Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Foto: Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Club Brugge hoeft het gaspedaal zelfs niet in te drukken om autoritair aan de leiding te staan in de Jupiler Pro League. Op alle facetten is Blauw-Zwart superieur aan de andere clubs in 1A. Duelkracht, pure kwaliteit, vista, techniek, ervaring ... noem maar op. Dit Club Brugge is een geoliede machine, maar tot nog toe wordt enkel in Europa plankgas gegeven. In de nationale competitie kan Club de tegenstand nog verslaan op halve kracht, maar het gebrek aan efficiëntie is een wekelijks wederkerend probleem. Voorlopig nog zonder grote gevolgen, maar het is een mankement dat zeker moet verholpen worden.

HET PROBLEEM VAN CLUB

Waarover klagen we? Met 36 competitiedoelpunten is Club de best scorende ploeg van 1A. AA Gent telt één stuk minder. Antwerp en Standard hebben twee doelpunten minder gevierd dan de competitieleider. Maar tijdens de laatste weken vindt Club Brugge opmerkelijk minder vaak de weg naar doel. Zo werd maar met het kleinste verschil gewonnen van Moeskroen (ook in de heenronde werd met 0-1 gewonnen), en ook op de Bosuil werd bijvoorbeeld maar één keer gescoord. Kansen creëert de ploeg van Philippe Clement nochtans meer dan voldoende, maar de efficiëntie kan nog stukken beter. Een echte goalgetter heeft Club niet, zo ééntje die er dit seizoen los vijftien stuks los tegen de touwen kan jagen. Of toch wel?

 

Zeker wel. Maar Club Brugge is hem liever kwijt dan rijk. Mbaye Diagne luidt de naam. Dit seizoen al goed voor vier doelpunten in slechts zes competitiewedstrijden, waar hij in geen enkel duel de volledige wedstrijd uitspeelde nota bene. Zijn verhaal is welbekend en veelbesproken. Verguisd door alles wat Blauw-Zwart is door het pijnlijke en gênante penaltydebacle in het Parc des Princes. Diagne is een vedette met haantjesgedrag en vooral geen voorbeeld van discipline. Nochtans bewees hij op het veld meer dan voldoende zijn belangrijke waarde voor Club Brugge. En niet alleen in doelpunten ...

GOALS, GOALS, GOALS

Uiteraard komt Diagne met een dikke handleiding, maar zijn statistieken als spits kennen geen gelijke. Niet bij Club Brugge en ook niet in de Jupiler Pro League - het wil toch wat zeggen. Op Jan Breydel komt niemand zelfs in de buurt van zijn uitmuntende efficiëntie. David Okereke bijvoorbeeld, die in de huidige selectie van Club Brugge de meest zuivere centrale spits is. De Nigeriaan is na Diagne de tweede meest efficiënte Bruggeling, maar Okereke is wel voor meer dan de helft (!) minder doeltreffend dan de Senegalees. Van de andere Brugse centrumspitsen is geen spoor ... Na Okereke volgt Hans Vanaken - een middenvelder - die een derde minder efficiënt is dan Diagne. Het is geen normale situatie dat een dragende centrale middenvelder zoals Vanaken meer efficiënt is qua doelpunten dan de overige Brugse (flank)aanvallers.

 

Diagne is de koning van de efficiëntie, en dat bewees hij vorig seizoen ook bij Galatasaray met 0,97 doelpunt per 90 minuten. Dit seizoen pakt de Senegalees uit met 4 competitiedoelpunten in amper 177 speelminuten. Je zou er voor minder eens mee uitpakken op social media. Met dat waanzinnig gemiddelde is Diagne goed voor 1,84 doelpunt per 90 minuten. Daarmee is hij uiteraard ook de onbetwiste koploper in de Jupiler Pro League. De Senegalees houdt Stipe Perica van Moeskroen (1,5 doelpunt per 90 minuten en de oude Brugse bekende Kaveh Rezaei (0,84 doelpunt per 90 minuten) op grote afstand.

