Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

Foto: Mignolet vs Van Crombrugge: wie is dé nummer één van de JPL?

De voorbije speeldag in de Jupiler Pro League werd getypeerd door storm Dennis, maar daarnaast was het toch ook dikwijls likkebaarden bij de prestaties van de doelmannen. Thomas Kaminiski keepte de twijfels van zich af tegen AS Eupen, Sinan Bolat haalde andermaal een hoog niveau op de Bosuil en Arnaud Bodart was werkelijk de absolute uitblinker bij Standard. Keeperstalent op overschot dus in onze contreien, al blijven de échte kleppers in doel toch wel Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge.

Van oudsher zijn Club Brugge en RSC Anderlecht de twee Belgische topclubs bij uitstek. Op vlak van palmares, maar ook qua reputatie en achterban. Dit seizoen is het verschil tussen beide clubs echter nooit groter geweest. Anderlecht hinkt mijlenver achter op Club Brugge, en dat zowel op sportief als financieel vlak. Maar één gelijkenis is er vandaag nog te vinden tussen beide clubs. Met Simon Mignolet en Hendrik Van Crombrugge heeft ieder een topdoelman tussen de palen.

STAP ACHTERUIT

Zes jaar lang stond Simon Mignolet op de loonlijst van de Britse topclub Liverpool FC. Bij The Reds was Mignolet jarenlang de nummer één in doel, maar sinds de komst van Alisson Becker moest de Rode Duivel blij zijn met een rol als back-up. Een schande is dat zeker niet, want Alisson is met voorsprong de beste doelman in de Premier League.Op 31-jarige leeftijd vond Mignolet zich nog te ambitieus om tweede viool te blijven spelen bij de Champions League-winnaar. In Brugge kon hij zich opnieuw in de kijker spelen en terug sportieve hoogtes beleven. Van Anfield naar Jan Breydel. Op papier is het een stap terug. Maar voor de hyperambitieuze Mignolet is dat niet zo.

Mignolet tekende een contract tot en met 2024, en hij kostte de Brugse clubkas zeven miljoen euro: het clubrecord ging niet alleen voor David Okereke aan diggelen in augustus. Ondanks zijn vijfjarige verbintenis lijkt het wel niet uitgesloten dat Mignolet nog voor die termijn Club zal verlaten. Een stap achteruit om er een vooruit te zetten? 

STAP VOORUIT

In augustus was Vincent Kompany volop bezig met zijn filosofie toe te passen bij RSC Anderlecht, met als conclusie dat de mayonaise zonder een goed voetballende doelman niet zou pakken. De keuze viel uiteindelijk op Hendrik Van Crombrugge, over wie bij aankomst toch meer vraagtekens bestonden dan over Mignolet in Brugge.Van Crombrugge had dan ook weinig adelbrieven voor te leggen in Lotto Park. Hij was niet meteen de meest klinkende naam, al schopte de ex-doelman van AS Eupen het daar wel maar mooi tot Rode Duivel. Il faut le faire. Aan de Kehrweg keepte de 26-jarige doelman zes seizoenen lang knappe prestaties en saves bij elkaar.

Bij Anderlecht had Van Crombrugge nog alles te bewijzen, maar hij kreeg én pakte al vroeg zijn kans. Na zijn komst werd Thomas Didillon meteen naar de bank verwezen. Een teken van vertrouwen door Kompany en zijn sportieve staf die direct zijn vruchten afwierp, want het sluitstuk werd prompt een sterkhouder. Als alle RSCA’ers zijn niveau zouden halen ...

PUNTENPAKKERS

Beide doelmannen hebben hun eigen stijl van keepen en zijn dus niet zomaar één-op-één vergelijkbaar. Toch mogen we stellen dat zowel Mignolet als Van Crombrugge tot het summum van de JPL behoren, en allebei onmisbare steunpilaren zijn bij hun club. Een belangrijke waardemeter daarvoor zijn de expected goals. Dat algoritme weegt de de kwaliteit van doelkansen voor de tegenstander af tegen het aantal effectieve tegentreffers.

