De vraag van Vertonghen: waar in België passen de oudere Duivels?

De vraag van Vertonghen: waar in België passen de oudere Duivels?

Als de promotiefinale ooit afgewerkt geraakt, duimt Jan Vertonghen alvast voor ex-club Beerschot. Niet alleen uit sentimentele overwegingen, maar ook omdat de recordinternational momenteel blijkbaar voor een dilemma staat. Mocht hij terugkeren naar België, houdt zowel een keuze voor Anderlecht als Club Brugge naar eigen zeggen immers risico’s in. Een uitspraak die ons aan het denken zette: waar in de Jupiler Pro League zouden hij en een aantal andere Rode Duivels op hun retour het beste passen?


Vorige zomer keerden al heel wat (ex)-manschappen van Roberto Martinez hun kar huiswaarts, al koos lang niet iedereen voor zijn vertrouwde heimat. Integendeel: alleen Vincent Kompany (Anderlecht) en Laurent Depoitre (AA Gent) trokken hun oude shirt weer aan, terwijl Simon Mignolet (Club Brugge), Nacer Chadli (Anderlecht), Kevin Mirallas en Steven Defour (beiden Antwerp) daarentegen allen een andere weg insloegen. Met een open geest namen wij dus de mogelijke bestemmingen van vijf ándere kandidaten voor een comeback onder de loep.

JAN VERTONGHEN (32) ➞ RSC ANDERLECHT
We beginnen bij de bezieler van onze vraag. Jan Vertonghen zijn vrouw zou het niet appreciëren mocht hij ooit het Paars-Witte shirt dragen, terwijl hij elders in het land dan weer de toorn van Kompany zou wekken. Wij hebben er echter vertrouwen in dat Sterke Jan de vrede in het huishouden wel weet te bewaren en raden hem dus aan om een verhuis naar het Lotto Park misschien toch eens te overwegen. Als een thuiskomst nu al op het programma staat tenminste, want Ajax klinkt ook niet slecht. In Tottenham is het evenwel sowieso einde verhaal voor de 32-jarige verdediger, wiens contract er binnenkort afloopt.



Een transfersom hoeft Anderlecht dus niet te betalen, al krijgt de loonmassa er dan wel een zwaargewicht bij. Toch is Vertonghen die moeite allicht waard, want om te beginnen is hij zo goed als nooit geblesseerd – een welgekomen verandering voor de Brusselaars. Centraal achterin komt er bovendien een plekje vrij indien de huur van Derick Luckassen en Philippe Sandler niet wordt verdergezet, nu voor Elias Cobbaut of Marco Kana voorbestemd. De ene mag echter beschikken, terwijl de andere best nog wat kan rijpen. Voor Vertonghen zelf tot slot is vooral de aanwezigheid van Kompany en eventueel ook Nacer Chadli interessant.

THOMAS VERMAELEN (33) ➞ AA GENT
Die andere linkspoot achterin bij de Rode Duivels stond vorige zomer effectief al dicht bij Anderlecht, maar uiteindelijk koos Thomas Vermaelen voor Japan. Dat hij in tegenstelling tot Vertonghen een man van glas is, werd daar jammer genoeg andermaal duidelijk. De 72-voudig international zou zelfs zonder corona-stop vandaag niet op het veld verschijnen, want een hamstringblessure houdt hem al een maand aan de kant. Op 34-jarige leeftijd lijkt het moment dan ook stilaan gekomen om na te denken over een terugkeer naar het vaderland. Daar speelde Vermaelen per slot van rekening nog nooit eerder op het hoogste niveau.



Zijn opleiding genoot hij evenwel in Beerschot, wat maakt dat we Antwerp wellicht al mogen doorstrepen. Nochtans was de Bosuil een van onze twee favoriete bestemmingen, want – zeker in het scenario waarin Vertonghen voor Anderlecht zou kiezen – ligt de as van de defensie bij de meeste andere topclubs quasi vast. Ook in Gent, waar een upgrade voor Igor Plastun als partner van Michael Ngadeu desondanks niet zou misstaan. De komst van Vermaelen zou wat dat betreft de forse ambities in de Ghelamco Arena alvast nog maar eens stevig kracht bijzetten. En voor een onverzettelijk duo centraal achterin kunnen zorgen.

CHRISTIAN BENTEKE (29) ➞ CLUB BRUGGE
Dit keer kiezen we wél voor de transfer die reeds een aantal keren in de lucht hing. Club Brugge zette haar zinnen al meermaals op Christian Benteke, maar hem terug naar België halen bleek tot dusver onmogelijk. Big Ben bleef azen op een nieuwe kans in de Premier League en werd daar recent ook voor beloond, want in de laatste vier weken voor de coronacrisis was hij plots terug titularis bij Crystal Palace. Dat de 29-jarige targetman komende zomer ineens wél oren zal hebben naar de lokroep van Blauw-Zwart, lijkt dus eerder onwaarschijnlijk. Al kunnen zijn kaarten in Engeland tegen dan natuurlijk wel alweer volledig anders liggen.



