Mbokani vs David: wie verdient de Gouden Stier het meest?

Foto: Mbokani vs David: wie verdient de Gouden Stier het meest?

Behoudens grote verrassingen zal de strijd voor de Gouden Stier beslist worden onder Jonathan David en Dieumerci Mbokani. Beide heren scoorden tot op vandaag respectievelijk 18 en 15 doelpunten en zijn daarmee de doeltreffendste spelers van de Jupiler Pro League dit seizoen. Mbokani pronkte het merendeel van deze jaargang met het kleinood op zijn rug, al mag sinds kort David zich de trotse bezitter noemen. Maar wie is nu de beste van de twee?


In de laatste vier wedstrijden kon het contrast tussen Mbokani en David moeilijk groter zijn. De Congolese aanvalsleider van Antwerp kon in die periode niet meer scoren, wat maakt dat in het kalenderjaar 2020 amper één doelpuntje achter zijn naam staat. Dan is David bij AA Gent toch veel beter in vorm. In de voorbije vier competitiematchen stond de Canadees maar liefst zeven keer aan het kanon, goed voor een totaal van negen doelpunten in 2020. De rollen zijn duidelijk gedraaid bovenin de stand der topschutters.

DE DROOGTE VAN MBOKANI

Vier wedstrijden op rij staat Mbokani dus al droog, en dat wordt stilaan problematisch voor Antwerp. De afhankelijkheid van de goalgetter vertaalt zich duidelijk in de resultaten van The Great Old, met amper twee op 12 in die periode. Als hun spits niet draait, dan draait Antwerp ook niet. En vice versa. Het is tegelijkertijd de grote sterkte én de zwakte van de ploeg. Te veel afhankelijk zijn van één speler is nooit een gezonde situatie. Wat nu dus blijkt.De mindere vorm van Mbokani is dan ook duidelijk voelbaar op de Bosuil, maar toch heeft de spits enkele geldige excuses. De aanvoer vanuit de posities vlak achter hem, met onder andere Lior Refaelov, Lamkel Zé, Ivo Rodrigues en Manuel Benson, is al een tijdje zoek. En ook van een middenveld bemand door Faris Haroun, Alexis De Sart en Steven Defour – zoals tegen Standard – kan moeilijk een overdosis aan flitsen en creativiteit worden verwacht.

De tactische beslissingen van Laszlo Bölöni worden de laatste tijd dan ook steeds vaker in twijfel getrokken. Tegen Club Brugge en Standard speelde de coach vooral om niet te verliezen – getuigen de conservatieve veldbezettingen – terwijl niet alleen een speerpunt als Mbokani, maar ook foeriers Refaelov en Lamkel Zé pas opleven wanneer ze zich aanvallend kunnen uitleven. Daarnaast probeert zowat iedere tegenstander Mbokani te isoleren, iets wat de voorbije vier wedstrijden blijkbaar erg goed lukt.

DE EXPLOSIE VAN DAVID

David arriveerde in januari 2018 als een jonge doch beloftevolle speler in Gent. Toen was het toptalent nog maar net 18 geworden, en na een halve reis rond de wereld mocht hij dan ook eerst nog een tijdje rijpen bij de U21. Effectief spelen in de hoofdmacht van de Buffalo’s zat er toen nog niet in, maar amper twee jaar later overstijgt David nu al het niveau in de Ghelamco Arena - en de gehele JPL.18 competitietreffers telt de ruwe diamant vandaag, en bij elk stuk dat erbij komt schiet zijn marktwaarde nog de hoogte in. Die wordt momenteel op 20 miljoen geschat, maar daar kan gemakkelijk nog wat bij als David straks effectief topschutter wordt. Bovendien maakte hij ook indruk in de Europa League tegen AS Roma. Wat als … David straks eigenhandig de Giallorossi uitschakelt? Michel Louwagie rekent zich al rijk: de Gentse manager liet eerder verstaan dat zelfs 25 miljoen mogelijk niet zal voldoen.

