Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Geef Diagne een tweede kans: Waarom Club hem niét kan missen

Club Brugge hoeft het gaspedaal zelfs niet in te drukken om autoritair aan de leiding te staan in de Jupiler Pro League. Op alle facetten is Blauw-Zwart superieur aan de andere clubs in 1A. Duelkracht, pure kwaliteit, vista, techniek, ervaring ... noem maar op. Dit Club Brugge is een geoliede machine, maar tot nog toe wordt enkel in Europa plankgas gegeven. In de nationale competitie kan Club de tegenstand nog verslaan op halve kracht, maar het gebrek aan efficiëntie is een wekelijks wederkerend probleem. Voorlopig nog zonder grote gevolgen, maar het is een mankement dat zeker moet verholpen worden.

HET PROBLEEM VAN CLUB

Waarover klagen we? Met 36 competitiedoelpunten is Club de best scorende ploeg van 1A. AA Gent telt één stuk minder. Antwerp en Standard hebben twee doelpunten minder gevierd dan de competitieleider. Maar tijdens de laatste weken vindt Club Brugge opmerkelijk minder vaak de weg naar doel. Zo werd maar met het kleinste verschil gewonnen van Moeskroen (ook in de heenronde werd met 0-1 gewonnen), en ook op de Bosuil werd bijvoorbeeld maar één keer gescoord. Kansen creëert de ploeg van Philippe Clement nochtans meer dan voldoende, maar de efficiëntie kan nog stukken beter. Een echte goalgetter heeft Club niet, zo ééntje die er dit seizoen los vijftien stuks los tegen de touwen kan jagen. Of toch wel?

 

Zeker wel. Maar Club Brugge is hem liever kwijt dan rijk. Mbaye Diagne luidt de naam. Dit seizoen al goed voor vier doelpunten in slechts zes competitiewedstrijden, waar hij in geen enkel duel de volledige wedstrijd uitspeelde nota bene. Zijn verhaal is welbekend en veelbesproken. Verguisd door alles wat Blauw-Zwart is door het pijnlijke en gênante penaltydebacle in het Parc des Princes. Diagne is een vedette met haantjesgedrag en vooral geen voorbeeld van discipline. Nochtans bewees hij op het veld meer dan voldoende zijn belangrijke waarde voor Club Brugge. En niet alleen in doelpunten ...

GOALS, GOALS, GOALS

Uiteraard komt Diagne met een dikke handleiding, maar zijn statistieken als spits kennen geen gelijke. Niet bij Club Brugge en ook niet in de Jupiler Pro League - het wil toch wat zeggen. Op Jan Breydel komt niemand zelfs in de buurt van zijn uitmuntende efficiëntie. David Okereke bijvoorbeeld, die in de huidige selectie van Club Brugge de meest zuivere centrale spits is. De Nigeriaan is na Diagne de tweede meest efficiënte Bruggeling, maar Okereke is wel voor meer dan de helft (!) minder doeltreffend dan de Senegalees. Van de andere Brugse centrumspitsen is geen spoor ... Na Okereke volgt Hans Vanaken - een middenvelder - die een derde minder efficiënt is dan Diagne. Het is geen normale situatie dat een dragende centrale middenvelder zoals Vanaken meer efficiënt is qua doelpunten dan de overige Brugse (flank)aanvallers.

 

Diagne is de koning van de efficiëntie, en dat bewees hij vorig seizoen ook bij Galatasaray met 0,97 doelpunt per 90 minuten. Dit seizoen pakt de Senegalees uit met 4 competitiedoelpunten in amper 177 speelminuten. Je zou er voor minder eens mee uitpakken op social media. Met dat waanzinnig gemiddelde is Diagne goed voor 1,84 doelpunt per 90 minuten. Daarmee is hij uiteraard ook de onbetwiste koploper in de Jupiler Pro League. De Senegalees houdt Stipe Perica van Moeskroen (1,5 doelpunt per 90 minuten en de oude Brugse bekende Kaveh Rezaei (0,84 doelpunt per 90 minuten) op grote afstand.

EFFICIËNTIE VOOR DOEL

Als spits wordt je hoofdzakelijk afgerekend op het aantal gemaakte doelpunten, en om vaak te scoren moet er raak worden getrapt op doel. En niet naast of over de goal, zoals Okereke vorig weekend tegen Moeskroen nogmaals bewees. Maar niet alleen Okereke was slordig voor doel. Tegen Les Hurlus eindigden slechts 33% van de totale Brugse schoten op doel. Het is een dramatische statistiek, zeker als topclub zijnde. Gecombineerd over het ganse seizoen is Club Brugge pas de zevende (!) beste ploeg met 37% gerichte schoten op doel. En toch staat Blauw-Zwart zorgeloos aan de kop van het klassement. Il faut le faire.

