Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Foto: Wat na Martinez? 4 mogelijke opvolgers voor de bondscoach

Met het uitstel van Euro 2020 naar volgende jaar staat de KBVB voor een probleem. Het contract van bondscoach Roberto Martinez loopt komende zomer in principe namelijk af, wat betekent dat de Rode Duivels wel eens zonder de Spanjaard op jacht zouden moeten gaan naar EK-glorie. Hoewel gesprekken over een verlengde verbintenis volop aan de gang zijn, houden wij dan ook graag nu al rekening met het slechtste scenario. En gaan we dus op zoek naar vier mogelijke opvolgers voor de nationale selectieheer.

Die strijkt momenteel jaarlijks ruim één miljoen euro op, een cijfer dat hij graag verdubbeld zou zien. Een eis die de voetbalbond naar verluidt bereid is om in te willigen, dus dat de lat hoog wordt gelegd mag duidelijk zijn. Logisch, want de piek van de Gouden Generatie is stilaan bereikt en moet nu dringend meer opbrengen dan de bronzen medaille op het WK 2018. Mocht Martinez vertrekken, wat uiteraard lang niet vaststaat, rekenen we dan ook op een opvolger van hetzelfde kaliber.

Daarnaast nemen we tevens de recente voorkeuren van de KBVB in acht. De kandidaat-bondscoach moet in de zomer vrij zijn van alle verplichtingen én mag niet te groen zien achter de oren. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd, had Martinez er per slot van rekening toch ook al ettelijke jaren als manager in de Premier League opzitten vooraleer richting Duivels te trekken. Met al deze criteria voor ogen, lijken de volgende vier namen ons het best geschikt voor de job.

HEIN VANHAEZEBROUCK

Beginnen doen we op eigen bodem, waar Hein Vanhaezebrouck sinds zijn ontslag bij Anderlecht als analist aan het werk is. Op die manier kan iedereen meegenieten van HVH zijn onmiskenbaar voetbalbrein, al hoort dat wat ons betreft toch ergens op een oefenveld thuis. De flamboyante coach geldt sinds hij met AA Gent in 2015 de titel pakte – en zich vervolgens als enige Belgische club in recente tijden plaatste voor de tweede ronde van de Champions League – als een van de beste trainers in ons land, ook al kreeg die reputatie in het Lotto Park een fikse deuk. Toch bestaat over zijn visie op het spelletje geen enkele twijfel.Geen wonder dus dat Vanhaezebrouck door de media reeds gepolst werd naar zijn interesse om Martinez op te volgen, al hield hij toen – zonder de deur te sluiten – de boot nog af. De functie van bondscoach zou dan ook een nieuw gegeven zijn voor de ex-verdediger, die het gewend is om dagelijks met zijn troepen aan de slag te gaan. Toch lijkt de taakomschrijving op zijn lijf geschreven, zeker gezien zijn oog voor talent. Het verwijt dat HVH tactisch te veeleisend is zou bij de nationale ploeg bovendien niet opgaan, want onze internationals zijn aan de Europese top wel het een en ander gewend. Qua looneisen tevens een haalbare kaart.

DICK ADVOCAAT

Dat het salaris een groot deel van de oefening uitmaakt, hoef je Dick Advocaat niet te vertellen. De notoire jobhopper wond er nooit doekjes om voor het geld te kiezen en liet de Rode Duivels in 2010 zo na een paar maanden al staan om op een rijkelijk aanbod vanuit Rusland in te gaan. Sindsdien flirtte de intussen 72-jarige Nederlander al enkele keren met zijn pensioen, maar tegenwoordig is hij toch weer bij Feyenoord aan de slag. Én scheert de Kleine Generaal er vooral ook hoge toppen, want sinds zijn komst schoten de Rotterdammers omhoog in de stand. Na de corona-crisis behoort zelfs de titel nog tot de mogelijkheden.Hoewel zijn periode als Belgisch bondscoach van korte duur was, wordt Advocaat nu nog altijd aanzien als een van de grondleggers van het huidige succes – al steekt Georges Leekens graag ook wat pluimen op zijn hoed. De ervaren rot stak bovendien nooit onder stoelen of banken het jammer te vinden dat hij niet wat langer met deze talentvolle groep aan de slag is geweest. In de Kuip is hij vandaag slechts ad-interim aan de slag is, dus wie weet ziet Advocaat het wel zitten om daarna ook de Rode Duivels nog een jaartje te helpen overbruggen. En misschien zelfs de ultieme goedmaker te bezorgen met een triomftocht op het EK 2021.

