Op zoek naar de nieuwe Diatta: vijf potentiële opvolgers

Op zoek naar de nieuwe Diatta: vijf potentiële opvolgers

Door het coronavirus belooft de naderende zomermercato nu al onvoorspelbaar te zijn. Toch moet Club Brugge nog altijd rekening houden met een vertrek van Krépin Diatta. De Senegalese diamant heeft nog bitter weinig bij te leren in de Jupiler Pro League en wordt wellicht de volgende uitgaande miljoenentransfer van Vincent Mannaert & Co. Diatta kwam in 2017 over van het Noorse Sarpsborg, dus wij gingen in de Scandinavische markt op zoek naar vijf interessante vervangers voor de winger.




Jonathan AMON (20, FC Nordsjaelland)

Via een Deense scout mocht de toen 15-jarige Jonathan Amon reeds proefdraaien bij Brondby IF en Nordsjaelland, waarbij die laatste club uiteindelijk aan het langste eind trok. Nadat de Amerikaan op 18-jarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende, liet coach Kasper Hjulmand – al geregeld gelinkt aan Anderlecht – hem vervolgens meteen debuteren in de Superligaen. Vorig seizoen brak Amon daar dan ook helemaal door, maar deze campagne ging grotendeels verloren aan blessureleed. Al deed hij in de laatste weken voor de uitbraak van het coronavirus wel terug een beetje ritme op bij het beloftenelftal.

De tweevoetige en snelle dribbelkont valt vooral op met zijn overzicht en altruïsme, een groot verschil met de huidige aanvallers in Jan Breydel. Toch was hij tot dusver goed voor meer goals dan assists, met acht en vijf stuks respectievelijk. Geen grootse cijfers, maar dat waren die van Diatta in Noorwegen evenmin. De intussen 20-jarige winger – die wel liever vanaf links speelt – maakte ook al zijn debuut voor de nationale ploeg van de VS, waar hij de kleedkamer deelt met Ethan Horvath. De Brugse link is dus al aanwezig. Zijn marktwaarde wordt bovendien op slechts 700.000 euro geschat, een koopje dus.

Kristoffer VELDE (20, zonder club)

De coronacrisis houdt niet alleen het Belgische voetbal in de ban. In Noorwegen, waar de clubs minder kapitaalkrachtig zijn, neemt men zelfs drastische maatregelen om de economische realiteit het hoofd te bieden. Zo besloot subtopper Haugesund om nog maar vijf spelers voltijds in dienst te houden. De rest van de kern werd technisch werkloos gezet en kreeg dus de kans om hun contract eenzijdig te verbreken, exact wat Kristoffer Velde deed. Nochtans was de 20-jarige Noor, die met zijn polyvalentie zowat alle offensieve posities kan bezetten, een vaste waarde bij het nummer zeven in de Eliteserien.


(foto Instagram)

In de Europa League-voorrondes was hij alvast goed voor twee treffers en een assist, en ook in de competitie trof de flankaanvaller vier keer raak. Met ook nog eens twee goals richting bekerfinale, die wel verloren ging, lijkt het dan ook slechts een kwestie van tijd alvorens hij een nieuwe werkgever zal vinden. Velde heeft een attractieve stijl, is razendsnel en haalt graag de trukendoos boven – een beetje à la Emmanuel Dennis. Dat jeugdig enthousiasme nu nog omzetten in iets meer efficiëntie, en de dribbelkont staat ongetwijfeld een grote toekomst te wachten. Wie weet te beginnen in Jan Breydel.

York RAFAEL (21, Kalmar FF)

Ook York Rafael werd reeds op vroege leeftijd het hof gemaakt door tal van clubs. Toen hij amper 15 was, hengelden Watford en Lazio immers al naar zijn diensten. Een proefperiode bij beide clubs leverde echter geen contract op, en dus besloot de Zweed dan maar gewoon in zijn thuisland te blijven. Op 17-jarige leeftijd volgde daar zijn debuut, waarna de buitenlandse interesse opnieuw snel toenam. In Duitsland kon hij het bij Bochum evenwel niet waarmaken, gevolgd door nog enkele minder geslaagde passages bij een aantal Zweedse clubs. Bij Kalmar FF lijkt hij nu zijn draai toch gevonden te hebben.

