Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Foto: Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Met het uitstel van Euro 2020 naar volgende jaar staat de KBVB voor een probleem. Het contract van bondscoach Roberto Martinez loopt komende zomer in principe namelijk af, wat betekent dat de Rode Duivels wel eens zonder de Spanjaard op jacht zouden moeten gaan naar EK-glorie. Hoewel gesprekken over een verlengde verbintenis volop aan de gang zijn, houden wij dan ook graag nu al rekening met het slechtste scenario. En gaan we dus op zoek naar vier mogelijke opvolgers voor de nationale selectieheer.

Die strijkt momenteel jaarlijks ruim één miljoen euro op, een cijfer dat hij graag verdubbeld zou zien. Een eis die de voetbalbond naar verluidt bereid is om in te willigen, dus dat de lat hoog wordt gelegd mag duidelijk zijn. Logisch, want de piek van de Gouden Generatie is stilaan bereikt en moet nu dringend meer opbrengen dan de bronzen medaille op het WK 2018. Mocht Martinez vertrekken, wat uiteraard lang niet vaststaat, rekenen we dan ook op een opvolger van hetzelfde kaliber.

Daarnaast nemen we tevens de recente voorkeuren van de KBVB in acht. De kandidaat-bondscoach moet in de zomer vrij zijn van alle verplichtingen én mag niet te groen zien achter de oren. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd, had Martinez er per slot van rekening toch ook al ettelijke jaren als manager in de Premier League opzitten vooraleer richting Duivels te trekken. Met al deze criteria voor ogen, lijken de volgende vier namen ons het best geschikt voor de job.

HEIN VANHAEZEBROUCK

Beginnen doen we op eigen bodem, waar Hein Vanhaezebrouck sinds zijn ontslag bij Anderlecht als analist aan het werk is. Op die manier kan iedereen meegenieten van HVH zijn onmiskenbaar voetbalbrein, al hoort dat wat ons betreft toch ergens op een oefenveld thuis. De flamboyante coach geldt sinds hij met AA Gent in 2015 de titel pakte – en zich vervolgens als enige Belgische club in recente tijden plaatste voor de tweede ronde van de Champions League – als een van de beste trainers in ons land, ook al kreeg die reputatie in het Lotto Park een fikse deuk. Toch bestaat over zijn visie op het spelletje geen enkele twijfel.Geen wonder dus dat Vanhaezebrouck door de media reeds gepolst werd naar zijn interesse om Martinez op te volgen, al hield hij toen – zonder de deur te sluiten – de boot nog af. De functie van bondscoach zou dan ook een nieuw gegeven zijn voor de ex-verdediger, die het gewend is om dagelijks met zijn troepen aan de slag te gaan. Toch lijkt de taakomschrijving op zijn lijf geschreven, zeker gezien zijn oog voor talent. Het verwijt dat HVH tactisch te veeleisend is zou bij de nationale ploeg bovendien niet opgaan, want onze internationals zijn aan de Europese top wel het een en ander gewend. Qua looneisen tevens een haalbare kaart.

DICK ADVOCAAT

Dat het salaris een groot deel van de oefening uitmaakt, hoef je Dick Advocaat niet te vertellen. De notoire jobhopper wond er nooit doekjes om voor het geld te kiezen en liet de Rode Duivels in 2010 zo na een paar maanden al staan om op een rijkelijk aanbod vanuit Rusland in te gaan. Sindsdien flirtte de intussen 72-jarige Nederlander al enkele keren met zijn pensioen, maar tegenwoordig is hij toch weer bij Feyenoord aan de slag. Én scheert de Kleine Generaal er vooral ook hoge toppen, want sinds zijn komst schoten de Rotterdammers omhoog in de stand. Na de corona-crisis behoort zelfs de titel nog tot de mogelijkheden.Hoewel zijn periode als Belgisch bondscoach van korte duur was, wordt Advocaat nu nog altijd aanzien als een van de grondleggers van het huidige succes – al steekt Georges Leekens graag ook wat pluimen op zijn hoed. De ervaren rot stak bovendien nooit onder stoelen of banken het jammer te vinden dat hij niet wat langer met deze talentvolle groep aan de slag is geweest. In de Kuip is hij vandaag slechts ad-interim aan de slag is, dus wie weet ziet Advocaat het wel zitten om daarna ook de Rode Duivels nog een jaartje te helpen overbruggen. En misschien zelfs de ultieme goedmaker te bezorgen met een triomftocht op het EK 2021.

