Real of Barça: waar zou De Bruyne het beste passen?

Real of Barça: waar zou De Bruyne het beste passen?

Een van de vele momenten die het coronavirus ons de afgelopen dagen ontnam, was de Champions League-return tussen Manchester City en Real Madrid. Na zijn glansprestatie in Bernabéu een week eerder had Kevin De Bruyne daarin immers nog eens stevig kunnen solliciteren naar een transfer richting De Koninklijke. Of diens aartsrivaal FC Barcelona. Hoewel King Kev in Manchester City nog een contract heeft tot 2023, lijkt een vertrek komende zomer namelijk lang niet uitgesloten.


Het kampioenenbal houdt Pep Guardiola en co in de ban. Niet alleen wil de Spanjaard de beker met de grote oren maar wat graag een eerste keer winnen met The Citizens, de Engelse topclub hangt bovendien een uitsluiting van twee seizoenen boven het hoofd. Uiteraard gaat het bestuur van Manchester City wel nog in beroep tegen dat verdict, maar mocht het zover komen zijn de gevolgen niet te schatten. De kapitaalkrachtige gigant zou in dat geval in totaal 300 miljoen euro aan inkomsten mislopen en, erger nog, op sportief vlak enkele kleppers kunnen verliezen. Van zodra de straf aan het licht kwam, regende het dan ook meteen van geruchten over potentiële vertrekkers. Met onze eigenste Kevin De Bruyne, al vaker gelinkt aan de twee Spaanse grootmachten, voorop.

REAL MADRID: DE BELGISCHE CONNECTIE

Real Madrid is al langer op zoek naar een centrale middenvelder die met zijn voetballende kwaliteiten de ploeg op sleeptouw kan nemen. Een profiel waar De Bruyne volledig aan beantwoordt. De 74-voudig Rode Duivel zou alvast voor wat extra schwung kunnen zorgen bij De Koninklijke, die dit seizoen wel nog goede resultaten haalt maar bitter weinig attractief voetbal op de mat legt. In dat opzicht zou deze grote lacune op het Madrileense middenveld, waar Luka Modric en Toni Kroos niet langer wekelijks thuis geven, met de komst van De Bruyne zeker tot het verleden behoren.



Anderzijds aast Real Madrid al jaren op Paul Pogba, de Franse wereldkampioen die Manchester United de voorbije jaren weinig bijbracht, om die vacature in te vullen. Coach Zinédine Zidane zou maar wat graag zijn landgenoot verwelkomen in Bernabéu, wat de transferkansen van De Bruyne danig kan hypothekeren. Of voorzitter Florentino Pérez zou het tijdperk van de Galácticos terug moeten introduceren door beide sterren te halen. Het gezamenlijk prijskaartje op basis van hun marktwaardes volgens Transfermarkt: een luttele 250 (!) miljoen euro, met De Bruyne als duurste vogel.

Een eventuele transfer van onze landgenoot naar Real Madrid zou alleszins ook een goede zaak betekenen voor de Rode Duivels. Het trio Thibaut Courtois, Eden Hazard en De Bruyne is namelijk incontournable bij de nationale ploeg, en  dus het zou alleen maar voordelen bieden om op wekelijkse basis samen te spelen bij Real. Vooral wat de wisselwerking tussen die laatste twee betreft. Indien alle drie dan in topvorm zijn, profiteren niet alleen de Rode Duivels maar kan ook de Spaanse topclub weer een historisch hoog niveau halen. Iets waar het sinds het vertrek van Cristiano Ronaldo naar hunkert.

FC BARCELONA: DE NIEUWE INIESTA

Real Madrid telt met Courtois en Hazard momenteel al twee Belgische toppers de rangen, terwijl bij FC Barcelona geen Belgen rondlopen. Tot voor kort was Thomas Vermaelen er niets meer dan een veredelde bankzitter bij de Catalanen, voor een absolute Belgische spelbepaler in Camp Nou moeten we al terug naar Fernand Goyvaerts. Net zoals bij de rivalen uit Madrid, loopt het spel van FC Barcelona dit seizoen evenwel niet al te vlot. Een versterking als De Bruyne zou dan ook meer dan welkom zijn, meer zelfs: de spelmaker is de geknipte man om te brengen waar Barça nood aan heeft.