En uiteraard stijgt Diagne ver boven die middelmatige 37% bij Club Brugge. De Senegalees is bijna goed voor één op twee schoten die binnen het kader eindigt, en daarmee benadert hij zijn indrukwekkend gemiddelde van vorig seizoen bij Galatasaray. De tweede in het Brugse lijstje qua efficiëntie op doel is wederom geen spits, maar opnieuw de alomtegenwoordige Vanaken. Hiermee wordt de importantie van de Gouden Schoen nogmaals benadrukt binnen het collectieve geheel van Club Brugge. Maar toch: de enige spits bij de West-Vlamingen die gericht kan afwerken, blijft onze vriend Diagne.

BALVASTE MBAYE

Als centrumspits zijnde, is de belangrijkste taak om doelpunten te maken. Maar een goede centrumspits is ook een cruciale factor om de spelers rond zich beter te laten voetballen. Balvastheid is daarbij een enorm belangrijk voordeel, en ook daar ontbreekt het wat aan bij Club Brugge dit seizoen - vooral dieper op het speelveld. Op basis van 90 minuten voetballen verliest Emmanuel Dennis het vaakst de bal bij Club Brugge dit seizoen. Gemiddeld zelfs 14 keer per wedstrijd, vooral te wijten aan zijn onsuccesvolle en intuïtieve dribbels. Na de Nigeriaan volgen zijn collega-centrumspitsen Okereke en Loïs Openda. Diagne is met voorsprong de meest balvaste spits bij Club Brugge met 'slechts' 10 verloren ballen per 90 minuten.

 

AIR FORCE DIAGNE

Gemakkelijk doelpunten kunnen scoren, afwerken op doel, balvastheid, ... Met deze combinatie heb je als club een serieuze optie in de aanval. Maar het is nog interessanter als je spits heerst in de lucht tegenover rechtstreekse tegenstanders. Dat Diagne bij Club Brugge de alleenheerser is que gewonnen luchtduels is geen echte verrassing, aangezien Dennis, Tau, Openda - en in mindere mate ook Okereke - eerder klein zijn van gestalte. Diagne is met zijn 1 meter 91 dan ook interessante optie voorin, hij heeft een profiel - op alle facetten overigens - dat Clement momenteel niet voorhanden heeft - nadat Diagne op non-actief werd geplaatst.

De sterke Diagne wint dit seizoen ongeveer 63% van zijn ondernomen luchtduels, en overstijgt daarmee veruit het gemiddelde van de Jupiler Pro League, dat 46% bedraagt. Een monster in de lucht. Zeker als je er de statistieken van pakweg Okereke (26%) of Dennis (44%) naast legt. Ook tegen Moeskroen was het gebrek aan kwaliteit in de lucht merkbaar. De Henegouwers waren baas in de kopduels tegen Club Brugge, dat er slechts gemiddeld 2 op 5 wist te winnen. Ook hier was de aanwezigheid van Diagne welkgekomen. Maar ... Er werd gewonnen. Inderdaad, maar er zullen nog moeilijke wedstrijden volgen voor Club Brugge dit seizoen. En dan zou Diagne zeker een doorbraak kunnen forceren.

TWEEDE KANS

Dat Diagne een moeilijk handelbare speler is, dat wist Club Brugge al op voorhand. Toch betaalde Vincent Mannaert een fikse huurvergoeding aan Galatasaray om hem te mogen huren voor dit seizoen. In Parijs liep het één keer volledig mis, maar tijdens zijn overige - schaarse - speelminuten bewees Diagne toch een aangename offensieve kracht te zijn. We omschreven zijn grootse kwaliteiten hierboven al, en het zijn net dié capaciteiten dat Club Brugge tijdens dit lange en slopend seizoen nodig heeft. In de pers wordt al voorzichtig geopperd om een nieuwe aanvaller te halen tijdens de wintermercato, maar puur kwalitatief gezien hééft Club zijn ideale aanvulling voor de aanvalslinie al in zijn bezit. Wintertransfers komen altijd met een prijskaartje, en meestal hebben deze versterkingen veel tijd nodig om zich volledig aan te passen.

 

Een tweede kans voor Diagne ligt uiteraard moeilijk én erg gevoelig. Maar als er één trainer is die Diagne in het gareel kan houden, dan is het Philippe Clement wel. Bij zijn vorige clubs - en nu ook bij Club Brugge - wordt de coach geprezen om zijn tactische expertise, maar vooral door zijn peoplemanagement. Zo hoor je Dion Cools of Jelle Vossen nooit kwaad spreken over Clement, ook al zit het duo meer in de tribune of op de bank dan rondlopen op het speelveld. Cools en Vossen zijn dan ook geen bad boys zoals Diagne, maar mits de nodige begeleiding en een betere mentaliteit kan de Senegalees misschien terug één van de jongens worden. Want we herhalen het, aan de specifieke kwaliteiten van Diagne ontbeert het Club Brugge op dit moment. Waarom dan nog een nieuw en duur risico aangaan tijdens de winter? Het risico Diagne kent men al, en zijn kwaliteiten ook ...

POLL: Moet Diagne een tweede kans krijgen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

40
40
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

31
31
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

36
36
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

123
123
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

67
67
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

247
247
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

90
90
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

85
85
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

113
113
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

230
230
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

302
302
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

293
293
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

96
96
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

293
293
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

192
192