David is geen typische goalgetter, nummer tien of flankaanvaller, maar eerder een manusje-van-alles. Een rasechte complete aanvallende middenvelder, die ongeacht zijn positie in het offensieve compartiment nooit zal ontgoochelen. Dat maakt het dan ook nog opvallender dat David zo vlot de weg naar doel weet te vinden. Bovendien leverde hij ook al acht assists af: enkel ploegmaat Vadis Odjidja en assistkoning Ruud Vormer doen nog beter.

BELANG VOOR HET TEAM

Mbokani en David zorgden dit seizoen eigenhandig voor bijna de helft van de doelpunten bij Antwerp en AA Gent. Mbokani scoorde vijftien keer en leverde vijf assists aan, waarmee hij verantwoordelijk is voor 20 stuks ofwel 44% van het aantal Antwerpse goals in de JPL. David doet zowaar nog beter met achttien treffers en zeven assists, goed voor 43% van de Gentse productie.De doelgerichtheid van Mbokani weegt voor zijn team dus iets zwaarder door dan die van David. Antwerp scoorde dit seizoen dan ook dertien doelpunten minder dan AA Gent, waar het gevaar langs alle kanten loert en ook Roman Yaremchuk en Laurent Depoitre vlot de weg naar doel vinden. Dat is in Antwerpen niet het geval, waarmee het belang van Mbokani nogmaals benadrukt wordt.

Een andere parameter die aangeeft dat Mbokani onmisbaar is voor Antwerp, zijn het aantal speelminuten. De Congolees stond dit seizoen al 2477 minuten op het veld, heel wat meer dan de 2037 van David. De Gentse allrounder scoort dus sneller (0,8 goals per 90 minuten) dan zijn Antwerpse tegenhanger (0,55), ook de assists lopen bij David (0,31 per 90 minuten) nog wat vlotter dan bij Mbokani (0,18).

KILLER VOOR DOEL

David telt op vandaag in minder minuten dus drie competitiegoals méér dan Mbokani, maar is de Canadees ook écht efficiënter dan zijn geduchte concurrent voor de Gouden Stier? Of, anders gezegd: is zijn kwaliteit van afwerking beter? Het antwoord is volmondig 'ja'. David scoorde niet alleen meer doelpunten, hij is tevens beduidend koeler voor doel dan Mbokani.Mbokani waagt per wedstrijd gemiddeld 2,18 keer zijn kans, terwijl David dat net iets meer doet met 2,74 pogingen per match. Toch belandt 53% van David zijn schoten tussen de palen, terwijl dat gemiddelde van Mbokani op slechts 43% ligt. Logischerwijze ligt de omzetratio van schoten op doel tot effectieve goals dan ook hoger bij David (29%) dan bij Mbokani (25%).

BIJDRAGE IN HET GEHEEL

Waar Mbokani steevast centraal in de voorlinie vertoeft, met af en toe een uitwijking naar de linkerkant, opereert David zowel op links, centraal als rechts. Met een stevige mandekking, gericht op zijn specifieke kwaliteiten, kan die eerste zo veel eenvoudiger uit de wedstrijd worden gehouden – iets wat we in de vier voorbije wedstrijden van Antwerp dus te zien kregen.De polyvalentie en intelligentie van David maakt het de tegenstand een pak lastiger om hem te isoleren. Bovendien zijn ook de puur voetballende kwaliteiten van de Canadees simpelweg beter. David geeft de bal (32 passes per match) veel vaker door dan Mbokani (17 per match) én is daarbij een stuk zuiverder, met 81% accurate passing tegenover 76%. Bovendien lijdt David minder balverlies dan Mbokani, al noteren beide heren wel gelijkwaardige cijfers qua aantal en geslaagde dribbels.

DE GOUDEN STIER

De voorbije weken etaleerde David zijn grote vorm, terwijl Mbokani (én Antwerp) zoekende is. Met PO I in aantocht kan dit een belangrijke indicatie zijn voor het succes van beide teams – en de spelers zelf – in de allesbepalende nacompetitie. Als David zijn huidige vorm kan aanhouden, dan zal niemand de Canadees van de topschutterstitel – en wie weet zelfs een verkiezing tot Profvoetballer van het Jaar? – kunnen houden. Ook Mbokani niet, hoewel die het op de grote momenten ook maar zelden laat afweten. Wij maken ons dus alvast op voor een spannende strijd om de Gouden Stier. Of winnaar op het eind nu David of Mbokani zal heten: gestolen zal hij de prijs zeker niet hebben.