LAURENT BLANC

Onze ronde langs een aantal oude bekenden eindigen we in Frankrijk. Toen Marc Wilmots vier jaar geleden op straat werd gezet, circuleerde namelijk al eens de naam van Laurent Blanc in het bondsgebouw. De voormalige verdediger, die als speler een fenomenale carrière had gekend, was op dat moment net opzij geschoven door PSG en was al bij het nationale elftal van Frankrijk aan de slag geweest. Blanc voelde echter weinig voor een nieuwe uitdaging als selectieheer en verkoos op clubniveau te blijven werken. Al zal zijn vorstelijk salaris in Parijs, naar verluidt meer dan vijf miljoen per jaar, daar ook wel voor iets tussen zitten.Bij zijn ontslag kreeg de inmiddels 54-jarige Fransman op de koop toe een royale opstappremie van maar liefst 22 (!) miljoen uitbetaald. Geen wonder dus dat Blanc het zich kon permitteren om de afgelopen jaren naar de achtergrond te verdwijnen. Af en toe laat hij zijn licht eens schijnen op een aantal kwesties en hier en daar valt zijn naam bij een club in nood, maar concrete voorstellen bleven naar eigen zeggen uit. In vergelijking met 2016 zullen zijn eisen dus alvast gezakt zijn, want zelf meent Blanc dat hij te lang uit het publieke oog verwijderd bleef. Waar beter om de aandacht te trekken, dan met de Rode Duivels op het EK?

NIKO KOVAC

Trainers die recent opkrasten aan de absolute top als Ernesto Valverde (Barcelona), Mauricio Pochettino (Tottenham) of Massimiliano Allegri (Juventus) zijn allicht te hoog gemikt, maar indien Martinez vertrekt kan Mehdi Bayat wél eens aankloppen bij Niko Kovac. De 48-jarige Kroaat, in november na iets meer dan één seizoen al aan de deur gezet bij Bayern München, zou vanzelfsprekend wel nog altijd moeten inleveren op zijn vroegere jaarloon van ruim vijf miljoen. Een stap die weliswaar kleiner is dan voor dat andere trio én Kovac, gezien de sportieve kans, misschien wel durft zetten. Net zoals de huidige bondscoach dat ooit deed.Hun carrièreplanning vertoont alvast veel gelijkenissen, want ook Kovac beschikt op jonge leeftijd al over veel ervaring. Niet alleen bij Duitse subtopper Eintracht Frankfurt, waar hij voor zijn overstap naar Bayern knappe resultaten neerzette, maar zelfs als oefenmeester van Kroatië. Een extra pluspunt voor de ex-middenvelder, die ook het merendeel van zijn spelersloopbaan in de Bundesliga sleet. De Kroatische/Duitse variant van Martinez zou je dus kunnen zeggen, die als Spanjaard vooral in Engeland actief was. Ook qua stijl, filosofie, charisma en ambitie zien we heel wat parallellen tussen de twee. Misschien dan ook wel dé gedroomde opvolger.

POLL: Wie zou, mocht hij vertrekken, volgens u de beste opvolger voor Martinez zijn?

De Ketelaere kroont zich opnieuw tot held van Club Brugge

De Ketelaere matchwinnaar: "De competitie is ook belangrijk"

Kaka: "Lukaku is momenteel de beste spits ter wereld"

Vandaag 19 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Neymar zet Lang met beide voeten op de grond

Noa Lang werd in Nederland reeds omschreven als de Neymar van de lage landen, en woensdag zette de ...

