Miscasting van formaat: Waarom Anderlecht Huddlestone moet vergeten

Foto: Miscasting van formaat: Waarom Anderlecht Huddlestone moet vergeten

Het worden lastige weken voor Michael Verschueren, Vincent Kompany en de rest van het transfercomité bij RSC Anderlecht. Met Michael Amir Murillo werd al een eerste wintertransfer gehaald, en naar verwachting zal Sporting nog enkele versterkingen contracteren. De club zal daarbij de prijs-kwaliteitverhouding goed indachtig moeten zijn, want op financieel vlak is er weinig ruimte. En dat terwijl de nood aan sportieve versterking erg hoog is. Broodnodig zelfs.


SPEUREN OVER HET KANAAL

Verschillende media over Het Kanaal meldden dat Tom Huddlestone op de verlanglijst staat bij Anderlecht. Dat bericht werd ook opgepikt door Het Nieuwsblad, maar binnen de club wil niemand die interesse ook degelijk bevestigen. Huddlestone doet wellicht een belletje rinkelen. Hij is viermaal Engels international en ooit sterkhouder bij Tottenham Hotspur. Maar ondertussen is Huddlestone wel al 33 jaar oud en actief bij Derby County, het nummer 17 in de Championship …

 

Het is geen toeval dat Anderlecht rondneust in Engeland op zoek naar versterkingen. Vincent Kompany heeft een belangrijk aandeel in het transferbeleid en kent naast de Premier League eveneens de Championship als zijn broekzak. Onder zijn impuls haalde Anderlecht bijvoorbeeld Kemar Roofe weg bij Leeds United, een spits die voorheen weinig bekend was in België. Anderlecht betaalde zwaar voor Roofe, en een totale miscasting is hij nu ook weer niet. Een schot in de roos desgelijks niet, voor 6 miljoen euro mag dat nochtans wel ...

EENMALIG SCHITTEREN TEGEN PALACE

Na drie maanden blessureleed – wees gewaarschuwd, Anderlecht – vierde Huddlestone zondag zijn comeback bij Derby County. In de FA Cup-wedstrijd tegen Crystal Palace strooide hij met goede passes, was hij een rustpunt én een betrouwbare schakel op het middenveld. Manager Philip Cocu was na afloop van de wedstrijd dan ook vol lof over zijn routinier. Op basis van die ene sterke wedstrijd zou deze Huddlestone een serieuze aanwinst betekenen voor het huidige Anderlecht.

'Neem nooit een beslissing op basis van één wedstrijd', zo luidt een ongeschreven voetbalwet bij scouts, technisch directeurs, bestuurslui en coaches uit de voetbalwereld. De kwaliteiten van een speler worden pas duidelijker na een maandenlange scouting en het bekijken van tientallen wedstrijden. Maar zelfs dan nog kan er een verkeerd beeld worden geschetst van een target. Hoe dan ook. Als we het totaalplaatje van Huddlestone erbij nemen, dan is hij opeens een stuk minder interessant voor Anderlecht.

GRIJS SEIZOEN IN CHAMPIONSHIP

Wegens blessureleed speelde Huddlestone dit seizoen slechts 11 officiële wedstrijden. Daarin blonk hij sporadisch eens uit, zoals in de FA Cup-wedstrijd tegen Crystal Palace zondag laatstleden. Voor de rest van het seizoen speelt hij naar het algemene niveau van zijn club Derby County, grijs en geruisloos. Na zijn prestaties dit seizoen onder de loep te nemen lijkt deze Huddlestone geen aanwinst te worden voor een zwalpend Anderlecht.

 

Uiteraard bezit Huddlestone enkele kwaliteiten die van belang kunnen zijn bij Sporting. Bijvoorbeeld de ruime ervaring van de oude rot. Huddlestone speelde maar liefst 242 competitiewedstrijden in de Premier League, waaronder 209 stuks in het maagdelijk wit shirt van Spurs. Dankzij die grote ervaring zou hij van onbetaalbare waarde zijn voor de vele youngsters bij Anderlecht. Maar de club zoekt vooral op het veld naar versterking, naast het veld lopen al genoeg leden rond.