Mignolet incasseerde dit seizoen 11 doelpunten in 24 wedstrijden, maar volgens het model van de expected goals zouden er dat al 16 moeten zijn. Wegens een gebrekkige verdediging – en bij uitbreiding elftal – moest Van Crombrugge zich bij Anderlecht dan weer al 26 keer omdraaien in 25 matchen. Op het eerste zicht geen al te best rapport, ware het niet dat hij volgens de expected goals al 33 (!) stuks geslikt moest hebben.

KONINGEN VAN DE ZESTIEN

Zowel Mignolet als Van Crombrugge  bewezen dus al grote puntenpakkers te zijn voor hun team. Voor Club zijn dat welgekomen extra's in de titelstrijd, voor Anderlecht in de race richting play-off 1. Het is dan ook logisch dat Van Crombrugge een pak meer arbeid moet verrichten dan zijn Brugse collega. Sterker nog: geen enkele doelman in de Jupiler Pro League had meer werk op te knappen dan Van Crombrugge. Die zag om precies te zijn dit seizoen al 131 doelpogingen op zich afkomen.Van Crombrugge redde het merendeel van die schoten, en is qua aantal saves dan ook de absolute leider in onze nationale competitie. Per wedstrijd is de doelman van Paars-Wit goed voor vier reddingen, terwijl Mignolet het moet doen met ‘maar’ twee stuks. Bij Club Brugge valt nu eenmaal minder defensief werk op te knappen, maar het moge duidelijk zijn: Van Crombrugge verricht dit seizoen mirakels bij Anderlecht. 

Tot slot toch ook nog een kleine statistiek over Mignolet. De Brugse nummer één is de onbetwiste leider als het aankomt op geslaagde reflexen in doel. In dat onderdeel overstijgt Mignolet zelfs zijn tegenhanger bij Anderlecht met enkele procenten.

VOETENWERK

Dé reden waarom Vincent Kompany zo aandrong op de komst van Van Crombrugge: het betere voetenwerk. Het sluitstuk liet ook meermaals zien daarover te beschikken, maar telkens weer halsstarrig proberen uitvoetballen brengt uiteraard ook de nodige risico's met zich mee. Van Crombrugge verslikte zich al in Oostende, waar Joseph Akpala kon profiteren, maar ook Mignolet ging al een keertje in de fout. In de halve finale van de beker nam Saido Berahino van Zulte Waregem het geschenk in ontvangst.Zowel Club Brugge als Anderlecht proberen telkens van achteruit verzorgd op te bouwen, vaak met de doelman als het vertrekpunt. Daardoor komen beide goalies veel aan de bal tijdens de wedstrijden, en acteren ze soms haast als een soort spelverdelers in de eigen zestien. Per wedstrijd distribueert Mignolet 22 keer de bal onder zijn ploegmaats, Van Crombrugge beperkt zich tot 17 passes.

Maar de nummer één van Anderlecht trapt die wel efficiënter. Van Crombrugge benadert de perfectie met 98% aan geslaagde passes, de accuraatheid van Mignolet ligt iets lager met 89%. Die 'mindere' statistiek is wellicht te wijten aan het feit dat Mignolet significant vaker de iets langere bal (zeven per match) opzoekt dan Van Crombrugge (vier per match). Daar heeft de filosofie van Kompany ongetwijfeld het een en ander mee te maken.

REDDERS VAN HET SEIZOEN

Kiezen tussen Van Crombruggen en Mignolet is haast onmogelijk, want beide keepers zijn onmisbaar voor hun club. Anderlecht zou wellicht al mathematisch uitgeschakeld zijn voor PO I mocht het Van Crombrugge niet in doel hebben staan. Bij Club Brugge denkt men dan weer graag terug aan de resem imposante saves die Mignolet klaar had tijdens de kwalificatiewedstrijden van de Champions League.Nog iets wat Mignolet en Van Crombrugge gemeen hebben, ook al bedraagt het verschil in leeftijd toch vijf jaar, is dat ze allebei verre van hun plafond bereikt hebben. Club Brugge en Anderlecht beschikken dan wel nog maar sinds vorige zomer over hun diensten, zowel in Jan Breydel als het Lotto Park willen ze nu al niet meer denken aan een scenario zonder hun intussen vertrouwd gezicht tussen de palen.

