Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

Foto: Wat met de fans? De gevolgen van een stopgezette JPL

De kans dat er dit seizoen nog gespeeld wordt in de Jupiler Pro League lijkt hoe langer hoe kleiner. Het overgrote merendeel van de 24 profclubs is een volledige stopzetting van de competitie alvast niet ongenegen, waarbij zelfs het afronden van de slotspeeldag geen vereiste meer is. Zij willen op die manier zo snel mogelijk duidelijkheid, tevens met het oog op de volgende jaargang. Iets waar ook hun fans stilaan naar snakken, zo lang zij niet gedupeerd achterblijven tenminste.

De meerderheid van de Pro League wil niet langer het advies van bovenaf – zij het de overheid, UEFA dan wel FIFA – afwachten om een streep te trekken door de huidige campagne. Vooral financiële overwegingen, niet in het minst omtrent de kwestie van de spelerslonen, staan daarbij centraal. Door de actie onherroepelijk stil te leggen, kan namelijk werk gemaakt worden van een 'oplossing'. Lees: een manier om besparingen door te voeren tijdens de break. Al kan dat dan wel weer leiden tot onkosten naar de eigen supporters toe.

COMPASSIE MET COUCKE

Zelfs indien de play-offs toch nog afgewerkt worden, zal dit allicht zonder volk in de tribunes gebeuren. Sowieso een probleem voor clubs als Club Brugge, Anderlecht en Genk, waar de eindronde al van meet af aan mee inbegrepen zat in de kostprijs van de abonnementen. Die laatste twee mochten zich bij het eventueel mislopen van PO I sowieso dus al aan flink wat klachten van ontevreden fans verwachten, al kondigde de Paars-Witte aanhang reeds aan in dat geval geen terugbetaling te zullen eisen. Een geste die de Brusselaars gezien hun rode boekhouding maar al te goed konden gebruiken.Geen wonder dus dat Marc Coucke de handdoek niet zomaar in de ring wil werpen. Niet alleen zijn de belangen om voort te doen voor zijn team op sportief vlak wellicht nog het grootst, ook financieel kan Anderlecht zich al die maanden zonder inkomsten moeilijker veroorloven dan de concurrentie. Zelfs indien Vincent Kompany zijn ploegmaats kan overtuigen om nog meer aan salaris in te binden. En dat op een moment dat de recordkampioen elke cent moet tellen én versterking nodig heeft om weer mee te doen voor te prijzen. Uiterst ongelegen dus, zonder dan nog te spreken over het publiek.

GEEN PO'S = COMPENSATIE

Betalen voor PO II tot daaraan toe, maar voor een vijftal wedstrijden die nooit plaats zullen vinden? Dat lijkt ons toch nog een ander paar mouwen. Eens het doek definitief over de nacompetitie valt, dreigen ze in het Lotto Park dus alsnog over te moeten gaan tot compensaties. Net zoals in Brugge en Genk, een extra kost die ze zelfs daar vandaag kunnen missen als kiespijn. AA Gent en Standard, waar ze al waren gestart met de voorverkoop voor PO I maar die intussen uiteraard weer opschortten, lieten alvast reeds weten een correcte regeling uit te zullen werken mochten ze niet doorgaan.Waaruit die vergoeding dan precies zou bestaan, is voorlopig nog koffiedik kijken. Ploegen kunnen simpelweg de betaalde som terugstorten, korting geven bij een verlenging van de huidige seizoenkaart of krediet in de fanshop en/of op de consumptiekaart aanbieden – een zogenaamde cashback, sowieso in trek. Bij de drie vermelde teams waar abonnees op voorhand al voor de eindronde betaalden, bleef de communicatie tot dusver overigens zelfs nog beperkter. Al bestaat er weinig twijfel over dat zij bij een annulering van de resterende matchen soortgelijke stappen zullen ondernemen.

JUNI OF SEPTEMBER?

Bovenop de gemiste inkomsten en doorlopende salariskosten, kunnen dit soort tegemoetkomingen dus nog wat extra zout in de financiële wonde strooien. Geen prettig vooruitzicht voor onze clubs, al mogen de supporters allicht wel op beide oren slapen wat hun eigen centen betreft. Rest dan wel nog de vraag hoe het zit met volgend seizoen, schijnbaar de voornaamste bekommernis van KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. Die is een fervent voorstander van het plan om de competitie nu al stop te zetten, onder meer omdat hij reeds werk wil maken van de voorbereidingen op de volgende campagne.Stellen dat het coronavirus in de zomer voldoende ingeperkt zal zijn om de normale gang van zaken op te pikken, is echter al bijna even onzinnig als poneren dat de actie in mei of juni weer kan hervatten – precies wat Coucke en co verweten wordt. Ook evenementen als de Olympische Spelen, in principe gepland eind juli, worden intussen immers gecanceld. Wie weet is het zelfs in september dan ook nog altijd te vroeg om een nieuwe jaargang af te trappen. Of zijn we straks tegen de huidige verwachtingen in toch opnieuw aan het voetballen, en blijkt al deze heisa alsnog een maat voor niets.