VOETBALLEND DOOR DE MAND

Anderlecht is een ploeg die een voetballende filosofie hanteert, volgens de visie van Vincent Kompany. Uiteraard hoeven het allemaal geen prima donna's te zijn, maar als nummer zes– de natuurlijke positie van Huddlestone – is voetballend vermogen primordiaal bij Sporting. Over het algemeen is de passing van Huddlestone wel oké, en die is meer offensief gericht dan defensief. Tot daar het goede nieuws.

De gemiddelde accuraatheid qua algemene passing van Huddlestone ligt in het verlengde van dat bij Anderlecht. Hij durft ook vaak vooruit te passen in plaats van risicoloos te spelen in de breedte of achteruit. Maar die passes vooruit zijn verre van secuur. Gemiddeld is de passing van Huddlestone 86% accuraat, en dat is grotendeels te danken aan het aantal geslaagde passes achteruit (97%). Zijn offensieve passing is een pak minder met amper 70%. Een serieuze kanttekening dus. En laat nu beslissende en dreigende passes nodig zijn in het spel van Anderlecht.

Huddlestone durft wel listige passes te geven, maar hij zou het beter wat minder doen. Bij Derby County is hij de speler die per 90 minuten de meeste passes aflevert in de zone van de waarheid. Onder alle spelers in de Championship haalt Huddlestone zelfs de top 30 in dat onderdeel. Maar de kwaliteit van die gedurfde passes is niet naar behoren. Slechts 57% van die passes in de final third kwamen ook effectief aan bij een ploegmaat. Bijna de helft van die dreigende passes – gemiddeld 8 per wedstrijd – gingen dus verloren en leverde balverlies op voor Derby. En dat is niet echt iets waar Anderlecht naar uitkijkt …

BETERE MIDDENVELDERS BIJ ANDERLECHT

Dit seizoen versturen de huidige centrale middenvelders van Anderlecht allemaal minimum evenveel passes naar de zogenaamde final third van het veld. Opvallend genoeg kwamen die verstuurde paars-witte passes ook veel vaker aan, gemiddeld zo'n 73%, dan die van Huddlestone bij Derby. Beide clubs hanteren dan wel een totaal verschillende spelstijl, maar het magere passingpercentage van Huddlestone verraadt wel erg veel ...

 

Door die inefficiënte passing vooruit verliest Huddlestone iets te vaak de bal. Op de positie van nummer zes is balverlies nochtans uit den boze. Zelfs de zo vaak bekritiseerde Edo Kayembe verliest bij Anderlecht gemiddeld minder de bal dan de Engelsman bij Derby. En ook Albert Sambi Lokonga, die veel meer risico in zijn spel legt en vaker de diepte opzoekt, doet een pak beter dan Huddlestone. Bij Anderlecht lijden onder de centrale middenvelders gemiddeld enkel Pieter Gerkens en Adrien Trebel nog vaker balverlies dan de viervoudige international.

Op bepaalde vlakken zou Huddlestone wél zijn steentje kunnen bijdragen. Zoals bij defensieve intercepties bijvoorbeeld. In dat onderdeel is hij de betere van onder andere Peter Zulj, en zelfs flink wat waardevoller dan Sambi Lokonga. Ook qua duelkracht in de lucht kan Huddlestone een meerwaarde betekenen. Hij is niet bepaald een heerser in het luchtruim, maar wat extra versterking in de luchtduels is welkom bij Anderlecht. Enkel Cercle Brugge doet slechter dan Sporting in dat onderdeel.

GEEN ANDERE OPTIES VOORHANDEN?

Op bepaalde vlakken zou Huddlestone een versterking kunnen zijn bij Anderlecht. Maar als je er het volledig plaatje bij neemt, dan moet Anderlecht rationeel handelen en Huddlestone niét contracteren. De doorwinterde middenvelder zou een pak ervaring meebrengen naar het Lotto Park, alsook wat sterkte in de lucht en in de intercepties. Als doublure van Kayembe zou hij wel in het plaatje passen, maar als 33-jarige is hij niet bepaalde een transfer voor op de lange termijn.

