Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

De voorbije speeldag in de Jupiler Pro League werd getypeerd door storm Dennis, maar daarnaast was het toch ook dikwijls likkebaarden bij de prestaties van de doelmannen. Thomas Kaminiski keepte de twijfels van zich af tegen AS Eupen, Sinan Bolat haalde andermaal een hoog niveau op de Bosuil en Arnaud Bodart was werkelijk de absolute uitblinker bij Standard. Keeperstalent op overschot dus in onze contreien, al blijven de échte kleppers in doel toch wel Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge.

Van oudsher zijn Club Brugge en RSC Anderlecht de twee Belgische topclubs bij uitstek. Op vlak van palmares, maar ook qua reputatie en achterban. Dit seizoen is het verschil tussen beide clubs echter nooit groter geweest. Anderlecht hinkt mijlenver achter op Club Brugge, en dat zowel op sportief als financieel vlak. Maar één gelijkenis is er vandaag nog te vinden tussen beide clubs. Met Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge heeft ieder een topdoelman tussen de palen.

STAP ACHTERUIT

Zes jaar lang stond Simon Mignolet op de loonlijst van de Britse topclub Liverpool FC. Bij The Reds was Mignolet jarenlang de nummer één in doel, maar sinds de komst van Alisson Becker moest de Rode Duivel blij zijn met een rol als back-up. Een schande is dat zeker niet, want Alisson is met voorsprong de beste doelman in de Premier League.



Op 31-jarige leeftijd vond Mignolet zich nog te ambitieus om tweede viool te blijven spelen bij de Champions League-winnaar. In Brugge kon hij zich opnieuw in de kijker spelen en terug sportieve hoogtes beleven. Van Anfield naar Jan Breydel. Op papier is het een stap terug. Maar voor de hyperambitieuze Mignolet is dat niet zo.

Mignolet tekende een contract tot en met 2024, en hij kostte de Brugse clubkas zeven miljoen euro: het clubrecord ging niet alleen voor David Okereke aan diggelen in augustus. Ondanks zijn vijfjarige verbintenis lijkt het wel niet uitgesloten dat Mignolet nog voor die termijn Club zal verlaten. Een stap achteruit om er een vooruit te zetten? 

STAP VOORUIT

In augustus was Vincent Kompany volop bezig met zijn filosofie toe te passen bij RSC Anderlecht, met als conclusie dat de mayonaise zonder een goed voetballende doelman niet zou pakken. De keuze viel uiteindelijk op Hendrik Van Crombrugge, over wie bij aankomst toch meer vraagtekens bestonden dan over Mignolet in Brugge.



Van Crombrugge had dan ook weinig adelbrieven voor te leggen in Lotto Park. Hij was niet meteen de meest klinkende naam, al schopte de ex-doelman van AS Eupen het daar wel maar mooi tot Rode Duivel. Il faut le faire. Aan de Kehrweg keepte de 26-jarige doelman zes seizoenen lang knappe prestaties en saves bij elkaar.

Bij Anderlecht had Van Crombrugge nog alles te bewijzen, maar hij kreeg én pakte al vroeg zijn kans. Na zijn komst werd Thomas Didillon meteen naar de bank verwezen. Een teken van vertrouwen door Kompany en zijn sportieve staf die direct zijn vruchten afwierp, want het sluitstuk werd prompt een sterkhouder. Als alle RSCA’ers zijn niveau zouden halen ...

PUNTENPAKKERS

Beide doelmannen hebben hun eigen stijl van keepen en zijn dus niet zomaar één-op-één vergelijkbaar. Toch mogen we stellen dat zowel Mignolet als Van Crombrugge tot het summum van de JPL behoren, en allebei onmisbare steunpilaren zijn bij hun club. Een belangrijke waardemeter daarvoor zijn de expected goals. Dat algoritme weegt de de kwaliteit van doelkansen voor de tegenstander af tegen het aantal effectieve tegentreffers.

Mignolet incasseerde dit seizoen 11 doelpunten in 24 wedstrijden, maar volgens het model van de expected goals zouden er dat al 16 moeten zijn. Wegens een gebrekkige verdediging – en bij uitbreiding elftal – moest Van Crombrugge zich bij Anderlecht dan weer al 26 keer omdraaien in 25 matchen. Op het eerste zicht geen al te best rapport, ware het niet dat hij volgens de expected goals al 33 (!) stuks geslikt moest hebben.

