EXCLUSIEF Kabasele: "Kompany zette de deur open, maar hij belde mij niet"

EXCLUSIEF Kabasele:

Christian Kabasele is al aan zijn vierde seizoen bij Watford bezig. De 28-jarige centrale verdediger tikte al af op 67 wedstrijden in de Premier League. Voetbalnieuws ging de ex-speler van KRC Genk vorige week bezoeken op het mooie oefencomplex van Watford. Watford traint net naast het oefencomplex van Arsenal en Kabasele sprak ons toe vanop een bankje met een prachtig uitzicht op de velden van de club.


Vorig jaar kende Watford een zeer goed seizoen, maar dit seizoen startte het met een teleurstellende 2 op 15 en staat het allerlaatste. Dat had niemand verwacht na het knappe seizoen van vorig jaar. "Vorig jaar was het beste seizoen zit sinds lange tijd voor Watford en jammer genoeg was het einde iets minder. We waren het hele seizoen in de top tien te vinden, en enkel na de laatste partij van het seizoen vielen we daar uit. Zeer jammer, maar we haalden ook de FA Cup-finale en ondanks de 6-0-nederlaag tegen Manchester City was het een goed seizoen voor ons."


Kabasele was de laatste twee competitiewedstrijden weer een basispion.
De start was dus een tegenvaller, maar een echte verklaring is er niet te vinden. "Het is zo vreemd hoe alles zo snel kan veranderen. Een jaar geleden wonnen we vier keer op rij en nu geen enkele keer tijdens de eerste vier wedstrijden (het interview werd afgenomen enkele dagen voor de partij tegen Arsenal, nvdr.). Het is moeilijk dat te verklaren, maar er is genoeg kwaliteit in de kern en het zal wel beter gaan draaien, daar ben ik zeker van."

Enkele dagen voor ons interview ontsloeg Watford Javi Gracia en verving hem door Quique Flores, die er al eerder coach was. "Het was een vreemde situatie om al zo vroeg de trainer te zien vertrekken. Voor mij wijzigt dat weinig, want ik probeer altijd mijn best te doen op het veld en de coach te overtuigen. Ik startte de eerste drie wedstrijden niet, maar de laatste wel (ook tegen Arsenal startte Kabasele, nvdr.). Er is nu weer een nieuwe start onder de nieuwe coach, ook al was onze nieuwe manager er een aantal jaren geleden al eens en kent hij nog een aantal spelers. Toch zal iedereen zich moeten tonen."


Watford begon met een 2 op 15 aan het seizoen.
Gelukkig bij Watford
Kabasele werd door Watford voor 8 miljoen euro weggehaald bij Racing Genk en hij zag de club de afgelopen jaren heel wat stappen voorwaarts zetten. Op en naast het veld. "Watford is een heel ambitieuze club. De eigenaar kwam ons vorige week nog toespreken en hij zei dat Watford een ambitieuze club is en beter wil worden. Je ziet ook dat de club aan het groeien is, want toen ik hier aankwam waren de trainingsfaciliteiten nog niet van het niveau zoals die vandaag de dag zijn. Er is heel veel veranderd en stap per stap is de club aan het groeien."

Watford wil een goede subtopper worden. "We willen dit seizoen zeker niet lager dan de elfde plaats eindigen (waar het vorig jaar eindigde, nvdr.) en de hele club wil ook meer en zelfs beter doen. Het doel is om een stabiele ploeg in de top tien te worden en binnen enkele jaren mee te strijden voor de Europese plaatsen. Momenteel willen we vooral zo snel mogelijk veilig zijn, maar als je mij in het begin van het seizoen de vraag had gesteld wat de ambitie van de ploeg zou zijn, dan had ik gezegd om in de top zeven of top acht te eindigen. Nu moeten we snel gaan winnen en nadien zien we wel en kunnen we ons doel mogelijk bijstellen. Als nummer laatst moeten we nu de degradatie afwenden."


Het oefencomplex van Watford werd de afgelopen jaren knap vernieuwd.
Kabasele voelt zich enorm goed bij de club uit Londen. Hij werd de afgelopen mercato gelinkt aan Fenerbahçe, maar een transfer was nooit een optie. Hij gaat zijn contract, dat tot medio 2021 loopt, zelfs openbreken. "Mijn wens was altijd om bij Watford te blijven en we zijn dichtbij een overeenkomst omtrent een nieuw contract. Er waren ploegen die interesse toonden, maar de club wenste mij niet te verkopen en daardoor was mijn situatie ook snel zeer duidelijk. Ik wil hier zolang mogelijk spelen en mee met de club doorgroeien."