Na een grijs seizoen in de middenmoot is het namelijk niet ondenkbaar dat Palace zelf hoopt uit te pakken op de mercato. De recente speelgelegenheid voor Benteke kan dan ook gewoon een manier zijn geweest om hem snel nog in de etalage te plaatsen, want medio 2021 is hij einde contract. Indien de Londenaren zelfs nog maar een habbekrats willen recupereren van de ruim 31 miljoen die ze destijds zelf investeerden, is het nu dus het moment. De Luikenaar, die vooral in Genk naam maakte, kijkt wel wat neer op het niveau in ons land. Aan Mignolet om die twijfels weg te nemen, want Club kan zijn lengte voorin goed gebruiken.

MAROUANE FELLAINI (32) ➞ KRC GENK
Over naar de volgende toren van de Rode Duivels. Marouane Fellaini werd doorgestuurd in de jeugd van Anderlecht en belandde via onder meer Charleroi uiteindelijk bij Standard, waar hij twaalf jaar geleden voor meer dan 20 miljoen vertrok – een bedrag dat lange tijd standhield als duurste uitgaande transfer ooit. Vandaag voetbalt de rijzige middenvelder voor een vorstelijk salaris in China, waarmee eventuele dromen van de Zebra’s meteen worden doorprikt. Andere gegadigden zouden er echter ook al op moeten rekenen dat Fellaini bereid is in te leveren, want aan 12 miljoen kan uiteraard niemand in België tippen.



Over anderhalf jaar loopt zijn lucratief contract evenwel af en is het allicht gedaan met cashen. Mocht de krullenbol dan huiswaarts willen keren, lijken Standard of Anderlecht de logische kandidaten. Toch zien wij meer in Genk, dat op zoek is naar een opvolger voor Sander Berge. Op fysiek vlak voldoet Fellaini, die de laatste tijd sowieso weer een rijtje lager te vinden is, alvast aan het profiel – met zelfs nog wat extra’s. Daarnaast zou hij een drijvende kracht achter Bryan Heynen en de overige jonge talenten kunnen vormen. De Limburgers bleven tot dusver achter in de Rode Duivels-rage. Qua inhaalbeweging zou dit dus tellen.

MOUSA DEMBÉLÉ (32) ➞ RSC ANDERLECHT
 Nog een Chinese grootverdiener die in december 2021 een vrije speler wordt, al stelt Mousa Dembélé het met net iets minder. De stijlvolle middenvelder gaf recent aan definitief te kappen bij het nationale elftal, waardoor zijn mindere prestatie tegen Frankrijk in de halve finale van het WK helaas voor altijd de laatste indruk zal blijven. De enige manier om die wrange nasmaak nog uit te wissen, is dus door op clubniveau iedereen in België nog eens te herinneren aan zijn immense kwaliteiten. Het meest geschikte podium om dat te doen, zou wat ons betreft de Lotto Arena zijn. Waar dan dus heel wat (ex-)Duivels kunnen vertoeven.



Dankzij Kompany is echter niks uitgesloten, want zelfs Kevin De Bruyne vroeg al om plaats vrij te houden. Dembélé zou alvast een fikse upgrade zijn ten opzichte van Peter Zulj, want net als Fellaini zien we in hem vandaag eerder een controlerend type. De krachtige technicus past bovenal perfect in het voetbal dat Kompany voor ogen heeft en kan een ideale mentor voor Sambi Lokonga zijn. Opnieuw moeten we wel opmerken dat de looneisen pittig zouden zijn voor de huidige financiën van Anderlecht, al komt er met het vertrek van Samir Nasri en Adrien Trebel binnenkort flink wat ruimte vrij. Blessures lijken dus een groter issue, want daar heeft Dembélé jammer genoeg ook een handje van weg.

POLL: Welke transfer zou volgens u het beste passen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

32
32
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

267
267
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

129
129
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

420
420
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

764
764
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

190
190
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil
Union krijgt slecht nieuws voor cruciale trip naar Bosuil

Voor Union is de Champions' Play-Off tot dusver een langgerekte ontgoocheling. Het begon nog als ...

117
117
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier
Club Brugge slikt nieuwe domper in stadiondossier

Op sportief vlak gaat het Club Brugge dezer dagen voor de wind. Het dwong een historische ...

563
563
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden
Xavi en Laporta komen met uitleg voor bocht van 180 graden

Vanuit Barcelona kwam woensdagavond zeer opmerkelijk nieuws doorgesijpeld. Eind januari had Xavi nog ...

50
50
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen
Ontmoet Laura, bloedmooie liefde van Bellingham uit de Lage Landen

Eén van de absolute sensaties momenteel op de Europese velden is de Engelse middenvelder Jude ...

131
131
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"
Ondanks ruime zege: "Anderlecht was totaal niet indrukwekkend"

Na de wanvertoning van vorig weekend in Genk heeft Anderlecht zich woensdagavond herpakt. Het zette ...

193
193
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois
Ancelotti dropt verrassend bommetje over fitheid Courtois

Voor Real Madrid komen er opnieuw belangrijke weken aan. De Koninklijke heeft met nog zes speeldagen ...

112
112
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'
'Meer details over tweede aanwinst Club Brugge bekend'

Club Brugge is met het ingaan van de lente weer helemaal opengebloeid. Sinds de aanstelling van ...

334
334
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere
Atalanta spreekt klare taal over transfer De Ketelaere

Charles De Ketelaere kon woensdagavond opnieuw vieren bij Atalanta. De Rode Duivel stond immers de ...

246
246
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'
TRANSFERUURTJE: 'Tweede aanwinst voor Club, schokkende wending Barça'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

245
245