KONINGEN VAN DE ZESTIEN

Zowel Mignolet als Van Crombrugge  bewezen dus al grote puntenpakkers te zijn voor hun team. Voor Club zijn dat welgekomen extra's in de titelstrijd, voor Anderlecht in de race richting play-off 1. Het is dan ook logisch dat Van Crombrugge een pak meer arbeid moet verrichten dan zijn Brugse collega. Sterker nog: geen enkele doelman in de Jupiler Pro League had meer werk op te knappen dan Van Crombrugge. Die zag om precies te zijn dit seizoen al 131 doelpogingen op zich afkomen.



Van Crombrugge redde het merendeel van die schoten, en is qua aantal saves dan ook de absolute leider in onze nationale competitie. Per wedstrijd is de doelman van Paars-Wit goed voor vier reddingen, terwijl Mignolet het moet doen met ‘maar’ twee stuks. Bij Club Brugge valt nu eenmaal minder defensief werk op te knappen, maar het moge duidelijk zijn: Van Crombrugge verricht dit seizoen mirakels bij Anderlecht. 

Tot slot toch ook nog een kleine statistiek over Mignolet. De Brugse nummer één is de onbetwiste leider als het aankomt op geslaagde reflexen in doel. In dat onderdeel overstijgt Mignolet zelfs zijn tegenhanger bij Anderlecht met enkele procenten.

VOETENWERK

Dé reden waarom Vincent Kompany zo aandrong op de komst van Van Crombrugge: het betere voetenwerk. Het sluitstuk liet ook meermaals zien daarover te beschikken, maar telkens weer halsstarrig proberen uitvoetballen brengt uiteraard ook de nodige risico's met zich mee. Van Crombrugge verslikte zich al in Oostende, waar Joseph Akpala kon profiteren, maar ook Mignolet ging al een keertje in de fout. In de halve finale van de beker nam Saido Berahino van Zulte Waregem het geschenk in ontvangst.



Zowel Club Brugge als Anderlecht proberen telkens van achteruit verzorgd op te bouwen, vaak met de doelman als het vertrekpunt. Daardoor komen beide goalies veel aan de bal tijdens de wedstrijden, en acteren ze soms haast als een soort spelverdelers in de eigen zestien. Per wedstrijd distribueert Mignolet 22 keer de bal onder zijn ploegmaats, Van Crombrugge beperkt zich tot 17 passes.

Maar de nummer één van Anderlecht trapt die wel efficiënter. Van Crombrugge benadert de perfectie met 98% aan geslaagde passes, de accuraatheid van Mignolet ligt iets lager met 89%. Die 'mindere' statistiek is wellicht te wijten aan het feit dat Mignolet significant vaker de iets langere bal (zeven per match) opzoekt dan Van Crombrugge (vier per match). Daar heeft de filosofie van Kompany ongetwijfeld het een en ander mee te maken.

REDDERS VAN HET SEIZOEN

Kiezen tussen Van Crombruggen en Mignolet is haast onmogelijk, want beide keepers zijn onmisbaar voor hun club. Anderlecht zou wellicht al mathematisch uitgeschakeld zijn voor PO I mocht het Van Crombrugge niet in doel hebben staan. Bij Club Brugge denkt men dan weer graag terug aan de resem imposante saves die Mignolet klaar had tijdens de kwalificatiewedstrijden van de Champions League.



Nog iets wat Mignolet en Van Crombrugge gemeen hebben, ook al bedraagt het verschil in leeftijd toch vijf jaar, is dat ze allebei verre van hun plafond bereikt hebben. Club Brugge en Anderlecht beschikken dan wel nog maar sinds vorige zomer over hun diensten, zowel in Jan Breydel als het Lotto Park willen ze nu al niet meer denken aan een scenario zonder hun intussen vertrouwd gezicht tussen de palen.

Hun eerste seizoen zal wellicht niet hun laatste zijn, maar toch moet er rekening worden gehouden dat beide doelmannen niet de volle vijf jaar op post zullen blijven. Mignolet liet eerder al de deur open voor een rentree naar de Premier League, terwijl Ajax al jaren Van Crombrugge volgt. Die benadert met zijn voetballend profiel tenslotte ten volle het Amsterdams profiel. Verre toekomstmuziek, maar toch iets om indachtig te zijn. Bondscoach Roberto Martinez kijkt alvast aandachtig mee.

POLL: Wie is volgens u de beste doelman?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

47
47
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

106
106
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

75
75
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

27
27
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

203
203
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

105
105
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

150
150
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

84
84
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

92
92
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

143
143
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

539
539
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

194
194
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

1040
1040
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

112
112