EFFICIËNTIE VOOR DOEL

Als spits wordt je hoofdzakelijk afgerekend op het aantal gemaakte doelpunten, en om vaak te scoren moet er raak worden getrapt op doel. En niet naast of over de goal, zoals Okereke vorig weekend tegen Moeskroen nogmaals bewees. Maar niet alleen Okereke was slordig voor doel. Tegen Les Hurlus eindigden slechts 33% van de totale Brugse schoten op doel. Het is een dramatische statistiek, zeker als topclub zijnde. Gecombineerd over het ganse seizoen is Club Brugge pas de zevende (!) beste ploeg met 37% gerichte schoten op doel. En toch staat Blauw-Zwart zorgeloos aan de kop van het klassement. Il faut le faire.

En uiteraard stijgt Diagne ver boven die middelmatige 37% bij Club Brugge. De Senegalees is bijna goed voor één op twee schoten die binnen het kader eindigt, en daarmee benadert hij zijn indrukwekkend gemiddelde van vorig seizoen bij Galatasaray. De tweede in het Brugse lijstje qua efficiëntie op doel is wederom geen spits, maar opnieuw de alomtegenwoordige Vanaken. Hiermee wordt de importantie van de Gouden Schoen nogmaals benadrukt binnen het collectieve geheel van Club Brugge. Maar toch: de enige spits bij de West-Vlamingen die gericht kan afwerken, blijft onze vriend Diagne.

BALVASTE MBAYE

Als centrumspits zijnde, is de belangrijkste taak om doelpunten te maken. Maar een goede centrumspits is ook een cruciale factor om de spelers rond zich beter te laten voetballen. Balvastheid is daarbij een enorm belangrijk voordeel, en ook daar ontbreekt het wat aan bij Club Brugge dit seizoen - vooral dieper op het speelveld. Op basis van 90 minuten voetballen verliest Emmanuel Dennis het vaakst de bal bij Club Brugge dit seizoen. Gemiddeld zelfs 14 keer per wedstrijd, vooral te wijten aan zijn onsuccesvolle en intuïtieve dribbels. Na de Nigeriaan volgen zijn collega-centrumspitsen Okereke en Loïs Openda. Diagne is met voorsprong de meest balvaste spits bij Club Brugge met 'slechts' 10 verloren ballen per 90 minuten.

 

AIR FORCE DIAGNE

Gemakkelijk doelpunten kunnen scoren, afwerken op doel, balvastheid, ... Met deze combinatie heb je als club een serieuze optie in de aanval. Maar het is nog interessanter als je spits heerst in de lucht tegenover rechtstreekse tegenstanders. Dat Diagne bij Club Brugge de alleenheerser is que gewonnen luchtduels is geen echte verrassing, aangezien Dennis, Tau, Openda - en in mindere mate ook Okereke - eerder klein zijn van gestalte. Diagne is met zijn 1 meter 91 dan ook interessante optie voorin, hij heeft een profiel - op alle facetten overigens - dat Clement momenteel niet voorhanden heeft - nadat Diagne op non-actief werd geplaatst.

De sterke Diagne wint dit seizoen ongeveer 63% van zijn ondernomen luchtduels, en overstijgt daarmee veruit het gemiddelde van de Jupiler Pro League, dat 46% bedraagt. Een monster in de lucht. Zeker als je er de statistieken van pakweg Okereke (26%) of Dennis (44%) naast legt. Ook tegen Moeskroen was het gebrek aan kwaliteit in de lucht merkbaar. De Henegouwers waren baas in de kopduels tegen Club Brugge, dat er slechts gemiddeld 2 op 5 wist te winnen. Ook hier was de aanwezigheid van Diagne welkgekomen. Maar ... Er werd gewonnen. Inderdaad, maar er zullen nog moeilijke wedstrijden volgen voor Club Brugge dit seizoen. En dan zou Diagne zeker een doorbraak kunnen forceren.

TWEEDE KANS

Dat Diagne een moeilijk handelbare speler is, dat wist Club Brugge al op voorhand. Toch betaalde Vincent Mannaert een fikse huurvergoeding aan Galatasaray om hem te mogen huren voor dit seizoen. In Parijs liep het één keer volledig mis, maar tijdens zijn overige - schaarse - speelminuten bewees Diagne toch een aangename offensieve kracht te zijn. We omschreven zijn grootse kwaliteiten hierboven al, en het zijn net dié capaciteiten dat Club Brugge tijdens dit lange en slopend seizoen nodig heeft. In de pers wordt al voorzichtig geopperd om een nieuwe aanvaller te halen tijdens de wintermercato, maar puur kwalitatief gezien hééft Club zijn ideale aanvulling voor de aanvalslinie al in zijn bezit. Wintertransfers komen altijd met een prijskaartje, en meestal hebben deze versterkingen veel tijd nodig om zich volledig aan te passen.

