Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Met het uitstel van Euro 2020 naar volgende jaar staat de KBVB voor een probleem. Het contract van bondscoach Roberto Martinez loopt komende zomer in principe namelijk af, wat betekent dat de Rode Duivels wel eens zonder de Spanjaard op jacht zouden moeten gaan naar EK-glorie. Hoewel gesprekken over een verlengde verbintenis volop aan de gang zijn, houden wij dan ook graag nu al rekening met het slechtste scenario. En gaan we dus op zoek naar vier mogelijke opvolgers voor de nationale selectieheer.


Die strijkt momenteel jaarlijks ruim één miljoen euro op, een cijfer dat hij graag verdubbeld zou zien. Een eis die de voetbalbond naar verluidt bereid is om in te willigen, dus dat de lat hoog wordt gelegd mag duidelijk zijn. Logisch, want de piek van de Gouden Generatie is stilaan bereikt en moet nu dringend meer opbrengen dan de bronzen medaille op het WK 2018. Mocht Martinez vertrekken, wat uiteraard lang niet vaststaat, rekenen we dan ook op een opvolger van hetzelfde kaliber.

Daarnaast nemen we tevens de recente voorkeuren van de KBVB in acht. De kandidaat-bondscoach moet in de zomer vrij zijn van alle verplichtingen én mag niet te groen zien achter de oren. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd, had Martinez er per slot van rekening toch ook al ettelijke jaren als manager in de Premier League opzitten vooraleer richting Duivels te trekken. Met al deze criteria voor ogen, lijken de volgende vier namen ons het best geschikt voor de job.

HEIN VANHAEZEBROUCK
Beginnen doen we op eigen bodem, waar Hein Vanhaezebrouck sinds zijn ontslag bij Anderlecht als analist aan het werk is. Op die manier kan iedereen meegenieten van HVH zijn onmiskenbaar voetbalbrein, al hoort dat wat ons betreft toch ergens op een oefenveld thuis. De flamboyante coach geldt sinds hij met AA Gent in 2015 de titel pakte – en zich vervolgens als enige Belgische club in recente tijden plaatste voor de tweede ronde van de Champions League – als een van de beste trainers in ons land, ook al kreeg die reputatie in het Lotto Park een fikse deuk. Toch bestaat over zijn visie op het spelletje geen enkele twijfel.



Geen wonder dus dat Vanhaezebrouck door de media reeds gepolst werd naar zijn interesse om Martinez op te volgen, al hield hij toen – zonder de deur te sluiten – de boot nog af. De functie van bondscoach zou dan ook een nieuw gegeven zijn voor de ex-verdediger, die het gewend is om dagelijks met zijn troepen aan de slag te gaan. Toch lijkt de taakomschrijving op zijn lijf geschreven, zeker gezien zijn oog voor talent. Het verwijt dat HVH tactisch te veeleisend is zou bij de nationale ploeg bovendien niet opgaan, want onze internationals zijn aan de Europese top wel het een en ander gewend. Qua looneisen tevens een haalbare kaart.

DICK ADVOCAAT
Dat het salaris een groot deel van de oefening uitmaakt, hoef je Dick Advocaat niet te vertellen. De notoire jobhopper wond er nooit doekjes om voor het geld te kiezen en liet de Rode Duivels in 2010 zo na een paar maanden al staan om op een rijkelijk aanbod vanuit Rusland in te gaan. Sindsdien flirtte de intussen 72-jarige Nederlander al enkele keren met zijn pensioen, maar tegenwoordig is hij toch weer bij Feyenoord aan de slag. Én scheert de Kleine Generaal er vooral ook hoge toppen, want sinds zijn komst schoten de Rotterdammers omhoog in de stand. Na de corona-crisis behoort zelfs de titel nog tot de mogelijkheden.



Hoewel zijn periode als Belgisch bondscoach van korte duur was, wordt Advocaat nu nog altijd aanzien als een van de grondleggers van het huidige succes – al steekt Georges Leekens graag ook wat pluimen op zijn hoed. De ervaren rot stak bovendien nooit onder stoelen of banken het jammer te vinden dat hij niet wat langer met deze talentvolle groep aan de slag is geweest. In de Kuip is hij vandaag slechts ad-interim aan de slag is, dus wie weet ziet Advocaat het wel zitten om daarna ook de Rode Duivels nog een jaartje te helpen overbruggen. En misschien zelfs de ultieme goedmaker te bezorgen met een triomftocht op het EK 2021.

LAURENT BLANC
Onze ronde langs een aantal oude bekenden eindigen we in Frankrijk. Toen Marc Wilmots vier jaar geleden op straat werd gezet, circuleerde namelijk al eens de naam van Laurent Blanc in het bondsgebouw. De voormalige verdediger, die als speler een fenomenale carrière had gekend, was op dat moment net opzij geschoven door PSG en was al bij het nationale elftal van Frankrijk aan de slag geweest. Blanc voelde echter weinig voor een nieuwe uitdaging als selectieheer en verkoos op clubniveau te blijven werken. Al zal zijn vorstelijk salaris in Parijs, naar verluidt meer dan vijf miljoen per jaar, daar ook wel voor iets tussen zitten.



Bij zijn ontslag kreeg de inmiddels 54-jarige Fransman op de koop toe een royale opstappremie van maar liefst 22 (!) miljoen uitbetaald. Geen wonder dus dat Blanc het zich kon permitteren om de afgelopen jaren naar de achtergrond te verdwijnen. Af en toe laat hij zijn licht eens schijnen op een aantal kwesties en hier en daar valt zijn naam bij een club in nood, maar concrete voorstellen bleven naar eigen zeggen uit. In vergelijking met 2016 zullen zijn eisen dus alvast gezakt zijn, want zelf meent Blanc dat hij te lang uit het publieke oog verwijderd bleef. Waar beter om de aandacht te trekken, dan met de Rode Duivels op het EK?

NIKO KOVAC
Trainers die recent opkrasten aan de absolute top als Ernesto Valverde (Barcelona), Mauricio Pochettino (Tottenham) of Massimiliano Allegri (Juventus) zijn allicht te hoog gemikt, maar indien Martinez vertrekt kan Mehdi Bayat wél eens aankloppen bij Niko Kovac. De 48-jarige Kroaat, in november na iets meer dan één seizoen al aan de deur gezet bij Bayern München, zou vanzelfsprekend wel nog altijd moeten inleveren op zijn vroegere jaarloon van ruim vijf miljoen. Een stap die weliswaar kleiner is dan voor dat andere trio én Kovac, gezien de sportieve kans, misschien wel durft zetten. Net zoals de huidige bondscoach dat ooit deed.



Hun carrièreplanning vertoont alvast veel gelijkenissen, want ook Kovac beschikt op jonge leeftijd al over veel ervaring. Niet alleen bij Duitse subtopper Eintracht Frankfurt, waar hij voor zijn overstap naar Bayern knappe resultaten neerzette, maar zelfs als oefenmeester van Kroatië. Een extra pluspunt voor de ex-middenvelder, die ook het merendeel van zijn spelersloopbaan in de Bundesliga sleet. De Kroatische/Duitse variant van Martinez zou je dus kunnen zeggen, die als Spanjaard vooral in Engeland actief was. Ook qua stijl, filosofie, charisma en ambitie zien we heel wat parallellen tussen de twee. Misschien dan ook wel dé gedroomde opvolger.

POLL: Wie zou, mocht hij vertrekken, volgens u de beste opvolger voor Martinez zijn?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

17
17
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

97
97
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

30
30
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

384
384
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

436
436
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

424
424
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

98
98
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

206
206
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

372
372
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

127
127
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0