Hun eerste seizoen zal wellicht niet hun laatste zijn, maar toch moet er rekening worden gehouden dat beide doelmannen niet de volle vijf jaar op post zullen blijven. Mignolet liet eerder al de deur open voor een rentree naar de Premier League, terwijl Ajax al jaren Van Crombrugge volgt. Die benadert met zijn voetballend profiel tenslotte ten volle het Amsterdams profiel. Verre toekomstmuziek, maar toch iets om indachtig te zijn. Bondscoach Roberto Martinez kijkt alvast aandachtig mee.

POLL: Wie is volgens u de beste doelman?

'Competitievervalsing bij 0-13 zege van Ajax'

Duidelijke taal na Gent-Genk: "Hun voetbal was dramatisch"

'Anderlecht mag Club danken voor miljoenentransfer'

Vandaag 27 Oktober 2020

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Francky Dury gijzelt Zulte Waregem

Als een kat met negen levens. Ondanks de tegenvallende resultaten in de voorbije jaren bij Zulte ...

1618
{insert image alt}

'Anderlecht bang voor nieuwe coronagolf'

Het coronavirus blijft ook in de voetbalwereld zwaar toeslaan. In ons land werd vooral RSC ...

0
{insert image alt}

Martinez vol lof over Rode Duivel: "De beste ter wereld"

Roberto Martinez volgt de prestaties van de Rode Duivels zoals steeds uiteraard op de voet. En dit ...

18
{insert image alt}

'Competitievervalsing bij 0-13 zege van Ajax'

Ajax won op zaterdag met maar liefst 0-13 van VVV-Venlo en de Amsterdammers boekten op die manier de ...

123
{insert image alt}

Duidelijke taal na Gent-Genk: "Hun voetbal was dramatisch"

AA Gent zit nog wat dieper in de put na maandagavond. Zo kwam nu ook Jess Thorup, hun ex-coach die ...

170
{insert image alt}

'Anderlecht mag Club danken voor miljoenentransfer'

Op de laatste dag van de zomermercato, die dit jaar dus langer duurde omwille van Covid-19, plukte ...

188
{insert image alt}

El Clásico krijgt bizar staartje: 'Complot tegen Barça'

De altijd beladen clash tussen FC Barcelona en Real Madrid (1-3) krijgt mogelijk een bizar staartje. ...

250
{insert image alt}

Spurs met B-ploeg naar Bosuil: ook geen Alderweireld?

Donderdag staat er voor Antwerp alweer een belangrijke partij op het programma. Een prestigeduel, ...

409
{insert image alt}

Martinez stelt Duivels-fans gerust: "Hij gaat flitsen dit seizoen"

In de Champions League staan dinsdagavond weer een aantal interessante wedstrijden op het programma. ...

104
{insert image alt}

'Club neemt duidelijk standpunt in over transfer sterkhouder'

In de Champions League krijgt Club Brugge woensdagavond het bezoek van SS Lazio. Aan motivatie in ...

450
{insert image alt}

De Decker: "Spelers Genk zijn zich komen excuseren"

Het lukt AA Gent dit seizoen maar niet om de grote ambities waar te maken, integendeel. Maandagavond ...

416
{insert image alt}

Barça neemt beslissing over Koeman na Clasico-debacle

FC Barcelona was goed aan het seizoen begonnen in La Liga, maar de Catalanen zitten opnieuw in een ...

169
{insert image alt}

Gent komt nog goed weg: "Moest drie keer rood zijn"

AA Gent geraakt maar niet weg uit de hoek waar de klappen vallen. De Buffalo's verloren maandagavond ...