 

Een tweede kans voor Diagne ligt uiteraard moeilijk én erg gevoelig. Maar als er één trainer is die Diagne in het gareel kan houden, dan is het Philippe Clement wel. Bij zijn vorige clubs - en nu ook bij Club Brugge - wordt de coach geprezen om zijn tactische expertise, maar vooral door zijn peoplemanagement. Zo hoor je Dion Cools of Jelle Vossen nooit kwaad spreken over Clement, ook al zit het duo meer in de tribune of op de bank dan rondlopen op het speelveld. Cools en Vossen zijn dan ook geen bad boys zoals Diagne, maar mits de nodige begeleiding en een betere mentaliteit kan de Senegalees misschien terug één van de jongens worden. Want we herhalen het, aan de specifieke kwaliteiten van Diagne ontbeert het Club Brugge op dit moment. Waarom dan nog een nieuw en duur risico aangaan tijdens de winter? Het risico Diagne kent men al, en zijn kwaliteiten ook ...

POLL: Moet Diagne een tweede kans krijgen?

'Aangeslagen Messi compleet in shock na breuk'

Manchester City maakt monstertransfer Grealish bekend

'Directe oorzaak gekend voor vertrek Messi'

Vandaag 05 Augustus 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Antwerp FC neemt grote gok met risico-transfer

De superlatieven kwamen bijna tekort voor Victor Fischer bij Ajax. Negen jaar geleden werd in één ...

764
{insert image alt}

TRANSFEROVERZICHT JPL: Antwerp blijft maar toeslaan op mercato

Nu het Europese kampioenschap achter de rug is en de competitiestart steeds dichterbij komt, begint ...

796
{insert image alt}

Met Zirkzee naar de top: dé ideale spits voor Anderlecht

Op basis van zijn pure en intrinsieke kwaliteiten heeft RSC Anderlecht met Joshua Zirkzee een ...

681
{insert image alt}

'Aangeslagen Messi compleet in shock na breuk'

Lionel Messi vertrekt definitief bij FC Barcelona, dat maakte de club donderdagavond officieel ...

13
{insert image alt}

'Directe oorzaak gekend voor vertrek Messi'

Na 778 wedstrijden, 672 doelpunten en 288 assists, heeft Lionel Messi definitief afscheid genomen ...

184
{insert image alt}

Barça neemt op fraaie wijze afscheid van Messi (🎥)

De voetbalwereld stond donderdagavond eventjes op zijn kop: zo maakte FC Barcelona bekend dat Lionel ...

204
{insert image alt}

Manchester City maakt monstertransfer Grealish bekend

Manchester City heeft een eerste keer zwaar toegeslagen op de zomerse transfermarkt. Zoals verwacht ...

219
{insert image alt}

Anderlecht wint ruim bij comeback op Europees toneel

RSC Anderlecht heeft donderdagavond een goede beurt gemaakt bij zijn comeback op het Europese ...

321
{insert image alt}

Aanwinst neemt Anderlecht bij de hand: "GOAT!"

RSC Anderlecht opende donderdagavond zijn Europese campagne. De Brusselaars gingen tijdens hun ...

315
{insert image alt}

Voetbalwereld in shock na breuk Messi en Barça

Het was jarenlang één van de mooiste samenwerkingen in het internationale voetbal, maar de wegen ...

294
{insert image alt}

'Eén club klaar om toe te slaan bij transfervrije Messi'

Wat jarenlang ondenkbaar leek, is nu officieel een feit: Lionel Messi vertrekt bij FC Barcelona. De ...

336
{insert image alt}

Barcelona bevestigt: Messi definitief weg op Camp Nou

Wat jarenlang ondenkbaar leek, is nu officieel een feit: Lionel Messi vertrekt bij FC Barcelona. De ...

677
{insert image alt}

'Club Brugge wil vlotscorende international, Gent ligt op de loer'

Club Brugge haalde met Tibo Persyn en Stanley Nsoki al twee nieuwkomers in huis, maar de ...