2489
{insert image alt}

Zo win jij bijna 200 euro met 10 euro inzet op speeldag 8!

Vrijdag trok Eupen al aan het langste eind tegen Cercle Brugge, waardoor de Panda"s zich voorlopig ...

15
{insert image alt}

Anderlecht-publiek viseert nieuwe zondebok

Hoge pieken met diepe dalen: ook dit seizoen presteert Anderlecht erg wisselvallig. Maar bij ...

555

Gisteren 18 September 2021

{insert image alt}

Genk ziet flop van 4 miljoen naar Italiaanse vierde klasse vertrekken

KRC Genk wist de voorbije jaren heel wat indrukwekkende transfers te realiseren, maar een paar keer ...

178
{insert image alt}

De Ketelaere matchwinnaar: "De competitie is ook belangrijk"

Club Brugge schitterde woensdag nog in de Champions League tegen Paris Saint-Germain, maar een ...

107
{insert image alt}

Charleroi domineerde Club: "Frustrerend zo te verliezen"

Charleroi is zaterdagavond tegen zijn eerste nederlaag van het seizoen aangelopen. De Carolo's ...

98
{insert image alt}

Dury: "Met een beetje geluk hadden we een punt kunnen pakken"

Zulte Waregem is er niet in geslaagd om zich uit de kelder van het klassement te hijsen, want het ...

33
{insert image alt}

Mazzu niet tevreden ondanks nieuwe zege: "We kunnen niet elke keer uitblinken"

Union mocht zich zaterdagavond even opnieuw leider in de Jupiler Pro League noemen, want het sprong ...

35
{insert image alt}

Tienkoppig Moeskroen pakt eindelijk eerste punt in 1B

Het water staat stilaan serieus aan de lippen van Moeskroen. Na de degradatie uit de Jupiler Pro ...

39
{insert image alt}

De Ketelaere kroont zich opnieuw tot held van Club Brugge

Een sterk Charleroi heeft vanavond nagelaten om Club zonder punten terug naar Brugge te sturen. De ...

365
{insert image alt}

Kaka: "Lukaku is momenteel de beste spits ter wereld"

Romelu Lukaku is als een raket aan zijn tweede passage bij Chelsea begonnen, met vier goals in zijn ...

168
{insert image alt}

Ajax zorgt voor monsterscore en grijpt net naast dubbele cijfers

Bij Ajax hebben ze de smaak van het scoren duidelijk te pakken. Eerder deze week haalden ze al ...

92
{insert image alt}

Van Damme reageert na eerste basisplaats sinds terugkeer uit B-kern

KV Mechelen heeft zaterdagavond drie gouden punten gepakt, want het klopte OH Leuven met 2-0 en ...

117
{insert image alt}

Martinez in beeld als opvolger Koeman bij Barça?

Bij FC Barcelona lijkt het toch weer een beetje crisis te zijn nadat ze deze week een 0-3 om de oren ...

110
{insert image alt}

Anderlecht staat op volle sterkte voor Clasico tegen Standard

Zondag wordt het in de Jupiler Pro League vooral uitkijken naar de Clasico, want op Sclessin geven ...

156
{insert image alt}

Martinez ziet nu al Rode Duivel afhaken voor eindfase Nations League

De Rode Duivels hebben hun drieluik in september tot een goed einde gebracht met zeges tegen ...

212
{insert image alt}

Hoofdsponsor AA Gent scherp tegen overnameplannen: "Zullen we nooit toelaten"

Zaterdag kwam De Tijd met het opvallende nieuws dat ze bij AA Gent zich aan het voorbereiden zijn op ...

337
{insert image alt}

'Origi kan terugkeren naar Ligue 1'

Bij Liverpool hadden ze verwacht dat Divock Origi afgelopen zomer andere oorden zou opzoeken, maar ...

95