 

De nieuwe visie onder Vincent Kompany is gestoeld op veel balbezit, met de nodige schwung en aanvallende intenties. Die bedoelingen heeft Huddlestone wel, maar qua efficiëntie lopen er op Neerpede gelijkwaardige of zelfs betere middenvelders rond. Huddlestone dribbelt slechts exceptioneel zijn tegenstander, en levert zelden gevaar door beslissende passes. Terwijl zo'n zaken nochtans worden aangemoedigd in de filosofie-Kompany. Bovendien is een extra injectie op vlak van creativiteit hoognodig bij Paars-Wit.

Huddlestone is stilaan fin de carrière en ook zijn drie maanden in de lappenmand bij Derby beloven niet veel goeds. Bovendien wordt zijn marktwaarde nog geschat op 2 miljoen euro, en dat ondanks een aflopend contract. Zo'n bedrag zal Anderlecht nooit willen betalen voor een speler zonder groeimarge en aldus geen meerwaarde op een doorverkoop. Misschien best toch enkele andere opties afwegen ...

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.

POLL: Moet Anderlecht op zoek naar een andere nummer zes?

meer sportnieuws

Italië naar Final Four, Engeland en Duitsland brengen spektakel

Jonge Duivels behalen knap gelijkspel tegen Frankrijk

'Club-sterkhouder zadelt Hoefkens met probleem op'

Gisteren 26 September 2022

{insert image alt}

'Exodus bij Real Madrid: contract van zeven (!) spelers loopt af'

Real Madrid is opnieuw uitstekend aan het seizoen begonnen. De Spaanse landskampioen staat na zes ...

22
{insert image alt}

Jonge Duivels behalen knap gelijkspel tegen Frankrijk

Daags na de verliesbeurt van de Rode Duivels tegen Nederland was het aan de jonge Duivels van Jacky ...

24
{insert image alt}

Dé grote favoriet voor het WK? "Zijn als een pijl en boog"

Op 20 november trapt Qatar in eigen land het WK af tegen Ecuador. Twee dagen later is het dan alweer ...

27
{insert image alt}

Italië naar Final Four, Engeland en Duitsland brengen spektakel

De Rode Duivels slaagden er gisteren niet in om zich te plaatsen voor de Final Four. Na het verlies ...

77
{insert image alt}

'Denayer heeft nieuwe club helemaal beet'

Met het oog op het aankomende WK in Qatar, is het voor veel Rode Duivels belangrijk om de komende ...

28
{insert image alt}

Cocu vindt nieuwe uitdaging in Nederland

Het Nederlandse Vitesse beleefde een rampzalige start van het seizoen. De subtopper uit Arnhem ...

17
{insert image alt}

Keuze van Mbokani uitgelicht: "Hij wil terug naar 1A"

SK Beveren stelde vanavond Dieumerci Mbokani voor als kersverse aanwinst. De 36-jarige Congolees ...

62
{insert image alt}

'Club-sterkhouder zadelt Hoefkens met probleem op'

Bij Club Brugge ging men de interlandbreak met gemengde gevoelens in na een zwaar verlies tegen ...

174
{insert image alt}

Ambitieus Beerschot: "Willen elke wedstrijd winnen"

Beerschot heeft zijn start in 1B niet gemist. De ploeg uit Antwerpen staat na zes speeldagen met ...

57
{insert image alt}

De snelste spelers uit de JPL volgens FIFA23: Club-speler op kop

Morgen is het zover. Dan wordt FIFA23 officieel gelanceerd in ons land. Eén dag vooraleer heel wat ...

137
{insert image alt}

'Club Brugge glundert: sterspeler schittert op groot toneel'

Bij Club Brugge bereidt men zich ondertussen voor op de confrontatie met KV Mechelen. De ...

195
{insert image alt}

SK Beveren haalt slag thuis: Mbokani voorgesteld op Freethiel

Een kleine maand na het afsluiten van de zomermercato worden er nog steeds transfers afgerond. Zo ...

68
{insert image alt}

Barça komt met rampzalige update over sterkhouder

Het WK in Qatar gaat eind november van start. De spelers van de deelnemende landen doen er alles aan ...

32
{insert image alt}

Van Gaal terechtgewezen: "België was slecht"

De Rode Duivels konden zaterdag niet voor een mirakel zorgen op het veld van Nederland. Het werd 1-0 ...

204
{insert image alt}

Kabasele krijgt bekende naam als coach bij Watford

Christian Kabasele (31) is een van de vele Belgen die zijn brood verdient in Engeland. De verdediger ...

19