De kandidaat-Rode Duivel is een echte familieman en naast het veld voelt hij zich ook zeer goed in Engeland. "Mijn zoon loopt hier sinds vorig jaar school. We genieten van onze tijd hier en we voelen ons zeer goed. Het weer is wel niet geweldig, maar dat ben ik wel gewend van mijn tijd in België (lacht). Het is een goede stad om te wonen en we wonen hier in alle rust, niet zoals veel ploegmaats bij het drukke Londen."


Watford wil de komende jaren uitgroeien tot een subtopper in de Premier League.
Door zijn nieuwe contract dat in de pijplijn zit, zal hij niet zoals Vincent Kompany, Simon Mignolet, Nacer Chadli, Steven Defour en Kevin Mirallas snel terugkeren naar de Jupiler Pro League. Deze zomer werd hij alvast niet gepolst. "Ik was toch enorm verrast door de terugkeer van Vincent (Kompany, nvdr.). Er waren niet veel mensen die dit hadden verwacht en hij heeft de deur geopend voor de andere Rode Duivels. Het is zeer goed voor de Jupiler Pro League, die daardoor toch een hoger niveau krijgt. Oké, ze staan dichter bij het einde van hun carrière, maar ze hebben allemaal nog zeer veel kwaliteiten. Of Kompany mij niet gebeld heeft? Neen, Vincent belde niet."

Rode Duivels
Kabasele werd niet opgeroepen voor het tweeluik tegen San Marino en Schotland, maar hij volgt de Rode Duivels uiteraard op de voet. "Ik zag de partij tegen Schotland en Kevin De Bruyne was inderdaad weer outstanding. Kevin is een topspeler en we spreken altijd over Eden (Hazard, nvdr.) omdat hij een spectaculaire speler is met geweldige dribbels etc.. Het ziet er spectaculairder uit, maar als je de bal van De Bruyne op Vermaelen zag, dat is pure topkwaliteit. Soms realiseren mensen niet dat de kwaliteit van zijn passing bij de top in de wereld behoort en voor mij is dat zelfs het allerbeste wat er te vinden is. Op dit moment zie ik geen speler die dat kan zoals Kevin."

Na San Marino was de kritiek zeer groot, volgens ons overdreven. Kabasele is van mening dat een partij zoals tegen San Marino eens kan gebeuren, maar begrijpt de kritiek wel. "Goh, deze ploeg heeft de lat door de prestaties van de afgelopen jaren zo hoog gelegd, dat ze altijd een topprestatie verwachten. We zijn allemaal profs, maar iedereen weet dat het moeilijker is om gemotiveerd te zijn voor een partij tegen San Marino dan tegen Schotland. Dergelijke matchen vallen voor en sinds de komst van Roberto Martinez is dit nog maar de tweede keer ofzo dat het team niet goed presteerde. Het is geen drama en tegen Schotland reageerde de ploeg sterk met een ruime zege."


Martinez riep Kabasele al een tijdje niet meer op voor de Rode Duivels.
Kabasele lijkt al een tijdje uit de gratie van Roberto Martinez te zijn gevallen. "Ik was niet verrast dat ik er niet bij was. Als je niet speelt bij je ploeg, dan is het moeilijk om een selectie af te dwingen. Vorig seizoen had ik er meer moeilijkheden mee, omdat ik toen in de basis stond en we goed speelden met Watford. Ik haalde toen ook een hoog niveau. Of ik Martinez de afgelopen maanden nog gesproken heb? Neen."

Toch blijft Kabasele vechten voor een selectie en het EK is uiteraard een objectief. "Tuurlijk is het EK een doel, dat is het voor elke Belgische speler die kans maakt op een selectie. Dat is ook het geval voor spelers als Dodi Lukebako. Iedereen weet dat na het EK een pak jongens gaan afhaken en het wordt een zeer interessant EK. Het zou een mooie afsluiter zijn voor de Gouden Generatie om af te sluiten met een prijs en die kans zit er zeker in."


Kabasele zag met Lukaku nog maar eens een pijnlijk voorval van racisme in het voetbal.
Racisme
Tot slot zag de voetbalwereld met lede ogen aan dat Romelu Lukaku onlangs racistisch werd bejegend in de Serie A. Er was veel ophef en verontwaardiging, maar zoals zo vaak: veel steun voor de speler in kwestie en veel ongeloof, maar geen daden van de beleidsbepalers. Kabasele werd in België en Engeland ook al het slachtoffer van racisme.