Zonder echt te imponeren wist de inmiddels 21-jarige flankspeler, een leeftijdsgenoot van Diatta dus, zijn carrière er terug te lanceren. Hoewel hij in zijn ontwikkeling bleef hangen en vandaag dus mijlenver achterloopt op de Senegalees, beschikt Rafael intrinsiek dan ook over voldoende kwaliteiten om te blijven geloven in zijn progressiemarge. Bij Kalmar verviervoudigde hij alvast zijn marktwaarde, die nog steeds op een schamele 200.000 euro wordt geplaatst. Net als Amon komt Rafael in principe wel liever vanaf de andere kant, al is hij net als Diatta een polyvalent type dat eigenlijk overal uit de voeten kan.

Mohammed DARAMY (18, FC Kopenhagen)

De 18-jarige Mohammed Daramy is een absolute goudklomp en dus met grote voorsprong de duurste speler in deze lijst. Zijn marktwaarde wordt nu al op maar liefst zes miljoen geschat, al is dat gezien de inspanning die Club voor Adolfo Gaich wou doen – en de kostprijs van de andere spitsen die recent arriveerden – geen onoverkomelijk bedrag. Daramy kan de moeite bovendien wel eens waard zijn, want het toptalent wordt getipt als dé toekomst van het Deense voetbal. Een plaats bij de nationale selectie lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd. Wie weet al tegen de Rode Duivels op Euro 2021?


(foto Instagram)

Op 16-jarige leeftijd vierde Daramy reeds zijn debuut bij topclub Kopenhagen, waar hij zich in zowat alle jeugdreeksen tot topschutter kroonde. Bij het eerste elftal heeft hij intussen al 39 wedstrijden achter de kiezen, waarvan zeven in Europa, en werd hij intussen de jongste doelpuntenmaker ooit. In totaal staat zijn teller wel nog steeds pas op vijf stuks en drie assists, maar het potentieel is van alle opties hier ontegensprekelijk het grootst. Dat merkten naar verluidt ook al diverse topclubs uit de Premier League en consoorten op, dus de concurrentie zou niet gering zijn. Net zoals het prijskaartje.

Ousmane CAMARA (21, Valerengen)

Hij meet amper één meter 69, maar mede dankzij dat laag zwaartepunt staat Ousmane Camara er wel om bekend menig defensie op een hoopje te dribbelen. De 21-jarige Guineeër werd drie jaar geleden al uit zijn thuisland weggeplukt door Eskilstuna, waarmee hij promoveerde naar het hoogste niveau in Zweden. In de Allsveskan maakte de kwieke winger na één jaar en amper tien basisplaatsen, goed voor twee doelpunten en één assist, al genoeg indruk om de interesse van Valerengen te wekken. De Noorse middenmoter haalde ooit op 16-jarige leeftijd Sander Berge binnen en kent dus wel wat van scouting.

Dat de snedige dribbels en vooral indrukwekkende snelheid van Camara, die zowel op rechts als op links aan de bak kan, al zo snel hun aandacht trok hoeft dus niet te verbazen. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen, want in principe moet hij de voor twee miljoen aan Heerenveen verpatste Chidera Ejuke opvolgen. Eind vorig seizoen kreeg Camara al sporadisch zijn kans, indien de coronacrisis het toestaat zou weldra de bevestiging moeten volgen. Vandaag wordt zijn prijskaartje echter nog steeds op een luttele 100.000 euro geschat, dus misschien kan Club hier wel kort op de bal spelen.

POLL: Wie is volgens u een goede aankoop voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

5
5
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

68
68
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

66
66
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

8
8
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

66
66
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

167
167
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

87
87
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

157
157
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

212
212
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

404
404
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

467
467
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

209
209
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

81
81
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

345
345
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

203
203