Mbokani vs David: wie verdient de Gouden Stier het meest?

Mbokani vs David: wie verdient de Gouden Stier het meest?

Behoudens grote verrassingen zal de strijd voor de Gouden Stier beslist worden onder Jonathan David en Dieumerci Mbokani. Beide heren scoorden tot op vandaag respectievelijk 18 en 15 doelpunten en zijn daarmee de doeltreffendste spelers van de Jupiler Pro League dit seizoen. Mbokani pronkte het merendeel van deze jaargang met het kleinood op zijn rug, al mag sinds kort David zich de trotse bezitter noemen. Maar wie is nu de beste van de twee?


In de laatste vier wedstrijden kon het contrast tussen Mbokani en David moeilijk groter zijn. De Congolese aanvalsleider van Antwerp kon in die periode niet meer scoren, wat maakt dat in het kalenderjaar 2020 amper één doelpuntje achter zijn naam staat. Dan is David bij AA Gent toch veel beter in vorm. In de voorbije vier competitiematchen stond de Canadees maar liefst zeven keer aan het kanon, goed voor een totaal van negen doelpunten in 2020. De rollen zijn duidelijk gedraaid bovenin de stand der topschutters.

DE DROOGTE VAN MBOKANI

Vier wedstrijden op rij staat Mbokani dus al droog, en dat wordt stilaan problematisch voor Antwerp. De afhankelijkheid van de goalgetter vertaalt zich duidelijk in de resultaten van The Great Old, met amper twee op 12 in die periode. Als hun spits niet draait, dan draait Antwerp ook niet. En vice versa. Het is tegelijkertijd de grote sterkte én de zwakte van de ploeg. Te veel afhankelijk zijn van één speler is nooit een gezonde situatie. Wat nu dus blijkt.



De mindere vorm van Mbokani is dan ook duidelijk voelbaar op de Bosuil, maar toch heeft de spits enkele geldige excuses. De aanvoer vanuit de posities vlak achter hem, met onder andere Lior Refaelov, Lamkel Zé, Ivo Rodrigues en Manuel Benson, is al een tijdje zoek. En ook van een middenveld bemand door Faris Haroun, Alexis De Sart en Steven Defour – zoals tegen Standard – kan moeilijk een overdosis aan flitsen en creativiteit worden verwacht.

De tactische beslissingen van Laszlo Bölöni worden de laatste tijd dan ook steeds vaker in twijfel getrokken. Tegen Club Brugge en Standard speelde de coach vooral om niet te verliezen – getuigen de conservatieve veldbezettingen – terwijl niet alleen een speerpunt als Mbokani, maar ook foeriers Refaelov en Lamkel Zé pas opleven wanneer ze zich aanvallend kunnen uitleven. Daarnaast probeert zowat iedere tegenstander Mbokani te isoleren, iets wat de voorbije vier wedstrijden blijkbaar erg goed lukt.

DE EXPLOSIE VAN DAVID

David arriveerde in januari 2018 als een jonge doch beloftevolle speler in Gent. Toen was het toptalent nog maar net 18 geworden, en na een halve reis rond de wereld mocht hij dan ook eerst nog een tijdje rijpen bij de U21. Effectief spelen in de hoofdmacht van de Buffalo’s zat er toen nog niet in, maar amper twee jaar later overstijgt David nu al het niveau in de Ghelamco Arena - en de gehele JPL.



18 competitietreffers telt de ruwe diamant vandaag, en bij elk stuk dat erbij komt schiet zijn marktwaarde nog de hoogte in. Die wordt momenteel op 20 miljoen geschat, maar daar kan gemakkelijk nog wat bij als David straks effectief topschutter wordt. Bovendien maakte hij ook indruk in de Europa League tegen AS Roma. Wat als … David straks eigenhandig de Giallorossi uitschakelt? Michel Louwagie rekent zich al rijk: de Gentse manager liet eerder verstaan dat zelfs 25 miljoen mogelijk niet zal voldoen.

David is geen typische goalgetter, nummer tien of flankaanvaller, maar eerder een manusje-van-alles. Een rasechte complete aanvallende middenvelder, die ongeacht zijn positie in het offensieve compartiment nooit zal ontgoochelen. Dat maakt het dan ook nog opvallender dat David zo vlot de weg naar doel weet te vinden. Bovendien leverde hij ook al acht assists af: enkel ploegmaat Vadis Odjidja en assistkoning Ruud Vormer doen nog beter.

