats zullen vinden? Dat lijkt ons toch nog een ander paar mouwen. Eens het doek definitief over de nacompetitie valt, dreigen ze in het Lotto Park dus alsnog over te moeten gaan tot compensaties. Net zoals in Brugge en Genk, een extra kost die ze zelfs daar vandaag kunnen missen als kiespijn. AA Gent en Standard, waar ze al waren gestart met de voorverkoop voor PO I maar die intussen uiteraard weer opschortten, lieten alvast reeds weten een correcte regeling uit te zullen werken mochten ze niet doorgaan.



Waaruit die vergoeding dan precies zou bestaan, is voorlopig nog koffiedik kijken. Ploegen kunnen simpelweg de betaalde som terugstorten, korting geven bij een verlenging van de huidige seizoenkaart of krediet in de fanshop en/of op de consumptiekaart aanbieden – een zogenaamde cashback, sowieso in trek. Bij de drie vermelde teams waar abonnees op voorhand al voor de eindronde betaalden, bleef de communicatie tot dusver overigens zelfs nog beperkter. Al bestaat er weinig twijfel over dat zij bij een annulering van de resterende matchen soortgelijke stappen zullen ondernemen.

JUNI OF SEPTEMBER?
Bovenop de gemiste inkomsten en doorlopende salariskosten, kunnen dit soort tegemoetkomingen dus nog wat extra zout in de financiële wonde strooien. Geen prettig vooruitzicht voor onze clubs, al mogen de supporters allicht wel op beide oren slapen wat hun eigen centen betreft. Rest dan wel nog de vraag hoe het zit met volgend seizoen, schijnbaar de voornaamste bekommernis van KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. Die is een fervent voorstander van het plan om de competitie nu al stop te zetten, onder meer omdat hij reeds werk wil maken van de voorbereidingen op de volgende campagne.




Stellen dat het coronavirus in de zomer voldoende ingeperkt zal zijn om de normale gang van zaken op te pikken, is echter al bijna even onzinnig als poneren dat de actie in mei of juni weer kan hervatten – precies wat Coucke en co verweten wordt. Ook evenementen als de Olympische Spelen, in principe gepland eind juli, worden intussen immers gecanceld. Wie weet is het zelfs in september dan ook nog altijd te vroeg om een nieuwe jaargang af te trappen. Of zijn we straks tegen de huidige verwachtingen in toch opnieuw aan het voetballen, en blijkt al deze heisa alsnog een maat voor niets.

CONTRADICTIE BIJ CLUB
Enige voorzichtigheid lijkt dus toch nog geboden, zowel wat een annulering van dit seizoen als de start van het volgende betreft. Bij Club Brugge lijken ze zich over dat laatste evenwel weinig zorgen te baren. "Verleng nu je abonnement voor 2020-2021", lezen we op de officiële website. Meer zelfs, door de coronacrisis werd de voordelige voorrangsperiode voor fans die vandaag al over een zitje beschikken voor onbepaalde duur verlengd. Een duwtje in de rug om samen de beslissingen van de overheid af te wachten, zo luidt het. Woorden die niet langer volledig overeenstemmen met de daden.



Club ijvert niet alleen voor een onmiddellijke stopzetting van de competitie, maar in één klap ook voor een wijziging aan het format. Blauw-Zwart wil namelijk een eerste klasse met 18 ploegen, zonder play-offs. Concreet betekent dat dus wel drie thuisduels minder, om nog maar te zwijgen van de vijf toppers voor eigen publiek die wegvallen. Toch blijven de tarieven, die gebaseerd zijn op de huidige opzet, vooralsnog ongewijzigd. Minder matchen en minder kleppers, maar wel dezelfde prijs? Indien de leider haar wil doorgedrukt krijgt, zal het ook hier toch nog een mouw aan moeten passen.

(GEEN) VERRASSINGEN
Tot hiertoe bleef het opvallend stil vanuit de diverse supportershoeken, wellicht gedragen door een collectief besef dat het voetbal – en de samenleving in het algemeen – op dit moment andere katten te geselen heeft. Knap, al kunnen vragen over compensaties niet lang uitblijven eens alle hoop op een heropstart vervlogen is. We gaan ervan uit dat de clubs hier rekening mee gehouden hebben tijdens hun besprekingen over het verdere verloop van de JPL. Zo niet kunnen ze wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan.

POLL: Wat is volgens u de beste compensatie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern München bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

16
16
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

72
72
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

33
33
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

68
68
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

218
218
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

33
33
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

67
67
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

238
238
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

543
543
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

35
35
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

125
125
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

42
42
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

134
134
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"
Albert waarschuwt Rode Duivel: "Kruis over het EK"

De Rode Duivels speelden twee keer gelijk de afgelopen interlandperiode. Nu is het uitkijken naar ...

138
138
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

217
217