319
{insert image alt}

Zlatan doet monden openvallen met nieuwe knalprestatie

In de Italiaanse Serie A blijft AC Milan voorlopig het klassement aanvoeren. Maandagavond moesten de ...

156
{insert image alt}

Nieuw probleem Anderlecht, Kompany en co getroffen

RSC Anderlecht is momenteel bezig aan een behoorlijk seizoen, nochtans zitten de omstandigheden niet ...

529
{insert image alt}

'Club ziet kansen op nieuwe CL-stunt flink toenemen'

Club Brugge bereidt zich momenteel volop voor op zijn tweede groepswedstrijd in de Champions League. ...

885

Gisteren 26 Oktober 2020

{insert image alt}

Antwerp-icoon verrast: "Oorspronkelijk fan van Club Brugge"

Patrick Goots behoort tot de grootste culthelden van het Belgische voetbal. De voormalige goalgetter ...

341
{insert image alt}

Gent-fans woest op Bolat: "Op zoek naar een vierde keeper"

KAA Gent verloor vanavond in eigen huis van KRC Genk. De efficiënte Limburgers verzekerden zich ...

730
{insert image alt}

Milan laat punten liggen tegen Roma, maar behoudt leidersplaats

AC Milan kon vanavond niet winnen van AS Roma. De Rossoneri kwamen drie keer op voorsprong tegen de ...

40
{insert image alt}

Verrassing van formaat: Bartomeu stapt niet op als Barça-voorzitter

Het heeft de voorbije maanden al stevig gerommeld bij FC Barcelona. Vooral voorzitter José Maria ...

228
{insert image alt}

AA Gent delft het onderspit tegen een efficiënt Genk

KAA Gent en KRC Genk sloten vanavond de tiende speeldag van de Jupiler Pro League af. Vooraf werden ...

439
{insert image alt}

Albert en Chatelle zien grote toekomst voor Anderlecht-speler

RSC Anderlecht won vrijdagavond met 1-3 op het veld van KV Kortrijk. Een deugddoende zege voor ...

281
{insert image alt}

Colassin ontpopt zich tot matchwinnaar bij beloften Anderlecht

RSC Anderlecht kan terugkijken op een geslaagde wedstrijd tegen KV Kortrijk. Paars-Wit liet nog niet ...

336
{insert image alt}

Saelemaekers schiet Milan op voorsprong in topper tegen Roma (🎥)

AC Milan neemt het vanavond op tegen AS Roma. In de Italiaanse klassieker probeert de thuisploeg het ...

266
{insert image alt}

Horvath blijft lof oogsten in de Verenigde Staten

Club Brugge verraste vorige week vriend en vijand door met 1-2 te gaan winnen op het gerenommeerde ...

316
{insert image alt}

Racing Genk heeft geluk in Gent: "Wat een geklungel"

KAA Gent en Racing Genk ronden vanavond de tiende speeldag van de Jupiler Pro League af. In de ...

264
{insert image alt}

Degryse verrast en duidt Antwerp aan als titelkandidaat

Royal Antwerp FC mag zich sinds gisteren de nieuwe leider van de Jupiler Pro League noemen. De ploeg ...

306
{insert image alt}

City en Kompany in rouw nadat voormalige jeugdspeler uit het leven stapt

Manchester City verkeert in rouw. Een voormalig jeugdspeler van de Citizens beroofde zich vandaag ...

0
{insert image alt}

Sanneh en Colassin moeten zich vanavond bewijzen bij de beloften

RSC Anderlecht kan terugkijken op een geslaagde wedstrijd tegen KV Kortrijk. Paars-Wit liet nog niet ...

142
{insert image alt}

Referee Department: "Beerschot verdiende een rode kaart"

Royal Antwerp FC kroonde zich gisteren tot 'Ploeg van 't Stad' door de derby tegen Beerschot te ...

493
{insert image alt}

Club Brugge vs. Lazio Roma: een verschil van 200 miljoen

Woensdagavond staat Club Brugge voor een (lood)zware opdracht. In eigen huis ontvangt Blauw-Zwart ...

394