LAURENT BLANC

Onze ronde langs een aantal oude bekenden eindigen we in Frankrijk. Toen Marc Wilmots vier jaar geleden op straat werd gezet, circuleerde namelijk al eens de naam van Laurent Blanc in het bondsgebouw. De voormalige verdediger, die als speler een fenomenale carrière had gekend, was op dat moment net opzij geschoven door PSG en was al bij het nationale elftal van Frankrijk aan de slag geweest. Blanc voelde echter weinig voor een nieuwe uitdaging als selectieheer en verkoos op clubniveau te blijven werken. Al zal zijn vorstelijk salaris in Parijs, naar verluidt meer dan vijf miljoen per jaar, daar ook wel voor iets tussen zitten.Bij zijn ontslag kreeg de inmiddels 54-jarige Fransman op de koop toe een royale opstappremie van maar liefst 22 (!) miljoen uitbetaald. Geen wonder dus dat Blanc het zich kon permitteren om de afgelopen jaren naar de achtergrond te verdwijnen. Af en toe laat hij zijn licht eens schijnen op een aantal kwesties en hier en daar valt zijn naam bij een club in nood, maar concrete voorstellen bleven naar eigen zeggen uit. In vergelijking met 2016 zullen zijn eisen dus alvast gezakt zijn, want zelf meent Blanc dat hij te lang uit het publieke oog verwijderd bleef. Waar beter om de aandacht te trekken, dan met de Rode Duivels op het EK?

NIKO KOVAC

Trainers die recent opkrasten aan de absolute top als Ernesto Valverde (Barcelona), Mauricio Pochettino (Tottenham) of Massimiliano Allegri (Juventus) zijn allicht te hoog gemikt, maar indien Martinez vertrekt kan Mehdi Bayat wél eens aankloppen bij Niko Kovac. De 48-jarige Kroaat, in november na iets meer dan één seizoen al aan de deur gezet bij Bayern München, zou vanzelfsprekend wel nog altijd moeten inleveren op zijn vroegere jaarloon van ruim vijf miljoen. Een stap die weliswaar kleiner is dan voor dat andere trio én Kovac, gezien de sportieve kans, misschien wel durft zetten. Net zoals de huidige bondscoach dat ooit deed.Hun carrièreplanning vertoont alvast veel gelijkenissen, want ook Kovac beschikt op jonge leeftijd al over veel ervaring. Niet alleen bij Duitse subtopper Eintracht Frankfurt, waar hij voor zijn overstap naar Bayern knappe resultaten neerzette, maar zelfs als oefenmeester van Kroatië. Een extra pluspunt voor de ex-middenvelder, die ook het merendeel van zijn spelersloopbaan in de Bundesliga sleet. De Kroatische/Duitse variant van Martinez zou je dus kunnen zeggen, die als Spanjaard vooral in Engeland actief was. Ook qua stijl, filosofie, charisma en ambitie zien we heel wat parallellen tussen de twee. Misschien dan ook wel dé gedroomde opvolger.

POLL: Wie zou, mocht hij vertrekken, volgens u de beste opvolger voor Martinez zijn?

Eriksen komt op ziekenbed met eerste reactie

'RSCA broedt op transferoffensief: minstens vier aanwinsten'

'Club meldt zich in Frankrijk voor nieuwe aanvaller'

Vandaag 14 Juni 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Lukaku zaait immense angst op EURO 2020

Zaterdag starten de Rode Duivels hun Europees Kampioenschap met een openingswedstrijd tegen Rusland. ...

932
{insert image alt}

Eriksen komt op ziekenbed met eerste reactie

Voetbalsupporters wereldwijd hielden zaterdagavond de adem in. Tijdens de EK-wedstrijd tussen ...

0
{insert image alt}

Nieuw EK-drama: fan kritiek na val op Wembley

Het Europees kampioenschap heeft een behoorlijk turbulent openingsweekend achter de rug. Zaterdag ...