CONTRADICTIE BIJ CLUB

Enige voorzichtigheid lijkt dus toch nog geboden, zowel wat een annulering van dit seizoen als de start van het volgende betreft. Bij Club Brugge lijken ze zich over dat laatste evenwel weinig zorgen te baren. "Verleng nu je abonnement voor 2020-2021", lezen we op de officiële website. Meer zelfs, door de coronacrisis werd de voordelige voorrangsperiode voor fans die vandaag al over een zitje beschikken voor onbepaalde duur verlengd. Een duwtje in de rug om samen de beslissingen van de overheid af te wachten, zo luidt het. Woorden die niet langer volledig overeenstemmen met de daden.Club ijvert niet alleen voor een onmiddellijke stopzetting van de competitie, maar in één klap ook voor een wijziging aan het format. Blauw-Zwart wil namelijk een eerste klasse met 18 ploegen, zonder play-offs. Concreet betekent dat dus wel drie thuisduels minder, om nog maar te zwijgen van de vijf toppers voor eigen publiek die wegvallen. Toch blijven de tarieven, die gebaseerd zijn op de huidige opzet, vooralsnog ongewijzigd. Minder matchen en minder kleppers, maar wel dezelfde prijs? Indien de leider haar wil doorgedrukt krijgt, zal het ook hier toch nog een mouw aan moeten passen.

(GEEN) VERRASSINGEN

Tot hiertoe bleef het opvallend stil vanuit de diverse supportershoeken, wellicht gedragen door een collectief besef dat het voetbal – en de samenleving in het algemeen – op dit moment andere katten te geselen heeft. Knap, al kunnen vragen over compensaties niet lang uitblijven eens alle hoop op een heropstart vervlogen is. We gaan ervan uit dat de clubs hier rekening mee gehouden hebben tijdens hun besprekingen over het verdere verloop van de JPL. Zo niet kunnen ze wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan.

POLL: Wat is volgens u de beste compensatie?

Racing Genk redt in slotfase punt tegen vurige Rouches

'Matchwinnaar' Dessers: "We laten Standard in leven en bekopen dat bijna"

Van den Brom legt vinger op de wonde: "We hebben onzelf hier tekort gedaan"

Vandaag 24 Juli 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge mikt hoog met ‘nieuwe Zanetti’

De fans van Club Brugge hebben er lang op moeten wachten, maar de West-Vlamingen hebben (bijna) hun ...

795
{insert image alt}

Bookmaker: Genk als grote favoriet naar Luik!

Vrijdagavond is het alweer zover, dan trekt het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League zich op ...

65
{insert image alt}

Brutaal AA Gent laat van zich spreken in Europa

De kop is eraf voor AA Gent. In hun eerste officiële wedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen ...

460
{insert image alt}

Van Meir en Ceulemans voorspellen snelle JPL-stunt

Vrijdagavond is het eindelijk zover, dan trekt de nieuwe jaargang in de Jupiler Pro League zich op ...

2644
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Recordtransfer Club, RSCA haalt vervanger Lokonga

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

615

Gisteren 23 Juli 2021

{insert image alt}

Leye looft collectief: "Moet altijd filosofie van Standard zijn"

Standard en Racing Genk speelden een heerlijke ouverture van deze competitie. De Rouches leken een ...

65
{insert image alt}

Van den Brom legt vinger op de wonde: "We hebben onzelf hier tekort gedaan"

Racing Genk domineerde vanavond tijdens de eerste helft op Sclessin maar moest finaal vrede nemen ...

111
{insert image alt}

Dries Wouters ziet Schalke 04 vanop de bank opnieuw slechte start nemen

Traditieclub Schalke 04 beleefde vorig seizoen één van zijn pijnlijkste momenten uit de ...

89
{insert image alt}

'Matchwinnaar' Dessers: "We laten Standard in leven en bekopen dat bijna"

Racing Genk behaalde zonet een duur bevochten gelijkspel op Sclessin. De vice-landskampioen ...

104
{insert image alt}

Racing Genk redt in slotfase punt tegen vurige Rouches

Een jong, enthousiast en na de rust ook sterk Standard heeft in de slotfase nog de zege uit handen ...

196
{insert image alt}

Enthousiasme troef op Sclessin: 'De hel die we gemist hebben'

Eindelijk is het vanavond weer zo ver: er mogen fans in het stadion zitten. Op Sclessin zit er ...

55
{insert image alt}

Moet Anderlecht vertrek vrezen van één van zijn grootste talenten?

De 17-jarige Noah Sadiki is één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Anderlecht. De ...

572
{insert image alt}

Goran Pandev komt terug op besluit en maakt comeback bij Genoa

Op het afgelopen EK leek Goran Pandev, de sterspeler van Macedonië en ook zeer succesvol in het ...

73
{insert image alt}

Ex-Zulte Waregem speler beleeft sprookje met droomtransfer naar Benfica

Kent u Soualiho Meïté nog? De Franse middenvelder speelde van februari 2016 tot en met juni 2017 ...

62
{insert image alt}

Youngster van Standard bekoort: 'Hij steekt er bovenuit'

Standard en Racing Genk spelen voorlopig een pittig maar nog doelpuntenloos duel op Sclessin. Bij ...

124
{insert image alt}

Krmencik boordevol vertrouwen: "Wanneer Slavia belde, kon ik niet weigeren"

Club Brugge is opnieuw verlost van de overbodige Michael Krmencik. De Tsjech kwam in 2020 naar ...

128
{insert image alt}

Rusland wil EK-kater snel doorspoelen met verrassende nieuwe coach

Rusland eindigde op het afgelopen EK troosteloos laatste en nam nadien quasi meteen afscheid van ...

62
{insert image alt}

Klopp komt met update over rentree Van Dijk

Terwijl de Jupiler Pro League dit weekend al van start gaat, zijn ze in Engeland nog volop in de ...

56
{insert image alt}

Vrancken voor duel met Antwerp: "Zij zijn de grote titelfavoriet"

Ook KV Mechelen begint er dit weekend aan in de Jupiler Pro League. De Maneblussers krijgen zondag ...

198
{insert image alt}

De 11 namen: Leye kiest voor jonkie, VD Brom schuift met twee namen

Standard en KRC Genk hebben de eer om vrijdagavond een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League op ...

95