441
{insert image alt}

De 11 namen: Gent start met verrassing op middenveld

AA Gent kan donderdagavond één en ander rechtzetten na de tegenvallende resultaten van de laatste ...

143
{insert image alt}

Marca dropt bom: Messi tekent géén nieuw contract

Sinds begin vorige maand is Lionel Messi officieel een transfervrije speler, desondanks bleef het de ...

833
{insert image alt}

Antwerp heeft ook nieuwe aanvaller helemaal beet

Met een nul op zes kampeert Antwerp na twee speeldagen troosteloos laatste, maar het ambitieuze ...

233
{insert image alt}

Anderlecht-fans niet eens met keuze Kompany: "Is dit een grap?!"

RSC Anderlecht maakt donderdagavond eindelijk zijn rentree in het Europese voetbal. In de voorrondes ...

455
{insert image alt}

'Dossier-Lukaku on hold na koude oorlog in Milaan'

Hoewel hij in juni nog verklaarde dat hij deze zomer Internazionale niet zou verlaten, lijkt het er ...

268

Gisteren 04 Augustus 2021

{insert image alt}

Gent onder druk: "We hebben maar één doel"

AA Gent begon goed aan het nieuwe seizoen met een overtuigende thuiszege tegen Valerenga. Maar de ...

145
{insert image alt}

Eén grote uitblinker in oefenkraker Chelsea-Tottenham

Binnen anderhalve week gaat de Premier League terug van start, de Engelse clubs zijn dan ook volop ...

209
{insert image alt}

'Club en Anderlecht moeten fors dokken voor middenvelder'

Anderlecht hoopt snel de huur van Joshua Zirkzee af te ronden, maar daarmee is het huiswerk van de ...

428
{insert image alt}

Carrasco rolt defensie op voor lekkere eerste treffer (🎥)

Ook voor Yannick Carrasco zit de vakantie erop, de Rode Duivel bereidt zich momenteel weer voor op ...

201
{insert image alt}

Kompany verklaart gebrek aan aankoopoptie bij Zirkzee

Na een tijdje afwezigheid maakt RSC Anderlecht donderdagavond zijn rentree op het Europese toneel. ...

716
{insert image alt}

Extra wapen Gent: "Maar gaan niets overhaasten"

AA Gent kende tot dusver een vrij tegenvallende start van het seizoen, maar de Buffalo's hebben ...

211
{insert image alt}

'Deal quasi rond: Vlap vertrekt om duidelijke reden'

De laatste maand van de zomerse transferperiode is aangebroken en voor heel wat ploegen uit de ...

573
{insert image alt}

Villa met Grealish-miljoenen meteen transfermarkt op

Het doorgaans zeer betrouwbare The Athletic meldt dat Manchester City op het punt staat om een ...

240
{insert image alt}

Mignolet onthult: "Twee maanden pijn moeten verbijten"

Club Brugge kan sinds afgelopen weekend weer beroep doen op Simon Mignolet en de doelman toonde zich ...

182
{insert image alt}

Barcelona de boot in na waanzinnige pegel (🎥)

Binnen anderhalve week trekt de Primera Division zich weer op gang, de Spaanse clubs zijn dus volop ...

214
{insert image alt}

Transfer in de lucht: Lukaku wordt duurste voetballer ooit

Vlak voor de start van het EK liet Romelu Lukaku nog duidelijk verstaan dat hij niet van plan was om ...

866
{insert image alt}

Nederlanders fileren Anderlecht: "Club Brugge is mijlenver verwijderd"

RSC Anderlecht vertoeft momenteel op Albanese bodem, waar donderdagavond de Europese campagne van ...

1514
{insert image alt}

'Koeman wil toeslaan op de transfermarkt'

FC Barcelona zit op zwart zaad, maar desondanks hoopt oefenmeester Ronald Koeman nog altijd op ...

173
{insert image alt}

Anderlecht-product maakt debuut in hoofdmacht City

Anderlecht zet steeds meer in op de eigen jeugd. In de Paars-Witte hoofdmacht lopen ondertussen heel ...

239
{insert image alt}

Mertens werkt als een bezetene aan terugkeer (🎥)

Dries Mertens kon zich niet echt tonen op het voorbije EK. Na het toernooi werd de topschutter aller ...

118