0
{insert image alt}

'RSCA broedt op transferoffensief: minstens vier aanwinsten'

Voor RSC Anderlecht zit de vakantieperiode er inmiddels op, maandag trapt de recordkampioen de ...

109
{insert image alt}

Emotionele wissel Blind zorgt voor kippenvel

Nederland is zondagavond op sterke wijze aan het EK begonnen en haalde het in zijn eerste ...

51
{insert image alt}

'Club meldt zich in Frankrijk voor nieuwe aanvaller'

Club Brugge hield het voorlopig behoorlijk rustig op de zomerse transfermarkt, maar daar komt in de ...

130
{insert image alt}

Ondanks sterke start: wissels op komst in basiself Duivels

De Rode Duivels zijn foutloos begonnen aan hun eindronde op het EK en pakten zaterdagavond de ...

216

Gisteren 13 Juni 2021

{insert image alt}

Bedrijvige Yaremchuk speelt zich in de kijker met opvallende stat

Nederland en Oekraïne serveren zondagavond een heus spektakelstuk in hun openingsmatch op het EK en ...

93
{insert image alt}

'Derde speler van Man City wil absoluut naar Barça'

FC Barcelona was de voorbije weken al behoorlijk actief op de transfermarkt. Het Manchester City van ...

234
{insert image alt}

Oranje haalt opgelucht adem: "Het had heel anders kunnen zijn"

Na zeven jaar afwezigheid maakte Nederland zondagavond zijn comeback op een groot toernooi. De ...

66
{insert image alt}

Genk houdt hart vast: ook bij Colombia slaat corona toe

Ietwat in de schaduw van het EK gaat zondagavond in Zuid-Amerika ook de Copa America van start. Dat ...

106
{insert image alt}

Oranje bibbert na weggeven dubbele voorsprong maar pakt verdiend eerste zege

Na de beste wedstrijd tot nu toe op dit EK heeft Nederland finaal zijn eerste wedstrijd tot een goed ...

138
{insert image alt}

AA Gent hoort kassa al rinkelen na goal Yaremchuk

Nederland en Oekraïne serveren zondagavond een heus spektakelstuk in hun openingsmatch op het EK en ...

161
{insert image alt}

Mysterie Meunier: "We waren toch ook verbaasd"

De Rode Duivels kunnen zeker niet klagen over hun start op het EK, want met 3-0 bleken ze veel te ...

282
{insert image alt}

Wijnaldum zorgt voor opmerkelijk moment met openingsgoal tegen Oekraïne

Nederland lijkt op weg naar een uitstekende start op dit EK. Het wist in het openingskwartier van de ...

64
{insert image alt}

Zwitserland roept na openingsmatch nog een nieuwe keeper op

Zwitserland is zaterdag met een tegenvaller aan zijn EK begonnen, want het bleef tegen Wales steken ...

48
{insert image alt}

'Charleroi lijkt beslissing over Gillet en Bruno genomen te hebben'

Bij Charleroi staan ze dit seizoen voor een nieuw begin, want na het teleurstellende seizoenseinde ...

94
{insert image alt}

Rode Duivels passen reisplannen alsnog aan

De Rode Duivels zijn na hun zege tegen Rusland zondag meteen teruggekeerd naar Tubeke, waar ze zich ...

437
{insert image alt}

Martinez: "Hij zit in de beste vorm van zijn carrière"

De Rode Duivels zijn uitstekend aan hun EK begonnen en na de 3-0 tegen Rusland is het vertrouwen in ...

218
{insert image alt}

Waasland-Beveren strikt verrassend ex-pion van Eupen

De voorbereiding op het nieuwe seizoen wordt stilaan aangevat bij heel wat Belgische clubs. Ook bij ...

140
{insert image alt}

Van der Vaart kritisch voor België: "Kijk naar zo’n Vermaelen"

België won makkelijk met 3-0 van Rusland. De Belgen speelden zeker niet schitterend, maar moesten ...

1253
{insert image alt}

De Boer: "België is één van de drie topfavorieten voor de eindzege"

Frank de Boer krijgt in Nederland veel kritiek. Hij moet vanavond aan de bak tegen Oekraïne. De ...

284