Vandaag mist het middenveld met pionnen als Frenkie de Jong, Sergio Busquets en Arthur net dat tikkeltje extra punch. Vervang echter een van hen door De Bruyne, en plots spreken we over een trio om van te watertanden. De Catalaanse fans zien het alvast zitten, want zij maakten zelfs al luidop vergelijkingen met Andrés Iniesta – de onmisbare motor die nooit echt werd vervangen bij de Blaugrana. Bovendien zou De Bruyne met Quiqué Setien er een coach naar zijn hart terugvinden. De Barça-coach houdt van aanvallend voetbal, al wordt die visie vooralsnog niet omgezet in prestaties.

Binnen enkele maanden wordt De Bruyne wel al 29. Mocht het tot een transfer naar Camp Nou komen, móét hij daar dus een voltreffer worden. En niet in de voetsporen treden van pakweg Philippe Coutinho of Ousmane Dembélé, die allebei hun waarde – zowel sportief als financieel – alleen maar zagen dalen na hun monstertransfers. Barcelona hoeft zich over deze investering echter weinig zorgen te maken, want De Bruyne toont al heel zijn carrière dat hij een tomeloze motivatie en ongeëvenaarde winnaarsmentaliteit bezit. Bovendien snakt de hongerige middenvelder naar (Europese) prijzen.

SOLLICITATIE IN BERNABEU

Aftakalen zit er overigens niet meteen in, want Iniesta – als we toch een vergelijking moeten maken – draaide diep in zijn dertigerjaren ook nog moeiteloos mee op topniveau. Dit jaar is De Bruyne op de koop toe nog bezig aan een absoluut topseizoen. Hoewel Manchester City al een tijdje uitgeteld is in de Engelse titelstrijd, leverde hij toch alweer niet minder dan 17 (!) assists aan –  én scoorde hij zelf ook nog eens acht doelpunten. Andermaal buitenaardse statistieken voor een middenvelder dus, die meteen ook boekdelen spreken over zijn unieke en veelzijdige talent.



Alsof die adelbrieven nog niet genoeg waren, etaleerde King Kev zijn grote kwaliteiten twee weken terug bovendien ook nog eens in Spanje zelf. In het Champions League-duel tegen Real Madrid kroonde hij zich al tot Koning van Madrid, met een vertoning van buitengewone klasse. De Bruyne scoorde, gaf een assist – hoe kan het ook anders – én pronkte met wedstrijdstatistieken die van een wereldpartij getuigen. Real Madrid keek met grote ogen, maar wees gerust dat ook de concurrent uit Barcelona met enig leedvermaak stond te likkebaarden bij de Belgische bestorming van Bernabéu.

EFFICIËNT ÉN SPELBEPALEND

Opvallend genoeg raakte De Bruyne daar de bal wel minder vaak dan gewoonlijk, al heeft dat allicht vooral te maken met zijn verrassende rol als valse negen in de eerste helft. Daarom maakt dat er zijn prestatie, die dus uitermate efficiënt én spelbepalend was, dan ook alleen maar knapper op. De Bruyne had enorm weinig afval in zijn spel, onder meer onderstreept door het feit dat zowel het slaagpercentage van zijn passes áls zijn dribbels omhoog werd geschroefd vergeleken met een doorsnee duel. Of hij zijn reputatie als man van de grote momenten toch weer waarmaakte.



Vooral zijn beslissende passes waren echter om duimen en vingers bij af te likken. Zo leverde De Bruyne zeven stuks af in de zone van de waarheid, op zich nog niets bijzonders. Dat aantal vergaart hij tenslotte zowat elke wedstrijd. Dat ook al die passes effectief bij een ploegmaat terecht kwamen, is evenwel hoogst uitzonderlijk. Normaliter is De Bruyne in die gevallen 72% van de keren accuraat, op zich ook al een enorm hoge efficiëntie, maar dit was buitenaards. Ook zijn andere passes waren overigens van een uiterst hoog niveau. Zoals we het van hem gewend zijn geraakt.

BARCELONA OF REAL?

Weinig slordigheden, een ongeziene efficiëntie, spelbepalend en vooral: een natuurlijke draaischijf. Laten dat nu net de kwaliteiten zijn waar FC Barcelona én Real Madrid komende zomer naarstig naar op zoek gaan. Zowel in Camp Nou áls Bernabéu snakt men immers naar een type-middenvelder zoals De Bruyne. Helaas voor de Spaanse grootmachten groeien die niet aan de bomen, meer zelfs: op deze hele aardbol loopt maar één zulk exemplaar rond.