BELANG VOOR HET TEAM

Mbokani en David zorgden dit seizoen eigenhandig voor bijna de helft van de doelpunten bij Antwerp en AA Gent. Mbokani scoorde vijftien keer en leverde vijf assists aan, waarmee hij verantwoordelijk is voor 20 stuks ofwel 44% van het aantal Antwerpse goals in de JPL. David doet zowaar nog beter met achttien treffers en zeven assists, goed voor 43% van de Gentse productie.



De doelgerichtheid van Mbokani weegt voor zijn team dus iets zwaarder door dan die van David. Antwerp scoorde dit seizoen dan ook dertien doelpunten minder dan AA Gent, waar het gevaar langs alle kanten loert en ook Roman Yaremchuk en Laurent Depoitre vlot de weg naar doel vinden. Dat is in Antwerpen niet het geval, waarmee het belang van Mbokani nogmaals benadrukt wordt.

Een andere parameter die aangeeft dat Mbokani onmisbaar is voor Antwerp, zijn het aantal speelminuten. De Congolees stond dit seizoen al 2477 minuten op het veld, heel wat meer dan de 2037 van David. De Gentse allrounder scoort dus sneller (0,8 goals per 90 minuten) dan zijn Antwerpse tegenhanger (0,55), ook de assists lopen bij David (0,31 per 90 minuten) nog wat vlotter dan bij Mbokani (0,18).

KILLER VOOR DOEL

David telt op vandaag in minder minuten dus drie competitiegoals méér dan Mbokani, maar is de Canadees ook écht efficiënter dan zijn geduchte concurrent voor de Gouden Stier? Of, anders gezegd: is zijn kwaliteit van afwerking beter? Het antwoord is volmondig 'ja'. David scoorde niet alleen meer doelpunten, hij is tevens beduidend koeler voor doel dan Mbokani.



Mbokani waagt per wedstrijd gemiddeld 2,18 keer zijn kans, terwijl David dat net iets meer doet met 2,74 pogingen per match. Toch belandt 53% van David zijn schoten tussen de palen, terwijl dat gemiddelde van Mbokani op slechts 43% ligt. Logischerwijze ligt de omzetratio van schoten op doel tot effectieve goals dan ook hoger bij David (29%) dan bij Mbokani (25%).

BIJDRAGE IN HET GEHEEL

Waar Mbokani steevast centraal in de voorlinie vertoeft, met af en toe een uitwijking naar de linkerkant, opereert David zowel op links, centraal als rechts. Met een stevige mandekking, gericht op zijn specifieke kwaliteiten, kan die eerste zo veel eenvoudiger uit de wedstrijd worden gehouden – iets wat we in de vier voorbije wedstrijden van Antwerp dus te zien kregen.



De polyvalentie en intelligentie van David maakt het de tegenstand een pak lastiger om hem te isoleren. Bovendien zijn ook de puur voetballende kwaliteiten van de Canadees simpelweg beter. David geeft de bal (32 passes per match) veel vaker door dan Mbokani (17 per match) én is daarbij een stuk zuiverder, met 81% accurate passing tegenover 76%. Bovendien lijdt David minder balverlies dan Mbokani, al noteren beide heren wel gelijkwaardige cijfers qua aantal en geslaagde dribbels.

DE GOUDEN STIER

De voorbije weken etaleerde David zijn grote vorm, terwijl Mbokani (én Antwerp) zoekende is. Met PO I in aantocht kan dit een belangrijke indicatie zijn voor het succes van beide teams – en de spelers zelf – in de allesbepalende nacompetitie. Als David zijn huidige vorm kan aanhouden, dan zal niemand de Canadees van de topschutterstitel – en wie weet zelfs een verkiezing tot Profvoetballer van het Jaar? – kunnen houden. Ook Mbokani niet, hoewel die het op de grote momenten ook maar zelden laat afweten. Wij maken ons dus alvast op voor een spannende strijd om de Gouden Stier. Of winnaar op het eind nu David of Mbokani zal heten: gestolen zal hij de prijs zeker niet hebben.

POLL: Wie zal de Gouden Stier winnen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'
'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'

RSC Anderlecht droomt nog eens luidop van de titel. Paars-Wit start aan PO 1 met drie punten ...

84
84
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"

In de Jupiler Pro League is het aftellen naar de start van de play-offs. In PO 1 zal Union nog maar ...

113
113
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

39
39
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

40
40
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

62
62
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

29
29
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

258
258
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

191
191
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

105
105
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

218
218
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

125
125
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

220
220
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

279
279
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

570
570