"Je kan gewoon elke keer de naam van de speler veranderen en het probleem blijft altijd hetzelfde. Als er geen zware straffen of regels komen, zal er niets veranderen. In Engeland, Spanje, Italië en op andere plaatsen zal het zo anders altijd blijven… Of ik er zelf nog problemen mee ondervond? In de stadions in Engeland niet, maar wel op de sociale media. Het is zo makkelijk voor mensen om daar een account te maken en daar slecht te praten over veel zaken. De beleidsbepalers moeten hun verantwoordelijkheid nemen en er werk van maken dat dit gedrag bestraft zal worden. Of het moeilijk is om er niet op te reageren? Ja, toch wel. Het doet je pijn als mens, maar als we reageren zijn wij het die problemen krijgen. Als je in een stadion reageert op spreekkoren of dergelijke, dan zal de scheidsrechter je een gele of rode kaart geven. We moeten er eens goed over nadenken en een manier vinden om dit pijnlijke fenomeen te bestrijden", besluit de sympathieke Kabasele.

POLL: Verdient Kabasele een nieuwe kans bij de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Arsenal krijgt jawoord: Trossard vloekt na transfer van 50 miljoen'
'Arsenal krijgt jawoord: Trossard vloekt na transfer van 50 miljoen'

Arsenal FC kan wederom terugblikken op een meer dan degelijk seizoen. Maar uiteindelijk moesten de ...

18
18
<strong>Verhaeghe zadelt opvolgers Mannaert op met loodzware taak</strong>
Verhaeghe zadelt opvolgers Mannaert op met loodzware taak

Terwijl de titelhelden van een korte maar welverdiende vakantie genieten kan het bestuur van Club ...

184
184
Romano brengt laatste transferdetails Debast naar buiten
Romano brengt laatste transferdetails Debast naar buiten

Het seizoen bij RSC Anderlecht zit er nog maar net op, of de recordkampioen is al druk in de weer op ...

83
83
Gemiste kans Tedesco? "Vanaken is natuurlijke vervanger KDB"
Gemiste kans Tedesco? "Vanaken is natuurlijke vervanger KDB"

Domenico Tedesco heeft dinsdag zijn selectie voor de eindronde van het EK bekend gemaakt. Op enkele ...

120
120
'Onthuld: wat Guardiola tegen Bayern zei over Kompany'
'Onthuld: wat Guardiola tegen Bayern zei over Kompany'

Vincent Kompany mag zich officieel de hoofdcoach van Bayern M&uuml;nchen noemen. De Belgische ...

74
74
Deense selectie kleurt paars-wit, extra EK-ganger voor Club
Deense selectie kleurt paars-wit, extra EK-ganger voor Club

Op enkele wedstrijden na zit het seizoen in het clubvoetbal erop. En dus kan de focus stilaan ...

185
185
'Vrancken drukt meteen stempel op transfers AA Gent'
'Vrancken drukt meteen stempel op transfers AA Gent'

AA Gent maakt zich momenteel op voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Aanstaande zondag wordt ...

364
364
'Flick toont geen genade: international kan beschikken'
'Flick toont geen genade: international kan beschikken'

FC Barcelona heeft zijn nieuwe trainer voor komend seizoen helemaal beet. Woensdag werd Hansi Flick ...

133
133
<strong>‘El Hadj revolteert: op transferkoers bij KRC Genk’</strong>
‘El Hadj revolteert: op transferkoers bij KRC Genk’

Anouar Ait-El Hadj werd met hoge verwachtingen binnengehaald bij KRC Genk, maar voelt zich ...

670
670
Eerste aanwinst voor De Roeck: Antwerp shopt bij OHL
Eerste aanwinst voor De Roeck: Antwerp shopt bij OHL

Antwerp begint straks aan het leven na Mark van Bommel. Hoewel een offici&euml;le aankondiging ...

163
163
'Verrassing bij Anderlecht: revelatie kondigt afscheid aan'
'Verrassing bij Anderlecht: revelatie kondigt afscheid aan'

De afloop van de titelrace zorgt nog voor een wrange nasmaak, maar dat Anderlecht nu alweer tot op ...

476
476
'Contractverlengingen op til: Club Brugge opent gesprekken'
'Contractverlengingen op til: Club Brugge opent gesprekken'

Na de onverhoopte titel wil Club Brugge niet zomaar bij de pakken blijven zitten. Zo speurt het ...

353
353
Filip Joos in de val gelokt: "Wist helemaal van niets"
Filip Joos in de val gelokt: "Wist helemaal van niets"

Hij zorgt al wel eens voor wat controverse maar bij veel voetballiefhebbers wordt Filip Joos ...

162
162
'Jackpot voor Antwerp: lucratieve exit stap dichterbij'
'Jackpot voor Antwerp: lucratieve exit stap dichterbij'

Vorig weekend nam de Bosuil afscheid van Ritchie De Laet en Mark van Bommel, maar zij zijn ...

305
305
'Dubbelslag voor Anderlecht: twee transfers in één klap'
'Dubbelslag voor Anderlecht: twee transfers in één klap'

Dankzij de transfer van Zeno Debast, die op het punt staat om voor 18 miljoen naar Sporting Lissabon ...

556
556