Of ze binnenkort werkelijk naar zijn hand kunnen dingen, zal voor een groot deel afhangen van de sanctie die Manchester City boven het hoofd hangt. Indien de tweejarige CL-uitsluiting gehandhaafd blijft, kunnen wij ons namelijk moeilijk voorstellen dat de ambitieuze De Bruyne nog lang in het Etihad zou vertoeven. Zowel Barcelona als Real Madrid zou dan een prachtige uitweg kunnen bieden, met beide clubs die hem als gegoten zitten. Als wij in zijn plaats zouden mogen kiezen, lijkt de fit in Madrid misschien nog nét iets beter. Al klinkt een karrenvracht assists voor Lionel Messi uiteraard ook niet slecht.

POLL: Welke club moet De Bruyne kiezen volgens u?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"

Nicky Hayen doet het fantastisch bij Club Brugge. Vanavond neemt hij het op tegen KRC Genk. Als ze ...

44
44
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach

AA Gent en Hein Vanhaezebrouck gaan na het seizoen uit elkaar. Dat gerucht doet al maanden de ronde. ...

138
138
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"

RSC Anderlecht moet vanavond winnen van Cercle Brugge. Anders dreigt het de eerste plaats kwijt te ...

73
73
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027

Lierse K is volop bezig met het samenstellen van de kern voor volgend seizoen. De club uit de ...

17
17
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd

Bij Club Brugge breken de afgelopen jaren steeds meer spelers door. In het verleden was dat niet ...

120
120
Tissoudali doet oproep na zege: "Hopelijk wordt het snel geweerd"
Tissoudali doet oproep na zege: "Hopelijk wordt het snel geweerd"

AA Gent lijkt stilaan zeker van de eindzege in de Europe Play-Offs. Zo deden de Buffalo's ...

111
111
'Vervanger Vanaken: Club gaat voor transfer oude bekende'
'Vervanger Vanaken: Club gaat voor transfer oude bekende'

Club Brugge maakt zich op voor enkele belangrijke weken. Blauw-Zwart doet in eigen land immers weer ...

622
622
'Smaakmaker wil weg bij City: Barça klaar om toe te slaan'
'Smaakmaker wil weg bij City: Barça klaar om toe te slaan'

Manchester City kruist donderdagavond de degens met Brighton en kan zich dan geen puntenverlies ...

86
86
Vrancken noemt sleutelduo: "Geen haar op mijn hoofd denkt eraan"
Vrancken noemt sleutelduo: "Geen haar op mijn hoofd denkt eraan"

Het verloop van de Champions' Play-Offs blijft voorlopig erg spannend en dat heeft niet in het minst ...

195
195
Drastische voorspelling: "Anderlecht wordt géén kampioen"
Drastische voorspelling: "Anderlecht wordt géén kampioen"

Na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs blijft de titelstrijd razend spannend. Dat heeft deels ...

558
558
<strong>Koude oorlog bij Club Brugge: "Je wordt zot van hem"</strong>
Koude oorlog bij Club Brugge: "Je wordt zot van hem"

Andreas Skov Olsen werd dit seizoen geprezen als een potenti&euml;le kampioenenmaker en Gouden ...

867
867
Engelse pers fileert Trossard na afslachting Chelsea
Engelse pers fileert Trossard na afslachting Chelsea

In de Premier League heeft Arsenal FC zijn voorlopige leidersplaats dinsdagavond nog wat verstevigd. ...

230
230
Crisis Standard: match stilgelegd, nieuwe sanctie dreigt
Crisis Standard: match stilgelegd, nieuwe sanctie dreigt

In de Europe Play-Offs heeft leider AA Gent zijn positie in het klassement dinsdag nog wat ...

536
536
Riemer grijpt in: opvallende wijziging bij Anderlecht
Riemer grijpt in: opvallende wijziging bij Anderlecht

RSC Anderlecht krijgt deze week een uitgelezen kans om zijn voorsprong in het klassement verder uit ...

451
451
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel

In de Champions' Play-Offs staan woensdagavond weer twee belangrijke matchen op het programma. ...

477
477