POLL: Wie zal de Gouden Stier winnen?

Vernedering Barça compleet, ook Wolfsburg-Belgen sneuvelen

Genk mag hopen op droomaffiche tegen Barça

FC Barcelona volledig afgemaakt: "Veredeld U19-ploegje"

Vandaag 09 December 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Kompany veroorzaakt eigen ondergang

Dit seizoen is de verdedigende stabiliteit een groot probleem bij Anderlecht. En in de voorbije ...

547
{insert image alt}

De Condé steekt nek uit voor Storck

18 coaches na de eeuwwisseling, negen stuks sinds Dimitri de Condé het roer in handen nam. De ...

309
{insert image alt}

Wedden op Europa League: win jij 215 euro met 10 euro inzet?

Donderdagavond worden de laatste groepswedstrijden van de groepsfase in de Europa League en ...

15

Gisteren 08 December 2021

{insert image alt}

Boze Xavi: "Moeten nu Europa League winnen"

Aanstaande maandag wordt geloot voor 1/8ste finales van de Champions League. Maar voor het eerst in ...

40
{insert image alt}

FC Barcelona volledig afgemaakt: "Veredeld U19-ploegje"

FC Barcelona heeft woensdagavond opnieuw een mokerslag geïncasseerd. Zo sneuvelden de Catalanen in ...

40
{insert image alt}

Genk mag hopen op droomaffiche tegen Barça

In de Champions League zijn zo goed als alle kaarten geschud. Atalanta en Villarreal, die hun duel ...

52
{insert image alt}

Vernedering Barça compleet, ook Wolfsburg-Belgen sneuvelen

Woensdagavond werden de laatste tickets voor knock out-fase van de Champions League uitgedeeld en ...

94
{insert image alt}

Barcelona schandelijk naar Europa League: "Meelijwekkend!"

FC Barcelona was de voorbije jaren een vaste waarde in de knock out-fase van de Champions League en ...

85
{insert image alt}

'Uitschakeling heeft zware transfergevolgen voor Club'

Club Brugge heeft het Europese toneel dinsdagavond door een achterpoortje moeten verlaten. De vierde ...

297
{insert image alt}

Hanche-Olsen klopt hard op tafel bij Gent

AA Gent kende een wisselvallige start van het seizoen, maar is in de voorbije weken helemaal onder ...

132
{insert image alt}

De Winter verbluft in CL: 'De nieuwe Kompany'

In de Champions League werden woensdagavond de laatste groepswedstrijden van het ...

163
{insert image alt}

'Club Brugge houdt opvolger Clement al warm'

Ondanks de loodzware loting had Club Brugge dit seizoen de ambitie om Europees te overwinteren. Maar ...

723
{insert image alt}

Lukaku en De Winter schitteren in Europa

Club Brugge vloog dinsdag met een nieuwe pandoering zonder pardon uit Europa, vandaag zijn de ...

99
{insert image alt}

Anderlecht maakt onderschatte parel het hof

Bij Anderlecht wordt er steeds uitgekeken naar nieuwe versterkingen. En daarvoor willen Peter ...

177
{insert image alt}

Club Brugge is geen subtop, maar Europese dwerg

“Hoe ze nu presteren, is lang niet goed genoeg”, klonk het bij Jan Mulder in de studio van VTM ...

366
{insert image alt}

Dompé onthult verbijsterende reden voor mislukking bij Standard

Standard gaat door een zeer moeilijke periode, met tegenvallende sportieve resultaten, financiële ...

76
{insert image alt}

Corona treft nu ook Belgische refs

De coronacijfers stegen de voorbije weken zienderogen in ons land en dat had ook zijn impact op de ...

137
{insert image alt}

Origi weer de held bij Liverpool: "Hiervoor doe je het"

Liverpool maakte dinsdagavond een einde aan de droom van AC Milan in de Champions League, want de ...

72